woensdag 7 februari 2024

Eenpersoons apple crumbles met blauwe bessen en maple syrup


Ken je al mijn recept voor apple crumble

Nee? Klik dan snel op het rode linkje! Want dat recept moet je echt een keer proberen!

Ken je het recept wel al? Wat leuk! Misschien ben je er zelfs net als wij verknocht aan en is het al jaren je go-to recept voor een gezellig etentje...

Zeker in dat laatste geval zul je mijn recept van vandaag zeer waarderen. 

Want dat is een nieuwe - frissere, karamelachtigere en gezondere!  - variant van het oude, beproefde recept. Voor nog meer apple-crumble-plezier!


Wat kun je van het aangepaste recept voor apple crumble verwachten?

  • naast appels gaan er nu ook blauwe bessen in de vulling
  • je maakt je vulling niet alleen maar op smaak met Ceylonkaneel (en een klein beetje suiker), maar je voegt ook nog een paar eetlepels heerlijke, karamelachtige maple syrup - in goed Nederlands ahornsiroop - toe
  • je maakt je crumbles nóg smaakvoller en krokanter door een deel van de bloem te vervangen door volkorenmeel
  • je bakt je crumbles in eenpersoonsschaaltjes, waardoor de suikers nog lekkerder karamelliseren dan in een grote schaal

Hier in huis hebben we de vernieuwde apple blueberry crumble inmiddels verschillende malen getest. En ooeh! Dat bleek geen straf: volgens het voltallige familie-testpanel is deze crumble nóg lekkerder dan het oorspronkelijke dessert

Tip: verwen je Valentijn dit jaar met deze heerlijke crumble! Bijvoorbeeld tijdens een luxe verwenontbijt. Leuk: op internet zijn allerlei schattige hartvormige eenpersoonsovenschaaltjes te koop!

Recept: zo maak je zelf verrukkelijke eenpersoons apple crumbles met blauwe bessen en maple syrup


Eenpersoons apple crumbles met blauwe bessen en maple syrup


Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

Voor de crumble:

  • 80 gram koude roomboter
  • 90 gram patisseriebloem of patentbloem
  • 50 gram volkorenmeel
  • 80 gram kristalsuiker
  • een mespuntje zout
Voor de vulling:

  • 2 flinke appels, bij voorkeur jonagold
  • 150 gram blauwe bessen
  • 3 eetlepels maple syrup (ahornsiroop)
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2/3 theelepel Ceylonkaneel

Extra:

  • 4 à 6 eenpersoonsovenschaaltjes
  • een beetje roomboter voor het invetten van de schaaltjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C (oven met boven- en onderwarmte).
  2. Vet de ovenschaaltjes in met een beetje roomboter.
  3. Maak eerst de crumble. Snijd daartoe de koude roomboter in kleine stukjes. Stort de boter, de bloem, het volkorenmeel, de suiker en het zout op het aanrechtblad. Vermeng het geheel een beetje en kneed het mengsel met kleine kneepjes van je vingers totdat er een kruimelstructuur ontstaat. Uiteindelijk zijn sommige kruimels lekker dik - 1,5 à 2 centimeter in doorsnede - terwijl andere niet groter zijn dan een paar millimeter. Kneed niet te lang door, want dan smaken de kruimels na het bakken te compact en niet bros genoeg.
  4. Schil voor de vulling de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in niet te kleine blokjes. Leg de appelblokjes in een kom. Vermeng ze met de kaneel, de maple syrup en de suiker.
  5. Verdeel het appelmengsel over de ovenschaaltjes. 
  6. Daar mogen de blauwe bessen bovenop; verdeel ze over de schaaltjes.
  7. Strooi de crumble over de fruitvulling. Druk de kruimels een beetje aan.
  8. Zet de schaaltjes op een rooster in het midden van de oven en bak de gerechtjes in een halfuur krokant en gaar. Ze gaan op het einde prachtig bubbelen en de van oorsprong blauwe bessen kleuren tegen die tijd mooi donkerrood!
  9. Je apple blueberry crumbles smaken fantastisch als ze warm uit de oven komen. Maar ook lauw en zelfs koud zijn ze erg lekker! Als je je crumbles koud wilt serveren, kun je ze - makkelijk! - een dag van tevoren al bakken. 

Tip:

Ben je op zoek naar nog meer recepten voor warme, zoete gerechten met appel? Ik heb er wel een paar voor je:

Recept: zo maak je zelf romige briochepudding met appeltjes en rozijnen

Recept: zo maak je zelf verrukkelijke flensjespakketjes gevuld met gekaramelliseerde appeltjes

Lekker recept voor ontbijt of brunch: pannenkoekjes met appel en rum-rozijnen!

Recept: zo maak je zelf warme apple crumble met Ceylonkaneel

Geen opmerkingen: