Zachte, malse, in de oven geroosterde olijven...
Met aromatische geroosterde knoflook, een paar takjes verse tijm, wat pikante chilivlokken, een scheutje extra vergine olijfolie en versgeraspte citroen.
Warm op tafel. Bij een glas rode wijn of misschien wel sherry.
Kun je het je voorstellen? Dan kun je vast ook bedenken hoe lekker dat is!
Meteen naar het recept en maken dus!
Of... lees eerst nog even mijn blog hieronder met 101 weetjes over olijven!
Nou ja, bij benadering dan! 😉
101 bijzondere weetjes over olijven!
Wat weet jij eigenlijk over die heerlijke olijven uit - onder andere - het onderstaande recept?
Niet zo veel? Dan ben je misschien wel geïnteresseerd in al de weetjes die ik opduikelde over een van mijn favoriete borrelhapjes/ingrediënten!
Hier komen ze:
- Olijven zijn geen groenten, maar vruchten! Steenvruchten om precies te zijn. Net zoals de ook niet zoete avocado's (wist je dat al?). En kersen, pruimen, mango's, dadels, etc.; maar dat is algemeen bekend.
- De olijfbomen zoals wij die nu kennen hebben zich sinds 4000 jaar voor Christus vanuit Armenië verspreid over het hele Middellandse Zeegebied.
- In de Griekse oudheid stond de olijf al in hoog aanzien. Sinds die tijd staat boven op de Acropolis de misschien wel beroemdste olijfboom uit de geschiedenis. Hij zou volgens de Griekse mythologie geschonken zijn door niemand minder dan de godin Pallas Athene! De boom staat symbool voor de wijsheid.
- Zoals je misschien al wel zult vermoeden, zijn de landen met de hoogste olijvenproductie (nog steeds) Spanje, Italië en Griekenland. Maar ook veel landen uit de rest van het Middellandse Zeegebied en zelfs landen uit de rest van de wereld zijn in opmars!
- Zo komen er tegenwoordig bijvoorbeeld veel olijven uit landen als China, Australië, Argentinië en de VS.
- Olijfbomen gedijen eigenlijk goed in alle gebieden met een mediterraan klimaat: ze houden van warme droge zomers en milde winters.
- Olijfbomen gaan pas flink productie leveren als ze minimaal 7 à 8 jaar oud zijn.
- Niet dat dat een probleem is, want ze worden met gemak honderden en soms wel enkele duizenden jaren oud!
- Dat gezegd hebbende: tegenwoordig worden steeds meer bomen, ook in grote olijvenlanden als Spanje en Italië, ernstig bedreigd door de voor olijfbomen dodelijke Xylella-bacterie. Duizenden en duizenden majestueuze, eeuwenoude bomen heeft dit minuscule beestje al kleingekregen... Een remedie is er tot op heden nog niet, al wordt er druk geëxperimenteerd met nieuwe - resistente - bomenrassen. Goed voor de olijvenproductie, maar daar hebben die oudjes geen baat bij.
- Gemiddeld levert een olijfboom de niet geringe hoeveelheid van 25 tot 30 kilo olijven per jaar op!
- Elk jaar in september-oktober worden de olijven geplukt.
- Alhoewel, van plukken is eigenlijk geen sprake. Met de hand plukken zou veel te duur zijn. Olijfboeren leggen grote netten onder hun bomen en dan worden de bomen geschud, zodat de vruchtjes in de netten vallen.
- Vaak wordt er ook met - al dan niet elektrische - harkjes gewerkt, die de olijven uit de bomen trekken.
- De meeste olijven zijn bij de oogst nog niet helemaal rijp. Ze zijn dan nog groen.
- Groene olijven zijn steviger en bederven minder snel dan rijpe olijven.
- Olijven die langer aan de boom mogen rijpen zijn veel donkerder van kleur: diepbruin of paars.
- En ze zijn zachter van structuur.
- Groene en donkere olijven zijn dus geen verschillende rassen olijven. Het zouden zelfs olijven kunnen zijn van precies dezelfde boom. Maar dan met een andere rijping!
- Wist je dat je olijven niet meteen kunt eten als ze vers van de boom komen? Ze zijn dan nog veel te bitter!
- Gelukkig voor ons lekkerbekken kan het stofje dat verantwoordelijk is voor de bitterheid, oleuropeïne, verwijderd worden. Al kost dat wel heel veel tijd.
- Olijven worden altijd meteen na de oogst enige weken in elke dag ververst, licht gezouten water gelegd. Daardoor verdwijnt het bittertje al voor een groot deel.
- Om ze helemaal op smaak te maken moeten ze vervolgens echter nog eens wekenlang - en soms wel tot 8 maanden - in een nieuw pekelbad. Veel werk, maar daarna zijn ze dan ook superlekker!
- Het pekelen gebeurt meestal industrieel. Maar ik heb een recept uit een Spaans kookboek - Cocinando entre olivos door Ana María Gutiérrez - waarin wordt uitgelegd hoe je olijven zelf zou kunnen pekelen. Ana María vertelt er ook uitgebreid over op haar blog! En nog leuker: ze plaatst er een hele serie duidelijke - stap-voor-stap - foto's bij! Wie weet, pekelen nog veel meer Spanjaarden zo hun olijven uit eigen tuin. Over slow food gesproken...
- En wist je dit: die mooie, glimmende gitzwarte olijven uit de supermarkt, die kun je helemaal nergens in die kleur aan de bomen zien groeien!
- Dat zit zo: die zwarte olijven zijn eigenlijk groene olijven!
- Ja echt, het zijn groene olijven die chemisch bewerkt zijn. Met het doel om ze sneller op smaak te krijgen én om ze die egale diepzwarte kleur te geven.
- En daarom zijn zwarte olijven meteen ook zo goedkoop: dat chemische proces duurt geen 8 maanden, geen 8 weken, zelfs geen 8 dagen, maar ongeveer 8 uur!
- Soms worden olijven voordat ze in potjes verdwijnen eerst ontpit en gevuld. Je kent vast wel die olijven gevuld met knapperige amandelen.
- En die gevuld met reepjes rode paprika.
- Maar wat je misschien niet wist: wat jij denkt dat reepjes paprika zijn, dat zijn helemaal geen reepjes paprika!
- Weer die industrie heeft een veel goedkopere vulling bedacht dan echte paprika. Maar wel een vulling die er uitziet als paprika: dunne reepjes kunstmatig gekleurde gel gemaakt van een soort algen! In Spanje produceren ze deze goedkope olijven met 'piment' speciaal voor de Nederlandse markt. 'Gefopt!' En wij laten ons foppen...
- Wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde!
- Hoe rijper een olijf is, hoe meer olie hij bevat.
- Voor het maken van olijfolie worden om die reden hele rijpe olijven gebruikt! Die olijven zijn behoorlijk zachter en ook kwetsbaarder dan tafelolijven, maar omdat ze toch uitgeperst worden is dat geen probleem.
- Nog een weetje dat je misschien interessant vindt: olijven - niet ingelegd in olie - bevatten ongeveer 115 kcal per ons. Als je op je lijn let, kun je dus ongestraft een schaaltje olijven leegsmullen!
- Er worden wereldwijd vele olijvenrassen gekweekt; sommige alleen voor de olijfolie, andere als tafelolijf.
- De bekendste rassen zijn misschien wel de donkerpaarse Griekse kalamata, de donkerbruine Italiaanse Taggiasche olijven en de grote, dikke groene Spaanse gordal olijven.
- De heerlijke olijven die je kunt kopen in allerlei delicatessenwinkels (en op de markt!) in Nederland bevatten vaak veel meer dan alleen maar pekel, d.w.z. water met zout. Daar worden de lekkerste smaakmakers aan toegevoegd. Denk aan knoflook, verse kruiden, olijfolie, stukjes (echte!) rode paprika, zongedroogde tomaatjes, specerijen, etc.
- Maar wist je dat je olijven ook zelf kunt marineren? Ik plaatste al eens eerder een recept op mijn blog voor zelfgemarineerde olijven! Volg het rode linkje!
- Van olijven kun je ook de lekkerste tapenades maken! Wat dacht je van mijn tapenade met versgeroosterde pijnboompitjes?
- Natuurlijk ken je de olijf vooral van de borreltafel. Maar je kunt er ook heerlijk mee koken. Volg de link 'olijven' voor alle recepten met olijven op dit blog!
- Je begrijpt: ik kan het weer niet laten! Even een paar foto's van olijvengerechten: van mijn verse Italiaanse tomatensaus met olijven en mijn tomatenbouillon met ovengeroosterde tomaatjes en olijven...
- Bakken met olijven. Heb je dat al eens gedaan? Ik snipper weleens wat olijven door mijn hartige scones!
-
Binnenkort geef ik je zelfs een recept voor
koekjes met olijven, hartige kaaskoekjes; wacht maar af! Of abonneer je (rechtsboven op mijn blog) op mijn gratis
receptenservice. Dan krijg je dit recept gewoon in je inbox!
Het recept van vandaag: ovengeroosterde olijven met tijm, citroen en knoflook!
Nu je alles over olijven weet, is het tijd voor mijn recept van vandaag. Je
maakt deze verrukkelijke in de oven geroosterde olijven in een handomdraai!
Snijd wat knoflook in dunne plakjes, snipper een halve chilipeper en hak een paar takjes kruiden.
Meng dit alles samen met wat olijfolie door je olijven en leg ze op een bakplaat. Zo mogen de olijven 20 minuten de oven in.
Als de olijven uit de oven komen, zijn ze al ontzettend lekker. Maar je kunt ze nóg lekkerder maken!
Rasp er wat citroenrasp boven én bestrooi ze met pikante gedroogde chilivlokken.
En dan móeten ze echt meteen op tafel! Want als je ze warm eet... mmmmmmmmm!
Ovengeroosterde olijven met tijm, citroen en knoflook
Ingrediënten:
- 300 gram olijven van verschillende soorten
- 4 à 5 teentjes knoflook
- 1/2 Spaanse peper
- de blaadjes van een klein bosje tijm
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- de rasp van een halve citroen
- chilivlokken
Bereiding:
- Verwarm de oven (bij voorkeur een heteluchtoven) voor tot 200°C.
- Snijd de teentjes knoflook in dunne plakjes.
- Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de peper. Snipper het vruchtvlees fijn.
- Ris de blaadjes van de tijm. Hak ook de tijmblaadjes fijn.
- Leg de olijven op een bakplaat en meng er de knoflook, de peper, de tijm en 2 eetlepels olijfolie doorheen.
- Rooster de olijven 20 minuten in de oven totdat ze rimpelig beginnen te worden en her en der bruin kleuren. Schep ze halverwege even om.
- Neem de olijven uit de oven en schep er nog 2 eetlepels koude olijfolie doorheen. Bestrooi je olijven met de citroenrasp en wat chilivlokken. Proef en voeg eventueel nog wat meer chilivlokken toe.
- Serveer je ovengeroosterde olijven meteen, want warm zijn ze het allerlekkerst!
Tips:
- Wil je je olijven liever vooraf al maken? Dat kan makkelijk tot en met stap 6. Warm ze vlak voor het serveren een paar minuten op in de oven en ga daarna verder met stap 7.
- De kruidige olie van deze olijven is ook erg lekker: sop de restjes op met een stukje boerenbrood!
- In het blog hierboven vind je tips voor nog meer heerlijke recepten met olijven!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten