Ben je op zoek naar een hoofdgerecht voor je kerstdiner? Een gerecht
waar al je gasten als een blok voor vallen?
Waag dan eens een kansje met één van de 20 populairste
kersthoofdgerechten van mijn blog!
Ik ontvang zo veel positieve reacties op de recepten daarvoor, dat ik me bijna niet kan
voorstellen dat jouw familie en vrienden er niet ook dol op zijn! 😉
Hier komen ze allemaal. Mét bijbehorende tips voor feestelijke bijgerechten. Recepten meteen bekijken? Klik op de rode linkjes!
Ik wens je gezellige én smakelijke feestdagen!
1. Laat ik beginnen met het kerstrecept dat het hoogst scoort in mijn blogstatistieken: het wildstoofpotje met een saus op basis van oud bruin bier!
Wil je weten waarom dit gerecht zo populair is? Dan zit er maar één ding op: proeven!
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- krokante in de oven gebakken krieltjes en zelfgemaakte stoofpeertjes
2. Neig je ernaar je deze kerst eindelijk eens te wagen aan een grote gevulde kalkoen? Vooral doen! Want met het juiste recept 😉 is dat gerecht helemaal niet moeilijk om te maken. En lekker dat mijn kalkoen is!
Je marineert je kalkoen eerst een dag en een nacht voordat hij de oven in gaat. Door dat marineren blijft het vlees heerlijk sappig.
Combineertips voor dit kerstgerecht:
-
oer-Hollandse
gebakken aardappeltjes
en een
feestelijke groentemelange
met artisjokkenharten en haricots verts
3. Op de Franse toer dit jaar? Maak dan eens zelf een grote pan met confit de canard, gekonfijte eendenboutjes.
In het recept lees je stap voor stap hoe je dat moet doen. Het resultaat is echt veel lekkerder dan de bekende boutjes uit blik.
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- in ganzenvet gebakken krieltjes en zuurkool met spekjes, rode paprika en kummelzaadjes
4. Warmgerookte zalm is een kerstgerecht dat altijd lukt, ook als je bijna geen kookervaring hebt. Je koopt de zalm al kant-en-klaar. Je hoeft hem vlak voor serveren alleen nog maar even op te warmen in de oven.
Erbij serveer je een heerlijk romig sausje op basis van witte wijn op smaak gemaakt met pittige mosterd.
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, en snijbonenruitjes met krokante spekjes en gefruite ui
5. Een superfeestelijk gerecht met cachet: gebraden eendenborst met een port-frambozensaus.
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- krokante ovenaardappeltjes en haricots verts
6. In Limburg eten we tijdens de kerstdagen vaak konijn. In een verrukkelijke zoetzure saus op basis van ontbijtkoek, peperkoek. Knien in 't zoer heet dat kerstgerecht. Een aanrader!
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- zelfgemaakte verse friet en appelcompote met echte vanille en een scheutje rum
7. Ook zuurvlees - of
zoervleis
- staat hoog op de kerstdinerlijstjes van veel Limburgers. De saus bij dit
stoofpotje van mals rundvlees lijkt sterk op die van de
knien in 't zoer.
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- verse friet of ovenfrietjes en rode kool met appeltjes en port of in de oven geroosterde regenboogworteltjes met honing en tijm
8. Ga jij dit jaar tijdens de kerstdagen gourmetten met je familie en vrienden? Dan ben je vast niet de enige!
Twee jaar geleden schreef ik een blog met 101 gourmettips. Inkooptips, tips voor vlees-, vis en kipgerechtjes en tips voor warme groenten. En heel veel recepten voor salades, sausjes en andere bijgerechten. Om van te watertanden!
Ideaal: tijdens een gourmetavond hoef je geen rekening te houden met de individuele smaak van je gasten. Als je aanbod aan ingrediënten gevarieerd is, vindt iedereen wel iets van zijn of haar gading om klaar te maken!
9. Ook als je een tapasbuffet organiseert kun je makkelijk koken naar alle monden!
Kies voor vlees-, vis- en kipgerechtjes én een heel scala aan hapjes zonder
vlees of vis. In een eerder blog verzamelde ik
22 van de lekkerste tapasrecepten!
10. Er is bijna niemand die niet houdt van kip.
Vind je kip niet feestelijk genoeg?
Dan heb je vast mijn gemarineerde en daarna in de oven geroosterde piepkuikentjes nog nooit geproefd! Met dit gerecht gooi je gegarandeerd hoge ogen.
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes en een salade van gegrilde groene aspergepuntjes, haricots verts en tomaat
11. Nóg zo'n verrukkelijk kipgerecht: kippenbouten die je net zo konfijt als de eendenbouten van tip 3.
Door het konfijten wordt je kip botermals én supersmaakvol. Na het konfijten rooster je de velletjes nog even heerlijk krokant in de oven.
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- zelfgemaakte aardappelpuree of verse frietjes en haricotsvertssalade met cherrytomaatjes en een snufje knoflook of in de oven gepofte cherrytomaatjes of geroerbakte savooiekool met pancetta en een chilipepertje
12. Het recept voor krokant gebakken en pikant gekruide kabeljauw met peterseliesalsa is erg gewild op mijn blog. En het is ideaal voor je kerstdiner!
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- gestoomde krieltjes en een kleurrijke blokjessalade van komkommer, paprika en tomaat
13. Hou je van roomsaus? Dan moet je dit jaar echt kiezen voor mijn kalkoenschnitzels in dille-roomsaus.
Een supermakkelijk en verrukkelijk gerecht. Mét kerstkalkoen. Heel toegankelijk voor gasten die niet zo houden van gevogelte met botjes. 😉
Combineertips voor dit kerstgerecht:
-
zelfgebakken
verse friet
en
snijbonenruitjes met spekjes
en gefruite ui
14. Of kies jij voor een gerecht met een tomatensaus?
Mijn Italiaanse tomatensaus
werd in mijn gezin 'la-dolce-vita-tomatensaus' gedoopt. Het goede leven op
tafel!
In de tips bij het sausrecept leg ik je uit hoe je er een fantastisch varkensgebraad bij maakt. Een gouden combi!
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- gebakken aardappeltjes en peperonata, een Italiaans paprikastoofpotje
15. Stoofvlees op z'n Italiaans? Ga dan voor mijn Italiaanse draadjesvlees: supermalse rundersukade in een kruidige saus met veel verse groenten.
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- ovenaardappeltjes en een groene salade
16. Nog één keer Italiaans. Maar dan wel weer heel anders. Trakteer je gasten deze kerst op saltimboccaspiesjes!
Dat zijn spiesjes van blokjes malse varkenshaas gekruid met verse salie en omwikkeld met een plakje Italiaanse ham. Je serveert je spiesjes in een romige wittewijnsaus.
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- een rucolastamppotje of pasta
17. Leuk voor als je veel gasten krijgt: een Limburgse koude schotel - een soort huzarensalade - met daaromheen allemaal kleine koude gerechtjes.
Denk aan:
- tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade
- gevulde eieren
- een tipsy tonijnsalade met knapperige rauwkost
- allerlei vleeswaren
- sardientjes
- een salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat
- zalmcarpaccio met foreleitjes
- koude gegrilde kipreepjes met tijm en citroen
- een terrine van kalfsvlees, kip en ham
- een bietjessalade met een honing-mosterddressing
- een salade van komkommerlinten en rodepuntpaprikasnippers
18. Varkenshaas met roomsaus, maar dan een beetje anders? Dat kan! Probeer mijn recept voor varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus met cognac maar eens. Die zal zeker bij je gasten in de smaak vallen.
Combineertips voor dit kerstgerecht:
- Duitse spätzli of Italiaanse penne en haricots verts, erwtjes, snijbonen of ratatouilletomaatjes
19. Ken je mijn recept voor flensjes met kalkoen al?
Eerst bak je lekker dunne flensjes én je maakt een romig gerecht van krokant gebakken reepjes kalkoenfilet in een kruidige wittewijnsaus.
Daarna vul je je flensjes met de kalkoen zoals op de foto hieronder aangegeven.
Een verrassend gerecht, maar wel met vertrouwde ingrediënten. Daar maak je al je gasten blij mee.
Combineertip voor dit kerstgerecht:
20. Arriveren je gasten dit jaar al vroeg in de middag van eerste of tweede kerstdag? Vervang je traditionele kerstdiner dan eens door een hartige high tea met een kersttintje!
Wat je dan serveert? Wat dacht je van een combi van een aantal van de volgende gerechtjes:
- kerstboompizzaatjes met kruidig gehakt
- feestelijke kerstkaaskoekjes met stukjes olijf en basilicum
- hartige soesjes gevuld met roerei en gerookte zalm
- een hartige kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt
- kleine tomaatjes gevuld met een feestelijke boozy garnalensalade
- toastjes met zelfgemaakte rillettes de canard
- tonijnsandwiches met maïs en Spaanse peper
- roomboterdinerbroodjes met zelfgemaakte filet américain
- pittige Brabantse worstenbroodjes van spelt
- puntjes focaccia met gerookte zalm
- dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek
- ciabatta crostini met vleeswaren en zelfgemaakte uienmarmelade
- elegante zalmsandwiches of krabsandwiches
- minisaucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt
- hartige scones met spekjes, kummel en bieslook
- hartige scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella
- bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaten
- toastjes met gedroogde ham en een frisse artisjokkencrème
- toastjes met Italiaanse bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise
- ratatouilletomaatjes, tomaatjes uit de oven gevuld met een kruidig groentemengsel
- kleine glaasjes met verschillende soorten knapperig verse salade
- koffiekopjes met een kleine portie van je favoriete soep
Geen opmerkingen:
Een reactie posten