zaterdag 3 juli 2021

Slagroomsoesjes met frambozen: ideaal voor een zomerse high tea!

Wat is er leuker om te doen op een mooie zomermiddag dan highteaën in je tuin, op je balkon of in het park? 

Ik schreef hier al eens een speciaal blog over met een compleet high-tea-menu - met alle recepten - en heel veel planningstips! Benieuwd? Klik dan op het linkje 'Zomerse high tea in het park'!

Vandaag een geweldig recept om als fruitig extraatje aan het menu voor je zomerse high tea toe te voegen: schattige kleine soesjes gevuld met luchtig geklopte slagroom en friszoete verse frambozen! 


Geniet ervan!


Recept: zo bak je zelf slagroomsoesjes met frambozen: ideaal voor een zomerse high tea!


Slagroomsoesjes met frambozen: ideaal voor een zomerse high tea!


Ingrediënten voor ±20 slagroomsoesjes:


Voor de soesjes:

 • 75 gram water
 • 75 gram volle melk
 • 75 gram roomboter, in plakjes gesneden
 • een snufje zout
 • 150 gram patentbloem
 • ±150 gram ei (gewogen zonder eierschaal), ±3 eieren

Voor de vulling:

 • ±4 dl slagroom (ongeklopt)
 • enkele eetlepels poedersuiker (naar smaak)
 • ±350 gram verse frambozen     

Extra: 

 • een siliconenmatje of bakpapier
 • als je bakpapier gebruikt een beetje margarine om het bakpapier 'vast te plakken' op de bakplaat
 • een (wegwerp)spuitzak met een glad spuitmondje van 12 mm
 • een paar eetlepels poedersuiker om je slagroomsoesjes te bestuiven

Bereiding:

 1. Doe het water, de melk, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel rustig aan de kook. De boter moet gesmolten zijn voordat het mengsel kookt.
 2. Neem de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer het geheel goed totdat de bloem helemaal is opgenomen en het mengsel egaal is. 
 3. Nu mag de pan terug op het vuur. Draai het vuur middelhoog. 
 4. Ga verder met roeren, ongeveer 3 minuten. Langzaam maar zeker zal de bloem garen. Dat zie je doordat de deegbal af en toe heel licht begint aan te bakken aan de bodem van de pan. Roer dit meteen los. Je hoort ook een sissend geluid. 
 5. Doe het deeg over in een kom en laat het een paar minuten afkoelen. 
 6. Verwarm de oven (conventionele oven met boven- en onderwarmte) voor tot 210°C.
 7. Voeg het eerste ei toe. Nu wordt het hard werken, want het doorroeren van het ei is best een zware klus. Voeg het tweede ei pas toe als het deeg volledig glad en egaal is. 
 8. Klop het derde ei los in een kopje. Misschien heb je het niet helemaal nodig; dat hangt af van de maat van je eieren en de consistentie van je deeg. Roer eerst driekwart ei door het deeg en pas later de rest als dat nog nodig is. Je deeg moet mooi soepel zijn, maar het mag straks niet gaan uitlopen als je het op de bakplaat spuit (lees eventueel de tips in mijn Soezen Q&A hierover).
 9. Leg een siliconenmatje op je bakplaat.
 10. Heb je geen siliconenmatje, smeer dan een bakplaat in met een beetje margarine. Knip een mooi passend stuk bakpapier af en 'plak' dat op de margarine; zo blijft je papier mooi liggen als je je soesjes gaat spuiten en krullen de randen van het papier niet op.
 11. Doe het spuitmondje in de spuitzak. Vul de spuitzak met het soezendeeg.
 12. Spuit bolletjes deeg met een doorsnede van ±4 cm op het bakpapier. Spuit de bolletjes ver uit elkaar, want ze gaan in de oven behoorlijk rijzen! Zitten er opstaande puntjes op je deegbolletjes? Die kun je even platdrukken met een vochtig lepeltje.
 13. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak je soesjes in ±20 minuten goudbruin en gaar. Open de ovendeur niet tijdens het bakken. Wel kun je eventueel de laatste 5 minuten de oven 20° lager draaien als de soesjes te snel bruinen.
 14. Je soesjes zijn klaar als ze stevig en licht aanvoelen.
 15. Afhankelijk van de maat van je oven moet je meerdere bakplaten met soesjes bakken. Mijn advies is: bak nooit meer bakplaten boven elkaar, maar bak ze ná elkaar! 
 16. Laat je soesjes helemaal afkoelen - de eerste paar minuten op de bakplaat en daarna op een rooster - voordat je ze gaat vullen.
 17. Klop de slagroom stijf met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak. 
 18. Snijd je soesjes horizontaal doormidden.
 19. Schep (of spuit) op elk onderkantje een beetje slagroom. Leg daar 3 framboosjes op. Daar mag nog wat slagroom bovenop. En daarna het bovenkantje!
 20. Doe een paar lepels poedersuiker in een theezeefje. Zeef de suiker over je slagroomsoesjes.
 21. Leg je soesjes op een mooie schaal en serveer ze bij voorkeur meteen. 

Tips:

 1. Bak je voor het eerst soezen? Lees dan mijn Grote Soezen-Q&A! Daar vind je echt alle tips & tricks die je nodig hebt om de allerlekkerste soesjes te bakken! 
 2. Heb je nog slagroomkloptips nodig? Die vind je in mijn blog met het recept voor een verrukkelijke chocolade-desserttaart!
 3. Je kunt je soesjes - goed afgedekt en in de koelkast - minstens een dag bewaren nadat ze gevuld zijn. Ongevuld zijn je soesjes (buiten de koelkast) een paar dagen houdbaar. Bedenk wel: hoe langer je je soesjes bewaart, hoe minder krokant het deeg wordt. Bestuif je soesjes pas vlak voor het serveren met poedersuiker.
 4. Heb je weleens hartige soesjes gemaakt? Mijn soesjes gevuld met roerei met gerookte zalm zijn echt fantastisch! Ook erg lekker bij een high tea trouwens, maar dan moet je die wel thuis serveren: deze soesjes eet je warm! 

Recept: zo maak je zelf hartige soesjes gevuld met roerei met gerookte zalm!


Geen opmerkingen: