zondag 23 januari 2022

Pittig Mexicaans stoofpotje met rundvlees en veel verse groenten

Koud en guur buiten? Dan staat er binnen lekker warm stoofvlees op het menu. 


Januari en februari zijn wat mij betreft echte stoofpotmaanden!

Dan eten we elke week wel een keer Limburgs zuurvlees, Griekse stifado, Italiaans draadjesvlees, runderstoofpot met oud bruin bier, romig Frans stoofvlees met rode wijn, ouderwetse jachtschotel of Hongaarse goulash. Om maar eens wat voorbeelden te noemen.

Oh, en natuurlijk mag ik mijn Mexicaanse stoofpot niet vergeten te noemen in dit rijtje! Die aten we gisteren nog! 

Botermals gesudderde blokjes rundersukade in een kruidige en pittige verse tomatensaus met maïs en paprika. Een beetje avontuurlijk van smaak, maar niet té. Om weer helemaal mens van te worden na een koude winterdag!

Lijkt jou dat ook wel wat? Ga dan snel aan de slag met het recept hieronder!


Recept: zo maak je zelf een pittig Mexicaans stoofpotje met rundvlees en veel verse groenten


Wat zijn de ingrediënten voor je Mexicaanse draadjesvlees?


Het allerbelangrijkste ingrediënt is natuurlijk het vlees. Koop een kilootje of wat van die heerlijke met een beetje vet dooraderde sukadelapjes. Black Angus-sukadelappen zijn onze torenhoge favorieten. Die smelten op je tong na het stoven!  

Maar vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan je groenteman. Want je Mexicaanse draadjesvlees kan niet zonder heel veel - en dan bedoel ik ook ook echt heel veel - verse tomaten, rode paprika, uien, jalapeñopepers en lekker zoete maïs. En neem dan meteen een korianderplantje mee. Een must in veel Mexicaanse gerechten! 


Welke andere Mexicaanse smaakmakers gaan er in je stoofpotje?


Als je net zoals ik fan bent van de Mexicaanse keuken heb je waarschijnlijk alle typisch Mexicaanse kruiden en specerijen al in huis.

Waar ik het over heb? Denk aan:

  • komijn
  • chilipoeder
  • paprikapoeder
  • pimentón
  • oregano
  • knoflook 
Mis je nog iets in je keukenkastje? Al deze ingrediënten vind je in de supermarkt bij jou om de hoek.


Pimentón, Spaans gerookt paprikapoeder


Hoe pittig maak je je stoofgerecht?


Smaken verschillen. Ook als het gaat om de pit van je stoofvlees.

Kinderen vinden het vlees met zijn frisse tomatensaus en zoete maïs over het algemeen fantastisch. Maar met de pepers kun je voor hen beter niet al te kwistig zijn. Ik zou zeggen: kijk uit met het chilipoeder en laat de jalapeñopepers helemaal achterwege.

Hou je wel van een béétje pit, gooi dan die hele theelepel chilipoeder maar door je stoofpot. En gebruik een halve rode jalapeño om mee te stoven.

Ben je net zoals wij een liefhebber van het echte werk (maar niet té, hoor!), maak dan het recept compleet zoals hieronder beschreven. Dus met een hele rode jalapeño gesnipperd door de stoof en een ongestoofde groene jalapeño in reepjes gesneden voor de garnering. Top! 


En nu aan de slag!

Braad je vlees aan, fruit de uien, voeg alle smaakmakers uit het recept toe en dan stoven maar. 

Binnen een halfuur begint je huis al fantastisch te ruiken. Zelfs de voorpret is een genot!

Na een paar uurtjes sudderen is je vlees klaar.

Op het laatst mogen de verse groenten erbij: die tomaten dus en de paprika en de maïs. Die hoeven maar even mee te garen in je stoofpot; zo behouden ze hun verse smaken. 


Wat eet je bij je Mexicaanse stoofvlees?

Zelf twijfelen we daar nooit over. Bij ons staan met stip bovenaan: in flinke dobbelstenen gesneden en daarna gaar gestoomde vastkokende aardappels! 

Schep eerst een paar lepels op elk bord en verdeel het vlees - én de groentesaus natuurlijk - er gul overheen. De aardappelblokjes gaan zo helemaal op in je gerecht. 

Krieltjes zijn ook nog een optie. Die koop je geschrapt en al, dus dat bespaart je wat schil- en snijwerk.

Ook erg lekker: ovenaardappeltjes en krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes. Volg de rode linkjes voor de recepten.

Rijst kan ook, maar die maakt je Mexicaanse stoofvlees wat saaier. Althans, dat vinden wij...


Krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes


Tortilla chips zijn echt een must!


Zet altijd een schaaltje met tortilla chips op tafel als je deze stoofpot serveert. 

Verrukkelijk: gebruik je chipjes als opscheplepeltje/dipper voor je groentesaus! 

Nog lekkerder dan tortilla chips met Mexicaanse salsa. Echt! 


Hou je van chili con carne?


Dan heb ik nog een heel goede tip voor je! Zet je familie of vrienden eens een super-de-luxe versie van chili con carne voor: zonder gehakt, maar mét malse, bijna uit elkaar vallende rundersukade.

Volg hiervoor het onderstaande recept voor Mexicaanse stoofpot en meng er tegelijkertijd met de tomatenblokjes, de paprikareepjes en de maïs een flinke portie kidneybonen doorheen. Klaar! En smullen maar! 

Oh ja! Vergeet ook bij je chili con carne de tortilla chips niet! Heerlijk dat krokantje! 


Extra bonus!


Dit verrukkelijke stoofgerecht heeft nog een extra voordeel: de pittige saus bij het vlees zit niet alleen bomvol smaak, maar is ook nog eens supergezond met al zijn vezels en vitamines. 


Zo kom jij de wintermaanden - eh, de stoofpotmaanden - wel door! 



Recept: zo maak je zelf fantastisch Mexicaans stoofvlees met heel veel verse groenten!


Zó maak je zelf pittig Mexicaans stoofvlees met veel verse groenten!


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 5 à 6 personen:

  • 1 kg mooi met een beetje vet dooraderde sukadelappen (bij voorkeur sukadelappen van het Black Angus-rund)
  • olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 flinke uien
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 rode jalapeñopeper
  • 1 theelepel gemalen komijn 
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel mild paprikapoeder
  • ½ theelepel pimentón
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 dl runderfond
  • 1 rundvleesbouillonblokje (dit hoeft niet als je heel geconcentreerde fond gebruikt)
  • 10 à 12 rijpe trostomaten (afhankelijk van de maat van de tomaten en je eigen smaak)
  • 1 flinke rode paprika
  • 1 blik maïskorrels (uitlekgewicht 285 gram)
  • eventueel nog wat zout
  • een lekkere scheut extra vergine olijfolie 
  • 1 groene jalapeñopeper
  • een paar takjes koriander (optioneel)

Bereiding: 

  1. Snijd de sukadelappen in grote stukken; 4 à 6 blokjes per lapje.
  2. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een grote braadpan met dikke bodem en braad hierin het vlees stevig aan. Bestrooi het met zout en peper naar smaak. Neem het vlees uit de pan.
  3. Snipper de uien grof. Fruit de uien zachtjes in het resterende bakvet totdat ze lichtgeel en zacht zijn. Dat duurt een kleine 10 minuten.
  4. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten uit de rode jalapeñopeper. Snipper het vruchtvlees fijn.
  5. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook en de jalapeñosnippers toe aan de uien en fruit ze mee. Houd het vuur laag.
  6. Voeg alle ingrediënten vanaf de komijn tot en met de basterdsuiker toe aan het uienmengsel. 
  7. Na een paar minuten beginnen de specerijen heerlijk te ruiken. Dan mag je de tomatenpuree door de uien roeren. Warm de puree even mee.
  8. Voeg de tomatenblokjes uit blik, de fond en het bouillonblokje toe. Verwarm het geheel.
  9. Leg het aangebraden vlees in de saus en sudder het in ±2 uur met het deksel op de pan lekker gaar en zacht. Het vlees is klaar als een blokje door lichte druk met een pollepel makkelijk in twee stukken valt. Voeg indien nodig tussendoor nog 1 à 2 dl water toe. 
  10. Kruis ondertussen de tomaten in en dompel ze 20 seconden onder in kokend water. Dan laten de velletjes makkelijk los. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees grof in blokjes.
  11. Snijd de rode paprika in reepjes.
  12. Snijd de groene jalapeñopeper in dunne reepjes van ongeveer 2 cm lang. Verwijder ook daarbij weer de pitjes en de zaadlijsten.
  13. Voeg de verse tomatenblokjes, de paprikareepjes en de maïs toe aan het vlees en verwarm ze in de saus met het deksel van de pan. Laat het gerecht nog ±5 minuten pruttelen.
  14. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout toe.
  15. Draai het vuur uit en maak je saus helemaal af met een flinke scheut extra vergine olijfolie.  
  16. Garneer je Mexicaanse stoofvlees met de groene jalapeño en een paar blaadjes koriander.  

Tips:

  1. Zet de pan met draadjesvlees gewoon op tafel. Zo kan ieder zo veel saus opscheppen als hij of zij zelf wil!
  2. Niet iedereen houdt van koriander. Houd hier eventueel rekening mee. 
  3. Lees het blog hierboven voor suggesties voor bijgerechten.
  4. Je kunt je Mexicaanse stoofpot een dag voor het serveren al maken als je dat wilt. Draai dan het vuur meteen uit na het toevoegen van de tomaten, de paprikareepjes en de maïs. Laat je stoofvlees zo snel mogelijk afkoelen en bewaar het afgedekt in de koelkast. Warm het gerecht op onder toevoeging van een klein beetje water. Roer regelmatig. Maak de stoofpot vlak voor het serveren af met de olijfolie.
  5. Op mijn blog vind je nog meer heerlijke Mexicaanse gerechten. Misschien wil je die een andere keer wel maken. Volg de link 'Mexicaans recept' of ga snel naar mijn recepten voor het Mexicaanse aardappelpannetje met kalkoenreepjes, versgeroosterde Mexicaanse pinda's, een gezonde Mexicaanse kippensoep met heel veel groenten, quesadillas met Mexicaans gehakt, taco tapas met een kruidige kikkererwtensalade of een knapperige en kruidige tacotaart

Recept: zo maak je zelf een Mexicaans aardappelpannetje met kalkoen en verse groenten

Recept: zo maak je zelf Mexicaanse pinda's

Recept: zo maak je zelf Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten!

Recept: zo maak je zelf quesadillas met Mexicaans gekruid gehakt!

Recept: zo maak je zelf taco tubs gevuld met Mexicaanse kikkererwtensalade

Recept: zo  maak je zelf een krokante tacotaart met Mexicaans gehakt, tomaat en kaas


Geen opmerkingen: