Dit groentegerechtje van sappige oventomaatjes gevuld met kruidige ratatouille is zó lekker en feestelijk dat ik jaren geleden al besloot het op mijn kerstreceptenlijst te zetten.
Maar dat betekent natuurlijk niet - je kent mij inmiddels - dat ik deze tomaatjes de rest van het jaar niet maak. Ons smaken ze altijd goed; of dat nou is tijdens een speciaal etentje of gewoon doordeweeks!
Een recept om ruim voor de kerst al eens uit te proberen dus! Geniet ervan!
Ratatouilletomaatjes als bijgerecht, als voorgerecht, als tapa...
Met dit groenterecept kun je alle kanten uit. En dan heb ik het niet alleen
over de tijd van het jaar dat je het maakt. Ook binnen een maaltijd zijn de
oventomaatjes multi-inzetbaar!
Zo serveer ik mijn ratatouilletomaatjes regelmatig als:
- amuse; één gevuld tomaatje, mooi op een klein bordje met een dessertmesje en een gebaksvorkje erbij
- voorgerecht; het gerechtje is compleet vegetarisch, ja zelfs vegan, ideaal voor een etentje zonder vlees of vis (3 à 4 per persoon; leuk in eenpersoonsovenschaaltjes!)
- klein tussengerecht; tussen de (mediterrane) soep en een klein visgerecht in (2 per persoon)
- bijgerecht; door de sappigheid van de tomaatjes smaken ze ook perfect bij een stukje (gegrild) vlees, vis of kip zonder sausje (3 à 4 per persoon)
- klein bijgerecht bij het gourmetten, plaatgrillen of steengrillen (zet een mooie ovenschaal vol met tomaatjes op tafel)
- vegetarisch hoofdgerecht; bijvoorbeeld bij pasta met een tomatensaus, spaghetti alio, olio e peperoncino, kruidige couscous, gnocchi of polenta (±6 per persoon)
- hapje tijdens een tapasavond
- groentegerechtje bij een (vegetarisch) share-menu
Waar moet je op letten als je deze oventomaatjes gevuld met ratatouille maakt?
Tip 1: koop mooi rijpe tomaten of laat je tomaten thuis nog een paar dagen rijpen
Lekker rijpe tomaten kopen is niet altijd even eenvoudig. Veel tomaten - zeker
die in de supermarkt - zien er nog bleek uit als je ze koopt.
Maar wist je dat je je tomaten thuis zelf nog kunt laten narijpen, zodat ze mooi rood worden?
Daar zijn verschillende methodes voor:
-
stop ze in een ruime, afgesloten, papieren zak of kartonnen
doos
en laat ze daarin rijpen. Rijpende tomaten produceren het gas
ethyleen. Dat ethyleen zorgt er op zijn beurt weer voor dat de
tomaten nóg sneller rijpen. Et cetera, et cetera. Als je het gas
opvangt in een zak, rijpen de tomaten het beste. Leg de zak met
tomaten niet in de koelkast. Weetje: supermarkten en tuinders
gebruiken ook vaak ethyleen voor het rijpen van fruit en
groenten!
-
stop een banaan in de
zak
bij je tomaten en de tomaten rijpen nog sneller. Bananen produceren
het meeste ethyleen van alle vruchten.
-
heb je geen papieren zak of doos? Een ruime plastic zak
waar je her en der wat gaatjes in prikt voldoet ook.
-
beschik je over een mooi zonnig plekje
in huis? Leg je tomaten dan een paar dagen in het zonnetje op een
schaal!
Ik koop mijn tomaten vrijwel nooit op de dag dat ik ze ga gebruiken. Zo heb
ik altijd veel tijd om ze te laten rijpen!
Tip 2: koop sappige, vrij grote tomaten
Het meest geschikt - én het goedkoopst - voor dit gerechtje zijn
'gewone' tomaten/soeptomaten, mits je ze nog even laat rijpen zoals
hierboven beschreven.
Je kunt ook trostomaten gebruiken; die zijn al wat rijper als je ze
koopt omdat ze meestal langer aan de struik worden gerijpt voordat ze worden
geplukt.
Soeptomaten en trostomaten zijn heerlijk sappig en blijven dat ook als je ze
in de oven klaarmaakt.
Cocktail-trostomaten, zoals Tasty Toms, zijn fantastisch van smaak, maar
minder geschikt om te vullen met ratatouille. Ze zijn gewoon te klein;
er zou te weinig ratatouille in passen...
Vleestomaten daarentegen hebben wel de juiste maat, maar die zijn niet sappig
genoeg.
Tip 3: hol je tomaten uit met een meloenbolletjesuitsteker
Natuurlijk kun je voor dit klusje ook een scherp mesje gebruiken, maar als je
eenmaal een meloenbolletjesuitsteker hebt geprobeerd wil je niet anders
meer. Dat gaat zo vlug en makkelijk!
Kijk maar op de foto!
Tip 4: snijd kleine blokjes van je aubergine, courgette en paprika
Een tomaatje met alleen één stukje aubergine erin of één stukje courgette? Dat
wil je natuurlijk niet!
Snijd je groenten voor de ratatouille daarom niet te grof. Blokjes van
ongeveer anderhalve centimeter zijn perfect!
Tip 5: bak de groenten voor je ratatouille - apart! - lekker bruin
Je wilt je ratatouille voor dit gerechtje niet voor het vullen al supergaar
gestoofd hebben. De blokjes van je aubergine, courgette en rode puntpaprika
nét even goudbruin bakken is voldoende.
Daarna gaan de tomaatjes met de ratatouillevulling immers nog de oven in en
gaart de ratatouille nog door.
Je groenteblokjes kleuren mooi - én snel - goudbruin als ze
allemaal in één laag in de pan liggen.
Vandaar mijn advies: bak elke groentesoort apart!
Zo houd je de hoeveelheden die je in één keer bakt beperkt en hoeven je
groenteblokjes niet te vechten om een plekje op de bodem van de pan! En je pan
koelt niet te veel af als je de blokjes erin schept; hij blijft goed heet en
zorgt voor krokante aanbakkorstjes!
Tip 6: maak je ratatouille smeuïg met een grove tomatensaus
Ratatouille is niet zomaar een ratjetoe van gebakken blokjes groenten.
Ratatouille moet lekker smeuïg zijn.
Daarom schep je door je groenten een heerlijk tomatensausje van verse
tomaten, stukjes gefruite ui, een beetje knoflook, lekker veel geurige tijm én
een klein scheutje zoete balsamicoazijn.
Tip 7: bak je tomaatjes in de oven en maak ze af met extra vergine olijfolie
Als je ratatouille af is, is het de hoogste tijd om de kroon op je werk te
zetten: vul je tomaatjes met het heerlijke groentemengsel.
En daarna mogen ze de oven in! Een dik kwartier. Totdat de tomaatjes zacht
aanvoelen als je er op drukt, maar de velletjes nog niet gebarsten zijn. Je
tomaatjes moeten niet tijdens het opscheppen helemaal uit elkaar vallen, toch?
Heb je nog een fles met een bijzondere extra vergine olijfolie in de kast staan? Zo'n fles die je bewaart voor speciale gerechten?
Mooi! Want een scheutje van die olie is precies wat je ratatouilletomaatjes
nodig hebben om helemaal perfect te smaken!
Tip 8: geniet!
Hoe maak je zelf ratatouilletomaatjes?
Ingrediënten voor 24 stuks (zie het blog hierboven voor de porties per persoon):
- 16 rijpe soep/tros-tomaten (zie tips in het blog hierboven)
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode puntpaprika
- extra vergine olijfolie
- 1 flinke ui
- 1 teentje knoflook
- de blaadjes van een bosje tijm (of ±2 theelepels gedroogde tijm)
- 2 theelepels rode balsamicoazijn
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
- Vul een pan voor de helft met water en breng dit aan de kook. Kruis 4 tomaten in en dompel ze ±20 seconden onder in het water. Het velletje laat dan los en kan er makkelijk afgepeld worden.
- Ontpit de ontvelde tomaten en snijd het resterende vruchtvlees in blokjes.
- Halveer de overige tomaten in de breedterichting. Hol de halve tomaatjes uit met een meloenbolletjesuitsteker (zie foto hierboven in het blog). Zet de lege tomaatjes in een ovenschaal.
- Snijd de courgette in blokjes van anderhalve centimeter. Doe hetzelfde met de aubergine en de paprika.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
- Schep de courgetteblokjes in de pan; leg ze zo veel mogelijk in één laag. Bak de courgetteblokjes aan een kant goudbruin en licht krokant. Schep de blokjes een paar keer om en bak ze rondom goudbruin. Schep de courgetteblokjes uit de pan.
- Bak op dezelfde manier de aubergineblokjes.
- Roerbak de paprikablokjes een paar minuten in een eetlepel hete olijfolie. Schep ze uit de pan.
- Verwarm de oven voor tot 175°C.
- Snipper de ui en hak het teentje knoflook fijn.
- Fruit de ui op een zacht pitje in 1 eetlepel olijfolie totdat de uitjes lichtgeel zijn en glazig zien.
- Fruit de knoflook een minuut mee.
- Voeg de tomatenblokjes toe aan het uienmengsel en fruit de tomaten 3 minuten mee totdat de tomatenblokjes een beetje uit elkaar vallen. Er ontstaat zo een heel grove tomatensaus.
- Snipper ondertussen de tijmblaadjes.
- Maak de tomatensaus op smaak met de tijm, de balsamicoazijn en zout en peper.
- Voeg alle groenteblokjes toe aan de tomatensaus. Verwarm het geheel nog even kort. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
- Bestrooi de tomaatjes in de ovenschaal met zout en peper. Vul de tomaatjes met ratatouille.
- Bak je ratatouilletomaatjes 15 à 20 minuten in de oven totdat de tomaten net gaar zijn.
- Schenk nog wat olijfolie over je oventomaatjes en serveer ze meteen.
Tips:
- Je kunt je oventomaatjes ruim voor de maaltijd al vullen en pas later in de oven zetten als je dat wilt. Makkelijk!
- Ben je op zoek naar nog meer feestelijke groenterecepten voor de kerstdagen? Wat dacht je van in de oven gepofte cherrytomaatjes, rode kool met port en goudrenetten, Hongaarse zuurkool met rode paprika en kummelzaadjes of regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten