vrijdag 30 april 2021

10x Gehaktballen: Must-have Recepten voor je Culinaire Bagage!

Vingers omhoog: wie houdt er van gehaktballen? Iedereen toch?!

Nog een vraag dan: welke gehaktbal staat er bij jouw thuis met stip bovenaan? Oma's ouderwetse gehaktbal in jus, een meer exotische gehaktbal (bijvoorbeeld met oosterse of mediterrane ingrediënten), een magere runder- of kipgehaktbal of een sappigere bal van varkensgehakt?

En: eten jullie die gehaktbal het liefst bij de warme maaltijd? Of op een broodje? Misschien als borrelhapje?

Eten jullie er een saus bij? En is dat dan een warme of een koude saus? 

Toen ik al die vragen hier laatst aan de koffietafel stelde, kreeg ik met geen mensenmogelijkheid alle neuzen dezelfde kant op. Wel waren er een stuk of tien ballen die veel vaker genoemd werden dan andere. 

Hieronder zal ik je de recepten geven voor alle 10! Ik zou zeggen: maak er eens een paar! Ze zijn echt allemaal verschrikkelijk lekker!


Misschien is er wel een gehaktbal bij waarvan je zegt: díe is nóg lekkerder dan onze favoriet tot nu toe! Laat je het me dan horen?


10x Gehaktballen: Must-have Recepten voor je Culinaire Bagage!


1. Laat ik beginnen met de gehaktballen die het hoogst scoren op mijn blog. Al jaaaaaren! Ze staan zelfs in Culinaire Bagages all-time top 10: rulle, kruidige rundergehaktballen in een lichtzoete saus met oud bruin bier, uien en Maestrichter stroop! 


Kooktips voor je gehaktballen in uiensaus met bier en stroop:

  • bereiden: hou je ervan om je saus een beetje te binden? Bij deze saus gebruik ik bij voorkeur paneermeel voor die binding. Dat geeft de saus iets robuusts en versterkt de smaak. Heerlijk!      
  • combineren: hier horen versgebakken frietjes bij of toch op zijn minst gebakken aardappeltjes! En zoete regenboogworteltjes met honing en tijm uit de oven. Of stoofpeertjes. Of rode kool
  • variëren: ik maak ook weleens kleinere gehaktballetjes; wel in dezelfde saus natuurlijk! Die doen het fantastisch als borrelhapje! 


Recept: zo maak je zelf gehaktballen in een uiensaus met oud bruin bier en Maestrichter stroop


2. Nog zo'n huiselijke gehaktbal: de echte Limburgse gehaktbal! Die heeft een heerlijk dik en krokant korstje van een dubbel laagje grof paneermeel. 


Kooktips voor je echte Limburgse gehaktballen:

  • bereiden: ik maak mijn Limburgse gehaktballen het liefst van 60% varkensgehakt - bijvoorbeeld het heerlijke gehakt van Livar-varkens! - en 40% rundergehakt. Die combi geeft lekker sappige gehaktballen!
  • combineren: Limburgse gehaktballen smaken voortreffelijk met zelfgemaakte mosterdmayonaise. Maak meteen wat meer saus, want die is ook erg lekker om de frietjes in te dippen die je bij je gehaktballen serveert!
  • variëren: in Limburg eten we deze gehaktballen ook vaak koud, in plakjes op brood. Natuurlijk weer met die mosterdmayo! 


Recept: zo maak je zelf echte Limburgse gehaktballen met een krokant korstje!

Recept: Limburgse gehaktbal op brood met frisse mosterdmayonaise


3. Ga je voor het recept van je gehaktballen liever naar het buitenland? Dan kan ik je ook van dienst zijn! Wat dacht je van kruidige Griekse gehaktballetjes?!


Kooktips voor je Griekse gehaktballetjes:

  • bereiden: Griekse gehaktballetjes maak je van een mengsel van lamsgehakt en varkensgehakt. De balletjes krijgen hun typische smaak door toevoeging van onder andere citroen - sap én rasp - oregano, knoflook en platte peterselie. Fantastisch!
  • combineren: wil je een complete Griekse maaltijd op tafel zetten? Geef dan bij je balletjes een schaaltje zelfgemaakte Griekse tomatenrijst en een frisse boerensalade met gemarineerde feta!
  • variëren: Griekse gehaktballetjes smaken ook geweldig als borrelhapje. Misschien wel met een glaasje ouzo erbij. 


Recept: zo maak je zelf kruidige Griekse gehaktballetjes

Recept: zo maak je zelf Griekse tomatenrijst

Recept: zo maak je zelf Griekse salade met gemarineerde feta


4. Wil je in mediterrane sferen blijven? Kies dan ook eens voor Spaanse gehaktballetjes


Kooktips voor je Spaanse gehaktballetjes:

  • bereiden: dat doe je misschien niet vaak, alcohol door het gehakt voor je gehaktballetjes kneden. Toch gaat er door je Spaanse balletjes een flinke scheut medium sherry! En een schepje gerookt paprikapoeder, pimentón. 
  • combineren: deze Spaanse balletjes mogen niet ontbreken op een gezellige tapastafel! Volg voor nog meer tapas het rode linkje. Lekker om te dippen: pittige Spaanse mayonaise
  • variëren: rijg je Spaanse balletjes eens aan spiesjes samen met een stukje ontvelde rode puntpaprika en een gegrilde groene olijf! 


Recept: zo maak je zelf Spaanse gehaktballetjes met sherry en pimentón

Recept: zo maak je zelf Spaanse mayonaise

Recept: zo maak je zelf Spaanse spiesjes met gehaktballetjes, paprika en olijf


5. Met mijn Italiaanse kalfsgehaktballetjes gooi ik altijd weer hoge ogen bij mij thuis. Deze móet je echt een keer maken!


Kooktips voor je Italiaanse gehaktballetjes:

  • bereiden: kalfsgehakt ik heerlijk zacht en mild. Daardoor komen de smaakmakers in deze gehaktballetjes, zongedroogde tomaat, basilicum, oregano en olijfolie, goed tot hun recht.
  • combineren: deze balletjes zijn niet alleen lekker als borrelhapje, maar ze smaken ook erg lekker bij de warme maaltijd. Bijvoorbeeld in combinatie met spaghetti aglio, olio e peperoncino of ovenaardappeltjes met rozemarijn en een lekkere tomatensalade.
  • variëren: het allervaakst eten we deze balletjes door de pasta. Een flink bord spaghetti met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes gaat er altijd in!


Recept: zo maak je zelf de lekkerste Italiaanse gehaktballetjes

Recept: zo maak je zelf spaghetti met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes


6. Gehaktballen gevuld met een gekookt ei: je kent ze vast wel. Maar heb je al eens je gehaktballen gevuld met een een stukje kaas? Wij vinden het heerlijk om in onze Italiaanse kalfsgehaktballetjes een verrassing te verstoppen in de vorm van een bolletje mozzarella. Tijdens het braden van de gehaktballetjes smelt de kaas. Heerlijk!


Kooktips voor je kalfsgehaktballetjes gevuld met mozzarella:

  • bereiding: het is belangrijk dat je je bolletjes mozzarella goed inpakt met het gehakt. Het zou zonde zijn als je kaas eruit lekt.
  • combineren: deze balletjes vormen een heerlijk lunchgerecht of een lichte avondmaaltijd samen met vers Italiaans brood en een frisse salade van cherrytomaatjes, ontvelde rode paprika en zongedroogde tomaatjes. Het recept voor de salade vind je bij het gehaktballetjesrecept.
  • variëren: heb je de smaak van kaas in gehaktballetjes te pakken? Verpak ook eens andere kaas in je gehaktballen! Wij maken wel eens slavinkjes die we omwikkelen met een plakje ham en waar we een stukje (ham)smeerkaas in verstoppen.  


Recept: zo maak je zelf kalfsgehaktballetjes gevuld met mozzarella


7. Ken je harissa? Dat is een soort Noord-Afrikaanse sambal, heerlijk pittig én kruidig! Harissa gebruik je als dip, maar hij is ook erg lekker door andere sausjes heen. En door gehaktballetjes. Marokkaanse lamsgehaktballetjes om precies te zijn! 


Kooktips voor je Marokkaanse gehaktballetjes:

  • bereiden: behalve harissa gaan er door je gehaktballetjes ook nog sjalotjes, knoflook, komijnzaad, pimentón, koriander en peterselie. Maken!
  • combineren: om het nog specialer te maken serveer je bij je gehaktballetjes een frisse harissamayonaise.
  • variëren: deze lamsgehaktballetjes zijn niet alleen lekker bij de borrel, maar ook bij de warme maaltijd. Wij eten er graag couscous en een geurige groenteschotel met ras el hanout bij! 


Recept: zo maak je zelf Marokkaanse gehaktballetjes

Recept: zo maak je harissamayonaise voor bij je Marokkaanse gehaktballetjes


8. Bij vrijwel elk feestje hier in huis - en zeker op oudejaarsavond! - komen ze op tafel: mijn Indonesische gehaktballetjes! Een belangrijke tip voor als je ze gaat maken: maak er veel! Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.


Kooktips voor je Indonesische gehaktballetjes: 

  • bereiden: deze pittige gehaktballetjes smaken zowel warm als koud erg lekker.
  • combineren: ben je een liefhebber van sambal? Gebruik die dan als dipsaus! 
  • variëren: met dit kruidige Indonesische gehakt kun je veel kanten uit. Wij gebruiken het bijvoorbeeld ook om saucijzenbroodjes mee te vullen. Of we maken er een heerlijke gehaktrand van; lekker met gebakken rijst met ei en groenten en geroerbakte sperzieboontjes met rode puntpaprika. 


Recept: zo maak je zelf Indonesische gehaktballetjes

Recept: zo maak je zelf mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt


9. Je zag hierboven al veel gehaktsoorten langskomen: varkensgehakt, rundergehakt, kalfsgehakt, lamgehakt. Maar maak je ook weleens gehakt van mals kippenvlees? Dat leent zich uitstekend om er lekkere balletjes van te draaien. Mijn oosterse kipballetjes met sesamzaadjes zijn een feestje op zich!


Kooktips voor je kipgehaktballetjes met sesamzaadjes:

  • bereiden: ik ben over het algemeen niet zo te spreken over het kant-en-klare kipgehakt in de supermarkt. Daarom maal ik mijn kipvlees - meestal kipfilet - eigenlijk altijd zelf. Een aanrader!
  • combineren: je oosterse kipgehaktballetjes smaken nog lekkerder als je er een pittig dipsausje bij geeft. Het recept vind je bij de instructies voor de kipballetjes.
  • variëren: deze kipballetjes zijn zowel warm als koud erg lekker. Vorm ook eens een dikke rol van het kipgehakt en snijd dat (koud) in dunne plakjes voor op de boterham. Dat is pas een lekkere lunch! Of vorm hamburgers van het gehakt en serveer die met de dipsaus, een blaadje sla en een handje (heel kort geblancheerde) taugé op een hamburgerbroodje of een ciabatta! 


Recept: zo maak je zelf pittige kipgehaktballetjes met sesamzaadjes


10. Last but not least: nog een keer kipgehakt! Maar dan gekruid op mediterrane wijze. Fantastisch!


Kooktips voor je mediterrane kipgehaktballetjes:

  • bereiden: door je kipgehakt gaan in dit geval heel veel kruiden, zoals oregano, tijm, rozemarijn, dragon, marjolein, basilicum en salie.
  • combineren: de mediterrane kipballetjes smaken fantastisch met een dip van zelfgemaakte knoflookmayonaise met heel veel verse tuinkruiden. Frietjes en een salade maken er een complete maaltijd van.
  • variëren: zoals je op de foto hieronder kunt zien maak ik van dit gehakt ook vaak worstjes. En misschien nóg lekkerder: die worstjes pak ik dan in in zachte olijfoliebroodjes. Als je van bakken houdt, móet je dit recept echt een keer proberen! 


Recept: zo maak je zelf mediterrane kipworstjes

Recept: zo maak je zelf zachte luchtige broodje met een kipworstje erin

dinsdag 20 april 2021

Mexicaans aardappelpannetje met kalkoen, maïs en paprika

Krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes, malse reepjes kalkoenfilet, vrolijke groenten als maïs en rode puntpaprika, een gefruit uitje, knoflook, geurige komijn en paprikapoeder, pikante chilivlokken: dat zijn de ingrediënten voor mijn Mexicaanse aardappelpannetje! 


Met de nadruk op míjn. Sinds jaar en dag plakken wij hier in huis op dit aardappelmaaltje een Mexicaans etiket. Toch vrees ik dat niet veel Mexicanen hun nationale keuken zullen herkennen in het recept. Alleen het specerijenmengsel is authentiek: een Mexicaanse vriendin leerde het me maken. Vandaar dus de naam!

Hoe dan ook: Mexicaans of niet, leg dit aardappeltjes-met-kalkoen-en-groente-recept niet zomaar naast je neer. Het is verrukkelijk!  


Buen provecho: eet smakelijk! 



Recept: zo maak je zelf een Mexicaans aardappelpannetje met kruidige kalkoen, maïs en paprika


Mexicaans aardappelpannetje met kalkoen, maïs en paprika 


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 personen:


Voor de specerijenmix:

  • 1,5 theelepel gemalen komijn
  • 1,5 theelepel mild paprikapoeder
  • 3/4 theelepel chilipoeder
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • ±1/2 theelepel chilivlokken (naar smaak; gebruik hiervan minder als er kinderen mee-eten)

Voor de aardappeldobbelsteentjes:

Voor het vlees en de groenten:

  • 500 gram kalkoenfilet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 flinke ui
  • 2 rode puntpaprika's (of 2 paprika's in andere kleuren)
  • 1 klein blikje maïs (uitlekgewicht 140 gram)
  • 1 bosje platte peterselie
  • zout

Bereiding:

  1. Vermeng alle specerijen voor de specerijenmix.
  2. Bereid de krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes
  3. Snijd de kalkoenfilet in smalle reepjes. 
  4. Verhit in een flinke koekenpan/hapjespan met anti-aanbaklaag de olijfolie en de margarine. Roerbak hierin de kalkoenfiletreepjes totdat ze goudbruin en gaar zijn; dat duurt ongeveer 7 à 8 minuten. Bestrooi het vlees een minuut voor het einde met een beetje zout en 1/3 van de specerijenmix. Schep de kalkoenreepjes uit de pan. 
  5. Snipper de ui grof en fruit de uitjes een dikke 5 minuten in het resterende vet van de kalkoen. 
  6. Snijd de paprika's in blokjes en bak deze 2 minuten mee met de uien.
  7. Laat de maïs uitlekken en voeg de korrels toe aan het ui-paprikamengsel. Warm ze 1 minuut mee.
  8. Voeg de krokante aardappeldobbelsteentjes en de kalkoenreepjes toe aan het groentemengsel. Schep het geheel om met het restje van de specerijenmix. 
  9. Proef je Mexicaanse aardappeltjes en voeg eventueel nog een beetje zout en/of chilivlokken toe. 
  10. Hak de peterselie grof en garneer het gerecht met de peterselie. Serveer meteen. 

Tip:

Ben je in voor nog meer Mexicaans getinte recepten? Bekijk dan snel mijn blogs over een Mexicaanse kippensoep, versgeroosterde Mexicaanse pinda's, taco tapas met een kruidige kikkererwtensalade, quesadillas met Mexicaans gehakt en een knapperige tacotaart


Recept: zo maak je zelf Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten

Recept: zo maak je zelf versgeroosterde Mexicaanse pinda's

Recept: zo maak je zelf taco tapas gevuld met een Mexicaanse kikkererwtensalade

Recept: zo maak je zelf quesadillas met Mexicaans gehakt

Recept: zo maak je zelf een knapperige tacotaart met gehakt, kaas, tomaat en ijsbergsla

vrijdag 9 april 2021

Krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes: een makkelijk en snel recept!

Eet jij nog vaak aardappels bij de warme maaltijd? Wij eigenlijk best wel. Zeker een paar keer per week. In allerlei varianten: als aardappelpuree, frietjes, ovenaardappeltjes, in een salade of stamppot, geraspt in aardappelpannenkoekjes, etc. 

Erg lekker vinden wij ook krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes. Versgemaakt natuurlijk! Niet uit zo'n zakje met (in verhouding dure) voorbewerkte blokjes uit de supermarkt...

In het recept hieronder leg ik je precies uit hoe ook jij makkelijk en snel de krokantste aardappelblokjes maakt. En ik zal je meteen wat tips geven om met deze aardappeltjes te variëren!  


Recept: zo maak je zelf krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes. Makkelijk en snel!


Hoe maak je krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes?


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

  • 1200 gram vastkokende aardappels, liefst van een wat grotere maat
  • ±2 eetlepels plantaardige margarine
  • ±2 eetlepels olijfolie (geen extra vergine)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Schil de aardappels. Je kunt de zijkanten van je aardappels recht afsnijden als je supervierkante aardappeldobbelsteentjes wilt, maar eigenlijk vind ik het zonde om zoveel afsnijsels weg te gooien.
  2. Snijd je aardappels eerst in plakken van een dikke cm. Snijd elke plak in reepjes en elk reepje in blokjes. Houd elke keer die dikke cm aan.
  3. Verhit in een grote koekenpan met een hoge rand of in een hapjespan de margarine en de olijfolie.
  4. Als de vetten goed heet zijn, mogen de aardappelblokjes er in één keer bij. 
  5. Laat de blokjes op hoog vuur een beetje bruinen aan de onderkant en schep ze daarna om. Daarna mogen ze weer bruinen en weer schep je ze om. Enzovoort. Totdat je blokjes allemaal mooi goudbruin zijn. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Tegen die tijd zijn je aardappeldobbelsteentjes ook gaar. Proef ze maar!
  6. Maak je aardappeldobbelsteentjes op smaak met een beetje zout en bak ze nog een minuut. Maal er voor het serveren wat zwarte peper overheen; zwarte peper is echt erg lekker bij aardappels! 


Tips om eindeloos te variëren met krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes



1. Bestrooi je aardappelblokjes vlak voor het serveren met verse tuinkruiden. Denk aan bieslook, (platte) peterselie of marjolein.


De marjolein uit mijn kruidentuintje


2. Andere verse kruiden zijn lekkerder als je ze de laatste paar minuten even meebakt. Wat dacht je van tijm of rozemarijn?

3. Je aardappelblokjes zijn ook erg lekker met allerlei specerijen. In het recept hierboven gebruikte ik al versgemalen zwarte peper, maar kummelzaadjes, (al dan niet gerookt) paprikapoeder en komijnzaadjes zijn ook erg lekker. Bak deze specerijen kort mee. Ben je een fan van pimentón-flakes of chilivlokken? Die kun je beter pas na het bakken over je aardappeldobbelsteentjes strooien!


Pimentón-flakes smaken heerlijk bij je krokante aardappeldobbelsteentjes!


4. Heb je een favoriet kruiden- en specerijenmengsel? Veel mengsels smaken voortreffelijk over je aardappeltjes. Zo is het kruidenmengsel dat ik vaak gebruik voor mijn krieltjes ook voor aardappelblokjes aan te raden!


Het kruidenmengsel voor deze krieltjes kun je ook gebruiken voor je aardappeldobbelsteentjes


5. Uitgebakken spekjes of pancetta, dobbelsteentjes chorizo, gebraden blokjes ham/kip/kalkoen/varkenshaas, dunne reepjes geroerbakte biefstuk; allemaal zijn ze even lekker door je aardappeltjes heen!

6. Of kies voor blokjes/plakjes/reepjes gebakken of gekookte groenten: paprika, ui, wortel, sperzieboontjes, erwtjes, maïs, champignons, etc.

7. Een combi van aardappelblokjes met vlees, groenten én specerijen/kruiden doet het ook altijd goed. Misschien is het een leuk idee om hier een (boeren)omelet mee te vullen; ideaal voor restverwerking.

8. Wil je een sausje serveren bij je krokante aardappeldobbelsteentjes? Heerlijk! Enkele voorbeelden heb ik wel voor je: knoflookmayonaise met verse tuinkruiden, knoflookmayonaise met komijn, citroenmayonaise, harissamayonaise of Spaanse mayonaise. Of pak eens lekker luxe uit met zelfgemaakte truffelmayonaise!


Recept: zo maak je zelf knoflookmayonaise met verse tuinkruiden!


9. Gebruik je aardappelblokjes ook eens koud in een aardappelsalade. Bijvoorbeeld in combinatie met krokante spekjes en verse tuinkruiden.

10. En als uitsmijter: volgende keer heb ik een speciaal recept voor je met krokante aardappeldobbelsteentjes als basis. Een Mexicaans aardappelpannetje met kruidige kalkoen, zoete maïs en vrolijk gekleurde paprika! Hou mijn blog dus in de gaten!


Mexicaans aardappelpannetjes met kruidige kalkoen, zoete maïs en paprika