zondag 14 november 2021

15x Verrukkelijke Visrecepten voor je Kerstdiner, Kerstbrunch, Kerstlunch of Kerst-high tea!

 

Elk jaar zijn ze weer razendpopulair: de kerstrecepten op mijn blog.

Én de kerstreceptenverzamelingen

Jullie klikken in oktober, november en december massaal op links als:

Maar toen ik dit rijtje aan het samenstellen was, viel het me op dat ik nog nooit een verzamelblog geschreven heb met allemaal visrecepten voor de kerstdagen!

Dat spijt me enorm voor alle visliefhebbers! Maar geloof me: vandaag ga ik het dubbel en dwars goedmaken met jullie!

Hier komen mijn 15 meest feestelijke kerstrecepten met vis in de hoofdrol! Veel plezier ermee!


En ik wens jullie vast hele lekkere en gezellige kerstdagen!

15x Verrukkelijke Visrecepten voor je Kerstdiner, Kerstbrunch, Kerstlunch of Kerst-high tea!


1. Mijn allernieuwste kerstvoorgerecht is meteen ook één van de allerlekkerste en in elk geval het allermakkelijkste om te maken: mijn zalmcarpaccio met foreleitjes, room en dille!


Kersttips:

  • voorbereiden: klop je slagroom voor dit gerecht al voordat je gasten komen. 
  • bewaren: bewaar de geklopte slagroom in een afgedekt glazen of aardewerken schaaltje in de koelkast.
  • bereiden: het bereiden van dit gerecht duurt niet langer dan 10 minuten (nou ja, wel iets langer natuurlijk als je heel veel gasten hebt waar je de borden voor moet opmaken). Je garneert je zalmgerecht met kleine takjes dille, die er uitzien als mini-dennentakjes!
  • combineren: serveer bij dit verrukkelijke visvoorgerecht (zelfgebakken) roomboterdinerbroodjes met een likje roomboter!
  • variëren: deze zalmcarpaccio smaakt ook erg lekker bij je kerstlunch of kerstbrunch. Maak de porties dan wat groter en geef er een paar extra dinerbroodjes bij!


Kerstvoorgerecht: carpaccio van gerookte zalm, foreleitjes, dille en room


2. Nog een voorgerecht met gerookte zalm? Ik weet er nog wel eentje dat echt ontzettend lekker én spectaculair is: kleine hartige soesjes gevuld met sappig roerei en reepjes gerookte zalm! Hiermee maak je gegarandeerd grote indruk op je gasten!



Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt je soesjes een dag voor de kerst al bakken. Je zou ze zelfs weken van tevoren al kunnen maken, want soesjes kun je prima invriezen. Je leest er alles over in een van mijn andere blogs vol met soezen-bak-trucjes! Misschien kom je daarin nog andere tips tegen waar je nooit eerder aan gedacht had. 
  • bewaren: laat je soesjes eerst afkoelen na het bakken en bewaar ze daarna op een goed afgedekte schaal of in een diepvriesdoos/stevige diepvrieszak. 
  • bereiden: voor dit gerecht serveer je je soesjes warm! Zet ze dus even in de oven terwijl je ondertussen je roereieren maakt. 
  • combineren: deze hartige soesjes met roerei en gerookte zalm zijn niet alleen lekker als voorgerecht, maar ook als amuse (1 per persoon). Of serveer ze tijdens een kerstontbijt, kerstbrunch of kerstlunch! 
  • variëren: als je geen liefhebber bent van gerookte zalm, kun je je roerei ook omscheppen met bijvoorbeeld Hollandse garnaaltjes of rivierkreeftjes. 


Kerstvoorgerecht: hartige soesjes gevuld met luchtig roerei en gerookte zalm



3. Liever een voorgerecht met garnalen? Mijn tomaatjes gevuld met een boozy salade van Hollandse garnaaltjes zijn echte allemansvriendjes! Geen hip, nieuw recept - meer een gouwe ouwe - maar daarom niet minder lekker!



Kersttips:

  • voorbereiden: de saus voor je garnalensalade kun je al een dag voor kerst maken. Ook kun je dan al je tomaatjes uithollen als je dat beter uitkomt. 
  • bewaren: bewaar alle (voorbereide) ingrediënten afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: als je pas vlak voor het vullen van de tomaatjes je garnalen door de saus schept, smaakt je gerecht lekker vers! Garneer je gerecht met schuin afgesneden 'dennennaaldjes' van bieslook.
  • combineren: deze gevulde tomaatjes smaken ook erg lekker als onderdeel van een koud buffet (kleed je schaal dan feestelijk aan met 'dennentakjes' van rozemarijn!) of een kerstbrunch. Of gebruik ze als garnering voor een feestelijke huzarensalade
  • variëren: eten er kinderen mee? Laat voor hun dan de alcohol en het overgrote deel van de pittige specerijen in de saladedressing achterwege. Kinderen vinden het misschien leuk als je dit gerecht 'gevulde kerstballetjes' noemt! 


Kerstrecept: kleine tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade



4. Ook soep met garnalen is altijd lekker als voorgerecht. Mijn rundvleesbouillon op smaak gemaakt met een flinke scheut sherry en gevuld met kruidige omeletruitjes en Hollandse garnalen is niet alleen verrukkelijk, maar ook nog eens heerlijk licht. 


Ideaal voor een heel uitgebreid kerstdiner of een diner met een wat zwaarder hoofdgerecht of dessert! 



Kersttips:

  • voorbereiden: de rundvleesbouillon, die de basis vormt voor deze soep, kun je gewoon invriezen. Makkelijk! De omeletruitjes kun je een dag voor je kerstdiner al maken.
  • bewaren: bewaar je omeletruitjes na afkoeling afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: de bouillon opwarmen en op smaak maken met sherry, de omeletruitjes even in de oven zetten en de borden opmaken. Meer hoef je vlak voor het serveren niet te doen! 
  • combineren: ook hier smaken zelfgebakken roomboterdinerbroodjes heerlijk bij! 
  • variëren: snijd wat kleinere omeletruitjes en serveer je warme soep in kleine koffiekopjes of glaasjes als speciaal hapje bij een luxe kerstborrel! 


Kerstrecept: sherrybouillon met Hollandse garnalen en kruidenomelet



5. Ga je deze kerst op de Franse toer? Dan is de salade die ik voor het eerst at op een Frans terras een aanrader. 


Hij bevat naast heel veel knapperig verse groenten als sla, tomaat en maïs ook nog gerookte zalm (en eventueel ook nog rivierkreeftjes). Je geeft je dressing een feestelijke alcoholische tic met een paar eetlepels medium sherry.



Kersttips:

  • voorbereiden: deze salade kost niet veel tijd, maar je zou de tomatenblokjes al ruim voor de maaltijd kunnen snijden. Maak dan ook meteen je dressing al.
  • bewaren: bewaar alle ingrediënten goed afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: maak de borden pas op vlak voor het serveren. Schud je dressing nog even goed in een jampot of mengbeker en schenk hem over de salades. 
  • combineren: deze salade misstaat ook niet op een koud buffet of op een tafel met allemaal lekkere brunchhapjes!
  • variëren: soms gebruik ik niet alleen maar gerookte zalm in deze salade, maar ook nog eens rivierkreeftjes! 


Kerstrecept: Franse salade met gerookte zalm, tomaat, maïs en een sherrydressing



6. Ook de Spanjaarden weten de lekkerste visvoorgerechten te bereiden. Wat dacht je van hun ensalada rusa con atún?! 


Dat is een smeuïge aardappelsalade met piepkleine blokjes wortel, knapperige erwtjes, smaakvolle tonijn en een pittig sausje. Een topper op je kersttafel!



Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt je ensalada rusa makkelijk de dag voor je diner al maken. Als dat niet makkelijk is! Hou wel wat losse ingrediënten achter voor de garnering; kijk maar naar de foto. Ziet dat er niet mooi uit?!
  • bewaren: bewaar alles afgedekt in de koelkast tot vlak voor het serveren.
  • bereiden: gebruik een bakring voor het opmaken van je borden (zie foto). Prachtig en feestelijk!
  • combineren: deze ensalada rusa is een voorgerecht op zich, maar je zou er ook nog dun gesneden sneetjes stokbrood bij kunnen serveren, die je even inwrijft met een beetje olijfolie en daarna krokant grilt in de grillpan of bakt in de koekenpan.
  • variëren: in Spanje serveren ze ensalada rusa con atún eigenlijk altijd als tapa. Dat kun jij natuurlijk ook doen! Ook leuk: kies dit jaar niet voor een traditioneel kerstdiner, maar maak er een Spaanse tapasavond van. Klik op het rode linkje voor nog meer verrukkelijke tapas


Kerstrecept: pittige Spaanse aardappelsalade met tonijn



7. Vroeger als kind aten wij vaak een roze zalmsalade als voorgerecht tijdens de kerst. Het recept zal ik nooit meer vergeten! Sterker nog: we eten deze salade nog steeds erg vaak. Ook gedurende de rest van het jaar. 


Hij komt heel mooi tot zijn recht (en is ook nog wat gezonder!) als je hem serveert in krokante blaadjes romainesla. Noem je gerecht dan 'slawraps met romige zalmsalade'! 



Kersttips:

  • voorbereiden: maak je zalmsalade al enkele uren voor je kerstdiner als dat beter uitkomt.
  • bewaren: bewaar je salade afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: zet je borden klaar en leg op elk bord 3 kleine blaadjes sla en dan... vullen maar!
  • combineren: bij dit gerechtje is het erg lekker om krokante melbatoast te serveren.
  • variëren: op mijn blog vind je nog meer manieren om de romige zalmsalade te serveren. Wat dacht je van verrines met zalmsalade, krokante saladecupjes met zalmsalade of zalmsandwiches? Al die hapjes zijn trouwens ook erg lekker bij een kerstbrunch, een kerstborrel of een kerst-high tea


Kerstrecept: slawraps gevuld met romige zalmsalade



8. Hoog tijd voor een hoofdgerecht met vis: moten warmgerookte zalm met een delicieus, romig wittewijn-mosterdsausje. Dit is zoooo lekker! En ook nog eens heel makkelijk en snel klaar te maken. Wat wil je nog meer?!



Kersttips:

  • voorbereiden: maak je romig wittewijn-mosterdsausje al een dag voor kerst: makkelijk!
  • bewaren: laat je sausje afkoelen en bewaar het daarna afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: 15 minuten voor het serveren zet je je zalm in de oven om lekker warm te worden. Ondertussen kun jij de saus weer opwarmen (voeg eventueel nog een klein beetje koud water toe als er te veel verdampt) en je bijgerechten afmaken.
  • combineren: je ziet het al op de foto: wij eten vaak krokant gebakken krieltjes bij onze warmgerookte zalm. Maar misschien zijn riefkeukskes, Limburgse pannenkoekjes van geraspte aardappel, nóg lekkerder! Bij het recept geef ik ook een aantal suggesties voor extra feestelijke groentegerechten. Klik dus snel door voor lekkere inspiratie!
  • variëren: de romige mosterdsaus smaakt ook voortreffelijk bij een gebakken forelletje of een in roomboter gebakken heilbotfilet. Geen vis, maar vlees? Dat kan ook! Denk aan een kalfsentrecote, een varkenshaas of een feestelijk gebraad van varkensfilet (bijvoorbeeld varkensfilet van Livar met een in de oven krokant geroosterd vetlaagje; in de tips bij het recept voor mijn la-dolce-vita-tomatensaus leg ik je uit hoe je de lekkerste varkensfilet braadt). 


Kerstrecept: warmgerookte zalm met een romig wittewijn-mosterdsausje



9. Of dineer dit jaar met mijn krokant gebakken kabeljauw! Je kruidt je vis met een heerlijke lichtpikante rub. Daarbij serveer je een pittige peterseliesalsa. De combi is fantastisch én heel feestelijk!



Kersttips:

  • voorbereiden: maak de salsa en de rub voor je vis al uren van tevoren. Dat bespaart je wat tijd tussen de gangen door!
  • bewaren: de salsa bewaar je afgedekt in de koelkast, de rub kan gewoon in een lege jampot.
  • bereiden: vis bakken doe je altijd pas op het allerlaatste moment. Zo gaat hij op en top krokant op tafel! Denk je eraan om op tijd je borden te verwarmen? Dat voegt echt wat toe aan de smaak van je kabeljauw. 
  • combineren: wat mij betreft serveer je hier versgebakken frietjes bij en een lekkere salade, bijvoorbeeld een feestelijke groen-rode salade van gegrilde groene aspergepuntjes, haricots verts en tomaat. Hou het in elk geval simpel, want je kabeljauw moet in het middelpunt van de belangstelling staan! 
  • variëren: dit visgerecht is zo lekker en feestelijk; hier zou ik helemaal niet mee gaan variëren! 


Kerstrecept: Kruidige krokant gebakken kabeljauw met peterseliesalsa



10. Van grote garnalen kun je heerlijke spiesjes maken! 


Marineer je garnalen voordat je ze grilt in de grillpan minimaal een paar uur - maar een hele nacht is nóg lekkerder - in zelfgemaakte Argentijnse chimichurri


Je serveert je garnalenspiesjes met een mayonaisesausje dat je ook weer op smaak maakt met die heerlijke chimichurri. Om je vingers bij op te eten!



Kersttips:

  • voorbereiden: de voorbereiding voor dit heerlijke visgerecht bestaat uit het maken van verse chimichurri om je garnalen in te marineren. Dat doe je bij voorkeur de dag voor kerst! 
  • bewaren: bewaar je gemarineerde garnalen én de rest van je chimichurri afgedekt in de koelkast. 
  • bereiden: rijg je garnalenspiesjes al voordat je gasten komen. Makkelijk voor later! Het grillen van de spiesjes gaat vrij snel. Tussen de bedrijven door kun je dan het sausje roeren en de bijgerechten maken.
  • combineren: frietjes zijn hierbij een must, want die zijn zooo lekker met een likje chimichurrimayonaise! Om je chimichurri-maaltje helemaal compleet te maken geef je er ook nog een pittige salade bij met haricots verts, tomaat, paprika, maïs, ui en een chimichurridressing! 
  • variëren: volgens het recept gril je je spiesjes op de barbecue, maar midden in de winter is grillen in een grillpan waarschijnlijk een beter idee! Overigens zou je deze spiesjes ook kunnen serveren als voorgerecht of als klein tussengerecht. Dan heb je minder spiesjes nodig per persoon. 


Kerstrecept: garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise



11. Een gezellig idee voor een informele kerstlunch met familie of vrienden: eerst verzamel je al je gasten rondom de keukentafel en dan ga jij aan de slag met het bakken van verse Limburgse  aardappelpannenkoekjes


In Limburg noemen we die pannenkoekjes 'riefkeukskes'. Je maakt ze niet op basis van een puree van gare aardappels, maar met rauwe geraspte aardappel. 


Op tafel zet je ook grote schalen met allemaal verschillende soorten gerookte vis: gerookte zalm, gerookte heilbot, gerookte forel en gerookte makreel. En een flinke kom met mierikswortelroom. 


Je gasten eten de door jouw gebakken riefkeukskes heerlijk krokant vers uit de pan. Elke 10 minuten geef je weer een nieuw 'rondje'! 


Daarnaast bedient iedereen zichzelf rijkelijk van de gerookte vis en de saus!


Ontzettend lekker en echte sfeermakers, die riefkeukskes!



Kersttips:

  • voorbereiden: dek voordat je gasten komen al de tafel en leg de vis op schalen. Ook de mierikswortelroom kun je dan al maken.
  • bewaren: de vis en de saus bewaar je afgedekt in de koelkast totdat iedereen gaat eten.
  • bereiden: maak je beslag pas vlak voordat je aan de slag gaat met het bakken van de riefkeukskes. Gebruik bij voorkeur twee grote koekenpannen tegelijkertijd. Zo kun je 6 gasten per rondje bedienen! 
  • combineren: van huis uit drinken wij bij onze riefkeukskes potten en potten vol met thee, maar natuurlijk kun je ook voor bier of witte wijn kiezen.
  • variëren: krijg je gasten die niet zo dol zijn op vis? Zorg dan ook voor alternatieven in de vorm van vleeswaren. Denk aan casselerrib, Zwitsers Bündnerfleisch, Italiaanse bresaola, gedroogde hammen, gerookte kipfilet, etc. En zet schaaltjes met snackgroenten op tafel. 


Kerstlunch: Limburgse aardappelpannenkoekjes met gerookte vis



12. Ook erg lekker als kerstlunch - of als onderdeel van je kerstbrunch: versgebakken focaccia uit eigen oven, belegd met koudgerookte zalm, frisse citroenmayonaise, schijfjes olijf, blaadjes verse basilicum en rucola! Een traktatie! 



Kersttips:

  • voorbereiden: de allerlekkerste focaccia komt vers uit de oven, maar dat kan niet altijd als je gasten krijgt. Bak in dat geval je brood een of meer dagen van tevoren en vries het na afkoeling - goed verpakt in een diepvrieszak of in huishoudfolie - in! 
  • bewaren: neem het brood een uurtje voor de maaltijd uit de vriezer en laat het in de folie op een rooster rustig ontdooien. 
  • bereiden: beleg je brood pas vlak voordat je aan tafel gaat. 
  • combineren: maak je kerstlunch extra feestelijk door er een glaasje bubbels bij te serveren!
  • variëren: geen vis, maar ook erg lekker: beleg je focaccia met reepjes kruidige kipfilet, rucola en basilicum


Kerstlunch: zelfgebakken focaccia met gerookte zalm



13. Nog een kerstbrunchrecept: een pittige en tegelijkertijd frisse salade van Hollandse garnalen, blokjes avocado en stukjes tomaat. Heerlijk met vers stokbrood, zachte roomboterdinerbroodjes, ciabattabroodjes, bagels of de zelfgebakken focaccia van hierboven! 



Kersttips:

  • bereiden: deze salade is het allerlekkerst als je hem vers bereidt. Gelukkig kost dat niet veel tijd! 
  • combineren en variëren: bij het recept in het blog over deze feestelijke salade geef ik zo veel serveersuggesties, dat het niet de moeite loont om die hier allemaal te herhalen. Klik dus maar snel door naar het recept!


Recept voor je kerstbrunch: ciabattabroodjes met een salade van Hollandse garnalen en avocado



14. Tip voor een lekker lichte kerstlunch: een maaltijdsalade van pittig gemarineerde grote garnalen, artisjokkenharten, rode puntpaprika en kruidensla! Heerlijk met krokant desembrood of weer die zelfgebakken focaccia!



Kersttips:

  • voorbereiden: als ik eerlijk ben is het het allerlekkerst als je je garnalen 24 uur laat marineren in alle ingrediënten die je in het recept kunt vinden. Makkelijk ook: dat bespaart je wat tijd voor je kerstlunch!
  • bewaren: natuurlijk bewaar je je gemarineerde garnalen afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: maak de borden pas op vlak voordat je de salades serveert. 
  • combineren: zet schalen met lekker brood en kommetjes met (gezouten) roomboter op tafel. 
  • variëren: deze garnalensalade is ook erg lekker als tapa! Of zet een grote, ruime schaal met salade op je mediterraan getinte koude buffet! 


Kerstlunch: luxe salade met gemarineerde garnalen, artisjokkenharten en kruidensla



15. Heb je er al eens aan gedacht om in plaats van een traditioneel kerstdiner te serveren te kiezen voor een kerst-high tea


En daarbij dan allerlei vissandwiches op tafel te zetten? Denk aan sandwiches met de romige zalmsalade van hierboven, sandwiches met luxe krabsalade, sandwiches met gerookte zalm en honing-dille-mosterdsaus of pittige tonijnsandwiches met krokante maïs



Kersttips:

  • voorbereiden: al deze sandwiches kun je een paar uur voor je kerst-high tea al maken. 
  • bewaren: leg ze op een schaal en dek die strak af met huishoudfolie. Zet de schaal tot het serveren in de koelkast.
  • bereiden: de sandwiches kunnen direct uit de koelkast op tafel!
  • combineren: begin je high tea eerst met een luxe klein hapje (eventueel met een glas bubbels erbij!). Daarna tover je je sandwiches tevoorschijn. Na de sandwiches worden traditioneel zoete scones geserveerd, maar je zou ook voor hartige scones kunnen kiezen; alle recepten vind je op mijn blog. En dan is het tijd voor allerlei zoetigheden; sla je slag bij de bakker of ga zelf uitgebreid aan de bak
  • variëren: met een high tea kun je zo veel kanten uit! Volg het rode linkje voor alle high tea-ideeën op Culinaire Bagage! 


Voor je kerst-high tea: pittige tonijnsandwiches


Geen opmerkingen: