woensdag 2 november 2022

Salsa golf: Argentijnse cocktailsaus met flink wat pit!

Heb jij nog geen recept voor cocktailsaus? 

Dan mis je wat! Zelfgemaakte cocktailsaus is zo veel lekkerder dan het bekende whiskysausje uit het supermarktpotje. 

Hieronder geef ik je mijn favoriete cocktailsausrecept. Een heerlijk smaakvolle variant met flink wat pit! 

Benieuwd naar het hoe en waarom van het Argentijnse tintje van mijn cocktailsaus? Ook daar lees je alles over als je even verder scrolt!


Recept : zo maak je zelf salsa golf, Argentijnse cocktailsaus met flink wat pit!


Salsa golf: de Argentijnse versie van onze cocktailsaus?

Wist je dat de saus die wij hier in Nederland cocktailsaus noemen in Zuid-Amerika bekend staat onder de naam salsa golf?

Wij wisten dat - alweer jaren geleden, toen we voor een paar jaar in Argentinië gingen wonen - in elk geval niet. 

We gingen best vaak uit eten in onze woonplaats Buenos Aires. En het kwam niet zelden voor dat we er een voorgerecht met garnalen, een salade, frietjes of een visgerecht bestelden. Steevast vroeg de ober - el mozo - dan: '¿Con mayonesa o con salsa golf?' Met mayonaise of met salsa golf?

Salsa golf? Die kenden we niet. Dachten we. 

Totdat de ober uitlegde: dat is een mengsel van mayonaise en ketchup. 

Oh, cocktailsaus! Zeg dat dan! 

Waarom gaven de Argentijnen het bekende Europese sausje zo'n vreemde naam? 

Maar ho! Daar maakten we toen wellicht een denkfout! 


Misschien is onze cocktailsaus wel de Europese versie van de van oorsprong Argentijnse salsa golf!

Ik weet het: ik loop af en toe een beetje achter de feiten aan. Maar deze week besloot ik - na enkele decennia pas! - één en ander uit te zoeken. Ik dook in de ontstaansgeschiedenis van de salsa golf/cocktailsaus!

En wat bleek? Wij hadden het al die jaren niet bij het rechte eind gehad. 

Ere wie ere toekomt: het lijkt zeer waarschijnlijk te zijn dat het nou juist een Argentijn was die de beroemde saus voor het eerst bedacht en niet een Europese kok!


Wie bedacht dan die saus en waarom noemde hij hem salsa golf?

Eerst de naam van de uitvinder: Luis Federico Leloir. 

Ben jij iemand met een grote kennis van trivia? Dan komt die persoon je vast bekend voor: Leloir was toch die man die in 1970 de Nobelprijs voor de scheikunde kreeg?

Yep! Dat klopt als een bus! Maar niet vanwege de uitvinding van de salsa golf, haha!

Lang voordat hij zich als arts en chemicus met veel serieuzere dingen ging bezighouden, bracht hij, zo gaat het verhaal, een lazy summer door in Mar del Plata, dé vakantiebestemming voor de jetset in Argentinië. Hij studeerde in die tijd, zo rond 1925, nog.

Samen met zijn vrienden at hij 's avonds graag een hapje in de Golfclub vlakbij het strand Playa Grande. Hij hield van garnalen. Maar waar hij niet zo happy mee was, was dat hij als bijgerecht daarbij niet voor twee - zoals wij later in Buenos Aires - maar slechts voor één dressing kon kiezen: er stond alleen mayonaise op het menu. Saaaai, zo vond de meer avontuurlijk ingestelde student. Daar moest verandering in komen!

En dus riep hij op een dag de mozo bij zich. 'Breng mij alle sauzen en specerijen die je in de keuken hebt', droeg hij hem op. En daarmee begon hij zelf te mixen en te matchen. Totdat hij de ideale dressing voor zijn garnalen had gevonden: een mengsel van gelijke delen mayonaise en ketchup! Hij voegde er nog een beetje cognac en een paar druppels tabasco aan toe en... klaar!

De salsa golf was geboren. Al bedacht Leloir niet zelf de naam voor zijn sausje. Het waren zijn vrienden die zijn creatie gekscherend de saus van de golfclub - salsa golf  - noemden! 




Waarom noemen wij dat sausje dan cocktailsaus?

Pas decennia na het vermaarde etentje van Leloir werd de combi van garnalen met een mayonaise-ketchupsausje populair in Europa. Dat gerecht werd hier al snel een garnalencocktail gedoopt. 

En je voelt hem al aankomen: daarom ging het frisse sausje hier dus 'cocktailsaus' heten! 


Welke ingrediënten zitten er in de allerlekkerste cocktailsaus?

Smaken verschillen natuurlijk. Maar ik wil wel een poging wagen om je op z'n minst een echt heel lekker recept voor cocktailsaus te geven. 

Dat recept is iets verfijnder dan het Argentijnse origineel. Er gaan met name wat meer kruiden en specerijen in. Maar wel kruiden en specerijen die ook in Argentinië veel gebruikt worden. Denk daarbij aan oregano, gemalen komijn, paprikapoeder en bieslook. 

Bekijk snel de complete ingrediëntenlijst onder de volgende foto! Veel plezier met het recept!


Enne, noem je cocktailsaus voortaan maar salsa golf! Klinkt ook veel leuker dan cocktailsaus, toch?!


Recept: zo maak je zelf een heerlijke cocktailsaus!


Zo maak je zelf makkelijk en snel salsa golf: Argentijnse cocktailsaus met flink wat pit!

Ingrediënten:

  • 6 eetlepels mayonaise 
  • 4 eetlepels ketchup
  • 3 eetlepels cognac
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • 1/2 theelepel worcestersaus
  • 1/4 theelepel mild paprikapoeder
  • 1/4 theelepel pikant paprikapoeder
  • 1/4 theelepel pikant kerriepoeder
  • 1/4 theelepel gedroogde oregano
  • een mespunt gemalen komijn
  • 1 eetlepel in ringetjes gesneden bieslooksprietjes
  • een paar druppels tabasco of een klein beetje chilivlokken (naar smaak)

Bereiding:

  1. Moeilijk is dit sausje niet: vermeng gewoon alle ingrediënten! Klaar!

Tips:

  1. Ben je meer een liefhebber van een wat romigere cocktailsaus? Klop dan wat slagroom lobbig - zonder suiker. Schep de geklopte room voorzichtig door je al gemengde cocktailsaus; zorg ervoor dat je sausje lekker licht en luchtig blijft. Ga uit van 1 eetlepel geklopte room per eetlepel mayonaise; gebruik dus 6 eetlepels voor de portie van dit recept. Heerlijk! 
  2. En dan wil je vanzelfsprekend nog weten waar je je cocktailsaus het beste bij kunt serveren. De inkopper is natuurlijk: bij een klassieke garnalencocktail (of een krabcocktail). 
  3. Maar denk ook eens aan een garnalencocktail nieuwe stijl. Wat ik daarmee bedoel? Ik zal je binnenkort het recept geven voor een krokant gebakken - hartige - Brusselse wafel met Hollandse garnalen en salsa golf! Een topper! 
  4. Ook erg lekker - én weer Argentijns! - een sándwich de milanesa con salsa golf: geroosterd dun sandwichbrood (pan de miga genoemd in Argentinië; ik schreef daar al eens een blog over) belegd met een krokant gebakken schnitzel (milanesa), een handje waterkers (berro), een paar plakjes tomaat en een schepje salsa golf. Ook hiervoor binnenkort het complete recept! 
  5. Frietjes met salsa golf? Fantastisch! En dan niet alleen de bekende in olie gebakken frietjes. Salsa golf is ook erg lekker bij verse ovenfriet
  6. Je zelfgemaakte cocktailsaus mag natuurlijk niet ontbreken op je gourmetavonden! Nóg meer gourmettips? Ik verzamelde er een heleboel in een eerder blog: volg het rode linkje! 
  7. Misschien weet jij nog wel meer heerlijke gerechten die nóg lekkerder worden met salsa golf. Laat je me in een reactie onder dit blog weten welke dat zijn?

Garnalencocktail nieuwe stijl: Brusselse wafels met Hollandse garnalen en salsa golf!

Een Argentijnse schnitzel-sandwich met salsa golf

Recept: zelfgemaakte verse friet!

Makkelijk en gezonder: verse ovenfriet!

101 Recepten en ideeën voor je gourmetavond!

Geen opmerkingen: