Mag jouw kookstijl wel wat lichtvoetiger worden?
Stap dan in de wereld van de salsa!
Bijvoorbeeld met mijn mozzarella-tomatensalsa: een kruidig én pittig sausje,
dat danst op je tong! 💃
Grappig salsa-weetje: salsa en salsa
Hoor ik het woord salsa, dan denk ik onmiddellijk aan zo'n vurig sausje!
Ben jij meer een dansliefhebber dan een foodfanaat? Dan is je eerst associatie waarschijnlijk die met de sensuele dans!
De hamvraag is: welke salsa was er het eerst? En daaruit voortvloeiend: hebben die twee salsa's wellicht iets met elkaar te maken?
Ik zocht het voor je uit!
En ik vond bevestigd wat ik stiekem al vermoedde: het woord salsa wordt al
veel langer gebruikt voor de saus dan voor de dans. Zowel in het Spaans
als in het Italiaans.
Maar... wat ik nog niet wist: er is wel een correlatie tussen de twee
betekenissen. De dans blijkt naar de saus vernoemd!
Hoe dat zo kwam? Daar zijn de kenners het niet over eens, helaas.
- De verklaring die ik het vaakst tegenkom luidt: de dans zou net zoals de saus een mengsel zijn. Maar dan niet van ingrediënten, maar van muziekstijlen.
- Een andere theorie: Cubaanse muzikanten zouden het woord salsa gebruikt hebben om binnen een dansnummer een extra smeuïg gedeelte aan te duiden en langzaam maar zeker werd het woord gebezigd voor het hele nummer.
- Of wat dacht je van deze: de temperamentvolle dans is net zo pittig als het pikante sausje en dus werd hij maar vernoemd naar het sausje?!
Wat klinkt jou het meest plausibel in de oren?
Hoe dan ook, voor nu raad ik je aan: zet snel een swingend salsamuziekje
op en zwier de keuken in.
Mét mijn nieuwe recept van vandaag natuurlijk! Onder de volgende foto
vind je het.
En daar weer onder heb ik een twaalftal serveertips opgenomen die je
zeker niet mag missen.
Wil je meer recepten voor andere verschrikkelijk lekkere salsa's? Die
staan helemaal in het staartje van mijn blog. Veel plezier ermee!
Zó maak je zelf een heerlijk pikante mozzarella-tomatensalsa!
Ingrediënten:
- 400 gram Tasty Tom trostomaten of andere kleine rijpe trostomaten
- 2 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- een bosje basilicum
- ±5 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 à 3 eetlepels witte balsamicoazijn
- 2 à 3 theelepels poedersuiker
- chilivlokken naar smaak
- eventueel een klein snufje zout
- 200 gram buffelmozzarella
- eventueel een handje kleine basilicumblaadjes voor de garnering
Bereiding:
- Verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
- Snipper de sjalotjes zeer fijn.
- Hak het teentje knoflook fijn.
- Hak de basilicumblaadjes of snijd ze in fijne reepjes; wat je zelf het lekkerste vindt.
- Vermeng alle groenten in een schaal en schep er de olijfolie, de azijn, de poedersuiker en de chilivlokken doorheen. Proef en bepaal of je salsa nog wat extra smaakmakers nodig heeft. Voeg eventueel een klein beetje zout toe.
- Snijd je buffelmozzarella in kleine blokjes.
- Schep de kaas door je tomatensalsa. Proef eventueel nog een keer en maak je mozzarellasalsa helemaal af zoals jij hem wilt hebben. Wij houden van een vrij pittige salsa met lekker veel chilivlokken, maar maak je eigen keuzes!
- Combineer je salsa volgens één van de serveertips onder dit recept. Garneer je gerecht eventueel met een paar basilicumblaadjes.
Serveertips:
- een malse kalfshamburger,
- kalfsgehaktworstjes met verse marjolein,
- een heerlijke kalfsoester die je even door bloem haalt en vervolgens braadt in de pan of
- dun gesneden kalfsfricandeau (vleeswaar) op een Italiaans broodje!