vrijdag 21 oktober 2016

Griekse paprika's gevuld met kruidenrijst, gehakt en tomaten

Een makkelijk en gezond gerecht voor zaterdag: paprika's gevuld met rijst, die op smaak gemaakt is met rul gebakken gehakt, fruitige tomaten, een beetje knoflook en citroenrasp en veel verse tuinkruiden. Een lekkere scheut extra vergine olijfolie maakt het geheel af!


Heerlijk! Een echte gezinsfavoriet!


Recept Griekse paprika's, gevuld met kruidenrijst, gehakt en tomaten


Griekse paprika's gevuld met kruidenrijst, gehakt en tomaten


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 6 niet te grote groene paprika’s
  • 300 gram langkorrelrijst
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels pure olijfolie
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 4 theelepels gedroogde oregano
  • de rasp van een citroen
  • 8 rijpe trostomaten
  • een ruime hoeveelheid versgehakte platte peterselie
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg hierbij zout toe.
  2. Verwarm de oven voor tot 175°C.
  3. Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag de pure olijfolie en bak hierin het gehakt rul. Maak het gehakt op smaak met een beetje zout.
  4. Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en 20 seconden onder te dompelen in kokend water. Het velletje laat daarna gemakkelijk los. Verwijder ook de pitjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  5. Voeg de rijst, de oregano, de knoflook en de citroenrasp toe aan het gehakt. Bak het geheel een paar minuten. Draai het vuur uit en schep de tomatenblokjes en de peterselie door de rijst.
  6. Maak de rijstvulling stevig op smaak met de extra vergine olijfolie, een niet te zuinige hoeveelheid versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout.
  7. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en leg de paprikahelften in twee ovenschalen.
  8. Bestrooi de paprika’s met een beetje zout en peper. Verdeel de vulling over de paprika’s. Een eventueel restje kun je vlak voor het serveren nog even bakken en los bij de paprika’s serveren.
  9. Gaar de gevulde paprika’s in de oven gedurende 20 à 30 minuten. Ze moeten nog een beetje een bite hebben.
  10. Serveer het gerecht meteen.

Tips:

  1. Tot en met stap 8 kun je dit gerecht ruim voor de maaltijd al voorbereiden. Dek de schalen af en bewaar ze in de koelkast.
  2. Serveer de rijst ook eens zonder paprika’s. Geef er dan een heerlijke Griekse salade met gemarineerde feta bij.

Geen opmerkingen: