dinsdag 27 september 2022

Temperamentvolle mozzarella-tomatensalsa: een sausje dat danst op je tong!


Mag jouw kookstijl wel wat lichtvoetiger worden?

Stap dan in de wereld van de salsa!

Bijvoorbeeld met mijn mozzarella-tomatensalsa: een kruidig én pittig sausje, dat danst op je tong! 💃


Recept: temperamentvolle mozzarella-tomatensalsa: een sausje dat danst op je tong!


Grappig salsa-weetje: salsa en salsa

Hoor ik het woord salsa, dan denk ik onmiddellijk aan zo'n vurig sausje! 

Ben jij meer een dansliefhebber dan een foodfanaat? Dan is je eerst associatie waarschijnlijk die met de sensuele dans!

De hamvraag is: welke salsa was er het eerst? En daaruit voortvloeiend: hebben die twee salsa's wellicht iets met elkaar te maken? 

Ik zocht het voor je uit!

En ik vond bevestigd wat ik stiekem al vermoedde: het woord salsa wordt al veel langer gebruikt voor de saus dan voor de dans. Zowel in het Spaans als in het Italiaans.


Maar... wat ik nog niet wist: er is wel een correlatie tussen de twee betekenissen. De dans blijkt naar de saus vernoemd!

Hoe dat zo kwam? Daar zijn de kenners het niet over eens, helaas.

  • De verklaring die ik het vaakst tegenkom luidt: de dans zou net zoals de saus een mengsel zijn. Maar dan niet van ingrediënten, maar van muziekstijlen. 
  • Een andere theorie: Cubaanse muzikanten zouden het woord salsa gebruikt hebben om binnen een dansnummer een extra smeuïg gedeelte aan te duiden en langzaam maar zeker werd het woord gebezigd voor het hele nummer. 
  • Of wat dacht je van deze: de temperamentvolle dans is net zo pittig als het pikante sausje en dus werd hij maar vernoemd naar het sausje?! 

Wat klinkt jou het meest plausibel in de oren?


Hoe dan ook, voor nu raad ik je aan: zet snel een swingend salsamuziekje op en zwier de keuken in. 

Mét mijn nieuwe recept van vandaag natuurlijk! Onder de volgende foto vind je het.

En daar weer onder heb ik een twaalftal serveertips opgenomen die je zeker niet mag missen.

Wil je meer recepten voor andere verschrikkelijk lekkere salsa's? Die staan helemaal in het staartje van mijn blog. Veel plezier ermee! 


Recepten: zo maak je zelf de lekkerste salsa's!


Zó maak je zelf een heerlijk pikante mozzarella-tomatensalsa! 


Ingrediënten:

  • 400 gram Tasty Tom trostomaten of andere kleine rijpe trostomaten
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • een bosje basilicum
  • ±5 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 à 3 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 2 à 3 theelepels poedersuiker
  • chilivlokken naar smaak
  • eventueel een klein snufje zout
  • 200 gram buffelmozzarella
  • eventueel een handje kleine basilicumblaadjes voor de garnering

Bereiding:

  1. Verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
  2. Snipper de sjalotjes zeer fijn.
  3. Hak het teentje knoflook fijn.
  4. Hak de basilicumblaadjes of snijd ze in fijne reepjes; wat je zelf het lekkerste vindt.
  5. Vermeng alle groenten in een schaal en schep er de olijfolie, de azijn, de poedersuiker en de chilivlokken doorheen. Proef en bepaal of je salsa nog wat extra smaakmakers nodig heeft. Voeg eventueel een klein beetje zout toe.
  6. Snijd je buffelmozzarella in kleine blokjes. 
  7. Schep de kaas door je tomatensalsa. Proef eventueel nog een keer en maak je mozzarellasalsa helemaal af zoals jij hem wilt hebben. Wij houden van een vrij pittige salsa met lekker veel chilivlokken, maar maak je eigen keuzes!
  8. Combineer je salsa volgens één van de serveertips onder dit recept. Garneer je gerecht eventueel met een paar basilicumblaadjes. 

Serveertips:

1. Mozzarellasalsa smaakt verrukkelijk op een sneetje versgegrilde bruschetta

2. Zet als voorgerecht op elk bord een schaaltje met zelfgebakken flinterdunne en krokante pizzatoast (naturel gebakken) en een kommetje met mozzarellasalsa. Schep met een theelepeltje steeds een klein beetje salsa op een stukje toast. Verrukkelijk!


Versgebakken pizzatoast is verrukkelijk met een lepeltje mozzarellasalsa!


3. Bak zelf eens een vrij dunne focaccia en serveer deze net zoals de pizzatoast hierboven met de salsa.


Bak je weleens zelf een Italiaanse focaccia? Heerlijk met mozzarellasalsa!


4. Ga je liever niet zelf aan de slag met je brood? Koop dan Libanees brood en serveer dat met een kommetje mozzarellasalsa.

5. Ken je al mijn hartige scones met zongedroogde tomaat en basilicum? Snijd eens zo'n scone open en beleg hem met een lepeltje mozzarellasalsa! Fantastisch!

6. Een complete vegetarische maaltijd? Bak Limburgse aardappelpannenkoekjes, riefkeukskes, en geef er voor elk een schaaltje mozzarella-tomatensalsa bij! Laat dan de gerookte vis en de mierikswortelroom achterwege. 


Limburgse riefkeukskes met Italiaanse mozzarella-tomatensalsa: een gouden combi!


7. Erg lekker: leg een bedje rucola op een bord en verdeel daar wat mozzarellasalsa overheen. Schik er een paar gegrilde kipfiletreepjes met tijm en citroen bovenop. 


Een heerlijk frisse salade met mozzarella-tomatensalsa en gegrilde reepjes kipfilet


8. Ook zonder de rucola smaakt je mozzarellasalsa erg lekker bij kip. Niet alleen bij de gegrilde kipfiletreepjes van hierboven, maar ook bijvoorbeeld bij een in de oven geroosterd piepkuikentje, zelfgemaakte worstjes van mediterraan gekruid kipgehakt of mini-kipschnitzels


Zelfgemaakte kipworstjes zijn heerlijk met mozzarella-tomatensalsa!


9. Hou je meer van schnitzels van varkensvlees of kalfsvlees? Ook daar smaakt de mozzarellasalsa lekker bij. 

10. Nóg een vlees-met-salsa-tip: braad in de oven een crispy en sappig varkensbraadstuk voor bij je salsa! Onder aan mijn blog over een heerlijke tomatensaus leg ik uit hoe je zo'n braadstuk het lekkerst klaarmaakt.

11. Kalfsvlees met mozzarella-tomatensalsa? Yes please! Denk behalve aan die schnitzel van serveertip 9 aan:

12. Bak eens een verse pizza margherita en strooi er vlak voor het serveren een handje rucola en een flinke lepel mozzarellasalsa overheen!  


Ben je na het lezen van dit blog helemaal in de salsamood? 


Dan heb ik nog een aantal salsarecepten voor je die absoluut de pan uit swingen! Ze hebben allemaal gemeen dat ze niet alleen lekker licht, gezond en fris zijn; ze zijn ook een tikkeltje aan de pikante kant!


Brand maar snel los met:     


1. De typisch Argentijnse salsa chimichurri


Recept: Argentijnse chimichurri


2. Een Canarische mojo rojo


Recept: Canarische mojo rojo


3. Versgemaakte Mexicaanse salsa


Recept: Mexicaanse tomatensalsa


4. Kruidige peterseliesalsa (op de foto met krokant gebakken kabeljauw)


Recept: teterseliesalsa is erg lekker met gebakken vis


5. Avocadosalsa (erg lekker met bijvoorbeeld een tartaarburger)


Recept: avocadosalsa op een broodje met een tartaarburger

woensdag 14 september 2022

12x Hartverwarmende herfst- en wintersoep; must-have recepten voor je culinaire bagage!


Koud buiten? Dan wil je binnen zo snel mogelijk lekker warm worden! En hoe doe je dat beter dan met een kom hartverwarmende soep?!

Speciaal voor de koukleumen onder jullie: vandaag een lijstje met maar liefst 12 van de allerlekkerste herfst- en wintersoepen van mijn blog!

Stevige soepen, romige soepen, soepen met veel gezonde groenten, soepen met wat extra pit, kruidige soepen, voedzame soepen, soepen op basis van bouillon, soepen met gehaktballetjes of spekjes... 


Allemaal even warm aanbevolen!


Extra tip: organiseer dit jaar op Sinterklaasavond of oudejaarsavond een uitgebreid wintersoepenbuffet! Mét een aantal van de soepen die hieronder staan én een selectie van de aangeraden bijgerechtjes! 



12x Hartverwarmende herfst- en wintersoep; must-have recepten voor je culinaire bagage!


1. De eerste soep op mijn lijstje is meteen degene die jullie zelf ook de absolute nummer één vinden. Althans jullie blijven maar klikken op dit recept! 


Ik heb het over een stevige goulashsoep met botermals gestoofd rundvlees, lekker veel groenten, pittige specerijen en smaakvolle kruiden. En kleine blokjes aardappel die je een aangenaam voldaan gevoel geven tijdens het eten. Ideaal voor de winter!


Kooktips voor je goulashsoep:

  • Bereiden: trek wat tijd uit voor deze soep, want je rundvlees heeft een paar uur nodig om gaar te stoven. Laat je soep na het bereiden liefst nog een paar uur staan. Alle smaken van de kruiden en de specerijen trekken in die tijd in de aardappelblokjes. Fantastisch! 
  • Combineren: serveer je goulashsoep bij voorkeur als maaltijdsoep. Bijvoorbeeld in combinatie met een dikke snee krakend vers zuurdesembrood met een likje (zoute) roomboter of mijn kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón. 


Recept: zo maak je zelf de lekkerste goulashsoep



2. Pompoensoep kun je maken door je pompoen te koken. Maar heb je je pompoen al eens geroosterd in de oven voordat je hem pureert tot een soep? Samen met een scheutje olijfolie, een paar teentjes knoflook en verse kruiden en specerijen? Daar krijgt je soep extra veel diepgang van. Een aanrader!


Garneer je soep op z'n Spaans met kleine blokjes pittige chorizo en krokant geroosterde pompoenpitten. 


Handig: je kunt deze soep heel goed invriezen! 



Kooktips voor je pittige pompoensoep met chorizo:

  • Bereiden: je versterkt de geroosterde smaak van je pompoen door aan je soep nog een lepeltje Spaans gerookt paprikapoeder toe te voegen, pimentón! Hou je van een extra romige pompoensoep? Schep dan in elke kom soep een gulle lepel lobbig geklopte ongezoete slagroom! 
  • Combineren: wij serveren bij deze soep eigenlijk altijd een schaaltje met crispy bagel chips. Zelfgemaakt natuurlijk! 


Recept: zo maak je zelf de lekkerste pompoensoep!

Recept: zo maak je zelf crispy bagel chips!


3. Misschien is dit wel de meest bekende Nederlandse wintersoep: erwtensoep! Maar bereid hem eens op mijn manier. 


Met heel veel verse groenten - prei, knolselderij, bladselderij, aardappel, wortel - én op smaak gemaakt met krokant uitgebakken en daarna verkruimeld ontbijtspek! 



Kooktips voor je erwtensoep à la Culinaire Bagage:

  • Bereiden: natuurlijk gaat er in je erwtensoep ook rookworst. Maar - wat mij betreft heel belangrijk! - voeg je gesneden rookworst pas toe tijdens het serveren. Zo blijft de worst zijn smaak goed behouden en geeft hij die niet al eerder af aan de soep. Erwtensoep - zonder worst erin dus - kun je goed invriezen.
  • Combineren: erbij eten wij vaak dunne sneetjes Limburgs roggebrood met een likje roomboter en een plakje Zeeuws spek. En dan daarna, als toetje, verschijnen er bijna altijd drie-in-de-pan op tafel. Dat zijn luchtige pannenkoekjes met blokjes appel en rum-rozijnen! 


Recept: zelfgemaakte erwtensoep is toch het allerlekkerst!

Recept: zo bak je zelf drie-in-de-pan!


4. Denken we in Limburg aan een warme winterse soep, dan denken we aan mosterdsoep. Een romige soep met lekker veel Limburgse mosterd en krokant uitgebakken spekjes!



Kooktips voor je Limburgse mosterdsoep:

  • Bereiden: in je mosterdsoep gaat - naast de spekjes - ook een beetje prei, niet erdoorheen gekookt maar rauw. Snijd je prei in piepkleine stukjes en zet naast elk bord twee schaaltjes; eentje met de spekjes en eentje met preisnippers. Zo kan iedereen zijn soep op het allerlaatste moment zelf afmaken en blijven de vullingen optimaal krokant!
  • Combineren: bij deze soep eet je natuurlijk Limburgs roggebrood met roomboter! Kun je dat niet vinden? Ga dan voor lekker zuurdesembrood.


Recept: zo maak je echte Limburgse mosterdsoep!


5. Nog zo'n romig soepje: een cremige kippensoep met een gulle portie vrolijk gekleurde groenten. En een scheutje madera om de soep extra feestelijk en smaakvol te maken! 



Kooktips voor je romige kippensoep met madera:

  • Bereiden: trek de bouillon - de basis voor deze soep - van malse kipfilets. Dat kost niet veel tijd en daarna kun je het vlees mooi in kleine blokjes snijden voor in de soep!
  • Combineren: deze elegante kippensoep is erg lekker met een al even elegant bijgerechtje, zelfgebakken roomboterdinerbroodjes met maanzaad of sesamzaadjes. Een geweldig recept!


Recept: zo maak je zelf romige kippensoep met heel veel groenten!

Recept: zo bak je je eigen zachte dinerbroodjes!


6. Wist je dat je wintersoepen heel goed kunt binden met aardappels? Wil je een voorbeeld? Wat dacht je van een romige aardappel-preisoep?! 



Kooktips voor je preisoep:

  • Bereiden: meestal maken wij deze soep met krokante spekjes erin. 
  • Combineren: soms echter laten we de spekjes achterwege en serveren we onze aardappel-preisoep wat luxer. Ik bak er dan een verse focaccia bij die ik beleg met malse gerookte zalm. Een combi die het erg goed doet bij een feestelijke lunch! Zowel de aardappel-preisoep als een goed afgekoelde focaccia kun je invriezen. Makkelijk!


Recept: romige preisoep met krokante spekjes

Recept: deze zelfgebakken focaccia smaakt heerlijk bij preisoep!


7. Ook in Spanje maken ze een fantastische soep met aardappels: een aardappel-knoflooksoep. Deze romige maar tegelijkertijd ook pittige soep móet je echt eens een keer proeven!



Kooktips voor je Spaanse aardappel-knoflooksoep:

  • Bereiden: voor deze soep moet je je knoflookteentjes - mét de schilletjes er nog omheen - eerst poffen in de oven totdat ze lichtbruin gekaramelliseerd en boterzacht zijn. Die teentjes knijp je dan uit boven je soep. Zooo lekker! 
  • Combineren: dé aanraders voor bij deze soep zijn versgebakken hartige scones met oude kaas, piepkleine blokjes chorizo, snippers rode puntpaprika en gehakte Spaanse peper!


Recept: aardappel-knoflooksoep op z'n Spaans

Recept: ook je scones hebben een Spaans tintje!


8. Soep met scones vinden wij hier in huis een gouden combinatie! Ook onze ouderwetse groentesoep combineren wij het liefst met scones!



Kooktips voor je ouderwetse groentesoep:

  • Bereiden: in onze - versgetrokken - groentesoep gaan niet alleen heel veel knapperige groenten, maar ook een gulle portie zelfgemaakte heerlijk gekruide gehaktballetjes! Je kunt je groentesoep met gehaktballetjes en al prima invriezen. Handig!
  • Combineren: en dan nu de scones die wij hierbij eten! Dat zijn hartige scones met kaas, krokante spekjes én lekker kruidige kummelzaadjes! Die zijn heel makkelijk te bakken en echt verschrikkelijk lekker. Ook de scones kun je invriezen trouwens.


Recept: een heerlijk Hollandse groentesoep met balletjes!

Recept: misschien wel de lekkerste scones: met spekjes en kummelzaadjes!


9. Soms haal ik zo'n doosje groentesoep uit mijn vriezer en warm de soep niet zomaar zonder meer op. Ik maak er een heel andere soep van. In een handomdraai! Een Italiaanse tomaten-groentesoep



Kooktips voor je Italiaanse tomaten-groentesoep:

  • Bereiden: voor de variatie kun je deze soep ook serveren met tortellini erin. Heerlijk!
  • Combineren: over het bijgerecht bij deze soep twijfelen wij nooit! Daar hoort gegrild knoflookbrood bij!


Recept: groentesoep op z'n Italiaans

Recept: versgegrild knoflookbrood


10. Mag het voor jou wel wat exotischer als je soep eet deze winter? Ga dan voor mijn pindasoep met krokant gebakken gemarineerde kip en taugé! Smikkelen!



Kooktips voor je pittige pindasoep met kip:

  • Bereiden: misschien wel de belangrijke tip voor deze pikante soep is dat je je kip al een dag voordat je gaat eten in piepkleine blokjes moet snijden. Want die kip ga je eerst marineren. En dan vlak voor het serveren van de soep krokant bakken. Schep de gebakken kipblokjes pas bij het garneren van je borden of kommen op de soep samen met een handje taugé, wat bosuitjes en fijngesnipperde chilipeper. 
  • Combineren: deze soep eet je met kroepoek! 


Recept: zo maak je zelf een pittige pindasoep met kip


11. Eén van onze favoriete pikante wintersoepen - en ook die van mijn volgers! - is mijn romige Indiase currysoep met kip en groenten. Een recept dat nog stamt uit de tijd dat ik in Maleisië woonde!



Kooktips voor je Indiase currysoep:

  • Bereiden: ook voor deze soep marineer je je kip! In een mengsel van ghee, knoflook en typisch Indiase specerijen als komijn, koriander en geelwortel. 
  • Combineren: zowel gefrituurde pappadums als knoflooknaan smaken verrukkelijk bij deze soep!


Recept: romige Indiase currysoep met kip en groenten


12. In India wordt veel gekookt met linzen. In deze soep, een pittige en kruidige linzen-currysoep, vormen ze het hoofdingrediënt! 



Kooktips voor je Indiaas gekruide linzensoep:

  • Bereiden: voor deze - vrij gladde - soep pureer ik het overgrote deel van de linzen. Maar een klein deel van de peulvruchten houd ik achter. Die mogen los in de soep. Zo krijgt mijn soep een interessante bite! Maak van deze soep ook eens een vegetarische versie door de kippenbouillonblokjes te vervangen door groentebouillon. 
  • Combineren: allerlei soorten Indiaas brood zijn lekker, van gefrituurde pappadums tot al dan niet gevuld naanbrood of paratha! 

Recept: hartverwarmende Indiase linzen-currysoep!