donderdag 20 oktober 2016

Amuse van een aardappelpannenkoekje met gerookte zalm

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


Meteen bij de start van je (kerst)diner al indruk maken op je gasten? Zet ze dan een amuse voor van een klein aardappelpannenkoekje met gerookte zalm!


Dit mini-gerechtje is niet moeilijk om te maken en het is superlekker!


Amuse van een aardappelpannenkoekje met gerookte zalm


Ik merk dat sommige mensen om mij heen alweer bezig zijn met het plannen van het kerstdiner!!
Ja echt! Misschien een beetje vroeg, maar als je te lang wacht met het uitnodigen van je gasten, zou je weleens achter het net kunnen vissen, zo is de insteek. Iedereen heeft het zo druk tijdens de kerst!

Op mijn blog staat dit jaar nog geen speciaal daarvoor bedoeld kerstrecept. Maar vandaag wil ik daar een beginnetje mee maken. En waar kan ik dan beter mee van start gaan dan met een amuserecept?

Het recept ligt in het verlengde van mijn post van gisteren.


Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, met gerookte zalm


Het daar besproken Limburgse streekgerecht ‘riefkeukskes’ leent zich in een mini-uitvoering bij uitstek voor een lekker hapje vooraf. Als je hier je gasten al vroeg op de avond mee verrast, kan je (kerst)diner niet meer stuk!

Hoe dit speciale gerechtje er uitziet? Je begint met een klein krokant aardappelkoekje, gemaakt van geraspte aardappels. Daarop leg je een mooi stukje gerookte zalm (of een andere soort gerookte vis, als je dat lekkerder vindt).


Amuse van een aardappelpannenkoekje met gerookte forel


Een toefje mierikswortelroom erop en dan nog een paar sprietjes bieslook.

Het totaal is een plaatje! En lekker!!

Geen visliefhebber? Kies dan voor een luxe soort vleeswaren! Wat dacht je van Zwitsers bündnerfleisch, Spaanse serranoham, Duitse casselerrib, kruidige pastrami of feestelijke gerookte kalkoen?


Recept Amuse van een aardappelpannenkoekje met gerookte zalm


Amuse van een aardappelpannenkoekje met gerookte zalm


Ingrediënten voor ±20 amuses:


Voor de aardappelpannenkoekjes:

 • 750 gram vastkokende aardappels
 • 1 ei
 • 50 gram bloem
 • 1 dl melk
 • zout naar smaak
 • wat grof gemalen zwarte peper
 • plantaardige margarine voor het bakken

Voor de mierikswortelroom:

 • 4 eetlepels lobbig geklopte slagroom
 • 4 eetlepels mayonaise
 • 4 theelepels mierikswortelpuree
 • 1 theelepel grove mosterd
 • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Voor het beleg:

 • 2 ons gerookte zalm in dunne plakjes
 • 40 sprietjes bieslook

Bereiding:

 1. Begin met het bakken van de aardappelpannenkoekjes. Schil daartoe de aardappelen en rasp ze grof. Dat gaat het makkelijkste met behulp van de grove raspschijf van de foodprocessor. 
 2. Doe de rasp over in een beslagkom en roer de andere ingrediënten behalve de margarine erdoorheen (als je niet zeker bent over de hoeveelheid zout en peper, bak dan eerst een proefkoekje en voeg eventueel nog wat extra zout of peper toe).
 3. Verhit in een grote koekenpan een beetje margarine. Draai de pan goed rond, zodat de hele bodem bedekt is met hete margarine. Daarna mag het vuur iets lager. Plaats een bakring met een doorsnede van 6 à 7 cm in de pan. Het beste kun je een bakring gebruiken, die een omhoog stekend greepje heeft aan de bovenkant; dat wordt niet heet. Heb je geen bakring met een greepje, hou dan een tangetje bij de hand, waarmee je de ring zo meteen kunt optillen. Anders brand je je vingers.
 4. Schep een lepel beslag in de ring en druk de aardappelrasp goed aan. Zo ontstaat een dun pannenkoekje. Laat het koekje kort bakken, zodat het niet gaat uitlopen als je de ring verwijdert. Verwijder dan de ring. Vorm zo meer pannenkoekjes.
 5. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Als ze goed dun zijn, zijn ze dan ook meteen gaar van binnen. Gaat het bruinen te snel, laat de koekjes dan nog even doorgaren op een lage stand.
 6. Neem de aardappelpannenkoekjes uit de pan en leg ze op een velletje keukenpapier.
 7. Bak zo alle pannenkoekjes. Laat ze afkoelen tot lauw.
 8. Maak ondertussen de mierikswortelroom door alle ingrediënten luchtig door elkaar te scheppen. Doe de room over in een (wegwerp)spuitzak.
 9. Verdeel de zalm in 20 stukjes.
 10. Beleg de pannenkoekjes met de zalm en spuit er een toefje mierikswortelroom op. Garneer met de sprietjes bieslook.
 11. Serveer de hapjes op kleine bordjes als amuse.

Tips:

 1. Je kunt de aardappelpannenkoekjes al ruim van tevoren bakken. Bewaar ze na afkoeling afgedekt in de koelkast. Bak ze kort in een koekenpan met anti-aanbaklaag (zonder toegevoegd vet) om ze te verwarmen.
 2. Je serveert de koekjes bij voorkeur niet te warm; anders gaat de zalm garen en dat is niet de bedoeling.
 3. Wil je niet aan de slag met de bakring in de pan, dan kun je de pannenkoekjes ook uitsteken uit grotere aardappelpannenkoekjes. Je heb dan wel meer afval, maar dat gaat ook wel op!
 4. Een eventueel restje mierikswortelroom kun je in de koelkast nog een dag bewaren.
 5. Lees de blog hierboven voor het gebruiken van andere soorten beleg.
 6. Variatietip: leg 3 aardappelpannenkoekjes met verschillend beleg op een bord voor een compleet voorgerecht. Noem het bijvoorbeeld: trio van aardappelpannenkoekjes of trio van Limburgse riefkeukskes.
 7. Dit gerechtje doet het ook leuk op een (Oudejaarsavond)buffet of zelfs als amuse bij een high tea!

Geen opmerkingen: