Ken jij ze allemaal, de vele kooktermen in onze taal? Aanbraden, koken, pocheren, blancheren, paneren, flamberen, marineren, sauteren, stomen, sudderen, stoven, frituren, gratineren, karamelliseren, pureren, afblussen, aanzetten, binden, konfijten, roerbakken, smelten, zeven... En... knijpen?
Knijpen?
Dat is vast een kookterm die je nog niet vaak in een culinair woordenboek bent tegengekomen.
Toch is dat wat ik doe met mijn witte kool als ik er een salade van wil maken: ik snijd hem in dunne reepjes, doe hem over in een vergiet, strooi er een ruime hoeveelheid zout overheen en ga er uitgebreid in knijpen! Stevig, met de volle hand!
Dat knijpen herhaal ik elke 5 minuten gedurende een klein halfuur.
Het resultaat? De kool wordt door de combi van het zout en het knijpen heerlijk mals en soepel! Dat komt doordat hij zo vocht loslaat.
Over het zout maak ik me geen zorgen: dat spoel ik er vlak voordat ik mijn wittekoolsalade verder afmaak - met o.a. citroensap, witte balsamicoazijn, olijfolie, knoflook, Griekse pepers en kruiden - voor het overgrote deel uit.
Ik serveer mijn knijpkool, zoals deze wittekoolsalade bij ons thuis is gaan heten, graag bij gegrild vlees (BBQ!), gemarineerde kipreepjes, een winterse ovenschotel met casselerrib, mediterrane varkenshaas, ovenkippetjes, allerlei soorten gehaktballetjes. Kortom: bij hoofdgerechten met stevige en/of mediterrane smaken.
Veel plezier met het recept!
En... je hoeft hem niet stiekem te knijpen of deze wittekoolsalade wel lukt! Succes gegarandeerd!
Knijpkool: fantastische wittekoolsalade met Griekse pepers en verse kruiden!
Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 à 6 personen:
- 1 niet te kleine witte kool
- zout
- 2 rode uien
- 1 pot milde Griekse groene pepers (uitlekgewicht: ±150 gram)
- een bos platte peterselie
- ±3 eetlepels citroensap
- ±3 eetlepels witte balsamicoazijn
- ±4 eetlepels extra vergine olijfolie
- ±3 eetlepels poedersuiker (of een schepje honing als je dat lekkerder vindt)
- 1 teentje knoflook, uit de pers of fijngehakt
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gedroogde marjolein
- versgemalen zwarte peper
Bereiding:
- Snijd de kool in de lengterichting in kwarten en snijd elke kwart in flinterdunne reepjes (de harde kern eet je niet). Je kunt hiervoor ook een mandoline gebruiken als je die hebt.
- Doe de kool over in een vergiet en was hem. Laat de kool in het vergiet en strooi er een ruime hoeveelheid zout overheen, meer dan je normaal zou gebruiken voor het zouten van een salade. Meng het zout door de kool.
- Knijp dan met beide handen stevig in de kool. Door het zout gaat de kool vocht loslaten en met het knijpen versnel en versterk je dat proces; onder je vergiet komt een plasje water te staan. Knijp ongeveer een minuut.
- Laat de kool 5 minuten staan en knijp de kool dan nog een keer. Herhaal het knijpen een keer of drie, vier. Je zult zien dat de kool steeds malser en soepeler wordt.
- Snijd ondertussen je uien in dunne kwart-ringen. Snijd de groene pepers in reepjes. Hak de peterselie grof.
- Spoel de kool goed af met koud water. Je spoelt zo het overgrote deel van het zout weg. Knijp de kool nog één keer goed uit.
- De kool mag nu in een slakom. Voeg de uien, de pepers en de peterselie toe.
- Maak je kool op smaak met alle ingrediënten vanaf het citroensap tot en met de peper. Schep ze goed door je wittekoolsalade. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een of meer van de smaakmakers toe.
Tips:
- Houd eventueel een paar pepers achter voor de garnering.
- Mijn man vindt het heerlijk om bij deze salade Griekse gemarineerde feta te eten. Jij ook?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten