Ben je op zoek naar een niet-alledaags pastagerecht? Lekker, feestelijk en
tóch snel klaar?
Ga dan aan de slag met mijn recept voor penne met pittige
tartaarballetjes in een romige groenepepersaus!
Je mengt je tartaar met een paar lepels groene peperkorrels (ingemaakt), een
scheutje worcestersaus en verder alleen wat zout en peper. Je rolt er - niet
te kleine - balletjes van en die braad je kort aan in de koekenpan.
Ondertussen maak je de eenvoudige, maar heerlijk smaakvolle, saus door
rundvleesfond flink in te koken en het resultaat te mengen met room en weer
wat groene peperkorrels. Met dit mengsel blus je de aanbaksels in je koekenpan
af zo gauw de tartaarballetjes eruit zijn. Nog even op hoog vuur verwarmen,
zwarte peper erbij en proeven (elke dag opnieuw het leukste onderdeel van
koken!).
Gekookte penne erbij en... klaar!
Loopt het water je al in de mond?
Pittige tartaarballetjes in een romige groenepepersaus: voor een luxe pastaschotel!
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:
Voor de tartaartballetjes:
- 6 ons fijne tartaar (de smaak van dit gerecht staat of valt met de kwaliteit van de tartaar, dus koop ik hem altijd bij de slager!)
- 30 gram groene peperkorrels ingemaakt in zout water (potje of blikje)
- 3 theelepels worcestersaus
- zout en versgemalen zwarte peper
- margarine of roomboter
Voor de groenepeperroomsaus:
- 4 dl rundvleesfond
- 1/4 liter ongeklopte en ongezoete slagroom
- 30 gram groene peperkorrels
- versgemalen zwarte peper
- eventueel nog een beetje bouillonpoeder of zout
Voor de pasta:
- 500 gram gedroogde penne
- zout
Bereiding:
- Schenk de rundvleesfond in een pan en breng hem aan de kook. Kook de fond in tot ongeveer de helft.
- Voeg de room en groene peperkorrels toe aan de ingekookte fond en roer er een saus van.
- Kook de pasta gaar in een ruime hoeveelheid water met zout. Kijk voor de kooktijd op de verpakking van de pasta. Giet de pasta af.
- Vermeng ondertussen alle ingrediënten voor de tartaar behalve de boter.
- Tartaar kun je rauw proeven; dat is zelfs erg lekker. Proef dus maar een hapje en pas de hoeveelheid zout en peper eventueel aan.
- Rol van de tartaar balletjes ter grootte van flinke walnoten.
- Verhit de boter in een hete koekenpan met een hoge rand. Braad de tartaarballetjes snel aan in de hete boter. Schep ze regelmatig om. Bepaal zelf of je je tartaarballetjes rood, medium of gaar wilt serveren. Hoe steviger een balletje aanvoelt als je er zachtjes met een spatel op drukt, hoe gaarder het vlees is.
- Schep de tartaarballetjes uit de pan en houd ze warm. Schenk voorzichtig de saus bij de aanbaksels in de koekenpan; kijk uit voor spetten. Verwarm de saus en laat hem nog een klein beetje inkoken. Roer er wat versgemalen zwarte peper doorheen. Proef de saus en voeg eventueel nog een klein schepje bouillonpoeder/zout toe; dat hangt af van het zoutgehalte van je fond.
- Schep in elk bord wat penne. Verdeel de tartaarballetjes en de saus over de borden. Serveer meteen.
Tips:
- Bij dit pastagerecht serveer ik de groente altijd apart. Ik kies graag voor een salade of luxe haricots verts. Heerlijk!
- Ben je een liefhebber van rauwe tartaar als broodbeleg? De tartaar van deze balletjes is rauw erg lekker op een toastje of een broodje!
- Kun je niet genoeg krijgen van pasta? Er staan nog een aantal fantastische pastarecepten op mijn blog. Kijk maar eens naar de recepten voor cannelloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus, pasta met gegrilde kip en semi-gedroogde tomaatjes, gegratineerde penneschotel met bolognesesaus en spaghetti aglio, olio e peperoncino!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten