donderdag 7 oktober 2021

Culinaire rodekoolsalade met gebakken appeltjes, walnoten en een portdressing


Rode kool, appels en port. 

Voor mij horen die ingrediënten gewoon bij elkaar! Als die drie smaken samenkomen is er ontegenzeggelijk sprake van synergie. Zij vormen een match made in heaven! En dat is wat je wilt in je gerechten, toch?!

Wil je een bewijs van wat ik bedoel? 

Maak dan eens mijn rode kool met port en goudrenetten, het ideale bijgerecht voor een gezellig (winters) etentje met vrienden!

Nog meer bewijs? 

Ga aan de slag met het recept van vandaag! 

Een salade met weer precies die drie basisingrediënten: rode kool, appels en port.

Je maakt je salade door fijngesneden rode kool eerst - in een vergiet - te bestrooien met zout en er daarna flink in te knijpen. Met de volle hand. Daardoor wordt je kool lekker soepel en mals! Hij verliest wat vocht uit zijn cellen waardoor hij een beetje een 'gare' bite krijgt. Misschien maak je weleens wittekoolsalade; die bereid je op dezelfde manier.

Ondertussen laat je een flink glas rode port inkoken samen met een paar lepels balsamicoazijn, zoete honing en een aantal geurige specerijen. Daarmee maak je onder toevoeging van walnotenolie en olijfolie een krachtig smakende dressing voor je kool.

En dan de appels nog. Die schil je en snijd je in piepkleine blokjes. Vervolgens bak je de appeldobbelsteentjes goudbruin in een beetje roomboter. Overheerlijk! Niet te veel proeven; houd nog wat over...

... want je hebt je gebakken appeltjes - samen met een handjevol walnoten - nodig voor de garnering van je rodekoolsalade!

Klinkt deze salade niet hemels en op en top culinair?! 


Recept: zo maak je zelf een culinaire rodekoolsalade met gebakken appeltjes, walnoten en een portdressing


Culinaire rodekoolsalade met gebakken appeltjes, walnoten en een port-dressing


Ingrediënten voor een bijgerecht voor ±6 personen:


Voor de kool:

  • 1 niet te grote rode kool
  • zout

Voor de portdressing: 

  • 2 dl rode port
  • 4 eetlepels rode balsamicoazijn
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • een snufje zout
  • 2 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • een flinke mespunt gemberpoeder
  • een flinke mespunt gemalen kardemom
  • 50 ml walnotenolie
  • 50 ml milde extra virgen olijfolie (ik gebruik de picudo-olie van Valderrama; geen reclame 😉 wel erg lekker)

Voor de gebakken appeltjes:

  • 4 grannysmithappels
  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels citroensap

Voor de gemarineerde uienringen:

  • 2 rode uien
  • 2 eetlepels rode balsamicoazijn
  • 2 theelepels poedersuiker
  • een snufje zout

Voor het garnituur:

  • 100 gram walnoten

Bereiding:

  1. Verwijder eventuele slechte bladeren aan de buitenkant van de kool. Snijd de kool in kwarten. Verwijder de harde witte kern. Snijd of schaaf de rest van de kool in zeer dunne reepjes. 
  2. Doe de kool over in een vergiet en was hem. Laat de kool in het vergiet en strooi er een ruime hoeveelheid zout overheen, meer dan je normaal gesproken zou gebruiken voor het zouten van een salade. Meng het zout door de kool.
  3. Knijp dan met beide handen stevig in de kool. Door het zout gaat de kool vocht loslaten en met het knijpen versnel en versterk je dat proces; onder je vergiet komt een plasje - paarsblauw! - water te staan. Knijp ongeveer een halve minuut.
  4. Laat de kool 5 minuten staan en knijp de kool dan nog een keer. Herhaal het knijpen een keer of drie, vier. Je zult zien dat de kool steeds malser en soepeler wordt. 
  5. Doe ondertussen alle ingrediënten vanaf de rode port tot en met de kardemom in een steelpannetje. Breng het mengsel aan de kook en laat het inkoken tot ongeveer 100 ml. Verwijder de kruidnagels en het laurierblaadje. Laat het geheel een beetje afkoelen.
  6. Doe het portmengsel in een mengbeker of lege jampot. Voeg de twee soorten olie toe en schud de beker totdat er een gebonden vinaigrette ontstaat.
  7. Tussen de bedrijven door kun je je appeltjes bakken en je uien marineren. 
  8. Laat ik met de appels beginnen. Was en schil ze en snijd het vruchtvlees in blokjes van zo'n 8x8x8 mm. Verhit de roomboter in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de appelblokjes al omscheppend goudbruin. Roer op het laatst het citroensap door de gebakken appelblokjes. Laat je appeltjes afkoelen.
  9. En dan de uien. Maak ze schoon en halveer ze. Snijd elke helft in flinterdunne ringen. Vermeng de uienringen in een schaaltje met de azijn, de poedersuiker en een beetje zout. Laat de uien zo minimaal 10 minuten marineren.
  10. Spoel de inmiddels malse kool goed af met koud water. Je spoelt zo het overgrote deel van het zout weg. Knijp de kool nog één keer goed uit en laat hem helemaal uitlekken.
  11. Schud de portdressing nog een keer goed. Vermeng de kool met de dressing. Schep er ook de uienringen en de balsamicoazijn van de marinade doorheen. 
  12. Hak de walnoten grof.
  13. Schep je rodekoolsalade in een grote, wijde schaal. Of verdeel hem over 6 eenpersoonskommetjes. 
  14. Strooi de appelblokjes en de walnoten over je salade en serveer hem.

Tips:   

  1. Tijdens het verwarmen verdampt bijna alle alcohol uit de port. Wat overblijft is de heerlijke kruidigzoete smaak. 
  2. Waar serveer je deze culinaire rodekoolsalade bij? Vanwege zijn warme, herfstachtige smaak past hij wat mij betreft perfect bij alle gerechten waar je ook 'gewone' rode kool bij zou serveren. Denk aan stoofpotjes als Limburgs zoervleis, konijn op Limburgse wijze of een runderstoofpotje met oud bruin bier. Of maak er mijn gehaktballetjes in biersaus met Maestrichterstroop bij. Ga je voor een groot stuk vlees - een mooie picanha, een varkensrollade, een lamsbout? Denk dan ook eens aan deze salade!  
  3. Nog een recept voor een knijp-eens-in-die-kool-salade? Klik dan door naar mijn wittekoolsalade met Griekse pepers en tuinkruiden

Recept: zo maak je zelf wittekoolsalade met Griekse pepers en tuinkruiden!

Geen opmerkingen: