donderdag 22 februari 2024

Hutspotpannenkoekjes: verrassend lekkere hartige pannenkoekjes van geraspte aardappel, wortel, knolselderij en ui

Er zijn van die dagen dat ik me niet kan inhouden. Dan lukt het me gewoon niet om mijn kookfantasie in bedwang te houden. Toegegeven: soms ontstaan er dan gedrochten van gerechten. 😉

Maar hoe meer kookervaring ik opdoe, hoe vaker ik mezelf op zulke dagen verras met een pareltje! Een culinaire vondst! 

Ik daag je uit: waag je eens aan het recept van vandaag, want dat is zo'n vondst!

Het klinkt misschien niet echt sexy, hutspotpannenkoekjes. Maar deze hartige pannenkoekjes gemaakt van een beslag met als basis geraspte aardappel, wortel en ui - de klassieke ingrediënten van hutspot - met als extra toevoeging wat knolselderijreepjes vonden wij hier in huis een openbaring! 


Ze zijn krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen. Met een geweldige bite. De smaak zou ik willen omschrijven als heerlijk hartig en kruidig. Een beetje aards misschien. In elk geval helemaal niet zoet: er gaat geen greintje suiker in deze pannenkoeken.


Mijn advies: ga meteen naar het recept! 😋

Of... lees onder de foto eerst nog even hoe een coronaquarantaine me de inspiratie gaf voor het creëren van deze speciale pannenkoekjes... ❓❓


Recept: zo maak je zelf hutspotpannenkoekjes, verrassend lekkere hartige pannenkoekjes van geraspte aardappel, wortel, knolselderij en ui


Dit recept is al een paar jaar oud; het stamt uit de piektijd van corona.


In die periode kon het zomaar gebeuren - je herkent dit vast wel - dat je opeens een appje kreeg van een vriend of kennis: 'Sorry, sorry, sorry. Het was gisteren erg gezellig samen. Maar vandaag ben ik positief getest.' 

En dan was je van het ene op het andere moment aan huis gekluisterd: je moest in quarantaine...


Culinair moest je het dan stellen met wat je in huis had.


Ga liever niet nog even naar de supermarkt! Zo luidde het officiële advies. 

Dat kon soms best een uitdaging zijn. Zeker voor lekkerbekken als wij! Want allicht wilden we niet dagenlang saai eten...

Ik kan me nog goed die ene keer herinneren dat ik meteen de keuken in rende om mijn voorraadkast te checken. Alle laden en kasten gingen open. Veel verse ingrediënten bleek ik niet meer te hebben. Eigenlijk lagen er alleen nog maar wat lang houdbare groenten:

  • een zak aardappels
  • een selderijknol
  • een bos winterpeen
  • een netje uien

Op de vensterbank stonden nog een paar potjes met kruidenplantjes.

Gelukkig had ik net een dag eerder verse melk, eieren en boter gekocht. En mijn proviandkast met potjes, blikjes en zakjes was up to date. 


Ik voelde me een beetje als een deelnemer aan zo'n kookprogramma op tv.


Zo'n hobbykok die voor het oog van de camera een deksel omhoog tilt met daaronder de - beperkte - ingrediënten waarmee hij een winnend gerecht moet proberen te creëren. Liefst zo origineel mogelijk.

À la minute begon ik te brainstormen.

Luchtige hutspot met gebakken uien en een kruidige jus was een optie. De diepvries ging open om te kijken of ik nog een stukje vlees - een varkenshaasje, een paar karbonades of wat speklapjes - had voor erbij.


Recept: zo maak je zelf een luchtige en kruidige hutspot met varkenshaasspiesjes en een verrukkelijke jus!


Ik dacht ook nog aan een hutspot-ovenschotel; die had ik al eens eerder gemaakt. En met succes! Dan moest er wel nog een pondje gehakt in mijn vriezer liggen. 

Wat wij hier in huis verstaan onder een hutspotovenschotel? Een laagje rul gebakken gehakt, op smaak gemaakt met onder andere uien, wortel, appelstroop en appelciderazijn. Lekker smeuïg en kruidig. Met daarbovenop een dikke deken van luchtig geklopte hutspot. De hutspot gaat in de oven een beetje rijzen en krijgt aan de bovenkant een heerlijk krokant korstje!  


Recept: zo maak je zelf een krokant gebakken hutspot-ovenschotel gevuld met sappig gehakt


Een blik in de koelkast leerde me dat ik nog wat (verse) knakworstjes had; een restje van de hotdogs van een dag eerder. 

Dat gaf me nog een andere optie: van een deel van mijn aardappels en groenten kon ik een Frankfurter suppe maken, een Oost-Europese groentesoep met kleine blokjes wortel, knolselderij en aardappel, afgemaakt met plakjes krokant gebakken knakworst. Altijd een topper binnen mijn gezin, deze soep!


Recept: zo maak je zelf een knakworstjessoep met wortel, knolselderij, aardappels en uien


Nog een lekker idee: een selderijsalade of een wortelsalade. Met daarbij een Spaanse aardappelomelet, een tortilla de patatas


Recept: een zelfgemaakte selderijsalade is zo veel lekkerder dan een salade uit de supermarkt!

Recept: zo maak je zelf een wortelsalade met een romige mosterddressing


Tijdens het brainstormen verbaasde ik me erover: wat kun je toch veel heel verschillende gerechten maken met vrijwel dezelfde ingrediënten! 


En mijn conclusie luidde: wij gingen hoe dan ook lekker, gezond en gevarieerd eten tijdens de binnen-zit-dagen die in het verschiet lagen! 

En toen viel me opeens nog een gerecht in, dat ik zou kunnen maken. Geen beproefd recept zoals alle andere hierboven, maar iets heel nieuws, een beetje experimenteel! 


Ik zag een schaal voor me vol met krokant gebakken pannenkoekjes gemaakt van een mengelmoes van alle verse groenten die ik in huis had: de aardappels, de wortels, de selderijknol en de uien. Niet gekookt en gepureerd, maar rauw geraspt! 


Ze zouden een beetje lijken op de Limburgse riefkeukskes die wij hier in huis zo lekker vinden, pannenkoekjes van geraspte aardappels in een beslagje van eieren, melk en een beetje bloem. 

Enthousiast dook ik de keuken in, met een schrijfblok en een pen in de aanslag. Om alle details van mijn nieuwe creatie te noteren. Mijn kookfantasie bruiste en borrelde! 


Wat er in eerste instantie had uitgezien als een saaie corona-quarantaine-middag, mondde uit in een spannende recept-uitprobeer-cessie! 


Het resultaat bleek verrukkelijk! 

Mijn hutspotpannenkoekjes - want zo had ik ze inmiddels genoemd - waren zo'n groot succes, dat ik mijn camera meteen uit de kast trok. Deze koekjes moesten en zouden op de foto voor op mijn blog! En na het eten typte ik het recept meteen uit. 


Waarom het uiteindelijk dan toch zo  lang duurde voordat ik dit recept met jullie deelde? Vraag het me niet; ik zou het niet weten. Want na die dag aten we nog vele malen hutspotpannenkoekjes... 😋 


Meestal genieten we er twee dagen achter elkaar van; ik maak altijd een enorme portie. 😉

De eerste dag eten we de hutspotpannenkoekjes warm; vers uit de pan, zo op tafel. Zo smaken ze heerlijk krokant! 

De tweede dag eten we ze koud. Dat probeerden we toevallig een keer. En dat bleek me toch lekker: koud lijken hutspotpannenkoekjes - met name qua structuur - veel op koude Turkse courgettepannenkoekjes, een snack die ik wel vaker maak voor bij de borrel. Smullen!

Extra bonus: mijn hutspotpannenkoekjes zijn helemaal vegetarisch


Recept: deze courgettepannenkoekjes zijn ook gemaakt van geraspte groenten!


Hieronder geef ik je het recept voor mijn hutspotpannenkoekjes.  


Wanneer ga jij ze maken? Of ga je met de gegeven ingrediënten liever voor één van de andere gerechten die ik in dit blog heb genoemd? 

Of... heb jij misschien nog wel meer lekkere receptideeën voor de combi van aardappels, wortels, knolselderij en uien? Ideeën, die de andere lezers van Culinaire Bagage niet mogen missen? Laat het me weten in een reactie onder dit blog! 


Hutspotpannenkoekjes: verrassend lekkere hartige pannenkoekjes van geraspte aardappel, wortel, knolselderij en ui


Hutspotpannenkoekjes: verrassend lekkere pannenkoekjes van geraspte aardappel, wortel, knolselderij en ui


Ingrediënten voor ±25 pannenkoekjes:

  • ±600 gram vastkokende aardappels
  • ±300 gram winterwortels
  • ±1/2 selderijknol (je hebt 200 à 300 gram schoongemaakte knolselderij nodig)
  • 1 flinke ui
  •  2 grote eieren
  • 1,5 dl volle melk
  • 100 gram bloem
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • vloeibare margarine

Bereiding:

  1. Schil de aardappels en de wortels. Snijd met een groot mes de ruwe buitenkant van de selderijknol af. Maak de ui schoon. Snijd alle groenten in grote stukken.
  2. Plaats een 4 mm-raspschijf in je foodprocessor. Rasp alle groenten.
  3. Doe de groenten over in een grote schaal of beslagkom. Voeg de eieren, de melk, de bloem en wat zout en peper toe. Schep het geheel goed om totdat het ei, de melk en de bloem egaal verdeeld zijn door het beslag. Dat gaat het makkelijkst met een slacouvert! 
  4. Verhit in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag een beetje margarine. Schep een kleine groentelepel beslag in de pan en druk de groenterasp goed plat. Zo ontstaat een dun pannenkoekje met een doorsnede van 8 à 10 cm. Bak in dezelfde pan nog 3 à 4 pannenkoekjes.
  5. Bak de hutspotpannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Draai dan het vuur laag en laat de pannenkoekjes nog een beetje doorgaren. Als ze goed dun zijn, zijn ze binnen een paar minuten gaar vanbinnen. Bak de hutspotpannenkoekjes op het laatst nog heel even op groot vuur, zodat ze lekker krokant worden.
  6. Neem de pannenkoekjes uit de pan en leg ze op een velletje keukenpapier.
  7. Bak zo alle hutspotpannenkoekjes.
  8. Je pannenkoekjes zijn het allerlekkerste als ze vers uit de pan gegeten worden, dus bij ons in huis schuift iedereen tijdens het bakken gezellig aan aan de keukentafel! 

Tips:

  1. Mocht je tijdens het maken van het beslag niet zeker zijn over de hoeveelheid zout en peper, bak dan eerst een mini-proefkoekje. Na het proeven kun je indien nodig nog wat extra zout en peper door het beslag scheppen.
  2. Wil je je hutspotpannenkoekjes op een later tijdstip opwarmen? Bewaar ze dan na het afkoelen in de koelkast en verwarm de koekjes vlak voor het serveren een kleine 10 minuten (naast elkaar) op een bakplaat in een oven van 180°C.
  3. Serveer je pannenkoekjes als lunchgerecht, als hoofdgerecht of als bijgerecht. Als hoofdgerecht is deze portie ruim voldoende voor 2 personen. 
  4. IJskoud uit de koelkast smaken je hutspotpannenkoekjes ook voortreffelijk! Dat maakt ze ideaal als borrelhapje! Bak voor dit doel eventueel wat kleinere pannenkoekjes. 
  5. Neem je koude hutspotpannenkoekjes ook eens mee als hartig hapje voor bij een picknick. Of serveer ze als vegetarisch share-gerechtje tijdens een tapasavond
  6. Kinderen zijn dol op deze pannenkoekjes en dat terwijl ze stiekem heel veel gezonde groenten bevatten! 
  7. Misschien wel de belangrijkste tip: strooi eens wat van mijn fameuze hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix over je versgebakken hutspotpannenkoekjes! Verrukkelijk! Die mix maak je makkelijk zelf. Bak je pannenkoekjes in dat geval met een klein beetje minder zout door het beslag, want er gaat een lepeltje zout door de kruidenmix. 

Recept: een heerlijke kruidenmix!


woensdag 7 februari 2024

Eenpersoons apple crumbles met blauwe bessen en maple syrup


Ken je al mijn recept voor apple crumble

Nee? Klik dan snel op het rode linkje! Want dat recept moet je echt een keer proberen!

Ken je het recept wel al? Wat leuk! Misschien ben je er zelfs net als wij verknocht aan en is het al jaren je go-to recept voor een gezellig etentje...

Zeker in dat laatste geval zul je mijn recept van vandaag zeer waarderen. 

Want dat is een nieuwe - frissere, karamelachtigere en gezondere!  - variant van het oude, beproefde recept. Voor nog meer apple-crumble-plezier!


Wat kun je van het aangepaste recept voor apple crumble verwachten?

  • naast appels gaan er nu ook blauwe bessen in de vulling
  • je maakt je vulling niet alleen maar op smaak met Ceylonkaneel (en een klein beetje suiker), maar je voegt ook nog een paar eetlepels heerlijke, karamelachtige maple syrup - in goed Nederlands ahornsiroop - toe
  • je maakt je crumbles nóg smaakvoller en krokanter door een deel van de bloem te vervangen door volkorenmeel
  • je bakt je crumbles in eenpersoonsschaaltjes, waardoor de suikers nog lekkerder karamelliseren dan in een grote schaal

Hier in huis hebben we de vernieuwde apple blueberry crumble inmiddels verschillende malen getest. En ooeh! Dat bleek geen straf: volgens het voltallige familie-testpanel is deze crumble nóg lekkerder dan het oorspronkelijke dessert

Tip: verwen je Valentijn dit jaar met deze heerlijke crumble! Bijvoorbeeld tijdens een luxe verwenontbijt. Leuk: op internet zijn allerlei schattige hartvormige eenpersoonsovenschaaltjes te koop!

Recept: zo maak je zelf verrukkelijke eenpersoons apple crumbles met blauwe bessen en maple syrup


Eenpersoons apple crumbles met blauwe bessen en maple syrup


Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

Voor de crumble:

  • 80 gram koude roomboter
  • 90 gram patisseriebloem of patentbloem
  • 50 gram volkorenmeel
  • 80 gram kristalsuiker
  • een mespuntje zout
Voor de vulling:

  • 2 flinke appels, bij voorkeur jonagold
  • 150 gram blauwe bessen
  • 3 eetlepels maple syrup (ahornsiroop)
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2/3 theelepel Ceylonkaneel

Extra:

  • 4 à 6 eenpersoonsovenschaaltjes
  • een beetje roomboter voor het invetten van de schaaltjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C (oven met boven- en onderwarmte).
  2. Vet de ovenschaaltjes in met een beetje roomboter.
  3. Maak eerst de crumble. Snijd daartoe de koude roomboter in kleine stukjes. Stort de boter, de bloem, het volkorenmeel, de suiker en het zout op het aanrechtblad. Vermeng het geheel een beetje en kneed het mengsel met kleine kneepjes van je vingers totdat er een kruimelstructuur ontstaat. Uiteindelijk zijn sommige kruimels lekker dik - 1,5 à 2 centimeter in doorsnede - terwijl andere niet groter zijn dan een paar millimeter. Kneed niet te lang door, want dan smaken de kruimels na het bakken te compact en niet bros genoeg.
  4. Schil voor de vulling de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in niet te kleine blokjes. Leg de appelblokjes in een kom. Vermeng ze met de kaneel, de maple syrup en de suiker.
  5. Verdeel het appelmengsel over de ovenschaaltjes. 
  6. Daar mogen de blauwe bessen bovenop; verdeel ze over de schaaltjes.
  7. Strooi de crumble over de fruitvulling. Druk de kruimels een beetje aan.
  8. Zet de schaaltjes op een rooster in het midden van de oven en bak de gerechtjes in een halfuur krokant en gaar. Ze gaan op het einde prachtig bubbelen en de van oorsprong blauwe bessen kleuren tegen die tijd mooi donkerrood!
  9. Je apple blueberry crumbles smaken fantastisch als ze warm uit de oven komen. Maar ook lauw en zelfs koud zijn ze erg lekker! Als je je crumbles koud wilt serveren, kun je ze - makkelijk! - een dag van tevoren al bakken. 

Tip:

Ben je op zoek naar nog meer recepten voor warme, zoete gerechten met appel? Ik heb er wel een paar voor je:

Recept: zo maak je zelf romige briochepudding met appeltjes en rozijnen

Recept: zo maak je zelf verrukkelijke flensjespakketjes gevuld met gekaramelliseerde appeltjes

Lekker recept voor ontbijt of brunch: pannenkoekjes met appel en rum-rozijnen!

Recept: zo maak je zelf warme apple crumble met Ceylonkaneel