woensdag 9 november 2022

Garnalencocktail nieuwe stijl: een hartige Brusselse wafel met grijze garnaaltjes, bladsla en een pittig cocktailsausje


Wist je dat de ouwe trouwe garnalencocktail elk jaar opnieuw weer één van de meest populaire voorgerechten is voor de kerst? We zijn er dol op met z'n allen hier in Nederland. Hij is dan ook echt verschrikkelijk lekker!

Alleen... een garnalencocktail is nou niet bepaald trendy te noemen. Al hoef je je daar natuurlijk helemaal niets van aan te trekken. 😉

Maar sommige eigentijdse thuiskoks breekt dat wel op. Die willen graag een beetje hip uit de hoek komen tijdens het kerstdiner. 😒

Voor al die thuiskoks bedacht ik de garnalencocktail nieuwe stijl! Een gerecht waar iedereen van houdt én waarmee je als gastvrouw of gastheer een onuitwisbare culinaire indruk achterlaat bij je familie en vrienden! 😅

Stel je dit even voor:
 • op een mooi bord presenteer je... een Brusselse wafel
 • heerlijk krokant gebakken
 • en hartig natuurlijk
 • met daarop een handje crispy gemengde bladsla,
 • een gulle portie zilte Hollandse garnaaltjes
 • en een flinke lepel pittige zelfgemaakte salsa golf, een Argentijnse cocktailsaus

Wat zeg je? Je kunt niet wachten om dit gerecht te proeven? Probeer het vandaag dan alvast een keertje uit. Maar vergeet niet het op je menu te zetten voor je kerstdiner! 

Ik wens je dit jaar culinaire kerstdagen toe!


Recept: garnalencocktail nieuwe stijl, een hartige Brusselse wafel met grijze garnaaltjes, bladsla en een pittig cocktailsausje


Garnalencocktail nieuwe stijl: een hartige Brusselse wafel met grijze garnaaltjes, gemengde bladsla en een pittig cocktailsausje 

Ingrediënten per persoon:

 • 1 Brusselse wafel (eerder dit jaar schreef ik een blog met een foolproof recept én heel veel tips voor het bakken van de lekkerste Brusselse wafels; 1x het recept is voldoende voor 12 à 14 personen)
 • ±40 gram Hollandse garnalen
 • ±20 gram gemengde bladsla
 • ±2 eetlepels salsa golf, een pittig cocktailsausje met een Argentijns tintje (zie ook hier een eerder blog; 1x het recept is voldoende voor 5 à 6 personen)

Bereiding:

 1. Bak de ochtend voor je kerstdiner of - dat is echt veel handiger! - één of enkele dagen voor je kerstdiner de hoeveelheid Brusselse wafels die je nodig hebt. In de tips bij het recept lees je hoe je je wafels het beste kunt bewaren; zelfs invriezen is een optie.
 2. Verwarm je wafels 5 à 10 minuten in een oven van 120°C totdat ze weer heerlijk krokant zijn.
 3. Roer ondertussen een sausje van al de ingrediënten voor je salsa golf.
 4. Leg op elk bord een wafel.
 5. Leg op elke wafel een handje gemengde bladsla.
 6. Verdeel er wat garnalen overheen. Dat mag best een beetje uit de losse pols. Een paar garnaaltjes naast de wafel maken je gerecht mooi nonchalant.
 7. Drizzle de salsa golf over je hippe garnalencocktails. 
 8. Serveer meteen.

Tips:

 1. Handig: gebruik voor het doseren van je saus een plastic knijpfles.      
 2. De salsa golf mag voor dit gerecht best wel pikant en stevig van smaak zijn. Meng je cocktailsaus bij voorkeur niet met geklopte room; dan biedt de saus te weinig pit in combinatie met de vrij neutrale wafel. 
 3. Een portie van twee wafels vormt een fantastisch lunchgerecht. Ook leuk: serveer je garnalencocktail-wafels als gerechtje bij je kerstbrunch!
 4. Wil je graag nóg een paar recepten voor trendy kerstvoorgerechten met vis en garnalen? Misschien voor tweede kerstdag of als klein gerechtje bij je kerstbrunch? Wat dacht je van hartige soesjes gevuld met roerei en gerookte zalm, een Aziatische kippensoep gevuld met garnalen, omelet, sugarsnaps en minimaïskolfjes of taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen? Volg de rode linkjes!

Recept: hartige soesjes, gevuld met roerei en gerookte zalm

Recept: Aziatische kippensoep met garnalen en knapperig verse groenten!

Recept: tacohapjes met avocadosalsa en gemarineerde garnalen

Geen opmerkingen: