woensdag 11 januari 2023

250 gram groente per dag? Met deze 20 tips haal je dat makkelijk! Elke dag!


Het is het officiële advies van het Voedingscentrum: eet minimaal 250 gram groente per dag

Geen sinecure! Althans, dat vindt de meerderheid van de Nederlanders. Bijna niemand haalt dat...

Ben jij ook zo iemand voor wie het elke dag weer een struggle is om ook maar een beetje in de buurt te komen van die aanbevolen hoeveelheid groente? En is het voor het zoveelste jaar op rij één van je goede voornemens om daar eindelijk eens iets aan te doen?

Dan is dit blog je op het lijf geschreven! Want het kan je helpen je nu eens echt te houden aan je streven. 

En niet alleen in januari - en alla vooruit, misschien ook nog in de eerste helft van februari... 😉  Maar gedurende het hele jaar. Of nog beter: gedurende de rest van je leven!

Want: 250 gram groente? 


Met de 20 onderstaande tips - en een heleboel linkjes naar de allerlekkerste recepten - kom je daar makkelijk aan! 


Elke dag!


Recepten: 250 gram groente per dag? Met deze 20 tips haal je dat makkelijk! Elke dag!


Voor alle groente-eet-tips hieronder geldt maar één uitgangspunt!


Groenten moeten lekker zijn!

Net zo lekker als alle andere gerechten op je tafel. Anders eet je ze, zeker op de lange termijn, niet. Je zou wel anders willen, misschien. Maar zo is het nu eenmaal.

Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die zich de hele dag verheugt op een avondmaaltijd met overgaar gekookte witlof, saaie droge sperziebonen of snotterige kool.


Dus: serveer je groenten zo lekker mogelijk!

Beschouw je groenten niet als het sluitstuk van je maaltijden, maar plan ze meteen in. Vanaf het moment dat je je boodschappenlijstje maakt of de supermarkt binnenstapt. 


Hoe je dat het makkelijkste doet? Ga aan de slag met mijn tips!


Ratatouilletomaatjes, een verrukkelijk én feestelijk groenterecept!


Groentetip 1: stop de favoriete (maaltijd)soepen van je gezin boordevol groenten

Serveer je je met groenten gevulde soep als voorgerecht (of lunchgerecht), dan 'smokkel' je zo al snel 100 gram extra groenten binnen in je menu. 

Maak je van zo'n soep een maaltijdsoep, dan schep je daarvan sowieso al veel meer op dan van een voorgerechtsoep. En daarmee eet je dus in de meeste gevallen meteen al voldoende groenten voor de hele dag.

Wil je wat voorbeelden van (maaltijd)soepen met extra veel groenten? Hier komen ze (volg de rode linkjes voor de recepten):



Recept: deze Italiaanse tomatengroentesoep zit boordevol gezonde groenten!


Groentetip 2: maak vleesschotels, zoals curry's en stoofpotjes, helemaal af met sappige, groenterijke sauzen


Voor ons is een rundvlees-, varkensvlees- of kipschotel niet geslaagd als de blokjes vlees niet zwemmen in een enorme hoeveelheid groentesaus. Want nét die saus maakt het vlees zo lekker op smaak en houdt het extra sappig. Bovendien gebruiken we die saus graag om er onze aardappels in te dopen of er onze rijst/pasta mee smeuïg te maken.

Natuurlijk heb ik weer wat voorbeelden:
  • Mexicaans stoofvlees met heel veel tomaten, paprika's, maïs en jalapeñopepers
  • botermals Italiaans draadjesvlees in een heerlijk gekruide tomatensaus met ui, worteltjes en rode wijn
  • stifado, een Griekse runderstoofpot met tomaten, verse zilveruitjes en platte peterselie
  • huisgemaakte goulash met tomaat, ui, rode puntpaprika's en gele puntpaprika's
  • chicken jalfrezi, een lekker pittige Indiase curry met tomaten, groene en rode paprika's, uien en groene pepers
  • aloo keema matar, een pittige en tegelijkertijd romige Indiase gehaktcurry met blokjes aardappel en erwtjes en een saus op basis van verse tomaten
  • geurige groenteschotel met varkenshaas, ras el hanout, tomaten, aardappels, haricots verts, uien en platte peterselie


Recept: chicken jalfrezi, een gezonde Indiase kipcurry vol met groenten!


Groentetip 3: vul aardappelschotels aan met extra veel verse groenten


Aardappels zijn al gezond van zichzelf. Ze bevatten behoorlijk wat voedingsvezels, vitamines en mineralen. Maar als je je aardappelschotels ook nog eens aankleedt met een flinke hoeveelheid groenten, dan worden ze nóg gezonder. Én ook nog eens extra lekker! 

Weer een paar lekkere recepten?


Recept: luchtige hutspot met heel veel winterpeen en gefruite uien!


Groentetip 4: zet een groente die niet geliefd is bij het hele gezin los op tafel in plaats van hem door je groentegerecht te scheppen


Een heel herkenbare situatie: binnen je gezin is er één persoon die niet houdt van een speciale groente. Laten we zeggen olijven, paprika of maïskorrels. 

Het zou jammer zijn om om die reden een heel gerecht te schrappen van je menu. Zet dat minder gewenste ingrediënt gewoon los op tafel; niet door je schotel geschept dus. Zó kan iedereen genieten van het gerecht, mét of zónder die olijven, paprikareepjes of maïskorrels.


Niet iedereen is liefhebber van olijven; zet ze dus los op tafel


Groentetip 5: maak sauzen met veel groenten erin


Wil je een lekkere saus maken als bijgerecht bij je maaltijd? Kies dan eens wat vaker voor een saus met veel groenten erdoorheen.

Een tomatensaus bijvoorbeeld. Daar houdt iedereen van én hij is gezond! Wat dacht je van een klassieke tomaat-basilicumsaus? Of van mijn la-dolce-vita-tomatensaus, een kruidige saus op smaak gemaakt met olijven, kappertjes en ansjovis? Of van mijn chunky verse tomatensaus met oregano? Daarvan kunnen wij wel liters per persoon eten, zo lekker! 

Nog meer aanraders:
  • zelfgemaakte uienmarmelade
  • hamburgersaus met lekker veel snackpaprika's, augurken, sjalotjes en verse kruiden
  • verse tapenade van zwarte olijven met kruiden en pijnboompitjes


Recept: deze tomaat-basilicumsaus maak je in een handomdraai!


Groentetip 6: pittige salsa's zijn lekker én gezond


Serveer je liever geen traditionele sauzen, maar gaat jouw voorkeur uit naar een hipper bijgerecht? Denk dan eens aan een salsa! Die barst van de gezonde groenten en kruiden. 

De lekkerste en gezondste salsa's van mijn blog:


Recept: zelfgemaakte salsa's met verse tomaten zijn lekker en gezond!


Groentetip 7: verwerk groenten in je pannenkoeken


Wij zijn dol op pannenkoekjes met groenten, zoals de verrukkelijke Turkse courgettepannenkoekjes naar een recept van een van mijn vriendinnen, krokant gebakken hutspotpannenkoekjes (hartige pannenkoekjes van geraspte aardappel, wortel, knolselderij en ui), smeuïge pannenkoekjes van boerenkoolstamppot of Indiase aardappelpannenkoekjes met erwtjes, bosui en chutney. 



Recept: heb je al eens pannenkoekjes gebakken van geraspte courgettes?


Groentetip 8: roerbakschotels barstens vol met verse groenten zijn ieders favoriet


Wie houdt er niet van een lekkere oosterse roerbakschotel? Nasi, goedgevulde bami, kruidige Chinese bami, een kiproerbakschotel met cashewnoten, bleekselderij, bimi, bosui, rode paprika en Spaanse peper, geroerbakte sperzieboontjes met rode paprika. Allemaal even lekker!

In de supermarkt kun je allerlei soorten roerbakmengsels kopen. Bak die kort aan in een wok met wat hete olie en maak ze op smaak met ketjap, knoflook, sambals, gember, Spaanse pepers, etc. Lekkere tip: voeg aan zo'n roerbakmix eens een extra hoeveelheid van je favoriete ingrediënt toe; snipper er nog wat paprika's doorheen, voeg wat elleboogjes bleekselderij of wat broccoliroosjes toe, schep er een handje sugarsnaps of haricots verts doorheen, etc. 

Roerbakken, maar dan niet op z'n oosters? Ook dat kan! Wat dacht je van mediterraan gekruide roerbakschotels van bimi, broccoli, paprika's of bleekselderij? Heerlijk met wat tijm, een beetje basilicum, een gesnipperd sjalotje, knoflook, marjolein en/of oregano. Een echte topper: waag je eens aan mijn Italiaanse roerbakgroenten met tuinkruiden

En dan is er nog de kool. Allerlei soorten kool (witte kool, spitskool, paksoi, Chinese kool, savooikool, spruitjes) kun je heerlijk roerbakken; volgens recepten uit allerlei verschillende landen en culinaire culturen. Probeer als voorbeeld eens mijn geroerbakte savooiekool met pancetta, een chilipepertje en citroenrasp! 


Recept: in een portie bami kun je honderden grammen gezonde groente 'verstoppen'!


Groentetip 9: stoom je groenten eens in plaats van ze te koken


Gekookte groenten smaken soms wat saai of smakeloos. Of ze hebben de neiging iets té gaar te worden tijdens het koken. Groenten zonder smaak en bite zijn minder lekker en daardoor zul je er vaak minder van eten.

Wil je je groenten toch graag heel puur serveren? Overweeg dan eens om ze te stomen in plaats van ze te koken. Zo behouden ze hun smaak en crunch veel beter!

Groenten kun je stomen in een speciale stoomoven. Maar niet iedereen heeft zo'n duur apparaat. Kies dan voor een stoommandje dat je makkelijk in een pan kunt hangen. Of koop een pan met een stoominhang. 

Snijd de groenten die je wilt stomen in niet te grote stukken van gelijke maat. Zo stomen ze snel en gelijkmatig gaar.

Groenten die geschikt zijn om te stomen zijn: sperzieboontjes, bloemkool, broccoli, bimi, worteltjes, witte en groene asperges, peultjes, sugarsnaps, bleekselderij, bosui, courgette, snijbonen. Zelfs niet-liefhebbers vinden spruitjes lekker als ze kort gestoomd zijn; door het stomen blijven ze zoeter en worden ze niet bitter. 

Na het stomen kun je je groenten naturel serveren of je kunt ze nog smaakvoller maken door het toevoegen van olijfolie, een klontje roomboter, gefruite uitjes, gefruite knoflook, ketjap, roerbaksausjes, schijfjes olijf, uitgebakken spekjes, in een droge koekenpan geroosterd amandelschaafsel, walnoten, etc. Niet allemaal tegelijkertijd natuurlijk. 😉



Recept: stoom je snijbonen eens voor nog meer smaak!


Groentetip 10: rooster of pof je groenten in de oven of gril ze in de grillpan of op de barbecue voor nóg meer smaak


Groenten krijgen meer smaak als je ze roostert of poft in een flink warme heteluchtoven of grilt in een hete grillpan. En daardoor worden ze nóg lekkerder en eet je er dus ook makkelijk veel meer van! 

Voeg tijdens het roosteren, poffen of grillen altijd een beetje (olijf)olie toe. Heel veel groenten zijn geschikt om te roosteren of te grillen: groene asperges, worteltjes, pompoen, trostomaten, cherrytomaten, paprika's, spruitjes, bloemkool, aubergine, pastinaak, knolselderij, bietjes, courgettes, maískolven. Gebruik je kookfantasie en voeg smaakmakers naar keuze toe als kruiden, knoflook, uien, balsamicoazijn, honing, etc.

Een paar recepten om je op weg te helpen:


Recept: regenboogworteltjes smaken het lekkerst als je ze roostert in de oven!


Groentetip 11: serveer je pasta bij voorkeur met een groentesaus of schep er groenten doorheen


Pastasauzen met veel groenten, daarvan zijn er vele honderden, misschien wel duizenden. Onze favorieten? 

Denk aan:


Een heerlijk recept: pastaschotel met verse tomaat-basilicumsaus, mozzarella en pancetta


Groentetip 12: kinderen vinden groenten vaak lekkerder als ze rauw zijn


Heb je kinderen, dan loop je er vast regelmatig tegenaan dat ze sommige groenten niet lekker vinden. 

Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat het niet de groenten zelf zijn die hun niet bevallen, maar eerder de bereidingswijze? 

Kinderen die voor het eerst kennismaken met een voor hun nieuwe groente vinden die over het algemeen veel lekkerder rauw. 

Snijd rauwe groenten voor hun eens in aantrekkelijke sticks of blokjes en zet ze in leuke glaasjes op tafel. Misschien zelfs wel met een dipsausje erbij. Zo leren kinderen dat groenten eten ook snoepen kan zijn. Groenten die zich hiervoor goed lenen zijn: worteltjes, bleekselderij, paprika's in allerlei kleuren, radijsjes, bloemkoolroosjes, komkommer, cherrytomaatjes en venkel.

Andere niet zo kindvriendelijke groenten kun je rauw raspen of kleinsnijden en klaarmaken in een salade: knolselderij, spinazie, worteltjes, rucola en bietjes.

Dring groenten in elk geval nooit op aan kinderen. Laat hen rustig wennen aan nieuwe groenten door hun regelmatig kleine hapjes aan te bieden, eventueel in een sausje of met wat pasta of rijst erbij. Op die manier heb ik mijn dochter al op tweejarige leeftijd olijven leren eten! 😉



Recept: iedereen - ook kinderen! - houdt van deze salade van rauwe rode bietjes met een heerlijke dressing!


Groentetip 13: serveer bladsla liefst in combinatie met andere groenten


250 gram bladsla per dag eten? Dat is pas moeilijk! Dat is bijna een emmer vol! 

Hoe serveer je je bladsla - botersla, rucola, eikenbladsla, romainesla, veldsla, rauwe spinazie, krulandijvie, etc. - dan wel? Schep er wat andere groenten doorheen! Zo bereik je al snel je streefgewicht van 250 gram per dag!

Komkommer, tomaat, beetgaar gekookte sperziebonen of haricots verts, maïskorrels, paprikareepjes, gemarineerde artisjokkenharten, olijven, plakjes venkel, gegrilde groene aspergepuntjes, geraspte worteltjes of bietjes, kikkererwten, Griekse pepers, kidneybonen, elleboogjes bleekselderij, gare babymaïskolfjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er wel een salade van bladsla mee opkrikken qua gewicht! 


Recept: in deze Griekse boerensalade zitten veel meer lekkere ingrediënten dan alleen maar bladsla!


Groentetip 14: met salades kun je eindeloos variëren


Van een echt lekkere salade met een goede dressing kun je eindeloos blijven snoepen:


Recept: er gaat niets boven een zelfgemaakte selderiesalade!


Groentetip 15: zet eens wat vaker een maaltijdsalade op tafel


Als je een goed gevulde maaltijdsalade op tafel zet, eet je makkelijk in één maaltijd 250 gram groente!

Wil je een paar voorbeelden van zo'n salade? Hier komen ze:


Recept: een frisse maaltijdsalade met tonijn en gigaveel verse groenten!


Groentetip 16: serveer salades en groenten niet alleen bij het hoofdgerecht, maar ook als voorgerecht


Zo eet je meteen een gang meer mét groenten! 

Op mijn blog kun je veel inspiratie vinden voor voorgerechten met groenten:
  • zo zijn alle met groente gevulde soepen van de groentetip 1 hierboven ook heerlijk als voorgerecht
  • hetzelfde gaat op voor alle (maaltijd)salades uit de tips 14 en 15 
  • serveer salades eens als voorgerecht in krokante blaadjes mini-romainesla (net zoals ik dat vaak doe met mijn romige zalmsalade); noem je gerecht dan 'slawraps met ....salade'
  • binnenkort zal ik je een verrukkelijk recept geven voor slawraps gevuld met zelfgemaakte selderiesalade en gerookte kipfilet; geef je rechtsboven aan dit blog op voor mijn gratis receptenservice, dan krijg je als eerste het hele recept in je inbox
  • ken je al mijn ensalade rusa con atún, een pittige Spaanse tonijnsalade met erwtjes, piepkleine blokjes wortel, ui en verse tuinkruiden?
  • of mijn Franse salade van gerookte zalm met tomaat, krulsla en maïs?
  • maak ook eens mijn tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade 
  • of mijn orzotomaatjes, sappige oventomaatjes gevuld met heerlijk kruidige pasta
  • of mijn smaakvolle pizzatomaatjes, in de oven geroosterde tomaatjes met een laagje gesmolten mozzarella en pizzakruiden als oregano en basilicum
  • of ga op de oosterse toer met mijn taugétompoezen, twee laagjes krokant bladerdeeg met daartussen een geroerbakte vulling van groenten als taugé, witte kool, wortel, prei en Spaanse peper, en gehakt, ham en roerei


Recept: Spaanse salade met tonijn en heel veel verse groenten


Groentetip 17: serveer gezonde groentegerechtjes als borrelhapjes of tapas


Serveer je gezonde hapjes als amuse voor een speciaal diner of tijdens een feestje. 

Of zet eens een compleet tapasbuffet op tafel mét heel veel groentegerechtjes!

Ik heb een heleboel lekkere suggesties voor je:

Extra tip: serveer de hierboven genoemde soepen (groentetip 1) eens in kleine koffiekopjes of glaasjes. Of doe iets dergelijks met één of meer van de salades genoemd onder de tips 14 en 15. Leuk, gezond én erg lekker!


Tapasrecept: iedereen is dol op deze taco tapas gevuld met een kruidige en pittige kikkererwtensalade!


Groentetip 18: serveer ook eens groenten bij je ontbijt of lunch


Ik weet het: deze tip is niet voor iedereen even makkelijk uitvoerbaar. Als je een drukke baan hebt staat je hoofd tijdens het ontbijt en de lunch niet naar het klaarmaken van soepen, salades of sandwiches met groenten. Maar misschien kom je er in het weekend of tijdens een thuiswerkdagje wel aan toe...

Voor maaltijdsalades voor de lunch kun je hierboven terecht bij tip 15. Lunchsoepen met groente vind je in tip 1.

Eet je liever brood tijdens je ontbijt of lunch? Denk dan eens aan de volgende broodjes:


Lunchrecept: gezonde bagels met mozzarella, rucola en een lekker pittige tomatensalsa!


Groentetip 19: zo koop je groenten die niet te duur zijn


Zeker sinds de stijging van de voedselprijzen door de hoge inflatie zijn sommige verse groenten erg duur geworden. En helaas kun je je het niet permitteren elke dag dure groenten te eten; en dan ook nog eens in grote hoeveelheden...

Een paar tips voor het kopen van zo goedkoop mogelijke groenten:
  • koop je verse groenten zo veel mogelijk in het juiste seizoen; volg het rode linkje voor lijstjes van seizoensgroenten
  • vergelijk op internet de supermarktprijzen voor je favoriete groenten en zoek naar aanbiedingen
  • koop je groenten eens wat vaker op de markt of bij een boer
  • soms zijn voorgesneden groenten in zakjes goedkoper dan de niet gesneden producten, maar vaak is juist het tegenovergestelde het geval: vergelijk
  • sommige groenten kun je prima invriezen: koop ze in een aanbieding en verdeel ze over portiezakjes in je vriezer
  • maak pastasauzen, stoofpotjes en soepen in wat grotere hoeveelheden tegelijkertijd - liefst ook weer van aanbiedingen - en vries ze in
  • koop eens wat vaker diepvriesgroenten in de supermarkt; die zijn net zo gezond als verse groenten, maar vaak veel goedkoper
  • conserven zijn ook vaak goedkoop; denk bijvoorbeeld aan ingeblikte tomaten waar je snel een heerlijke saus van kunt bereiden
  • groenten die (bijna) altijd goedkoop zijn: winterpeen, worteltjes, uien, broccoli, sperziebonen, pompoenen, selderijknollen, bonen, allerlei soorten kool (boerenkool, zuurkool, rode kool, savooiekool, witte kool, spitskool, etc.), spruitjes, kikkererwten 


Knolselderij is supergoedkoop en je kunt er heel veel verrukkelijke gerechten mee maken!


Groentetip 20: vergelijk zo veel mogelijk groenterecepten op internet (Pinterest is heel handig hiervoor!) en in boeken om gerechten te kunnen maken die het beste bij jou en je gezin passen; kies voor veel variatie


Alleen de allerlekkerste gerechten zul je keer op keer weer maken! En alleen de recepten daarvoor kunnen je eetgedrag gezonder maken en gezond houden op de lange termijn.

Hou je bijvoorbeeld wel van rode kool, maar heb je hét lekkerste recept hiervoor nog niet gevonden? Blijf nieuwe recepten uitproberen. Misschien is mijn recept voor rode kool met goudrenetten en een flinke scheut rode port wel iets voor jou! 😉

Of maak je al jaren dezelfde zuurkoolstamppot, maar wil je weleens variëren met die veelzijdige groente onder het motto van verandering van spijs doet eten? Neus eens lekker rond op Pinterest voor ideeën! Misschien kom je dan uiteindelijk wel uit bij mijn recept voor Hongaarse zuurkool met rode puntpaprika en krokante spekjes. 😊

Ga actief op zoek naar dat ultieme tomatenrecept, echt het allerlekkerste paprikastoofpotje of de feestelijkste preiquiche! 

Maar - en dit is heel belangrijk! - beperk je niet tot mijn smaak. Of die van één van je andere favoriete foodbloggers of foodschrijvers: het is jouw smaak die echt telt!

Ik wens je een heel gezond maar vooral een bijzonder smakelijk 2023 toe! 


Recept: peperonata, volgens ons echt het allerlekkerste paprikastoofpotje!


Geen opmerkingen: