Weet je het nog? Ik eindigde het blogjaar 2021 met 22 tapas om 2022 feestelijk mee in te luiden. Massaal gingen jullie met de Spaanse hapjes aan de slag!
Daarom: aan het einde van 2022 n贸g zo'n blog. Met
weer 22 recepten voor kleine hartige gerechtjes!
Vanwege de overal groeiende aandacht voor vegetarische en veganistische hapjes deze keer alleen maar recepten zonder vlees of vis. Duurzamer, gezonder misschien, maar met name erg lekker!
Ideale hapjes voor je kerst-, oudejaars- of nieuwjaarsborrel. Of om te
serveren als amuse of share-gerecht bij je kerstdiner. Klik op de rode linkjes in dit blog en bekijk alle recepten!
Tip: alle hapjes met een 馃尶 zijn vegan.
Ik wens je gezellige en smakelijke feestdagen!
馃尶 1. Mijn eerste hapjestip is niet de eerste de beste. Want mijn pittige versgeroosterde Mexicaanse pinda's zijn 茅n superlekker 茅n heel makkelijk en snel in een grote hoeveelheid te maken. Ideaal voor een grote groep gasten!
Extra feestdagentip:
Je kunt deze pinda's, mits goed verpakt, wel twee weken bewaren. Als dat niet handig is! Bovendien is dit heerlijke hapje niet duur.
馃尶 2. Vooruit! N贸g een Mexicaans hapje: taco tapas gevuld met een sappige en kruidige salade van kikkererwten, ma茂s en tomaat.
3. Het derde hapje is misschien wel mijn persoonlijke favoriet.
Deze Franse kaassoesjes, goug猫res, zijn echt delicieus!
Het gaat hier om ongevulde soesjes: de kaas gaat d贸贸r het soesjesbeslag. Goug猫res zijn vederlicht en tegelijkertijd heel smaakvol en pittig!
4. N贸g meer bakken met kaas? Wat dacht je van brosse kaaskoekjes?
In dit recept voor kaaskoekjes gebruik ik pittige chilivlokken, versgemalen zwarte peper en pikante piment贸n flakes als smaakmakers.
Ik noem ze mijn 3-peper-kaaskoekjes!
5. Een heel andere versie van mijn kaaskoekjes smaakt Italiaans: daar zitten stukjes olijf en
basilicum in.
Extra feestdagentip:
Deze kaaskoekjes en die uit tip 4 kun je zelf uitsnijden zoals jij dat wilt. Maar het gebruik van uitstekertjes in de vorm van hulstblaadjes, kerststerretjes en/of hartjes is wel erg leuk tijdens de kerstdagen!
馃尶 6. Met hapje 6 kun je heel veel kanten uit. Want: met welk sausje ga jij je krokante in de oven gebakken frietjes serveren?
Met een Spaanse mayonaise, een
Amerikaanse BBQ-sauce, een Marokkaanse harissamayo, het allemansvriendje
knoflooksaus, een luxe truffelmayo of misschien wel een pittige cocktailsaus?
Of misschien maak je wel meerdere sausjes tegelijkertijd!
Ga gezellig met z'n allen om de tafel zitten en strooi je frietjes uit op een groot stuk bakpapier. Grappig: er is zelfs bakpapier te koop met een kerst- of krantenprint!
Daarnaast zet je je schaaltje(s) met saus. Of geef elke gast zijn eigen schaaltje met dipsaus.
Ook leuk: serveer je ovenfrietjes in kartonnen cupcakebekertjes met een kerstmotief!
Extra feestdagentip:
Er zijn allerlei soorten vegan mayonaise op de markt. Als je die gebruikt voor je sausjes, is je friet m茅t helemaal vegan.
馃尶 7. Liever geen frietjes? Dezelfde sausjes van tip 6 smaken ook heerlijk op desembrood van de bakker.
Of ben je een thuisbakfanaat? Bak dan je eigen verse focaccia!
Extra feestdagentip:
Een focaccia is een vegan brood omdat er geen boter en eieren in zitten.
8. Vers brood smaakt ook erg lekker met zelfgemaakte kruidenboter. Natuurlijk kun je helemaal zelf bepalen met welke kruiden of specerijen jij je kruidenboter op smaak maakt.
Maar mijn kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en piment贸n is wel een echte aanrader!
9. Of ga voor mijn boter met IJslands zwart lavazout en chilivlokken!
10. Pannenkoekjes als borrelhapje? Ja, graag! Zeker als het gaat om deze krokant gebakken courgettepannenkoekjes!
Je dipt je pannenkoekjes een in pittig mengsel van citroensap, knoflook, tuinkruiden en chilipeper.
11. Soep bij de borrel of als amuse? Ook dat is een optie!
Serveer mijn romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's eens in kleine koffiekopjes (of espressokopjes) of schattige glaasjes.
Erbij geef je krokant gebakken bagel chips met knoflook en basilicum.
Extra feestdagentip:
Op dezelfde manier kun je ook mijn romige Indiaas gekruide linzensoep serveren. Maar dan niet met bagel chips, maar met kleine stukjes naanbrood.
12. Heb je ooit al eens mijn flinterdunne pizzatoast gebakken? Dat moet je zeker een keer doen!
Hij smaakt heerlijk zo uit het vuistje, maar je kunt er ook salsa's of dips bij serveren.
Extra feestdagentip:
Twee sausjes die fantastisch smaken bij deze toast: een pittige Italiaanse mozzarellasalsa en een romige kaasdip met flink wat knoflook.
馃尶 13. Mijn tomaatjes gevuld met ratatouille eet je niet als hapje uit het vuistje. Maar ze smaken wel fantastisch als luxe amuse. Proberen, dit recept!
馃尶 14. Heb je je cocktailprikkers in de aanslag? Zet dan de volgende paar hapjes maar op tafel. Om te beginnen mijn ovengeroosterde olijven met tijm, citroen en knoflook. Heerlijk warm en kruidig!
馃尶 15. Of - of misschien wel 茅n - mijn pikant gemarineerde olijven.
16. Of kleine blokjes van mijn goddelijke gemarineerde feta...
17. En als je je feta toch al gemarineerd hebt klaarstaan, waarom maak je er dan niet meteen ook een Griekse salade van?!
Serveer je salade in kleine glaasjes, als verrines dus.
馃尶 18. Ook mijn orzo aglio, olio e peperoncino kun je het beste in glaasjes serveren.
Extra feestdagentip:
Dit elegante gerechtje van rijstvormige pasta op smaak gemaakt met knoflook, extra vergine olijfolie, chilipeper en platte peterselie eet je het makkelijkst met kleine theelepeltjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten