zondag 26 juni 2022

Verse Italiaanse tomatensoep met orzo en gehaktballetjes

Kook je graag met tomaten? Dan ben je vast een fan van de zomer. Want juist n煤 zijn de tomaten op hun allerlekkerst! Het is tomatentijd

En dus is het ook tomatensalade-tijd, tomatensaus-tijd, tomatenstoofpot-tijd, gevulde-tomaten-tijd, pasta-met-tomaten-tijdtomatensalsa-tijd, tomatenovenschotel-tijd, gepofte-tomaten-tijd... 馃槈馃槉

脡n tomatensoep-tijd

Van dat laatste profiteerden wij deze week optimaal: we maakten een verrukkelijk vers smakende Italiaanse tomatensoep, die we royaal vulden met n贸g meer tomaten, kruidige gehaktballetjes en al dente gekookte orzo! 


We genoten! 


Recept: zo maak je zelf verse Italiaanse tomatensoep met orzo en gehaktballetjes


Tip: weet je niet precies wat orzo is? Dat is een fijne soort pasta die er uitziet als rijst. 


Orzo: pasta met de looks van rijst!


Ik schreef er onlangs een heel blog over. Met een fantastisch Grieks recept. Volg het rode linkje!


Recept: gebakken Griekse orzo met kruidig gehakt en tomaat


Maar nu eerst het recept voor die goddelijke tomatensoep. Veel plezier ermee!



Recept: zo maak je zelf verse tomatensoep met gehaktballetjes en pasta!


Z贸 maak je zelf verse Italiaanse tomatensoep met orzo en gehaktballetjes!


Ingredi毛nten voor een maaltijdsoep voor 3 personen of een lunchgerecht voor 4 personen:


Voor de soep:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomatenstukjes
  • ±6 dl water
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 4 脿 5 theelepels poedersuiker
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • een flinke scheut extra vergine olijfolie

Voor de gehaktballetjes:

  • 3 ons gehakt, half varkensgehakt/half rundergehakt
  • 1/2 ei, losgeklopt in een kopje
  • 3 eetlepels paneermeel
  • een klein teentje knoflook
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie voor het braden van een proefhamburgertje

Voor de vulling:

  • 100 gram orzo (ik gebruikte orzo no. 65) 
  • water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 8 niet te kleine rijpe tomaten
  • eventueel een paar takjes verse oregano

Bereiding:

  1. Snipper een teentje knoflook fijn. Verhit in een soeppan een eetlepel olijfolie. Fruit hierin zachtjes de knoflook gedurende 2 minuten.
  2. Voeg alle soepingredi毛nten toe tot en met de zwarte peper. Breng de soep aan de kook.
  3. Vermeng ondertussen alle gehaktingredi毛nten tot en met de peper. Kneed het gehakt totdat het homogeen is. Vorm een piepklein hamburgertje van het gehakt en braad dit even in een eetlepel olijfolie totdat het gaar is. Dit hamburgertje is alleen bedoeld om te proeven. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe aan de rest van het gehakt. Rol van het gehakt kleine soepballetjes.
  4. Als de soep kookt, kun je de soepballetjes eraan toevoegen. Laat de gehaktballetjes garen in de soep; dat duurt ongeveer 5 minuten.
  5. Kook de orzo gaar in een pan met een ruime hoeveelheid water waaraan je 1 bouillonblokje toevoegt voor de smaak. Proef na de kooktijd die aangegeven staat op de verpakking of de orzo mooi beetgaar is. Giet de pasta door een vergiet (met niet te kleine gaatjes vanwege de kleine maat pasta!). Spoel de orzo af met koud water totdat hij helemaal is afgekoeld.
  6. Breng tegelijkertijd in een andere pan een kleine liter water aan de kook. Kruis de tomaten in en leg ze gedurende ±20 seconden in het kokende water. Daarna kun je ze makkelijk ontvellen. Verwijder de zaadlijsten met pitjes uit de tomaten. Snijd het tomatenvruchtvlees grof in blokjes.
  7. Voeg de gare orzo en de tomatenstukjes toe aan de soep met de gehaktballetjes. Verwarm de soep nog even goed. Proef en bepaal of er eventueel nog wat extra water, zout en/of peper in moet.
  8. Draai het vuur uit en maak je verse Italiaanse tomatensoep helemaal af door er een flinke scheut extra vergine olijfolie doorheen te roeren. Serveer je soep meteen. 

Tips:

  1. Wij eten graag bagelchips of gegrild knoflookbrood bij deze soep. Volg de rode linkjes voor de recepten. Desembrood met zoute boter is er ook erg lekker bij.
  2. Je kunt je orzo ook garen in de soep in plaats van hem apart te koken. Daar wordt je soep iets dikker van. Aan jou de keus wat je het lekkerste vindt! 
  3. Wil je je soep liever niet meteen serveren? Bereid dan alles voor tot en met stap 6. Bewaar alle onderdelen van je soep na afkoeling apart in de koelkast. Verwarm daarna de soep en voeg dan pas de gare orzo, de tomatenblokjes en uiteindelijk de olijfolie toe. 
  4. Ben je na het eten van deze soep in de mood voor n贸g een dagje tomatensoep, maar dan een klein beetje anders? Bekijk even mijn andere recepten voor tomatensoep: bijvoorbeeld de verse tomatensoep met tuinkruiden en gehaktballetjes, de Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum, de Italiaanse tomaten-groentesoep met tortellini, de romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's of de Spaanse sherrybouillon met tomaat en chorizo!

Recept: mijn basis go-to tomatensoep!

Beetje apart: tomatenbouillon met oventomaatjes en olijven!

Recept: Italiaanse tomaten-groentesoep met tortellini 
Heerlijk romig: soep van geroosterde tomaten, paprika's en piment贸n!

Oeh! Sherrybouillon met tomaat en chorizo!


Geen opmerkingen: