Frambozen. Ik ben er dol op. En ik bak en kook er graag mee!
Ze zijn zacht zoet, ze hebben een fris zuurtje, ze zijn heerlijk aromatisch. Allemaal eigenschappen die hen bij uitstek geschikt maken voor allerlei culinaire toepassingen.
Frambozen zijn erg lekker rauw; versgeplukt in mijn eigen tuin! Maar ik gaar ze ook regelmatig. Ik maak er dan een vruchtenpuree van, een coulis.
Hieronder leg ik je uit hoe je zelf in een handomdraai zo'n fruitige frambozencoulis maakt.
Ga snel naar het recept. Of lees eerst nog even waar ik mijn frambozencoulis zoal voor inzet!
Voor welke gerechten gebruik je een frambozencoulis?
Een fruitige frambozenpuree smaakt voortreffelijk bij onder andere:
- vanilleroomijs of - heel speciaal! - mijn maanzaadijs
- panna cotta
- verse zelfgebakken Brusselse wafels met schijfjes rijpe perzik, luchtige slagroom en eventueel nog een bolletje vanilleroomijs
- een feestelijke pavlova met perzik, slagroom en geroosterd amandelschaafsel
- een dessert van kleine meringues, rood fruit en slagroom
- trifles van chocoladecake met rood fruit en slagroom
- kleine slagroomsoesjes of soesjes gevuld met vanilleroomijs
- allerlei soorten chocoladetaart, chocoladecake of chocolademuffins, eventueel met nog wat slagroom erbij
- moelleux au chocolat met vanilleroomijs
- versgebakken madeleines
- flensjes met vanilleroomijs
- wentelteefjes
- zelfgemaakte botercrème; roer je coulis erdoorheen en maak zo een fruitige frambozencrème
Schep ook eens een keer een beetje frambozencoulis door een
vinaigrette
(in plaats van honing of suiker). Erg lekker bij een salade van krulandijvie,
beetgaar gekookte haricots verts en geroosterde pijnboompitjes.
Hou je van wild? Een paar lepels frambozencoulis door je jus of saus maken je
wildgerecht helemaal af!
En dan nog een laatste tip: binnenkort heb ik een verrukkelijk recept voor je voor cakesandwiches gemaakt van dunne plakjes citroencake, gevuld met fruitige frambozenroom.
Een delicaat gerechtje voor een feestelijke high tea. Misschien wel voor je paas-high tea. Hoe dan ook, voor die frambozenroom heb je een flinke portie frambozencoulis nodig!
Zelfgemaakte frambozencoulis voor je desserts en gebak
Ingrediënten:
- 250 gram (diepvries)frambozen
- 80 à 100 gram poedersuiker
- 3 eetlepels water
Bereiding:
- Vermeng alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook.
- Laat het fruit 5 minuten zachtjes doorkoken; roer af en toe. De frambozen worden ondertussen lekker zacht en de vloeistof kookt een klein beetje in.
- Hang een zeef in een kom en schenk het fruitmengsel in de zeef.
- Druk de frambozen met een spatel of een lepel door de zeef. Zo pureer je je fruit en tegelijkertijd verwijder je de pitjes. Wat je overhoudt in de kom is een zachte, gladde fruitsaus, een coulis. Vergeet niet de restjes vruchtenpuree aan de onderkant van de zeef eraf te schrapen!
- Laat je frambozencoulis afkoelen en bewaar hem tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Tips:
- Diepvriesframbozen zijn vaak veel goedkoper dan verse frambozen. En in een coulis proef je het verschil niet. Dus ga ik meestal voor ingevroren frambozen!
- Je kunt je frambozencoulis heel goed invriezen; in kleine diepvriesdoosjes en zelfs in ijsblokjesvormen of ijsblokzakjes. Ideaal!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten