Maar hoe meer kookervaring ik opdoe, hoe vaker ik mezelf op zulke dagen verras
met een pareltje! Een culinaire vondst!
Ik daag je uit: waag je eens aan het recept van vandaag, want dat is zo'n
vondst!
Het klinkt misschien niet echt sexy, hutspotpannenkoekjes. Maar deze hartige pannenkoekjes gemaakt van een beslag met als basis geraspte aardappel, wortel en ui - de klassieke ingrediënten van hutspot - met als extra toevoeging wat knolselderijreepjes vonden wij hier in huis een openbaring!
Ze zijn krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen. Met een geweldige bite. De smaak zou ik willen omschrijven als heerlijk hartig en kruidig. Een beetje aards misschien. In elk geval helemaal niet zoet: er gaat geen greintje suiker in deze pannenkoeken.
Mijn advies: ga meteen naar het
recept! 😋
Of... lees onder de foto eerst nog even hoe een coronaquarantaine me de
inspiratie gaf voor het creëren van deze speciale pannenkoekjes... ❓❓
Dit recept is al een paar jaar oud; het stamt uit de piektijd van corona.
In die periode kon het zomaar gebeuren - je herkent dit vast wel - dat je
opeens een appje kreeg van een vriend of kennis: 'Sorry, sorry, sorry. Het was
gisteren erg gezellig samen. Maar vandaag ben ik positief getest.'
En dan was je van het ene op het andere moment aan huis gekluisterd: je moest
in quarantaine...
Culinair moest je het dan stellen met wat je in huis had.
Ga liever niet nog even naar de supermarkt! Zo luidde het officiële
advies.
Dat kon soms best een uitdaging zijn. Zeker voor lekkerbekken als wij! Want
allicht wilden we niet dagenlang saai eten...
Ik kan me nog goed die ene keer herinneren dat ik meteen de keuken in rende om
mijn voorraadkast te checken. Alle laden en kasten gingen open. Veel verse
ingrediënten bleek ik niet meer te hebben. Eigenlijk lagen er alleen nog maar
wat lang houdbare groenten:
- een zak aardappels
- een selderijknol
- een bos winterpeen
- een netje uien
Op de vensterbank stonden nog een paar potjes met kruidenplantjes.
Gelukkig had ik net een dag eerder verse melk, eieren en boter gekocht. En
mijn
proviandkast
met potjes, blikjes en zakjes was up to date.
Ik voelde me een beetje als een deelnemer aan zo'n kookprogramma op tv.
Zo'n hobbykok die voor het oog van de camera een deksel omhoog tilt met
daaronder de - beperkte - ingrediënten waarmee hij een winnend gerecht moet
proberen te creëren. Liefst zo origineel mogelijk.
À la minute begon ik te brainstormen.
Luchtige hutspot met gebakken uien en een kruidige jus
was een optie. De diepvries ging open om te kijken of ik nog een stukje vlees
- een varkenshaasje, een paar karbonades of wat speklapjes - had voor erbij.
Ik dacht ook nog aan een
hutspot-ovenschotel; die had ik al eens eerder gemaakt. En met succes! Dan moest er wel nog een
pondje gehakt in mijn vriezer liggen.
Wat wij hier in huis verstaan onder een hutspotovenschotel? Een laagje rul
gebakken gehakt, op smaak gemaakt met onder andere uien, wortel, appelstroop
en appelciderazijn. Lekker smeuïg en kruidig. Met daarbovenop een dikke deken
van luchtig geklopte hutspot. De hutspot gaat in de oven een beetje rijzen en
krijgt aan de bovenkant een heerlijk krokant korstje!
Een blik in de koelkast leerde me dat ik nog wat (verse) knakworstjes had;
een restje van de hotdogs van een dag eerder.
Dat gaf me nog een andere optie: van een deel van mijn aardappels en
groenten kon ik een
Frankfurter suppe
maken, een Oost-Europese groentesoep met kleine blokjes wortel, knolselderij
en aardappel, afgemaakt met plakjes krokant gebakken knakworst. Altijd een
topper binnen mijn gezin, deze soep!
Nog een lekker idee: een
selderijsalade
of een
wortelsalade. Met daarbij een Spaanse aardappelomelet, een
tortilla de patatas!
Tijdens het brainstormen verbaasde ik me erover: wat kun je toch veel heel verschillende gerechten maken met vrijwel dezelfde ingrediënten!
En mijn conclusie luidde: wij gingen hoe dan ook lekker, gezond en gevarieerd
eten tijdens de binnen-zit-dagen die in het verschiet lagen!
En toen viel me opeens nog een gerecht in, dat ik zou kunnen maken. Geen
beproefd recept zoals alle andere hierboven, maar iets heel nieuws, een beetje
experimenteel!
Ik zag een schaal voor me vol met krokant gebakken pannenkoekjes gemaakt van een mengelmoes van alle verse groenten die ik in huis had: de aardappels, de wortels, de selderijknol en de uien. Niet gekookt en gepureerd, maar rauw geraspt!
Ze zouden een beetje lijken op de
Limburgse riefkeukskes
die wij hier in huis zo lekker vinden, pannenkoekjes van geraspte aardappels
in een beslagje van eieren, melk en een beetje bloem.
Enthousiast dook ik de keuken in, met een schrijfblok en een pen in de
aanslag. Om alle details van mijn nieuwe creatie te noteren. Mijn kookfantasie
bruiste en borrelde!
Wat er in eerste instantie had uitgezien als een saaie corona-quarantaine-middag, mondde uit in een spannende recept-uitprobeer-cessie!
Het resultaat bleek verrukkelijk!
Mijn hutspotpannenkoekjes - want zo had ik ze inmiddels genoemd - waren zo'n
groot succes, dat ik mijn camera meteen uit de kast trok. Deze koekjes moesten
en zouden op de foto voor op mijn blog! En na het eten typte ik het recept
meteen uit.
Waarom het uiteindelijk dan toch zo lang duurde voordat ik dit recept met jullie deelde? Vraag het me niet; ik zou het niet weten. Want na die dag aten we nog vele malen hutspotpannenkoekjes... 😋
Meestal genieten we er twee dagen achter elkaar van; ik maak altijd een enorme
portie. 😉
De eerste dag eten we de hutspotpannenkoekjes warm; vers uit de pan, zo op
tafel. Zo smaken ze heerlijk krokant!
De tweede dag eten we ze koud. Dat probeerden we toevallig een keer. En dat
bleek me toch lekker: koud lijken hutspotpannenkoekjes - met name qua
structuur - veel op koude
Turkse courgettepannenkoekjes, een snack die ik wel vaker maak voor bij de borrel. Smullen!
Extra bonus: mijn hutspotpannenkoekjes zijn helemaal
vegetarisch!
Hieronder geef ik je het recept voor mijn hutspotpannenkoekjes.
Wanneer ga jij ze maken? Of ga je met de gegeven ingrediënten liever
voor één van de andere gerechten die ik in dit blog heb genoemd?
Of... heb jij misschien nog wel meer lekkere receptideeën voor de combi van
aardappels, wortels, knolselderij en uien? Ideeën, die de andere lezers van
Culinaire Bagage niet mogen missen? Laat het me weten in een reactie onder
dit blog!
Hutspotpannenkoekjes: verrassend lekkere pannenkoekjes van geraspte aardappel, wortel, knolselderij en ui
Ingrediënten voor ±25 pannenkoekjes:
- ±600 gram vastkokende aardappels
- ±300 gram winterwortels
- ±1/2 selderijknol (je hebt 200 à 300 gram schoongemaakte knolselderij nodig)
- 1 flinke ui
- 2 grote eieren
- 1,5 dl volle melk
- 100 gram bloem
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- vloeibare margarine
Bereiding:
- Schil de aardappels en de wortels. Snijd met een groot mes de ruwe buitenkant van de selderijknol af. Maak de ui schoon. Snijd alle groenten in grote stukken.
- Plaats een 4 mm-raspschijf in je foodprocessor. Rasp alle groenten.
- Doe de groenten over in een grote schaal of beslagkom. Voeg de eieren, de melk, de bloem en wat zout en peper toe. Schep het geheel goed om totdat het ei, de melk en de bloem egaal verdeeld zijn door het beslag. Dat gaat het makkelijkst met een slacouvert!
- Verhit in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag een beetje margarine. Schep een kleine groentelepel beslag in de pan en druk de groenterasp goed plat. Zo ontstaat een dun pannenkoekje met een doorsnede van 8 à 10 cm. Bak in dezelfde pan nog 3 à 4 pannenkoekjes.
- Bak de hutspotpannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Draai dan het vuur laag en laat de pannenkoekjes nog een beetje doorgaren. Als ze goed dun zijn, zijn ze binnen een paar minuten gaar vanbinnen. Bak de hutspotpannenkoekjes op het laatst nog heel even op groot vuur, zodat ze lekker krokant worden.
- Neem de pannenkoekjes uit de pan en leg ze op een velletje keukenpapier.
- Bak zo alle hutspotpannenkoekjes.
- Je pannenkoekjes zijn het allerlekkerste als ze vers uit de pan gegeten worden, dus bij ons in huis schuift iedereen tijdens het bakken gezellig aan aan de keukentafel!
Tips:
- Mocht je tijdens het maken van het beslag niet zeker zijn over de hoeveelheid zout en peper, bak dan eerst een mini-proefkoekje. Na het proeven kun je indien nodig nog wat extra zout en peper door het beslag scheppen.
- Wil je je hutspotpannenkoekjes op een later tijdstip opwarmen? Bewaar ze dan na het afkoelen in de koelkast en verwarm de koekjes vlak voor het serveren een kleine 10 minuten (naast elkaar) op een bakplaat in een oven van 180°C.
- Serveer je pannenkoekjes als lunchgerecht, als hoofdgerecht of als bijgerecht. Als hoofdgerecht is deze portie ruim voldoende voor 2 personen.
- IJskoud uit de koelkast smaken je hutspotpannenkoekjes ook voortreffelijk! Dat maakt ze ideaal als borrelhapje! Bak voor dit doel eventueel wat kleinere pannenkoekjes.
- Neem je koude hutspotpannenkoekjes ook eens mee als hartig hapje voor bij een picknick. Of serveer ze als vegetarisch share-gerechtje tijdens een tapasavond.
- Kinderen zijn dol op deze pannenkoekjes en dat terwijl ze stiekem heel veel gezonde groenten bevatten!
- Misschien wel de belangrijkste tip: strooi eens wat van mijn fameuze hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix over je versgebakken hutspotpannenkoekjes! Verrukkelijk! Die mix maak je makkelijk zelf. Bak je pannenkoekjes in dat geval met een klein beetje minder zout door het beslag, want er gaat een lepeltje zout door de kruidenmix.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten