vrijdag 7 oktober 2016

Ovenkarbonaadjes met rodewijnsaus met stukjes ham en ui

Nu de herfst al een paar keer zijn ware gezicht heeft laten zien met veel wind en een paar fikse buien, wordt het wat mij betreft weer tijd voor echt comfort food. Van dat eten waar je warm van wordt, zowel letterlijk als figuurlijk.


Deze ovenkarbonaadjes geserveerd met een overvloedige portie rodewijnsaus met kleine stukjes ham en gefruite uitjes voldoen helemaal aan de criteria voor herfstig comfort food.


Je maakt ze door een paar forse haaskarbonades eerst kort maar stevig aan te braden. Daarna leg je ze in een diepe ovenschaal. Je fruit wat uitjes en bakt wat stukjes achterham en dat prutje tover je om in een saus door er runderfond en een flinke scheut volle rode wijn aan toe te voegen.

De saus gaat over de karbonades en dan mag het geheel de oven in. Voor minimaal een uur en een kwartier totdat het vlees superzacht is en bijna van het bot valt! Dat is lang, maar je hebt er dan ook geen omkijken meer naar. Je hoeft niet eens af en toe te roeren. Als de schotel uit de oven komt, bind je de saus en daarna kun je aan tafel.

Met de karbonades in de oven heb jij ruim de tijd om de bijgerechten te maken. Wat mij betreft zijn de ovenkarbonaadjes niet compleet zonder aardappelpuree. Of liever gezegd: het is de overheerlijke saus met al die stukjes ham en zachte uitjes, die absoluut een lekkere portie aardappelpuree verdient! Op je bord maak je een kuiltje in je puree en daar gaat die saus dan in. Gezelliger kan niet, toch?!

Met de groenten kun je alle kanten op. Ga wel voor iets met een bite. Ik denk dan aan heel kort geroerbakte bimi of elleboogjes bleekselderij met verse tijm. Of krokante, gestoomde mini-spruitjes.

Zo geniet je maximaal van de gezelligheid van de herfst!


Recept Ovenkarbonaadjes met rodewijnsaus met stukjes ham en ui



Ovenkarbonaadjes met rodewijnsaus met stukjes ham en ui


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 personen:

  • 3 niet te dunne haaskarbonades
  • vloeibare margarine
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 kleine uien, fijn gesnipperd
  • 1 ons achterham van goede kwaliteit (in plakjes)
  • 250 ml droge rode wijn
  • een pot vleesfond (380 ml)
  • aardappelmeel
  • een beetje koud water
  • ±3 eetlepels fijngehakte krulpeterselie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C (heteluchtoven).
  2. Braad de haaskarbonades stevig aan in een beetje hete margarine. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te worden. Bestrooi het vlees met zout en peper en leg het in een diepe ovenschaal.
  3. Fruit de uiensnippers  een paar minuten zachtjes in de resterende margarine totdat ze goudgeel zijn. Snijd ondertussen de plakjes ham in vierkante stukjes. Voeg de ham toe aan de uien. Bak het mengsel nog even.
  4. Nu mogen de wijn en de vleesfond erbij. Warm het geheel goed door en laat de alcohol grotendeels verdampen.
  5. Schenk het ui-hammengsel over de karbonades. Ze moeten goed onderstaan. Voeg indien nodig nog een beetje water toe. Dek de ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie.
  6. Plaats de karbonades minimaal een uur en een kwartier in de oven; anderhalf uur mag ook als de karbonades wat dikker zijn. Laat ze lekker gaar stoven.
  7. Neem de schaal uit de oven en leg de karbonades even op een bord. Schenk de saus in de koekenpan (waar je ook de karbonades in aangebraden hebt).
  8. Vermeng in een kopje het aardappelmeel met wat water. Roer het mengsel door de saus. Breng het geheel kort aan de kook, zodat de saus licht gaat binden.
  9. Verwarm de karbonades nog even in de saus. Strooi pas op het bord de peterselie over het gerecht.

Tip:

Je kunt dit gerecht ruim van tevoren voorbereiden. Verwarm het geheel vlak voor het serveren. Dat kan gewoon in de koekenpan. Als de saus tijdens het verwarmen te veel indikt, kun je er nog wat water doorheen roeren. 

Geen opmerkingen: