Het is weer bijna 3 oktober: Leids Ontzet. En daar hoort hutspot bij!
Ik ben niet Leids, maar Limburgs. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet houd van hutspot; of wortelenrats zoals wij dat in Limburg noemen. Zeker op de manier zoals ik hem maak, vind ik hutspot vreselijk lekker!
Het recept is niet helemaal standaard. Of liever gezegd: het is helemaal niet standaard. Laat ik het daarom maar “hutspot anders” noemen.
De eerste afwijking betreft de hutspot zelf. Ik prak de worteltjes en de uien niet tegelijkertijd met de aardappels. Nee, ik maak eerst een smeuïge aardappelpuree. Daar gaan de gekookte en een beetje grof geprakte wortelen en uien doorheen. Voor nog meer smaak voeg ik ook nog een fikse portie gefruite uien toe.
Erbij geen klapstuk, spek of rookworst, maar spiesjes van malse varkenshaasblokjes. Die laatste marineer ik urenlang in een hele hoop specerijen en tuinkruiden voordat ik ze aan stokjes rijg. En dan bak ik ze kort in olijfolie.
De jus is misschien nog wel het allerlekkerst! Die maak ik door de vleesaanbaksels in de pan af te blussen met water en de restjes van de marinade. Een klein beetje binden en dan… mmmmm!!
Wordt mijn ‘hutspot anders’ de hutspot die jij voortaan op tafel zet tijdens Leids Ontzet? Of heb jij een nog lekkerder recept? Stuur het me op. Dan ga ik het proeven en wie weet zie je het ooit nog eens terug op dit blog!
Hutspot anders: met kruidige varkenshaasspiesjes en pikante jus
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 5 à 6 personen:
Voor de hutspot:
- 1,5 kg kruimige aardappelen
- zout
- water
- 800 gram winterwortels
- 6 niet te kleine uien
- vloeibare margarine
- 2 eieren
- een forse scheut warme volle melk
- versgemalen zwarte peper
Voor de varkenshaasspiesjes en de jus:
- ±1 kg varkenshaas
- 3 theelepels mild paprikapoeder
- ¾ theelepel pikant paprikapoeder
- ¼ theelepel cayennepeper
- 3 theelepels gedroogde oregano
- 3 eetlepels gehakte verse selderijblaadjes
- 3 eetlepels gehakte verse tijmblaadjes
- 2 teentjes knoflook uit de pers
- 2/3 geraspte ui (gebruik hiervoor een grote ui en pas op voor je vingers)
- versgemalen zwarte peper
- zout naar smaak
- 4 eetlepels olijfolie
- enkele eetlepels pure olijfolie voor het braden van de spiesjes
- enkele theelepels aardappelmeel voor de jus
- water
- bouillonpoeder en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 10 à 12 spiesjes
Bereiding:
- Roer een marinade van alle ingrediënten vanaf het milde paprikapoeder tot en met de 4 eetlepels olijfolie. Houd een derde deel van de marinade apart voor de jus. Bewaar dit deel afgedekt in de koelkast.
- Snijd de varkenshaasjes in niet te kleine blokjes. Je hebt 6 blokjes per persoon nodig.
- Leg de varkenshaasblokjes in de marinade (de overgebleven twee derde) en schep het geheel goed om. Marineer het vlees minimaal 1 uur, maar liefst 6 uur. Zet het daartoe in de koelkast.
- Neem het vlees 1 uur voor het braden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
- Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in wat water met zout.
- Schil ook de winterwortels. Snijd de wortels in plakjes en snipper 2 uien grof. Kook de groenten samen, apart van de aardappels, gaar met wat water en zout.
- Snijd de resterende 4 uien in kwart ringen en fruit deze zachtjes in een koekenpan met 2 eetlepels margarine. Na ongeveer 10 minuten zijn ze mooi zacht en goudgeel.
- Rijg de varkenshaasblokjes aan spiesjes. Gebruik voor elk spiesje 3 blokjes vlees.
- Verhit de pure olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Braad de vleesspiesjes op matig hoog vuur aan. Pas op: zowel het paprikapoeder als de knoflook verbranden snel en gaan dan bitter smaken. Draai het vuur op tijd laag en laat de spiesjes nog een even garen. Draai ze af en toe om. In totaal is de braadtijd 10 à 12 minuten afhankelijk van de dikte van het vlees.
- Pureer ondertussen de aardappelen (bijvoorbeeld met een pureeknijper of een stevige handmixer) en maak de puree af met de eieren, de melk en wat peper. Maak de puree niet te vochtig.
- Prak de gekookte groenten vrij grof en voeg ze toe aan de aardappelpuree samen met de gefruite uien. Maal er ook wat peper overheen. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of melk toe.
- Neem de varkenshaasspiesjes uit de pan en houd ze warm.
- Blus de pan af met minimaal 3 dl water (je wilt bij dit gerecht lekker veel jus serveren). Los het aardappelmeel op in wat koud water. Roer het mengsel door de jus. Voeg ook de apart gehouden marinade toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. De jus gaat dan binden. Voeg afhankelijk van de dikte van de jus nog wat water of wat extra opgelost aardappelmeel toe. Proef en maak de jus stevig op smaak met bouillonpoeder en nog wat versgemalen zwarte peper.
- Verwarm de vleesspiesjes nog 1 minuut in de jus.
- Serveer de hutspot met een lekker kuiltje jus en de varkenshaasspiesjes. Veel plezier!