Vandaag een recept met een
Argentijns tintje! Alhoewel, één tintje? Ik tel wel vier Argentijnse tintjes in mijn
schnitzel-sandwiches!
Tel maar mee met de Argentijnse ingrediënten in mijn boterhammetjes:
- krokant getoast dun sandwichbrood, in Argentinië populair onder de naam pan de miga,
- crispy schnitzels - die heten in Argentinië milanesas - een vleesgerecht waar vrijwel elke Argentijn fan van is,
- een flinke hand waterkers, de in Argentinië geliefde groente berro
- een royale portie Argentijnse salsa golf, die veel weg heeft van onze cocktailsaus,
- en ja, ook nog een paar gewone Hollandse tomaten!
Het recept voor mijn sándwich de milanesa con salsa golf is heel makkelijk. Dus waar wacht je nog op?!
Buen provecho, eet smakelijk!
Milanesas: één van de nationale gerechten van
Argentinië!
Milanesas. Je kunt er niet omheen als je als inwoner van Argentinië weleens in een restaurant eet. Je kunt er zelfs niet omheen als je thuis eet.
Want elke Argentijn is verknocht aan dit gerecht. Hij is ermee groot geworden. En op zijn beurt maakt hij het weer voor zíjn kinderen. Hij eet het als lunch, bij de avondmaaltijd, tijdens feestelijke etentjes. Al generaties lang!
Milanesas. Misschien heb je er als Nederlander nog nooit van gehoord...
Althans, dat denk je.
Maar ook jij hebt ze al heel vaak gegeten. En je houdt ervan. Zeker weten.
Want wij kennen die hartige lekkernij onder de naam wienerschnitzels! Bekend, toch?! En verschrikkelijk lekker!
Wat hebben de Argentijnen met hun milanesas en waarom zijn schnitzels in hun land vernoemd naar Milaan?
Het verhaal van de Argentijnse milanesa begint in Italië. Niet echt verwonderlijk, want het (van oorsprong bijvoeglijke naam-)woord milanesa betekent letterlijk 'van Milaan'.
In de regio rondom Milaan kennen ze al eeuwen het gerecht cotoletta alla milanese of scaloppina alla milanese, krokant gebakken gepaneerd kalfsvlees. (Even terzijde: daarmee gingen de Italianen de Oostenrijkers zelfs voor, al is het niet zeker of hun wienerschnitzels namaak waren van de Italiaanse scaloppine of dat Weense koks zelfstandig een gerecht ontwikkelden dat toevallig veel op de Milanese lapjes kalfsvlees leek.)
In de tweede helft van de 19e eeuw heerste er veel armoede in Italië. Om hun geluk elders te beproeven emigreerden veel Italianen in die tijd, een verschijnsel dat bekend staat onder de naam Italiaanse diaspora.
Miljoenen Italianen kwamen terecht in Zuid-Amerika. En de meesten gingen daar nooit meer weg. Nog steeds is een groot deel van de bevolking van landen als Argentinië, Uruguay en Brazilië oorspronkelijk van Italiaanse afkomst.
En je begrijpt het: al die Italianen namen hun favoriete gerechten mee in hun culinaire bagage
Dus ook de cotolette/scaloppine alla milanese. De lapjes vlees gingen in de Nieuwe Wereld al snel milanesas heten.
In de periode dat wij in Argentinië woonden was er nauwelijks een restaurant te vinden dat geen milanesas serveerde. We aten ze bij de lunch op brood - als sándwiches de milanesa - of bij het diner met grote porties papas fritas, friet.
Toen dachten we dat het niet mogelijk was dat de milanesas nóg populairder zouden worden dan ze al waren. Maar hey, dat hadden we toch verkeerd ingeschat.
Tegenwoordig zijn er restaurants in Buenos Aires die alléén nog maar milanesas verkopen.
Milanesas in alle soorten en maten; naturel of met allerlei fantasievolle toppings.
Niet alleen van kalfsvlees, maar ook van kip, varkensvlees of vis; ook de vegetarische versies zijn niet aan te slepen.
De Argentijnen kennen sinds 2012 zelfs een heuse Día de la milanesa, een milanesa-dag!
Die wordt elk jaar gevierd op 3 mei!
En ach, daar kunnen wij hier in huis wel in meegaan. Want eerlijk is eerlijk: hoewel wij nu niet meer in Argentinië wonen, onze liefde voor de Argentijnse milanesas houdt stand!
Ze staan hier nog met de regelmaat van de klok op tafel. En ook wij variëren er volop mee.
Ik gaf je eerder al eens een paar van mijn schnitzelrecepten.
Bijvoorbeeld dat voor de eveneens Italiaans/Argentijns aandoende mini-kipschnitzels met een tapenade van olijven met pijnpoompitjes. Een aanrader, zeker voor bij een feestelijke borrel!
En heb je mijn omeletschnitzels al eens geproefd? Die hebben geen jasje van broodkruim, maar van luchtige schuimomelet!
En vandaag volgt dus het recept voor mijn versie van de Argentijnse sándwiches de milanesa con salsa golf!
Je maakt deze luxe clubsandwiches snel en makkelijk: volg de instructies onderaan dit blog.
Even in het kort: eerst rooster je een paar sneetjes pan de miga, dun sandwichbrood. Ik schreef al eens eerder een blog over deze karakteristieke Argentijns/Italiaanse broodsoort; volg het rode linkje als je er meer over wilt weten. Gelukkig hoef je voor dit brood tegenwoordig niet helemaal naar Argentinië te reizen; de Jumbo verkoopt het gewoon onder de naam 'sandwich brood naturel'. 😅
Als je het brood roostert in een koekenpan (zonder extra toevoeging van vet), krijgt het aan de buitenkant een lekker krokant korstje, maar blijft het vanbinnen nog een beetje zacht.
In een andere pan bak je een paar heerlijke milanesas. Van malse
varkensfilet (of van kalfsvlees als je dat lekkerder vindt).
Ondertussen maak je een portie pittige salsa golf, de Argentijnse versie van onze cocktailsaus. Alles hierover te weten komen? Ook hierover schreef ik eerder al eens een blog.
Beleg je sandwiches achtereenvolgens met een paar lepels van de salsa, een handje waterkers, een paar plakjes tomaat, je milanesas en nóg wat saus.
Afdekken met de bovenkantjes toast en... klaar!
Tip: maak deze sandwiches op 3 mei en vier op afstand de Día de la milanesa met de Argentijnen mee!
Argentijnse schnitzel-sandwiches met pittige salsa golf
Ingrediënten voor een lunchgerecht voor 4 personen of een hoofdgerecht voor 2 personen:
Voor de milanesas:
- 4 ons magere varkensfilet zonder vetrandjes (in 4 dunne lapjes)
- ±80 gram bloem
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 2 eieren
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- ±150 gram paneermeel
- vloeibaar bak- en braadproduct of zonnebloemolie
Voor de sandwiches:
- 1 portie salsa golf (Argentijnse cocktailsaus; zie het recept in een eerder blog)
- 4 plakken naturel sandwichbrood (bijvoorbeeld dat van de Jumbo; zie het blog hierboven)
- ±6 rijpe (tros)tomaten
- zout en versgemalen zwarte peper
- ±75 gram waterkers
Bereiding:
- Begin met het maken van de salsa golf. Bewaar je sausje in de koelkast totdat je het nodig hebt.
- Halveer de lapjes varkensfilet. Leg de 8 lapjes op een snijplank. Dek ze af met vershoudfolie. Sla de lapjes varkensfilet mooi plat met een vleeshamer of de onderkant van een kleine pan; daarbij verdubbelen ze ongeveer in oppervlakte.
- Zet drie soepborden klaar. Schep in eentje de bloem, die je vermengt met wat zout en peper naar smaak. In het tweede bord klop je de eieren los met 1 eetlepel zonnebloemolie. In het derde bord gaat het paneermeel.
- Haal je lapjes vlees eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het paneermeel. Elke keer moeten ze overal goed bedekt zijn.
- Verhit een ruime hoeveelheid bak- en braadproduct of olie in een hete koekenpan (bij voorkeur eentje met een anti-aanbaklaag).
- Bak je schnitzels aan beide kanten goudbruin in de pan. Dat gaat vrij snel; je hebt per kant maar een paar minuten nodig. Omdat het vlees zo dun is, zijn de schnitzels klaar zo gauw het korstje mooi bruin is en het een beetje begint te souffleren (er komen wat luchtbellen onder het korstje). Neem de schnitzels uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier.
- Ga ondertussen aan de slag met je toast. Snijd 8 mooie, vierkante plakjes brood uit de stroken brood. Snijd elk vierkantje in twee driehoekjes.
- Rooster je brood in een vrij hete koekenpan met anti-aanbaklaag aan beide kanten goudbruin; je hebt daarbij geen extra vet nodig. Leg je geroosterde sandwiches tot gebruik op een bakrooster. Ze mogen een klein beetje afkoelen.
- Snijd van elke tomaat twee dunne kontjes af; die ga je niet gebruiken voor dit recept. Snijd de rest van elke tomaat in plakjes.
- Besmeer je geroosterde sneetjes brood elk aan één kant met wat salsa golf.
- Beleg de helft van de sneetjes achtereenvolgens met wat waterkers, een paar plakjes tomaat, een beetje zout en peper, en een schnitzel.
- Dek de sandwiches af met de resterende boterhammetjes met de sauskant naar beneden. Serveer je schnitzel-sandwiches meteen.
Tips:
- Zet eventuele restjes groenten of saus in schaaltjes op tafel, zodat iemand die dat wil nog wat extra kan nemen.
- In plaats van sandwichbrood zou je ook kunnen kiezen voor versgebakken roomboter-dinerbroodjes (ongeroosterd). Noem je creatie 'schnitzelbroodjes met salsa golf, waterkers en tomaat'. Kleine schnitzelbroodjes smaken geweldig bij een high tea! Maak dan wel je schnitzels nóg een maatje kleiner dan hierboven in het recept; anders steken ze aan alle kanten uit naast je minibroodjes.
- Hou je wel van een kookavontuurtje? Dan heb ik nog een leuke aanrader voor je. Voor een Argentijnse milanesa con salsa golf met een Belgische inslag. Laat het sandwichbrood in het bovenstaande recept achterwege en gebruik als basis voor je sandwich een - hartige - versgebakken Brusselse wafel! Beleg die eerst met waterkers en tomaat; daarbovenop gaat een krokante milanesa en dan mag er nog een lepel salsa golf overheen. Fantastisch!
- Ben je na het eten van mijn sándwiches de milanesa helemaal in de Argentijnse mood? Klik dan ook eens door naar één van mijn andere Argentijnse recepten:
- Argentijnse tostados de jamón y queso, flinterdunne ham-kaastosti's
- Argentijnse chimichurri, een verrukkelijke salsa
- garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise
- gegrilde lamskarbonaadjes met chimichurri
- provolone, een Italiaanse kaassoort, op toast met chimichurri