Ik weet het: het hele web staat al vol met recepten voor marmercake. Waarom zou ik daar dan nog eentje aan toevoegen?
Het antwoord is heel simpel: deze gouwe ouwe blijft gewoon enorm lekker! En jullie blijven met zijn allen zoeken naar een recept ervoor. Dat zie ik dagelijks in mijn statistieken. Dus waarom zou ik jullie dan teleurstellen? 😉
Veel plezier met dit recept! En probeer je een beetje in te houden, want deze cake is echt verslavend lekker!
Het laatste hapje is misschien wel het allerlekkerste! Wel jammer dat je marmercake daarna op is... Wanneer bak je de volgende?
Hoe maak je zelf de lekkerste marmercake?
Ingrediënten voor een marmercake met een bodem van ±27 cm:
- 85 gram zachte roomboter
- 115 gram zachte plantaardige margarine
- 250 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- een snufje zout
- 5 eieren (L)
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 6 theelepels cacaopoeder
- 12 theelepels witte basterdsuiker (extra boven op de 250 gram dus)
- ±2 eetlepels volle melk
- een beetje boter en bloem of zelfrijzend bakmeel voor het prepareren van de bakvorm
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 160°C (conventionele oven met onder- en bovenwarmte).
- Vet een cakeblik met een bodem van ±27 cm in met boter en bestuif hem vervolgens met een dun laagje bloem of zelfrijzend bakmeel.
- Klop de boter en de margarine samen romig in een beslagkom. Dat gaat het makkelijkste met een mixer.
- Voeg 250 gram basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout toe en klop door totdat er een smeuïge massa ontstaat.
- Klop één voor één de eieren door de botermix. Los elk ei eerst goed op alvorens het volgende toe te voegen. Het mengsel wordt nu heerlijk licht en luchtig.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom. Schep of klop het meel door het beslag.
- Verdeel het beslag in twee gelijke porties.
- Roer in een schaaltje een egaal, vrij dik mengsel van het cacaopoeder, de resterende basterdsuiker en de melk. Roer het cacaomengsel door één helft van het cakebeslag.
- Dan wordt het tijd om het cakeblik te vullen. Wissel daarbij het witte en het bruine beslag goed af. Roer op het laatst her en der met een satépen (of een ouderwetse breinaald; zo deden onze oma's dat altijd) door het beslag. Zo ontstaat het karakteristieke marmerpatroon in de cake. Pas op: raak daarbij de wanden en de bodem van de cakevorm niet aan.
- Bak de marmercake in ±70 minuten gaar en licht bruin. Prik met een satépen in de cake om de gaarheid te testen. Als er alleen kruimeltjes aan de satépen blijven plakken is hij klaar. Bak de cake nog een paar minuten langer als er nog kleverig beslag aan de satépen zit. Bak je cake niet te lang: hij moet lekker sappig en spekkig blijven en niet te dikke korstjes hebben.
- Stort de cake op een rooster en laat hem een beetje afkoelen voor je hem serveert. Kun jij zo lang wachten?
Tips:
- In een eerder blog heb ik een heleboel tips bij elkaar gezet voor het bakken van een cake. Heb je nog nooit eerder cake gebakken? Lees deze tips dan even voordat je aan de slag gaan met je marmercake!
- Kinderen vinden het altijd erg leuk om mee te helpen met cake bakken. Daarna smaakt 'hun' cake nóg lekkerder!
- Krijg je nooit genoeg van cake bakken? Volg dan de link 'cake' en bekijk welke heerlijke cakerecepten ik nog meer voor je in petto heb!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten