Op zoek naar een selderijsalade met heel veel smaak? Ga dan niet naar de supermarkt voor zo'n bakje kant-en-klare salade. Maar maak je salade zelf!
Met het onderstaande recept is dat echt supermakkelijk!
Saaie salades zijn er al genoeg...
Voordat ik mijn recept voor selderijsalade aan jullie wilde toevertrouwen, heb ik eerst heel wat recepten van anderen bekeken. Op het web en in mijn kookboeken. Gewoon, om te checken of mijn recept echt iets extra's toevoegt. Want anders heb je er niets aan natuurlijk.
Wat bleek? De meeste recepten lijken op elkaar als twee druppels water. Ze schrijven allemaal een zelfde soort dressing voor: mayonaise vermengd met een beetje mosterd en wat citroensap.
Hier in huis lusten we zo'n salade wel. Maar als we heel eerlijk zijn, vinden we hem een béétje saai. 😉
En zoals ik in het kopje hierboven al zei: saaie salades... etc.
De hoogste tijd om het internet te laten kennismaken met een interessantere selderijsalade, zo dachten wij hier!
Die van ons gezin dus!
Wat onze salade zo opmerkelijk maakt? Laat ik daar maar niet al te mysterieus over doen: twee niet zo gewone ingrediënten in de dressing. Canadese maple syrup en geraspte mierikswortel!
De diepe, karamelachtige smaak van de ahornsiroop en de mosterdachtige pit van de mierikswortel sluiten perfect aan bij het kruidige karakter van de geraspte knolselderij. De verrassende dressing geeft het smakenpalet van onze salade ontegenzeggelijk iets extra's, nét wat meer diepgang.
Dus, kun jij niet wachten om eens een selderijsalade met écht veel smaak te proeven?
Ga dan snel naar mijn recept en probeer hem uit, die salade van ons! En geniet!
Zó maak je zelf de allerlekkerste selderijsalade: met een anders-dan-anders-dressing!
Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 à 4 personen:
- de helft van een flinke selderijknol (in totaal heb je 350 à 400 gram schoongemaakte knolselderij nodig)
- 1 portie mosterddressing met ahornsiroop (zie het recept in een eerder blog)
Bereiding:
- Verwijder de grove buitenkant van de selderijknol. Dat gaat het beste met een groot, scherp koksmes.
- Snijd de schoongemaakte knol in niet te kleine stukken die passen in de vulopening van je keukenmachine.
- Om de knolselderij te raspen gebruik je de grove raspschijf van je machine. Rasp alle selderijstukken en doe de rasp over in een slakom.
- Vermeng de geraspte selderij met de mosterddressing. Klaar!
Tips:
- Wil je graag wat kleur toevoegen aan je selderijsalade? Schep er dan wat geraspte oranje worteltjes doorheen. Ook grof gehakte platte peterselie geeft je salade een oppepper qua kleur!
- Leuk: borrelhapjes met selderijsalade! Schep hiervoor je salade in krokante saladecupjes (supermarkt). Of serveer hem op flinterdunne stokbroodtoastjes. Die maak je zo: snijd van je stokbrood met een mes zonder karteltjes hele dunne sneetjes, besmeer de boterhammetjes met wat olijfolie en bak ze daarna even krokant in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
- Serveer je selderijsalade ook eens als bijgerecht bij een Limburgse huzarensalade, een koude schotel. Of bij een koud buffet.
- Met het restje van je selderijknol kun je nog heerlijke andere gerechten maken. Wat dacht je van de knakworstjessoep die ik een paar weken geleden postte (zie foto hieronder)? En natuurlijk gaat er behoorlijk wat selderij door een pan versgemaakte erwtensoep!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten