Wat zou jij willen koken in maart?
- Ben je al je zomervakantie aan het plannen en hunker je naar een gerecht uit het land waar je naartoe gaat?
- Heb je zin om te bakken of om jezelf te verwennen met een lekker toetje?
- Wil je alvast een beetje voorjaar proeven in je gerechten?
- Of verlang je nog een maandje terug naar de gezellige, hartverwarmende gerechten van de winter?
Wat je ook lekker vindt en waar je hart ook naar uitgaat deze maand, mijn Culinaire Bagage voor Maart voldoet vast aan je wensen. Want ik heb er allerlei soorten recepten in opgenomen. Er is voor elk wat wils!
Lees dus snel door! Ik wens je veel kook- en eetplezier de komende maand!
1. Eerst een paar recepten voor de vakantieplanners! Ga je naar het Verre Oosten? Dan val je waarschijnlijk als een blok voor het recept van mijn Maleisische kipsateetjes! Ook lekker trouwens voor niet-reizigers. Of corona-afwachters… 😒
Kooktips voor je Maleisische kipspiesjes:
- bereiden: je spiesjes worden het allerlekkerst als je je kip een hele nacht laat marineren in een marinade met heerlijke, geurige specerijen, dus begin een dag van tevoren al aan dit recept!
- combineren: serveer je Maleisische kipsateetjes bij de borrel (warm of koud) of geef ze als hoofdgerecht met daarbij een lekkere portie gebakken rijst met ei, bosui en wortel!
2. Mijn tweede recept deze maand is een bijgerecht uit Indonesië: geroerbakte sperzieboontjes met rode paprika. En een fantastische roerbaksaus met o.a. ketjap, gember, gembersiroop, knoflook en natuurlijk een pepertje voor de pit!
Kooktips voor je geroerbakte sperziebonen met rode paprika:
- bereiden: kinderen vinden dit groentegerecht ook erg lekker. Laat voor hun het pepertje achterwege!
- combineren: maak je maaltijd compleet met witte rijst en een verrukkelijke Indonesische gehaktring! Wedden dat je dit maaltje veel vaker gaat maken dan één keer?!
3. Liever naar Spanje? Kies dan deze maand eens voor een Spaans soepje als voorgerecht. Mijn Spaanse sherrybouillon met kleine blokjes pikante chorizo en fruitige tomaat is een topper: het Spaanse voorjaar in een soepkom!
Kooktips voor je Spaanse bouillon met sherry, chorizo en tomaat:
- bereiden: je kunt deze soep al bijna helemaal voorbereiden ruim voor je etentje. Zelfs een dag van tevoren is mogelijk. Makkelijk! Voeg de vulling pas toe vlak voor het serveren.
- combineren: ik geef er altijd een paar sneetjes desemstokbrood bij die ik besmeer met roomboter vermengd met olijfolie, gerookte zoutvlokken en pimentónflakes. Ook lekker erbij: gegrild knoflookbrood!
4. Wil je nóg zo'n avontuurlijk recept met een belofte voor het voorjaar? Waarom niet? Deze geurige groenteschotel met het specerijenmengsel ras el hanout en kruidige blokjes varkenshaas moet je ooit eens geproefd hebben!
Kooktips voor je groenteschotel met ras el hanout en varkenshaas:
- bereiden: ras el hanout is een verrukkelijk specerijenmengsel uit Noord-Afrika. In het blog bij het recept lees je er alles over!
- combineren: bij deze groenteschotel serveer je couscous die je op smaak maakt met alleen een scheut extra vergine olijfolie. Nog een combinatietip: laat de varkenshaasblokjes achterwege en serveer als vlees bij je groenteschotel Marokkaanse gehaktballetjes met harissa. Betoverend lekker! Liever vegetarisch? Vervang het vlees door kikkererwten!
5. Zelf wat lekkers bakken deze maand? Wij gaan volgende week weer eens onze chocoladekoeken met grote melkchocolade chunks en stukjes walnoot bakken. En jij?
Baktips voor je double chocolate walnut cookies:
- bereiden: je kunt deze koeken een aantal dagen bewaren, maar ze zijn het allerlekkerste een uur nadat ze uit de oven zijn gekomen. De randjes zijn dan lekker krokant, net zoals de walnoten, en in het midden zijn de koeken heerlijk zacht!
- combineren: thee of koffie erbij. Meer heb je niet nodig om van deze verrukkelijke chocoladekoeken te genieten!
6. Mijn dessert van de maand maart is iets tussen een dessert en gebak in: ik heb gekozen voor een briochepudding met appeltjes en rozijnen. Dat is een romige en tegelijkertijd fruitige broodpudding gemaakt van luchtig, zoet briochebrood.
Kooktips voor je briochepudding:
- bereiden: bak je pudding tijdens het hoofdgerecht. Dan eet je hem supervers!
- combineren: de briochepudding is geen licht dessert. Combineer hem dus met een vrij licht hoofdgerecht, bijvoorbeeld een maaltijdsoep!
7. Een frisse sandwich, dat is wat ik graag bij de lunch serveer tijdens het voorjaar en de zomer! Bijvoorbeeld deze speltsandwich met pastrami en tonijnsalade. Een traktatie!
Kooktips voor je speltboterhammetjes met pastrami en tonijnsalade:
- bereiden: deze sandwiches zijn het lekkerste als ze even de tijd hebben gehad om af te koelen in de koelkast. Begin dus op tijd met het maken ervan!
- combineren: je speltsandwiches zijn niet alleen lekker bij de lunch, maar ze zijn ook fantastisch als onderdeel van een high tea. Volg de link 'high tea' voor nog meer tea-recepten, zoals scones en allerlei zoete lekkernijen!
8. Wil je toch liever die gezellige winter nog even vasthouden? Maak dan een stoofpotje. Voor dit botermalse runderstoofpotje met heel veel rode wijn, een scheutje cognac en geurige verse kruiden mag je mij wakker maken!
Kooktips voor je romige runderstoofpotje met rode wijn:
- bereiden: begin een dag voor je etentje al met het marineren van je vlees. Daar wordt het supersmaakvol van!
- combineren: je kunt hier van alles bij eten: pasta, spätzli, gebakken aardappeltjes... En als groente haricots verts, gebakken champignons, kleine spruitjes. Allemaal even lekker!
9. Lekker Nederlandse kost in maart? Trakteer je gezin op echte Limburgse gehaktballen. Mét een fris honing-mosterdsausje!
Kooktips voor je Limburgse gehaktballen:
- bereiden: Limburgse gehaktballen worden dubbel gepaneerd, hetgeen ze een heerlijk krokant korstje geeft!
- combineren: wat mij betreft horen hier verse frietjes bij, maar de gebakken aardappeltjes van hierboven mogen natuurlijk ook! Nog een tip: maak een paar extra gehaktballen en eet die een dag later - koud en in dunne plakjes gesneden - op brood!
10. Last but not least: een lekker visje! Krokant gebakken kabeljauw gekruid met een pikante rub en geserveerd met verse peterseliesalsa. Voor een speciaal etentje deze maand!
Kooktips voor je kabeljauw met peterseliesalsa:
- bereiden: serveer je vis op verwarmde borden en geef de salsa er in kleine eenpersoonskommetjes apart bij!
- combineren: lekker met in de oven geroosterde krieltjes en een frisse salade!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten