Ik kan echt heel blij worden van lekkere sausjes!
Fruitige tomatensausjes, pikante sausjes, sausjes tot de nok toe gevuld met groenten, sausjes met wijn, sausjes met bier, zoete sausjes, sausjes met heel veel knoflook, luxe sausjes, salsasausjes (oké, dat is een beetje dubbelop), slasausjes, mayonaisesausjes, smeerbare sausjes, mediterrane sausjes, oosterse sausjes, uiensausjes, kaassausjes...
Sausjes, sausjes, sausjes...
En oh, laat ik de roomsausjes niet vergeten! Mmmmm!!
Gisteren gingen we hier in huis weer eens door de knieën voor een werkelijk fantastische roomsaus: een saus met een flinke scheut - en dan meen ik ook echt een flinke scheut! - madera erdoorheen. Er gingen ook nog kappertjes in; lekker fris, maar dat was natuurlijk niet echt waar het om draaide. 😉
Wij aten er deze keer tartaarballetjes met verse tuinkruiden bij. En kleine aardappelkroketjes. Als groente koos ik voor kort in olijfolie geroerbakte bimi met een bite. Niet slecht voor een doordeweekse hap, toch?!
Romige maderasaus: gouwe ouwe!
Het is nog een gouwe ouwe uit mijn studententijd, deze saus.
Maar vervelen doet hij nooit! Niet zelden maak ik hem als speciaal verzoekje van Victor, mijn man.
De saus is multi-inzetbaar!
Hij smaakt werkelijk overal bij.
Denk aan een malse gegrilde ribeye, een knapperig gebakken kippetje uit de oven, een elegante kalfsschnitzel, een stoere kalfshamburger of een sappige varkenskarbonade.
Het is altijd feest met deze romige en tegelijkertijd frisse saus!
Het is altijd feest met deze romige en tegelijkertijd frisse saus!
Ook als we gourmetten, barbecueën of fonduen staat hij op tafel. Waar vinden jullie hem het lekkerste bij smaken?
Kruidige tartaarballetjes!
Voordat ik dit blog afsluit nog even iets over de tartaarballetjes.
Ook daar gaan kappertjes in, zodat ze qua smaak perfect aansluiten bij de saus.
En daarnaast nog versgehakte peterselie (gebruik wel platte peterselie; die heeft zo veel meer smaak dan krulpeterselie), zoete sjalotjes, een paar theelepeltjes ketchup, kruidige worcestersaus, en - voor de pit - een paar druppels tabasco.
Braad je tartaartballetjes kort in een hete pan, zodat ze vanbuiten lekker bruin worden en tegelijkertijd vanbinnen nog een beetje rauw zijn. Althans, zo vind ik ze het allerlekkerste!
Braad je tartaartballetjes kort in een hete pan, zodat ze vanbuiten lekker bruin worden en tegelijkertijd vanbinnen nog een beetje rauw zijn. Althans, zo vind ik ze het allerlekkerste!
Veel plezier met dit recept!
Tartaarballetjes met een boozy en toch romig maderasausje
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:
Voor de tartaarballetjes:
- 600 gram tartaar van een goede kwaliteit (liefst van de slager en niet uit de supermarkt)
- 2 eetlepels zeer fijn gehakte sjalotjes
- 4 theelepels zeer fijn gehakte kappertjes
- 2 eetlepels gehakte platte peterselie
- 3 theelepels worcestersaus
- enkele druppels tabasco
- 4 theelepels tomatenketchup
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- plantaardige margarine voor het braden van de tartaarballetjes
Voor de maderaroomsaus met kappertjes:
- 25 gram plantaardige margarine
- 25 gram bloem
- 250 ml krachtige, niet te flauwe vleesbouillon (zelfgetrokken is het lekkerst, maar van een blokje is ook prima)
- ¼ liter slagroom (ongeklopt en ongezoet)
- 60 ml madera (en meestal zelfs wat meer...)
- 3 eetlepels medium sherry
- 1 eetlepel worcestersaus
- versgemalen zwarte peper
- 2 à 3 eetlepels kappertjes
Extra:
- 600 gram aardappelkroketjes
- plantaardige olie om in te frituren
- 500 gram bimi
- de blaadjes van een paar takjes tijm, fijngehakt
- olijfolie
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
- Verwarm de frituurolie voor de kroketjes.
- Maak de bimi schoon en snijd elk stronkje in twee of drie stukjes.
- Vermeng alle ingrediënten voor de tartaarballetjes. Proef en voeg eventueel nog wat peper of zout toe; tartaar kun je rauw proeven.
- Draai van het vlees kleine balletjes iets groter dan een walnoot.
- Ga verder met de saus. Smelt daartoe de margarine in een steelpannetje.
- Roer de bloem erdoorheen. Laat het mengsel, de roux, op een laag pitje een paar minuten garen.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje de bouillon toe. Roer de saus elke keer eerst glad alvorens de volgende hoeveelheid bouillon toe te voegen.
- Geef de saus zijn karakteristieke smaak door de room, de madera, de sherry, een beetje worcestersaus, de versgemalen zwarte peper en de kappertjes erdoor te roeren. Proef ook nu weer en voeg eventueel nog wat zout of een beetje van de andere smaakmakers toe.
- Verhit wat margarine in een koekenpan of braadpan. Verhit in een andere pan (of wok) wat olijfolie. Frituur ondertussen de aardappelkroketjes en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Braad de tartaarballetjes zoals je ze het liefste hebt (rood vanbinnen zijn ze overigens het allerlekkerste voor de combinatie met deze saus).
- Roerbak tegelijkertijd ook de bimi onder toevoeging van de tijm, een beetje zout en wat peper. De bimi moet beetgaar blijven, dus je hoeft hem niet langer dan een paar minuten te wokken.
- Serveer de tartaarballetjes met de maderaroomsaus, de aardappelkroketjes en de bimi.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten