woensdag 13 januari 2021

Pittige kliekjessalade met chimichurri-dressing

Ik wil deze eerste post van het nieuwe jaar beginnen met iedereen een heel gelukkig en gezond 2021 toe te wensen! 


Laten we er met zijn allen een beter jaar van maken dan 2020! Hou vol, want er gloort licht aan het einde van de tunnel! 

Culinair gezien maakten wij hier in huis op nieuwjaarsdag een frisse start met een fleurige en pittige salade. 

Bijna symbolisch vergaarden we in de keuken alle groente- en sausrestjes van de laatste dagen van het oude jaar, voegden ze allemaal samen en gaven aan het geheel een opbeurende 2021-draai! 

Op de groenteschaal lagen nog een rode paprika en een handjevol cherrytomaatjes en in onze koelkast kwam ik een kommetje gekookte haricots verts en een bakje met maïskorrels tegen. In het grote wekglas met chimichurri zat nog een klein bodempje van deze pikante salsa. Een uitje uit de voorraadkast, een lepel mayo en een scheutje witte balsamicoazijn zorgden voor de verbindende factor tussen al deze leftovers en... klaar was onze laten-we-2020-uitzwaaien-en-2021-verwelkomen-salade

Het recept voor ons verkwikkende allegaartje vind je onder de foto. 


Mét een heleboel tips voor het geval jij niet over precies dezelfde restjes beschikt als wij 😉 maar toch wilt smullen van een vrolijke, kleurige, lichtpikante kliekjessalade! 😋



Recept: zo maak je zelf een pittige kliekjessalade met chimichurri-dressing


Pittige kliekjessalade met chimichurri-dressing



Ingrediënten voor een bijgerecht voor ±4 personen:

  • 150 gram beetgaar gekookte en afkoelde haricots verts
  • 150 gram gare maïskorrels
  • 1 rode paprika
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 1 kleine rode ui
  • 3 flinke eetlepels chimichurri (een beetje uitgelekt zonder al te veel olijfolie)
  • 3 flinke eetlepels goede mayonaise
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn of condimento bianco
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Halveer de boontjes.
  2. Snijd de paprika in blokjes.
  3. Snijd de cherrytomaatjes in partjes.
  4. Snijd de ui in flinterdunne kwart-ringen.
  5. Vermeng alle groenten in een saladeschaal samen met een beetje zout en peper.
  6. Roer een dressing van de chimichurri, de mayonaise en de azijn.
  7. Schep de dressing vlak voor het serveren door de groenten. 

Tips om te variëren met deze salade:

  1. Uiteraard kun je de groenten voor deze salade speciaal kopen. Dat doen wij de volgende keer ook; zo lekker was hij! Maar misschien heb je - deels - nog wel andere restjes groente in je koelkast staan. Heel geschikt voor een soortgelijke kliekjessalade zijn: alle andere kleuren paprika's, andere soorten tomaten, gare sperzieboontjes of in ruitjes gesneden snijbonen, kidneybonen, kikkererwten, erwtjes, elleboogjes rauwe bleekselderij, blokjes komkommer, krokante blaadjes sla, geraspte rauwe worteltjes, geraspte rauwe rode bietjes, rauwe plakjes venkel, beetgaar gekookte of gegrilde groene aspergepuntjes, gare artisjokkenharten of -bodems, gare linzen, beetgaar gekookte sugarsnaps, blokjes avocado, rucola en blaadjes jonge spinazie.
  2. Ik kan me voorstellen dat je niet altijd chimichurri in huis hebt. Een Mexicaanse salsa uit een potje is geen goed alternatief, maar een versgemaakte salsa van tomaat of tuinkruiden met knoflook en chilipeper wel. Heb je die ook niet, maak dan een dressing door je mayonaise te vermengen met een paar eetlepels olijfolie, de witte balsamicoazijn, versgehakte tuinkruiden als platte peterselie, bieslook, basilicum en/of oregano en wat fijngehakte knoflook en Spaanse peper. Heerlijk!
  3. Vul ook eens krokante blaadjes little gem met deze salade voor een verrassend voorgerecht: pittige vegetarische slawraps! 

Recept: zo maak je zelf de Argentijnse salsa chimichurri!


Geen opmerkingen: