zondag 11 december 2022

Frankfurter Suppe: een rustieke Oost-Europese groentesoep met verse knakworst!


Laatst kwam ik op de markt een vreemde snoeshaan tegen. 

Met zijn macabere tentakels greep hij me bij mijn kladden. En...

...ik viel als een blok voor hem! 

Ik nodigde hem meteen uit bij mij thuis.

Als fotomodel!


Een sexy selderijknol


Wat vind je van mijn nieuwste knolselderijportret? Beauty or the beast?! ūüėć

Uit dankbaarheid voor verleende diensten bood ik mijn gast aan nog een nachtje te blijven logeren. Op de groenteschaal in mijn keuken.

Maar daarna brak toch onvermijdelijk de morning after aan.


En ik realiseerde me maar al te goed: de meeste fotografen maken er geen gewoonte van hun fotomodellen na een succesvolle fotosessie in de pan te hakken! 

Helaas voor mijn logé vormen foodfotografen een uitzondering op die regel. En ik dus ook.

Alleen, ik twijfelde nog even: voor welk gerecht zou ik mijn welkome gast inzetten? Een romige knolselderijpuree eventueel in combinatie met een paar aardappels? Of een frisse selderijsalade? Of zou ik hem in kleine blokjes door mijn erwtensoep of groentesoep gooien?

En toen herinnerde ik mij mijn blog (lezen!) van dit voorjaar over de bouillon gevuld met minisoesjes


Recept: krachtige bouillon gevuld met tientallen minisoesjes!


Daarin schetste ik hoe die soesjessoep in het verleden ooit een keer de competitie moest aangaan met een frankfurtersoep. In een Duits eetcaf√©. En ja, die soep is echt wat je eerste associatie je ingeeft: een soep met frankfurters erin. Knakworstjes dus. 

D√≠e soep zou ik gaan maken: een knakworstjessoep! 

Maar dan niet puur een bouillon met knakworstjes - zoals de soep uit het verhaal bij de soesjessoep - maar een meer gevulde variant. Lekker winters en met een flinke knipoog naar de rustieke Duitse/Oost-Europese keuken: op smaak gemaakt met pittig en rokerig paprikapoeder en stevig gevuld met aardappels en wortels. √Čn dus mijn verhakselde knolselderijlog√©! 

Misschien een beetje sneu voor mijn geliefde fotomodel: de soep viel zo goed in de smaak bij mijn gezin, dat na hem nog een groot aantal van zijn broertjes en zusjes gesneuveld is op mijn snijplank. En ook in de toekomst zal ik nog regelmatig mijn handen vuil maken aan zijn soortgenootjes... ūüĒ™ūüėá

Wanneer ga jij voor de bijl voor mijn kruidige, rustieke groentesoep met verse knakworst?


Recept: zo maak je zelf Frankfurter Suppe, een rustieke Oost-Europese groentesoep met verse knakworst!


Frankfurter Suppe: een rustieke Oost-Europese groentesoep met verse knakworst! 


Ingredi√ęnten voor een voorgerecht voor 6 personen of een maaltijdsoep voor 3 √† 4 personen:

  • 1 flinke ui
  • 4 eetlepels vloeibaar bak- en braadproduct
  • 400 gram vastkokende aardappels
  • 1/2 selderijknol
  • 2 grote winterpenen
  • 1 Spaanse peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zoet paprikapoeder
  • 1/2 theelepel piment√≥n (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels fijngehakte bladselderij
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 6 eetlepels bloem
  • 1 √† 1,25 liter koud water
  • 2 runderbouillonblokjes
  • eventueel nog een beetje bouillonpoeder en/of chilivlokken
  • een bosje platte peterselie
  • 10 verse gerookte knakworstjes √† ±40 gram

Bereiding:

  1. Snipper de ui grof. Verhit 3 eetlepels bak- en braadproduct in een grote soeppan en fruit hierin de uien op laag vuur gedurende 5 minuten.
  2. Schil ondertussen de aardappels en de winterpenen. Snijd met een groot scherp mes de grove buitenkant van de selderijknol af. Snijd de aardappels en de groenten in kleine dobbelsteentjes. 
  3. Voeg alle blokjes toe aan de uien en draai het vuur iets hoger. Fruit de groenteblokjes 7 à 8 minuten met de uien mee.
  4. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper. Snipper het vruchtvlees fijn.
  5. Hak de knoflookteentjes.
  6. Hak de bladselderij.
  7. Voeg alle ingredi√ęnten vanaf de Spaanse peper tot en met de zwarte peper toe aan het groentemengsel. Fruit ze 2 minuten zachtjes mee.
  8. Roer de bloem door het groentemengsel.
  9. Voeg 1 liter water en de bouillonblokjes toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Langzaam maar zeker ontstaat er een lichtgebonden soep. Als je de soep in dit stadium te dik vindt, schenk er dan nog wat water bij. 
  10. Houd de soep zachtjes aan de kook totdat de groenteblokjes nét beetgaar zijn. Dat duurt een kleine 10 minuten. Proef maar even om de gaarheid te testen! Dan weet je ook meteen of er misschien nog wat extra peper en/of zout (of nog beter: bouillonpoeder) nodig is.
  11. Hak de peterselie grof. 
  12. Snijd de knakworstjes diagonaal in stukjes (zie foto). 
  13. Verhit de resterende eetlepel bak- en braadproduct in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin de knakworststukjes kort aan. 2 minuten is voldoende. Schep de knakworstjes voortdurend om.
  14. Voeg de knakworstjes toe aan je soep vlak voordat je hem serveert. 
  15. Garneer de soep met de peterselie.

Tips:

  1. Wil je een soep die nog wat pikanter is? Roer er een mespunt (of meer) chilivlokken doorheen!
  2. Je kunt deze soep tot en met stap 10 een paar uur voor de maaltijd al voorbereiden. Laat de soep goed afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Warm hem vlak voor de maaltijd op onder toevoeging van een klein beetje extra water. Bak je knakworstjes en maak de soep verder af. 
  3. Leuk: geef iedere eter een schaaltje met zijn eigen gebakken knakworstjes, die hij dan zelf aan zijn soep kan toevoegen. 
  4. Kom niet in de verleiding om ingeblikte knakworstjes te kopen: die geven niet het gewenste - knakkende! - resultaat.
  5. Ik kocht een hele kilo winterpeen en (dus; lees mijn blog hierboven!) een hele selderijknol in één keer. De restjes van beide groenten gingen een dag later door mijn hutspot
  6. Lekker erbij: (Duits) zuurdesembrood met een flinke lik kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón! Of bak eens zelf zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes: een traktatie bij deze soep!

Recept: kruidenboter met gepofte knoflook, pimentón en gerookt zeezout

Recept: zo bak je zelf verrukkelijke zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes!

Recept: hutspot met kruidige varkenshaasspiesjes en een pikante jus!


Geen opmerkingen: