Oktober: de eerste echte herfstmaand. Een ideale maand voor stevige boswandelingen. Heerlijk de natuur in!
Belangrijk om te beseffen: we mógen het nog, ver weg van de drukte! Gelukkig wordt het voor de natuurliefhebbers - zoals ik maandag iemand hoorde zeggen vlak na de persconferentie van Rutte en De Jonge - "relatief gezien nog een locktober light"!
Hoe dan ook, als je na zo'n wandeling thuiskomt, moet er iets hartverwarmends op tafel komen, toch?! Een dikke soep met lekker veel vulling, appelgebak, stoofvlees...
Waar kies jij voor deze maand? Om het je wat makkelijker te maken is
hier je Culinaire Bagage voor Oktober: 10 recepten voor een maandlang
genieten!
1. De stevige soep van oktober is een pompoensoep, maar dan geen 'gewone': je maakt deze soep van blokjes flespompoen die je eerst roostert in de oven met olijfolie en knoflook. Je maakt de soep lekker kruidig af met o.a. tijm, gerookt paprikapoeder en selderij. Als extraatje gaan er blokjes Spaanse chorizo en pompoenpitten in!
Kooktips voor je pompoensoep met chorizo en pompoenpitten:
- bereiden: je pompoensoep wordt nóg lekkerder als je hem garneert met een flinke lepel lobbig geklopte room!
- combineren: natuurlijk eet je deze soep het liefst als maaltijdsoep. Geef er dan krokante bagel chips of gegrild knoflookbrood bij!
2. Ik had ze dinsdag al in de oven staan, want ik kon niet wachten tot oktober: malse karbonaadjes in een saus van volle rode wijn, ham, uitjes en peterselie! Dit gaan wij in elk geval vaker eten de komende herfst!
Kooktips voor je ovenkarbonaadjes in rodewijnsaus:
- bereiden: koop een lekkere wijn voor dit gerecht, want de wijn kan dit gerecht echt maken of breken!
- combineren: wij eten dit nooit zonder versgemaakte aardappelpuree. Daar maken we dan een kuiltje in voor de overheerlijke saus!
3. Ook van groenten kun je fantastische stoofpotjes maken. Daar weten de Italianen alles van. Ze zijn in Italië verzot op hun peperonata, een kruidig stoofpotje van verschillende kleuren paprika's, tomaten, uien en knoflook!
Kooktips voor je peperonata:
- bereiden: koop paprika's van allemaal verschillende kleuren voor een supervrolijk gerecht!
- combineren: deze groentestoofpot is heerlijk smeuïg. Daarom is hij ook ideaal bij (vlees)gerechten zonder saus. Denk aan allerlei soorten worstjes of gehaktballen, bijvoorbeeld mijn Italiaanse gehaktballetjes met zongedroogde tomaat en basilicum!
4. Pasta is lekker in elke maand van het jaar, dus ook in oktober. Veel mensen maken elke week wel een keer spaghetti, lasagne, penne of tagliatelle.
Maar maak jij weleens zelf
cannelloni, van die heerlijke pastarolletjes? Wij wel! We vullen ze graag met zacht
kalfsgehakt en garen ze vervolgens in een fruitige tomatensaus.
Delizioso!
Je maakt je pastagerecht extra speciaal door de cannellonirolletjes te serveren in mooie eenpersoonsschaaltjes (zie foto).
Kooktips voor je cannelloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus:
- bereiden: het lijkt moeilijk, zelf cannelloni vullen. Maar als je een spuitzak gebruikt, is het echt een fluitje van een cent. Je leest er alles over in het recept!
- combineren: wil je een complete Italiaanse maaltijd op tafel zetten? Daar heb ik wel een paar ideeën voor. Begin bijvoorbeeld met een carpaccio van bresaola (Italiaanse gedroogd rundvlees) en sluit je maaltijd af met zelfgemaakt cappuccinoroomijs! Het recept voor het ijs vind je hieronder.
5. Het beloofde recept voor romig cappuccino-ijs. Je geeft je ijs extra diepgang door er wat (versgemalen) kaneel aan toe te voegen!
Kooktips voor je zelfgemaakte cappuccinoroomijs:
- bereiden: ijs is heel makkelijk voor te bereiden en dus ideaal voor een etentje met vrienden!
- combineren: schep je ijs in cappuccinokopjes en serveer het met een flinke kop slagroom en geschaafde chocolade. Leg wat amarettikoekjes op het bordje naast je koude cappuccino!
6. Gezellig borrelen nu we allemaal wat vaker thuis zitten? Met een lekker
hapje erbij? Ja, toch?!
Volg eens de link 'hapjes' om te kiezen wat voor gerechtjes ze zou kunnen serveren. Wat dacht je
bijvoorbeeld van kruidige gemarineerde garnalen?
Kooktips voor je gemarineerde garnalen:
- bereiden: marineer je garnalen bij voorkeur 24 uur voor het serveren. Daar krijgen ze lekker veel smaak van!
- combineren: deze garnalen zijn ook erg lekker als klein gerechtje tijdens een tapasavond of bij een luxe brunch!
7. Voor ons gaat er geen maand voorbij zonder dat we minstens een keer kip eten. Mijn Maleisische kipsateetjes is een van onze favorieten. Het recept stamt nog uit de tijd dat we in Maleisië woonden!
Kooktips voor je Maleisische kipsateetjes:
- bereiden: op de foto zie je minispiesjes die we vaak als hapje serveren. Voor een hoofdgerecht rijg je de stukjes gemarineerde kip aan grote spiezen.
- combineren: ideaal bij deze sateetjes smaakt mijn gebakken rijst met ei, bosui en wortel!
8. Tartaartjes alledaags? Niet als je van je tartaar kleine balletjes rolt en er een heerlijk roomsausje bij geeft. Mét een flinke scheut madera erdoorheen!
Kooktips voor je tartaarballetjes met een boozy maderaroomsausje:
- bereiden: je zou dit gerecht kunnen maken van tartaarballetjes met alleen wat peper en zout, maar het wordt veel lekkerder als je extra feestelijk uitpakt met een vulling van o.a. kappertjes, sjalotjes en verse tuinkruiden!
- combineren: kleine aardappelkroketjes smaken heerlijk bij deze tartaarballetjes. En bij het romige sausje!
9. Appeltaart! Daar heb ik in deze tijd van het jaar zo vaak zin in!
Laatst nog heb ik wel 40 appeltaarten gebakken. Nou ja,
mini-appeltaartjes
dan! Daar kunnen wij er per portie minstens 3 van op!
Hoe je je mijn mini-appeltaartjes moet voorstellen? Het zijn kleine
bodempjes van bros kaneeldeeg met daarop een vulling van gekaramelliseerde
appeltjes. En natuurlijk een toefje slagroom!
Baktips voor je mini-appeltaartjes met karamelappeltjes en slagroom:
- bereiden: voor de vulling heb je maar liefst 4 verschillende appelrassen nodig. En echte vanille en een scheutje bruine rum. Oeh...
- combineren: serveer je appeltaartjes als klein zoet hapje bij een high tea of als onderdeel van een grand dessert. Of gewoon bij de thee of de koffie; maar dan heb je er wel meer per persoon nodig dat één!
10. De uitsmijter van vandaag is niet echt een uitsmijter, maar meer een
omelet. Een omelet met een vulling: je verstopt in je schuimig opgeklopte
eiermengsel een flinterdun plakje varkensfilet.
Zo maak je van je varkenslapjes fantastische
Oostenrijkse omeletschnitzels!
Kooktips voor je omeletschnitzels:
- bereiden: om je varkensfiletlapjes flinterdun te krijgen moet je ze tussen twee laagjes huishoudfolie plat slaan met een vleeshamer of met de onderkant van een koekenpan!
- combineren: bij deze schnitzels serveer je krokant gebakken krieltjes en een feestelijke groente als regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten