Toegegeven: bij een BBQ-party draait alles om de grillgerechten!
Maar dat wil niet zeggen dat de bijgerechten onbelangrijk zouden zijn. Kies precies de juiste uit en ze tillen je etentje ontegenzeggelijk naar een hoger niveau!
Eerder schreef ik al eens een blog over de allerlekkerste BBQ-sauzen.
Een heel populair blog. En dat begrijp ik wel: een barbecue zonder goede sauzen, daar wil je toch niet aan denken?!
Wat mij betreft geldt iets soortgelijks voor slim samengestelde salades.
Heerlijk vers. Kruidig van smaak. Met een knapperige structuur, wat pit, een
klein zuurtje of zoetje. Of juist lekker romig...
Begin je al te begrijpen wat ik bedoel?
Maar hoe weet je nou welke salade het meest geschikt is voor jóuw BBQ?
Ik heb wel wat tips!
- Kies bijvoorbeeld een salade uit met ingrediënten die naadloos aansluiten bij het thema van je BBQ: serveer een Griekse boerensalade bij je souvlaki, ga voor een coleslaw bij je Amerikaanse hamburgers of ribeye, zet gegrilde courgetteplakjes of kruidig gemarineerde olijven op tafel bij een mediterraan feestje, etc.
- Eten er kinderen mee? Dan doen speels gepresenteerde of vrolijk gekleurde salades als een komkommerlintensalade of een oranje wortelsalade het erg goed. En de wat zoetere salades met crispy maïs of blokjes paprika. Salades van schattige kleine krieltjes zijn ook altijd een schot in de roos; veel aantrekkelijker dan 'gewone' aardappelsalades!
- Ga je op de culinaire toer met een prachtige geroosterde kip, een hele ossenhaas of een mooie grote vis? Daar hoort ook een culinaire salade bij. Denk aan salades met luxe ingrediënten als gegrilde asperges, haricots verts, artisjokkenharten of rookamandelen. Of maak je salade op smaak met een speciaal slasausje, bijvoorbeeld een geraffineerde vinaigrette met rode port of een extravagante chimichurri-dressing.
- Salades met kool, olijven of courgette kun je wat makkelijker voorbereiden omdat ze niet zo snel verleppen in de koelkast. Voor bladsla geldt precies het tegenovergestelde. Hou daar rekening mee bij je keuze. Heel vaak kun je de groenten voor je salades wel ruim voor je barbecue al snijden. Je kunt dan ook al je dressing maken en die apart van de groenten bewaren. Het samenstellen van een meer 'kwetsbare' salade doe je pas op het allerlaatste moment.
- Heb je de sausjes en salsas al uitgekozen voor je BBQ? Stem je salades niet alleen af op de soort grillgerechten die je serveert, maar houd ook rekening met je sausjes! Ga je bijvoorbeeld voor lamskarbonaadjes of garnalenspiesjes met chimichurri? Daar past een salade met een chimichurri-dressing perfect bij. Liever speklapjes met een pittig Chinees sausje? Twijfel niet langer: maak een venkelsalade met ketjapdressing!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten