zaterdag 11 februari 2023

American waffles with blueberries and maple syrup: for breakfast lovers!

Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Ken je dat devies? Op die manier leven zou heel verstandig zijn! 

Maar wat serveer je dan tijdens zo'n keizerlijk ontbijt?

Ga eens te rade bij de Amerikanen! Die weten het antwoord wel: warme, dikke, luchtige wafels overgoten met een flinke scheut maple syrup - in goed Nederlands: ahornsiroop - en gegarneerd met een gulle hand blueberries, blauwe bessen! 

Gorgeous! 

Ik ging op zoek naar hét recept voor de allerlekkerste Amerikaanse ontbijtwafels. Én vond het natuurlijk! Uiteraard houd ik het niet voor je achter!  


Enjoy!

Recept: American waffles with blueberries and maple syrup: for breakfast lovers!


Zó bak je zelf de allerlekkerste Amerikaanse wafels: hét recept!


Ingrediënten (voor ±8 wafels): 


Droge ingrediënten:

 • 250 gram bloem (bij voorkeur Zeeuwse bloem of bloem voor patisserie)
 • 4 theelepels bakpoeder
 • 1 eetlepel witte basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1/4 theelepel zout

Natte ingrediënten:

 • 350 ml lauwe volle melk
 • 50 gram roomboter
 • 50 gram zonnebloemolie
 • 2 eieren

Extra:

 • maple syrup (ahornsiroop)
 • ±50 gram blauwe bessen per wafel

Bereiding:

 1. Verwarm je wafelijzer voor tot een vrij hete stand. Mijn ijzer zet ik op een stand midden tussen medium en maximaal in.
 2. Zeef de bloem boven een kom (liefst een kom met een schenktuitje). Schep de rest van de droge ingrediënten erdoorheen. 
 3. Smelt de roomboter in de magnetron of in een pannetje. Roer er de zonnebloemolie doorheen.
 4. Schenk de melk in een grote litermaat (1 liter). Klop er met een garde de eieren en de vetten doorheen.
 5. Voeg ±2/3 van het vocht bij het bloemmengsel. Klop het beslag met de garde totdat het homogeen is en er geen klontjes meer in zitten. Voeg de rest van het vocht ook toe en klop het beslag nog even.
 6. Schenk het beslag in de litermaat.
 7. Schenk wat beslag in je hete wafelijzer. Zorg ervoor dat de onderkant van het ijzer net gevuld is tot in alle hoekjes. Sluit het ijzer en bak je wafels totdat ze goudbruin en gaar zijn. Bij mij duurt dat ongeveer 6 à 7 minuten. Je wafels zijn klaar als er vrijwel geen stoom meer uit het ijzer opstijgt en het ijzer makkelijk opengaat.
 8. Neem je wafels uit het ijzer, het liefst met een wafelvork (zie mijn eerdere blog over Brusselse wafels). Leg de wafels op een rooster. Knip eventuele overstekende randjes er met een schaar vanaf, zodat je een mooi gevormde wafel krijgt.
 9. Serveer je wafels warm met een flinke scheut maple syrup en een gulle hand blauwe bessen! 

Tips:

 1. Wil je je wafels liever op een later moment serveren? Dat kan! Bewaar ze na het afkoelen (op een bakrooster) afgedekt op een schaal. Leg ze vlak voor het serveren ±5 minuten in een oven van 120°C. Ze worden dan weer warm en krokant! 
 2. Je American waffles invriezen? Ook dat is een optie! Dat pak je op dezelfde manier aan als bij Brusselse wafels. Volg het rode linkje en lees er alles over in een blog dat ik daarover schreef! 
 3. Heb je nog niet vaak wafels gebakken en kun je wel wat algemene wafelbaktips gebruiken? Lees ook dan mijn blog over Brusselse wafels: daarin vind je een uitgebreide Q&A met alle mogelijke vragen én antwoorden over wafels
 4. American waffles maak je met een heel ander beslag dan hun Brusselse evenknie. In de Amerikaanse wafels gaat geen gist, maar bakpoeder. Daarom hoeft het beslag ook niet te rijzen voordat je je wafels gaat bakken. De wafels rijzen heel mooi meteen na het vullen van het wafelijzer! Amerikaanse wafels smaken heel anders dan de Brusselse. Wat malser, maar ook iets minder luchtig en iets minder krokant. Maar zeker niet minder lekker!

Recept: authentieke Brusselse wafels!


Geen opmerkingen: