woensdag 23 juni 2021

Luxe high tea sandwiches met gerookte zalm en honing-mosterd-dillesaus

Wanneer zou jij ze serveren: een flinke stapel zalmsandwiches? 

Wij denken dan meteen aan:

Maar er zijn vast nog wel meer serveergelegenheden te bedenken!

Je maakt mijn zalmsandwiches door sneetjes lekker brood - speciaal sandwichbrood (pane per tramezzini; lees mijn blog hierover!), wit of bruin casinobrood met of zonder korstjes, desembrood, etc. - te besmeren met een heerlijk frisse en kruidige honing-mosterd-dillesaus en ze daarna te beleggen met een gulle laag gerookte zalm en pittige waterkers of rucola. Ik kies meestal voor dubbele sandwiches; die zijn het makkelijkst met de hand te eten.


Tip: je kunt met dezelfde ingrediënten ook open sandwiches maken. Gebruik dan bij voorkeur (donker/volkoren) desembrood. Op deze manier wordt het beroemde Deense smörrebröd met gerookte zalm geserveerd! Zoek je nog meer belegideeën voor smörrebröd, neus dan eens lekker rond op Pinterest

Voor nu: veel plezier met het recept voor mijn luxe gerooktezalmsandwiches! Genieten!


Recept: zo maak je zelf luxe high tea sandwiches met gerookte zalm en honing-mosterd-dillesaus


Luxe high tea sandwiches met gerookte zalm en honing-mosterd-dillesaus


Ingrediënten voor 20 sandwiches, voldoende voor een hoofdgerecht voor 2 personen:


Voor de sandwiches:

  • 10 (vierkante) sneetjes sandwichbrood (ik gebruikte wit pane per tramezzini) of ander lekker brood met of zonder korstjes 
  • 2 ons gerookte zalm in dunne plakjes
  • ±50 gram waterkers of rucola

Voor de honing-mosterd-dillesaus:

  • 3 flinke eetlepels mayonaise 
  • 3 theelepels milde grove mosterd (bijvoorbeeld Limburgse mosterd)
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • een bosje verse dille

Bereiding:

  1. Hak de dille fijn. Je hebt voor het sausje ±2 eetlepels gehakte dille nodig. Gebruik de rest van de dille voor de garnering van je schaal met sandwiches.
  2. Roer een sausje van de mayonaise, de mosterd, de honing en de dille.
  3. Besmeer alle sneetjes brood met de honing-mosterd-dillesaus. Houd een eetlepel van de saus achter.
  4. Beleg de helft van de boterhammetjes met een dikke laag gerookte zalm.
  5. Verdeel de achtergehouden saus over de zalm; zo vallen de sandwiches straks niet uit elkaar.
  6. Leg op elk zalmsneetje een beetje waterkers of rucola.
  7. Dek de boterhammetjes af met de andere 5 sneetjes met de sauskant naar beneden.
  8. Snijd elke zalmsandwich met een scherp glad mes - ik gebruik het liefst een vleesmes - in 4 driehoekjes. Veeg het mes regelmatig even af met een stukje keukenpapier, zodat het snijvlak van je sandwiches mooi 'schoon' blijft. 
  9. Leg de sandwiches op een schaal en dek deze goed af met huishoudfolie. Zet de schaal minimaal een uur in de koelkast. De gerooktezalmsandwiches zijn het allerlekkerst als ze koud worden gegeten! 

Tips:

  1. Aanvulling: tegenwoordig kun je behalve bij diverse groothandels ook bij de Jumbo het hierboven genoemde sandwichbrood kopen.
  2. Mijn sneetjes brood waren ongeveer 10x10 cm groot en wogen samen zo'n 250 gram. Zijn je sneetjes groter of kleiner? Pas dan de hoeveelheden ingrediënten aan.
  3. Uiteraard kun je je sandwiches ook in andere vormen snijden; in vierkantjes of rechthoekjes. Zeker als je ander brood gebruikt dan sandwichbrood kan dat makkelijker zijn.
  4. Wil je zelf je (casino)brood dun snijden voor sandwiches? In een eerder blog lees je hoe je dat het handigste kunt doen! 
  5. Ook leuk: koop of bak kleine dinerbroodjes en beleg die met de gerookte zalm, de honing-mosterd-dillesaus en de waterkers/rucola! 
  6. Ben je op zoek naar nog meer lekkere sandwichrecepten? Er staan er een heleboel op mijn blog! Wat dacht je van tonijnsandwiches met krokante maïs en Spaanse peper, luxe krabsandwiches of sandwiches met romige zalmsalade?! 

Recept: zo maak je zelf heerlijke tonijnsandwiches!

Recept: zo maak je zelf feestelijke krabsandwiches voor je high tea!

Recept: zo maak je zelf sandwiches met romige zalmsalade!

Geen opmerkingen: