Het is het officiële advies van het Voedingscentrum: eet minimaal
250 gram groente per dag.
Geen sinecure! Althans, dat vindt de meerderheid van de Nederlanders. Bijna niemand haalt dat...
Ben jij ook zo iemand voor wie het elke dag weer een struggle is om ook maar een beetje in de buurt te komen van die aanbevolen hoeveelheid groente? En is het voor het zoveelste jaar op rij één van je goede voornemens om daar eindelijk eens iets aan te doen?
Dan is dit blog je op het lijf geschreven! Want het kan je helpen je nu eens echt te houden aan je streven.
En niet alleen in januari - en alla vooruit, misschien ook nog in de eerste helft van februari... 😉 Maar
gedurende het hele jaar. Of nog beter: gedurende de rest van je leven!
Want: 250 gram groente?
Met de 20 onderstaande tips - en een heleboel linkjes naar de
allerlekkerste recepten - kom je daar makkelijk aan!
Elke dag!
Voor alle groente-eet-tips hieronder geldt maar één uitgangspunt!
Groenten moeten lekker zijn!
Net zo lekker als alle andere gerechten op je tafel. Anders eet je ze, zeker op de lange termijn, niet. Je zou wel anders willen, misschien. Maar zo is het nu eenmaal.
Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die zich de hele dag verheugt op een avondmaaltijd met overgaar gekookte witlof, saaie droge sperziebonen of snotterige kool.
Dus: serveer je groenten zo lekker mogelijk!
Beschouw je groenten niet als het sluitstuk van je maaltijden, maar plan ze meteen in. Vanaf het moment dat je je boodschappenlijstje maakt of de supermarkt binnenstapt.
Hoe je dat het makkelijkste doet? Ga aan de slag met mijn tips!
Groentetip 1: stop de favoriete (maaltijd)soepen van je gezin boordevol groenten
Serveer je je met groenten gevulde soep als voorgerecht (of lunchgerecht), dan 'smokkel' je zo al snel 100 gram extra groenten binnen in je menu.
Maak je van zo'n soep een maaltijdsoep, dan schep je daarvan sowieso al veel meer op dan van een voorgerechtsoep. En daarmee eet je dus in de meeste gevallen meteen al voldoende groenten voor de hele dag.
Wil je wat voorbeelden van (maaltijd)soepen met extra veel groenten? Hier komen ze (volg de rode linkjes voor de recepten):
- authentieke goulashsoep met verse paprika's, aardappels, tomaat en ui
- kruidige pompoensoep met geroosterde flespompoenen, ui, worteltjes, bladselderij en geroosterde pompoenpitten
- Thaise noedelsoep met tomaten, groene paprika, rode puntpaprika, limoen en bosui
- Hollandse erwtensoep met knolselderij, worteltjes, aardappels, prei en bladselderij
- Mexicaanse kippensoep met twee kleuren paprika, tomaten en maïs
- ouderwetse groentesoep met balletjes en prei, broccoli, tomaten, paprika, worteltjes en bleekselderij
- Oost-Europese knakworstjessoep met knolselderij, winterpeen, aardappels en Spaanse peper
- Italiaanse groentesoep met tortellini, gehaktballetjes en tomaten, paprika, worteltjes, bleekselderij, prei en broccoli
- Italiaanse tomatenbouillon met olijven, oventomaatjes en basilicum
- verse Mexicaanse tomatensoep met mals stoofvlees, maïs, blokjes aardappel, rode paprika en jalapeñopeper
- romige Indiaas gekruide linzensoep
- Indiase currysoep met tomaten, twee kleuren paprika's, ui en bosui
- Limburgse preisoep met aardappels, bladselderij en bosui
- verse Italiaanse tomatensoep met orzo en gehaktballetjes
- een frisse gazpacho met tomaten, komkommer, paprika, sjalotjes en knoflook; ideaal voor de zomer
Groentetip 2: maak vleesschotels, zoals curry's en stoofpotjes, helemaal af met sappige, groenterijke sauzen
- Mexicaans stoofvlees met heel veel tomaten, paprika's, maïs en jalapeñopepers
- botermals Italiaans draadjesvlees in een heerlijk gekruide tomatensaus met ui, worteltjes en rode wijn
- stifado, een Griekse runderstoofpot met tomaten, verse zilveruitjes en platte peterselie
- huisgemaakte goulash met tomaat, ui, rode puntpaprika's en gele puntpaprika's
- chicken jalfrezi, een lekker pittige Indiase curry met tomaten, groene en rode paprika's, uien en groene pepers
- aloo keema matar, een pittige en tegelijkertijd romige Indiase gehaktcurry met blokjes aardappel en erwtjes en een saus op basis van verse tomaten
- geurige groenteschotel met varkenshaas, ras el hanout, tomaten, aardappels, haricots verts, uien en platte peterselie
Groentetip 3: vul aardappelschotels aan met extra veel verse groenten
- traybake van kip met aardappels, tomaten, olijven, Spaanse peper en platte peterselie
- luchtige hutspot met lekker veel winterpeen, gebakken uien en een jus met tuinkruiden
- Mexicaans aardappelpannetje met kalkoen, puntpaprika's, maïs, ui en peterselie
Groentetip 4: zet een groente die niet geliefd is bij het hele gezin los op tafel in plaats van hem door je groentegerecht te scheppen
Groentetip 5: maak sauzen met veel groenten erin
- zelfgemaakte uienmarmelade
- hamburgersaus met lekker veel snackpaprika's, augurken, sjalotjes en verse kruiden
- verse tapenade van zwarte olijven met kruiden en pijnboompitjes
Groentetip 6: pittige salsa's zijn lekker én gezond
- vurige mozzarella-tomatensalsa met basilicum, sjalotjes, knoflook en chilivlokken
- Mexicaanse salsa
- avocadosalsa met tomaten, Spaanse peper, knoflook en tuinkruiden
- Argentijnse chimichurri met Spaanse pepers, knoflook, veel verse tomaten, rode paprika en kruiden
Groentetip 7: verwerk groenten in je pannenkoeken
Groentetip 8: roerbakschotels barstens vol met verse groenten zijn ieders favoriet
Groentetip 9: stoom je groenten eens in plaats van ze te koken
Groentetip 10: rooster of pof je groenten in de oven of gril ze in de grillpan of op de barbecue voor nóg meer smaak
- salade van gegrilde groene aspergepuntjes, haricots verts en tomaat met twee verschillende dressings
- gegrilde en gemarineerde plakjes courgette
- regenboogworteltjes uit de oven met honing en citroentijm
- in de oven gepofte cherrytomaatjes met verse tuinkruiden
Groentetip 11: serveer je pasta bij voorkeur met een groentesaus of schep er groenten doorheen
- tomaat-paprikasaus voor spaghetti of tagliatelle (in het recept combineer ik de pasta met Italiaanse kalfsgehaktballetjes, maar gepofte tomaatjes smaken er ook heerlijk bij!)
- zelfgemaakte bolognesesaus bevat heel veel groenten als tomaat, ui, bosui, wortel en bleekselderij
- tomaat-basilicumsaus smaakt perfect in een pasta-ovenschotel met mozzarella en pancetta en bij versgemaakte cannelloni met kalfsgehakt
- pasta met gegrilde groenten en gegrilde kipfilet
Groentetip 12: kinderen vinden groenten vaak lekkerder als ze rauw zijn
Groentetip 13: serveer bladsla liefst in combinatie met andere groenten
Groentetip 14: met salades kun je eindeloos variëren
- kleurrijke blokjessalade van snackkomkommers, tomaten en drie kleuren paprika's
- pittige Amerikaanse coleslaw met rookamandelen
- mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum
- crunchy lentesalade van krokante maïs, twee soorten paprika en heel veel verse tuinkruiden
- knijpkool: fantastische wittekoolsalade met Griekse pepers en verse kruiden
- pikante kliekjessalade met chimichurri-dressing
- culinaire rodekoolsalade met gebakken appeltjes, walnoten en een portdressing
- zelfgemaakte selderijsalade (binnenkort op mijn blog!)
Groentetip 15: zet eens wat vaker een maaltijdsalade op tafel
- kleurrijke maaltijdsalade met haricots verts, maïs, rode paprika en knapperig gebakken reepjes varkensfilet
- verkoelende maaltijdsalade van tonijn met gemengde bladsla, beetgaar gekookte haricots verts, twee kleuren paprika, zwarte olijven, bosui en basilicum
- maaltijdsalade van gemarineerde garnalen, kruidensla, gemarineerde artisjokkenharten en rode puntpaprika
- pittige salade van Hollandse garnalen met avocado, tomaten, romainesla en Spaanse peper
- Griekse boerensalade met gemarineerde feta
- pastasalade met tonijn, tomaten, twee kleuren paprika, rode ui, zwarte olijven en verse basilicum
Groentetip 16: serveer salades en groenten niet alleen bij het hoofdgerecht, maar ook als voorgerecht
- zo zijn alle met groente gevulde soepen van de groentetip 1 hierboven ook heerlijk als voorgerecht
- hetzelfde gaat op voor alle (maaltijd)salades uit de tips 14 en 15
- serveer salades eens als voorgerecht in krokante blaadjes mini-romainesla (net zoals ik dat vaak doe met mijn romige zalmsalade); noem je gerecht dan 'slawraps met ....salade'
- binnenkort zal ik je een verrukkelijk recept geven voor slawraps gevuld met zelfgemaakte selderiesalade en gerookte kipfilet; geef je rechtsboven aan dit blog op voor mijn gratis receptenservice, dan krijg je als eerste het hele recept in je inbox
- ken je al mijn ensalade rusa con atún, een pittige Spaanse tonijnsalade met erwtjes, piepkleine blokjes wortel, ui en verse tuinkruiden?
- of mijn Franse salade van gerookte zalm met tomaat, krulsla en maïs?
- maak ook eens mijn tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade
- of mijn orzotomaatjes, sappige oventomaatjes gevuld met heerlijk kruidige pasta
- of mijn smaakvolle pizzatomaatjes, in de oven geroosterde tomaatjes met een laagje gesmolten mozzarella en pizzakruiden als oregano en basilicum
- of ga op de oosterse toer met mijn taugétompoezen, twee laagjes krokant bladerdeeg met daartussen een geroerbakte vulling van groenten als taugé, witte kool, wortel, prei en Spaanse peper, en gehakt, ham en roerei
Groentetip 17: serveer gezonde groentegerechtjes als borrelhapjes of tapas
- ovengeroosterde olijven met tijm, citroen en knoflook
- gegrilde en daarna gemarineerde courgetteplakjes
- koffiekopjes met een romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's
- Indiase aardappelpannenkoekjes met erwtjes, bosui en chutney
- gepofte cherrytomaatjes met tuinkruiden
- Turkse courgettepannenkoekjes met een citroen-knoflookdip
- taco tapas met een kruidige Mexicaanse salade van kikkererwten, maïs en tomaat
- verrines van Italiaanse linzenschotel met tomaat, paprika en venkelzaad
- zelfgemaakte hummus
- tapenade van zwarte olijven met tuinkruiden en geroosterde pijnboompitjes
- bruschetta met lekkere mozzarella-tomatensalsa of een avocadosalsa
- kruidig gemarineerde olijven
- kant-en-klare gemarineerde artisjokkenharten
- champignons gebakken met wat gesnipperde sjalot, knoflook en tuinkruiden
- zelfgebakken flinterdunne pizzatoast met een lekkere salsa
- Spaanse tortilla de patatas met paprika, ui en chorizo
- toast met tipsy tonijnsalade met wortel, bleekselderij, paprika, sjalotjes, Spaanse peper en tuinkruiden
- taco tapas met avocado-tomatensalsa en gemarineerde garnalen
Groentetip 18: serveer ook eens groenten bij je ontbijt of lunch
- bruine stokbroodjes of desembrood met achterham of kaas met een flinke lepel hamburgersaus met gesnipperde snackpaprika's en een paar blaadjes sla
- broodjes rosbief of casselerrib of pastrami met een blaadje sla, wat plakjes tomaat en komkommer en een likje cocktailsaus
- een clubsandwich met gegrilde kipfilet, sla, plakjes tomaat en twee makkelijke sausjes
- ciabatta met een salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat
- caprese bagels met mozzarella, rucola en een flinke portie temperamentvolle tomatensalsa
- desembrood met gerookte zalm of gerookte kipfilet met een likje mierikswortelroom en groenten als komkommer, tomaat, avocado of rucola
- lunchbroodjes van naan met Indiaas gekruide kipfilet, komkommer en reepjes paprika
- stokbroodjes met reepjes gegrilde kipfilet, een likje cocktailsaus, gehalveerde cherrytomaatjes, wat rucola en geknipte tuinkers
- kaiserbroodjes met een blaadje romainesla, warme zuurkool, een paar plakjes casselerrib en wat honing-mosterddressing
Groentetip 19: zo koop je groenten die niet te duur zijn
- koop je verse groenten zo veel mogelijk in het juiste seizoen; volg het rode linkje voor lijstjes van seizoensgroenten
- vergelijk op internet de supermarktprijzen voor je favoriete groenten en zoek naar aanbiedingen
- koop je groenten eens wat vaker op de markt of bij een boer
- soms zijn voorgesneden groenten in zakjes goedkoper dan de niet gesneden producten, maar vaak is juist het tegenovergestelde het geval: vergelijk
- sommige groenten kun je prima invriezen: koop ze in een aanbieding en verdeel ze over portiezakjes in je vriezer
- maak pastasauzen, stoofpotjes en soepen in wat grotere hoeveelheden tegelijkertijd - liefst ook weer van aanbiedingen - en vries ze in
- koop eens wat vaker diepvriesgroenten in de supermarkt; die zijn net zo gezond als verse groenten, maar vaak veel goedkoper
- conserven zijn ook vaak goedkoop; denk bijvoorbeeld aan ingeblikte tomaten waar je snel een heerlijke saus van kunt bereiden
- groenten die (bijna) altijd goedkoop zijn: winterpeen, worteltjes, uien, broccoli, sperziebonen, pompoenen, selderijknollen, bonen, allerlei soorten kool (boerenkool, zuurkool, rode kool, savooiekool, witte kool, spitskool, etc.), spruitjes, kikkererwten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten