Je kunt er nooit te veel van hebben: recepten voor mediterrane groentegerechten!
Waarom? Omdat je dit soort gerechtjes zo vaak kunt inzetten! Gebruik je groenten als:
- (vegetarisch) voorgerecht
- gezonde amuse
- feestelijk bijgerecht
- share-gerechtje tijdens een hapjesavond
- groentegerechtje bij een mediterraan getinte brunch of lunch
Daarom vandaag een nieuw mediterraan recept voor tomaten: sappige, Italiaans gekruide tomaatjes uit de oven gegratineerd met mozzarella! Bij welke gelegenheid zou jij deze tomaten het liefst serveren?
Omdat ik mijn tomaten
combineer met romige gesmolten kaas en tuinkruiden als oregano en basilicum -
allemaal echte
pizza-ingrediënten - heb ik ze 'pizzatomaatjes' gedoopt: de Italiaanse zon op
tafel!
Pizzatomaatjes: sappige tomaten uit de oven met gesmolten kaas, basilicum en oregano
Ingrediënten voor een voor- of bijgerecht voor 2 à 3 personen:
- 500 gram rijpe trostomaten
- zout en versgemalen zwarte peper
- ±2 theelepels gedroogde oregano
- een flinke hand verse basilicumblaadjes
- ±100 gram speciale pizzakaas of geraspte (Deense) mozzarella
- een scheutje olijfolie
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 175°C (heteluchtoven).
- Halveer de tomaten en leg de helften met de snijkant naar boven naast elkaar in een ovenschaal.
- Bestrooi de tomaten met wat zout en peper naar smaak.
- Verdeel de helft van de oregano over de tomaatjes.
- Leg op elk tomaatje 2 à 3 blaadjes basilicum.
- Daarbovenop mag een laagje kaas.
- En daarna gaat de resterende oregano eroverheen.
- Schenk een scheutje olijfolie over de tomaatjes.
- Bak de tomaatjes ±15 minuten in de oven totdat ze gaar zijn en de kaas lekker gesmolten is.
- Maal eventueel nog wat extra zwarte peper over je pizzatomaatjes. Serveer ze meteen.
Tips:
- Gebruik liever geen buffelmozzarella voor dit gerecht; die bevat net iets te veel vocht.
- Wil je je tomaatjes extra hartig van smaak maken? Vervang dan een deel van de kaas door geraspte Parmezaanse kaas.
- Ook kinderen vinden deze gezonde tomaatjes erg lekker!
- Op mijn blog vind je nog veel meer recepten voor mediterrane groenten. Klik maar eens op de volgende linkjes:
- gegrilde en gemarineerde courgetteplakjes
- ratatouilletomaatjes: tomaten uit de oven gevuld met kruidige ratatouille
- peperonata, een zomers Italiaans paprika-tomatenstoofpotje
- een mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum
- ovengeroosterde olijven met knoflook, citroen en tijm
- gepofte cherrytomaatjes
Geen opmerkingen:
Een reactie posten