woensdag 29 augustus 2018

Snel weekmenu: 7x koken tegen de klok!

Wat valt het vaak tegen, zo'n eerste week na je vakantie...

Op je werk is het meteen druk, druk, druk, en na twee dagen lijkt je vakantie alweer maanden geleden. Alles wat tijdens je afwezigheid is blijven liggen, moet nu echt met spoed af. Ondertussen lijkt er geen einde te komen aan de lijst met e-mails die je nog moet beantwoorden. Ga er maar aan staan.

Juist nu wil je rust aan het thuisfront. Veel tijd om lang en uitgebreid te koken heb je niet. Thuisbezorgd dan maar? Of maak je toch liever zelf een verse maaltijd klaar?

Voor al diegenen die voor vers en zelfgemaakt kiezen, stelde ik een speciaal weekmenu samen met alleen maar SNELLE gerechten. Zeven dagen lang koken tegen de klok. 


Maar dan wel met heel lekkere én gezonde resultaten! 


Nieuwsgierig? Lees dan vooral SNEL (ja, dat is hét woord van de dag vandaag) door! Klik op de rode linkjes voor alle recepten en ga aan de slag. 


Voor SNEL genieten!


Recepten Snel weekmenu: 7x koken tegen de klok!



Maandag


Frisse maaltijdsalade met tonijn en knapperige groenten
Gegrild knoflookbrood


Frisse maaltijdsalade met tonijn en knapperige groenten



Gegrild knoflookbrood


Dinsdag


Thaise currysoep met noedels, kip en groenten


Thaise currysoep met noedels, kip en groenten


Woensdag


Sappige tartaarburgers met avocadosalsa


Sappige tartaarburgers met avocadosalsa


Donderdag


Makkelijke bami met veel verse groenten


Makkelijke bami met veel verse groenten


Vrijdag


Luxe sandwich met truffelsalami, boerenkaas, paprikasalade en gemarineerde uien


Luxe sandwich met truffelsalami, boerenkaas, paprikasalade en gemarineerde uien


Zaterdag


Quesedillas met Mexicaans gehakt en verse tomatensalsa
Salade van komkommerlinten met vrolijke rodepuntpaprikasnippers


Quesadillas met Mexicaans gehakt en verse tomatensalsa






Salade van komkommerlinten met rodepuntpaprikasnippers



Zondag


Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten met een sherryvinaigrette

Kalkoenreepjes in een romige wittewijnsaus
Rijst of pasta naar keuze
Feestelijke groentemelange van haricots verts, artisjokkenharten en erwtjes

Dronken aardbeien-appelsalade: met bosaardbeitjeslikeur


Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten met een sherryvinaigrette

Kalkoenreepjes in een romige wittewijnsaus

Feestelijke groentemelange van haricots verts, artisjokkenharten en erwtjes

Dronken aardbeien-appelsalade: met bosaardbeitjeslikeur


Eet smakelijk! 

Tip: doe dat in elk geval niet SNEL, maar neem er rustig de tijd voor!


dinsdag 21 augustus 2018

Italiaans weekmenu: nog 7 dagen vakantiegevoel!

Ben je net terug van een reis naar Italië en kun (of wil!) je nog niet helemaal vaarwel zeggen tegen dat relaxte mediterrane vakantiegevoel?

Stel de overgang naar het 'normale' Hollandse leven dan nog even uit: éét minstens nog een weekje Italiaans! Zo waan je je bij elke maaltijd weer terug in die knusse trattoria of op dat romantische terrasje onder de Italiaanse zon.

Hieronder vind je een compleet Italiaans weekmenu met heerlijk zomerse recepten. Klik op de rode linkjes om alle recepten te bekijken. 


Nog langer dan 7 dagen Italiaans eten? Ook dat kan! Volg de link 'Italiaans recept' voor alle Italiaanse recepten op dit blog!


Buon appetito!



Recepten Italiaans weekmenu: nog 7 dagen vakantiegevoel!

Zondag


Carpaccio van bresaola, Italiaans gedroogd rundvlees
Botermals draadjesvlees in een Italiaanse tomatensaus
In de oven geroosterde aardappeltjes (recept zonder kummel, eventueel met tijm)
Luchtige frambozenmousse


Carpaccio van bresaola, Italiaans gedroogd rundvlees



Botermals draadjesvlees in een Italiaanse tomatensaus



In de oven geroosterde aardappeltjes



Luchtige frambozenmousse


Maandag


Italiaanse linzenschotel met tomaat, paprika en venkelzaad (je zou hier eventueel nog spiesjes van lamsgehakt met venkelzaadjes bij kunnen geven)


Italiaanse linzenschotel met tomaat, paprika en venkelzaad



Spiesjes van lamsgehakt met venkelzaadjes


Dinsdag


Pasta met gegrilde kip, semi-gedroogde tomaatjes, olijven en pijnboompitten


Pasta met gegrilde kip en semi-gedroogde tomaatjes



Woensdag


Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum
Scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella


Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum


Scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella


Donderdag


Pasta met tomaat-paprikasaus en kruidige kalfsgehaktballetjes


Pasta met tomaat-paprikasaus en kruidige kalfsgehaktballetjes


Vrijdag


Dunne varkensfiletlapjes met Italiaanse marsalasaus (gebruik alleen het recept voor de marsalasaus en vervang de kalfshamburgers in het recept door dunne varkensfiletlapjes, die je bestuift met wat bloem (en zout en peper) en braadt in olijfolie)
Krokante in olijfolie gebakken krieltjes (vervang het ganzenvet in het recept door olijfolie)
Geroerbakte bimi met tijm


Krokante in olijfolie gebakken krieltjes


Zaterdag


Vitello-tonnato-burgers: kalfshamburgers met tonijnmayonaise


Vitello tonnato burgers

woensdag 15 augustus 2018

Supersmeuïge pikante pindakaas, zelfgemaakt het allerlekkerst!


Zelf pindakaas maken moeilijk? Nee hoor! Als je een goede foodprocessor hebt, doet die al het werk voor je!


Waarom je zelf pindakaas zou willen maken? De belangrijkste redenen (waarschijnlijk weet jij er nog wel een paar):
  1. je eigen pindakaas is echt véél lekkerder dan die uit de supermarkt
  2. hij is een stuk gezonder, zonder toegevoegde suiker en met maar heel weinig (of geen) zout
  3. je kunt de smaak helemaal aanpassen zoals jij dat wilt
  4. zelfgemaakte pindakaas is een ideale basis voor satésaus en pindasoep (de volledige recepten zal ik nog weleens posten)
  5. wat is er nou leuker dan het eten van iets lekkers dat je zelf helemaal from scratch gemaakt hebt?!

Ik zal je hieronder stap-voor-stap vertellen hoe je precies de allerlekkerste pindakaas maakt. Ik maak de mijne graag op smaak met flink wat Spaanse peper, gefruite knoflook, chilipoeder en gemalen komijn. Je weet niet wat je proeft!!



Supersmeuïge pikante pindakaas, zelfgemaakt het allerlekkerst!


Wat heb je nodig voor deze supersmeuïge pikante pindakaas?


Pinda's, pinda's en nog eens pinda's! 

Dat is, bijna, alles wat er in een goede pindakaas gaat. Ik koop altijd geroosterde pinda's zonder vliesjes. 

Ongezouten; zo kan ik zelf bepalen hoe zout mijn pindakaas wordt. Pindakaas van gezouten pinda's wordt al snel té zout.

Als smaakmakers gaan er door mijn pindakaas nog een flinke Spaanse peper, 2 teentjes knoflook, een scheutje goede extra vergine olijfolie, komijn, chilipoeder en echt maar een klein beetje zout. Bekijk hieronder het volledige recept voor de precieze hoeveelheden. 

Bedenk: deze smaakmakers zijn mijn keuze. Voor een basispindakaas heb je alleen maar wat olie (kies je eigen smaak: zonnebloemolie, arachideolie, sesamolie, etc.) en een snufje zout nodig.


Ingrediënten voor zelfgemaakte pikante pindakaas


Rooster je pinda's voordat je ze maalt voor je pindakaas


Ook als je geroosterde pinda's koopt, is het lekkerder om je pinda's zelf nog even te roosteren in een beetje (olijf)olie. Dat geeft de smaak van je pindakaas net iets meer diepgang! 

Roosteren gaat het makkelijkste in een koekenpan. Je hebt voor een pond pinda's maar 1 eetlepel olie nodig. 

Rooster je pinda's op matig vuur en schep ze bijna voortdurend om. Zo krijgen ze allemaal hetzelfde kleurtje. Vijf minuten vind ik zelf al voldoende. Wil je nog meer die gebrande smaak in je pindakaas, dan kun je daar nog een paar minuten aan vastknopen. 

De laatste twee minuten voeg ik een snufje zout en mijn specerijen, de komijn en het chilipoeder, toe aan de pinda's. Geroosterde specerijen ontwikkelen veel meer smaak!


Pinda's roosteren voor je zelfgemaakte pindakaas


Pinda's malen voor je pindakaas


Laat je pinda's na het roosteren eerst even afkoelen in een wijde schaal. 

Als je, zoals ik, Spaanse peper en knoflook wilt toevoegen, dan kun je die, zeer fijn gesnipperd, nu fruiten in de lege koekenpan. Je moet immers toch een paar minuten wachten.

Ik houd het meeste van supersmeuïge pindakaas, maar wel met een lichte crunch. 

Daarom maal ik eerst een deel van mijn geroosterde pinda's vrij grof; zo'n 50 à 100 gram (op een totaal van 500 gram) is voldoende. Ik heb een foodprocessor met een lekker scherp mes, dus al naar een paar pulsen zijn mijn pinda's precies zoals ik ze wil hebben. Die mogen weer uit de machine voor later.


Grof gehakte pinda's voor je pindakaas met stukjes noot


Dan gaat de bulk van de pinda's in de machine. Pulsen is nu niet meer voldoende. De foodprocessor moet in dit stadium flink aan de bak! Zet je machine dus maar vol aan!

Na een ongeveer een minuut zie je dat je pinda's verpulverd zijn tot een soort grof meel. Prima; gewoon doorgaan!


Dit lijkt wel pindameel!




Na nog een minuut beginnen de pinda's al een beetje olie los te laten (die olie zit in de pinda's zelf). Er ontstaat een stevige, korrelige brij. Het zou kunnen dat je nu denkt: dit gaat nooit goedkomen! Maar weer is het advies: gewoon doorgaan!


Je pindakaas is nog lang niet klaar


Meer en meer laten de pinda's olie los. En de korreltjes worden steeds fijner en fijner. Langzaam maar zeker veranderen de eerst zo krokante nootjes in een gebonden, zalvige crème, een mengsel van pindameel en olie. Nog even doorgaan!


Smeuïge pindakaas, maar nog net niet smeuïg genoeg...


Misschien had je het niet verwacht, maar pinda's bevatten zoveel olie van zichzelf, dat je helemaal geen olie uit een fles meer hoeft toe te voegen om supersmeuïge pindakaas te maken. Dat merk je al snel als je maar lang genoeg door maalt! De foto hieronder is het bewijs.

Tip: je pindakaas wordt het mooist homogeen als je af en toe de machine even stilzet en de pindabrij omschept. Zo blijven er geen grovere restjes achter op de bodem en langs de randen van de mengkom.

Op het einde kun je het beste even proeven of je pindakaas zacht genoeg is. 

Als het goed is voel je helemaal geen korreltjes of zanderig smaakje meer op je tong. 

De pinda's zijn perfect smeuïg geworden; je pindakaas 'loopt' zelfs een beetje als je de kom van je foodprocessor scheef houdt! Ook hier moet je niet van schrikken. Je pindakaas is nu nog vrij warm (van het roosteren én het malen); hij stijft prachtig op als je hem straks een uurtje in de koelkast zet.


Supersmeuïge zelfgemaakte pindakaas!


Je pindakaas op smaak maken


Schep je pindakaas met een spatel uit de kom in een ruime schaal. Zie je hoe lekker romig en zacht hij is geworden?

Omdat je pindakaas zo heerlijk smeuïg is, is het vervolgens een fluitje van een cent om de smaakmakers erdoor te roeren. 

Gewoon met een spatel of een lepel! Zo maal je, zoals in mijn recept, je Spaanse peper en je gefruite knoflook niet helemaal fijn. Je zelfgemaakte pikante pindakaas oogt veel aantrekkelijker als je de stukjes van al dat lekkers nog ziet zitten in het eindproduct!

In dit stadium mogen ook de achtergehouden stukjes noot erdoor. Je voegt precies zoveel toe als jij lekker vindt.


Zelfgemaakte pindakaas op smaak maken



Sommige recepten schrijven voor dat je voor een crunchy pindakaas eerder moet stoppen met het malen van de pinda's. 

Dat raad ik ten sterkste af: je wilt immers dat je basis lekker zacht is. Aan een zachte, romige basis kun je vervolgens alles toevoegen wat jij lekker vindt, dus ook die krokante stukjes pinda!


Je pindakaas goed proeven


Nu komt het lekkerste klusje: je pindakaas helemaal perfectioneren. Dat wil zeggen: kritisch proeven. 

Mag hij nog wat pikanter? Voeg dan nog een beetje chilipoeder toe. Exotischer? Wat extra gemalen komijn is de oplossing. Wil je een zoutere smaak? Ook dan weet je wat je te doen staat. 

Tevreden? Besmeer dan een flinke snee vers brood met een klein beetje roomboter en een dikke laag van je eigen, zelfgemaakte pikante pindakaas! Hoe lekker is dat?!

Extra tip: eten er kinderen mee van je pindakaas? Voeg dan tijdens het roosteren van de pinda's in de koekenpan geen chilipoeder toe. De Spaanse peper is niet zo pikant als je voor het fijnhakken de pitjes én de zaadlijsten (in die zaadlijsten zit de echte hitte!) verwijdert. Dat is sowieso een aanrader, want je wilt geen pitjes en witte stukjes in je pindakaas.


Is deze pikante pindakaas de allerlekkerste?


Laat het mij horen in een commentaar onder dit blog! 

Mijn gezin vindt in elk  geval van wel! 

Toen ik mijn pindakaas voor het eerst maakte was de reactie van mijn man: "Hiermee moet je de markt op! Verkopen in potjes bij (biologische) supermarkten en delicatessenwinkels!". 

Alleen, ik weet niet of er genoeg commercieel bloed door mijn aders stroomt...


Recept Supersmeuïge pikante pindakaas, zelfgemaakt!



Zó maak je zelf supersmeuïge pikante pindakaas!


Ingrediënten voor een flinke pot pikante pindakaas:

  • 500 gram geroosterde ongezouten pinda's zonder vliesjes
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 1/2 à 1 theelepel chilipoeder 
  • 1/2 theelepel gemalen komijn (djintan of djinten)
  • zout naar smaak
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 flinke Spaanse peper

Bereiding:

  1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg de pinda's toe. Rooster de pinda's onder voortdurend omscheppen totdat ze een nét iets donkerdere kleur hebben. Langer dan 5 minuten is niet nodig.
  2. Voeg de laatste 2 minuten 1/2 theelepel chilipoeder, de komijn en een snufje zout toe.
  3. Schep de geroosterde pinda's uit de pan in een wijde schaal, zodat ze een beetje kunnen afkoelen.
  4. Snipper de knoflook fijn.
  5. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper. Snipper het vruchtvlees ook zeer fijn.
  6. Verwarm in de pan de rest van de olijfolie een beetje.
  7. Fruit de knoflook en de pepersnippers zachtjes in de olie. Pas op dat de knoflook niet verbrandt; dan gaat hij bitter smaken. Schep de smaakmakers uit de pan.
  8. Maal 50 à 100 gram van de pinda's (afhankelijk van je smaak) zeer grof in de foodprocessor. Dat gaat het beste met de pulsknop. Leeg de kom.
  9. Dan mogen de overgebleven pinda's in de machine. Maal ze zeer, zeer fijn totdat er een supersmeuïge pindakaas is ontstaan. Schep het geheel ondertussen af en toe om, zodat er geen grovere restjes op de bodem of langs de randen blijven zitten. Bekijk de foto's in het blog hierboven om een indruk te krijgen van de verschillende stadia tijdens en na het malen. 
  10. Doe je pindakaas over in een schaal en schep er de grove stukjes pinda en de gefruite knoflook en Spaanse peper doorheen.
  11. Proef en voeg eventueel nog wat zout, chilipoeder of komijn toe.
  12. Bewaar je pindakaas in goed afgesloten potjes, liefst in de koelkast. De pindakaas, die na het malen nog een beetje warm is, stijft tijdens het afkoelen nog wat op. 

Tips:

  1. Je kunt deze pindakaas in de koelkast minimaal 2 weken bewaren.
  2. Sla de blogtekst hierboven niet over: daarin staan nog meer tips!
  3. Meer recepten met pinda's? De volgende gerechten zijn echte aanraders: roomijs met M&M's met pinda's, pikante zelfgeroosterde Mexicaanse pinda's en een dadel-pindaspread voor op je pitabroodjes

Roomijs met M&M's met pinda's

Pikante Mexicaanse pinda's

Dadel-pindaspread als borrelhapje

woensdag 8 augustus 2018

Pikante Mexicaanse pinda's, versgeroosterd!


Vandaag heb ik een heel speciaal recept voor je: een recept voor cacahuates con ajo y chile!


'Kakawatte?', hoor ik je vragen? Precies: kakawattes! Je spreekt het Mexicaanse woord voor pinda's in één keer goed uit. Petje af!

Con ajo y chile (spreek uit: kon acho ie tjiele) wil zeggen dat je de pinda's klaarmaakt met knoflook en chilipepers. Die strooi je er niet zomaar overheen, maar je roostert je pinda's in de koekenpan samen met deze smaakmakers. Voor een borrelhapje dat je met recht delicioso mag noemen!

Laat de fiesta maar beginnen!


Pikante Mexicaanse pinda's, versgeroosterd!


Een authentiek hotelletje in Mérida


Het leukste van reizen is misschien wel dat je overal de lokale gerechten leert kennen. Althans dat is mijn mening. Misschien ben ik een beetje geobsedeerd door eten, maar toch. Hoe dan ook, op vakantie in Mexico maakte ik op zeer aangename wijze kennis met de pinda's van de foto hierboven.

We logeerden in Mérida op het schiereiland Yucatán in een vrij klein, authentiek aandoend hotel. Kamer met een kleurrijke tegelvloer, wiebelig bed met een metalen krulletjesframe, groot kruisbeeld boven het bed, Frans balkonnetje. Proef je de sfeer al een beetje?


Mariachi-muziek, drankje en pinda's


In het hart van het hotel bevond zich een kleine binnenplaats. 's Avonds kon je daar heerlijk zitten en luisteren naar de live klanken van een mariachi-band. Drankje erbij en genieten.

Net zoals vaak in Nederlandse cafés stond er op elk tafeltje een schaaltje pinda's. 

Maar dan wel pinda's op zijn Mexicaans: krokant versgeroosterd met een flinke dosis knoflook en behoorlijk wat pit. Je zag de stukjes chilipeper zo zitten. Het waren die cacahuates con ajo y chile die ons avond na avond, meer nog dan de muziek, verleidden tot een drankje!


De wraak van Montezuma


Overigens hadden vrienden ons van tevoren wel gewaarschuwd voor die Mexicaanse drankjes. Niet vanwege de alcohol, maar meer vanwege de ijsblokjes. Hun advies: 'Bestel drankjes zonder ijsblokjes. Wapen je tegen Montezuma's revenge!'

Misschien ken je de legende van de wraak van Montezuma. 

Toen de Spanjaarden het rijk van de Azteekse leider veroverden, ging dat gepaard met veel geweld, verwoestingen en dodelijke slachtoffers. 

In Mexico weet men het zeker: Montezuma is daar nog steeds furieus over, zelfs postuum, eeuwen na dato! 

Die buitenlanders, hij wilde - én wil - niets liever dan ze een lesje leren! Zijn wraak is niet mals. Elk jaar weer opnieuw worden duizenden reizigers in het Midden-Amerikaanse land getroffen door de ziekte die hij op hen loslaat: de buikloop, die Montezuma's revenge wordt genoemd!

Het is een navrant verhaal én een verhaal met een dringende boodschap voor ons toeristen. Natuurlijk heeft buikloop in warme landen veel meer met hygiëne te maken dan met welke voormalige krijgsheer dan ook.

Maar het blijft een feit dat een voor Montezuma's wraak gewaarschuwd mens voor twee telt: tijdens onze reis vermeden we de beruchte ijsblokjes, evenals schoongemaakt fruit en verse salades. Montezuma kreeg ons niet te pakken!


Een voortreffelijk recept voor pikante Mexicaanse pinda's


Maar goed, nog even terug naar die cacahuates. Als souvenir kocht ik in een boekwinkel in Mérida een Mexicaans kookboek (Mexican Cook Book: Classic and Contemporary Recipes, Sunset Books). Het recept voor de overheerlijke pinda's stond erin!


De ingrediënten voor mijn Mexicaanse pinda's staan klaar


Ik paste het nog een klein beetje aan: ik voeg graag wat gemalen komijn toe aan mijn pinda's. 

Komijn wordt heel veel gebruikt in Mexicaanse gerechten. Het is met name een wezenlijk onderdeel van het chilipoeder dat ook door de pinda's gaat. Maar van mij mocht er nog wat extra in. 

De komijn laat de Midden-Amerikaanse smaak van de pinda's nog beter tot zijn recht komen. 

Verder werk ik liever met verse Spaanse pepers in plaats van met de traditioneel gebruikte gedroogde versie.


Pikante Mexicaanse pinda's maken je fiesta compleet!


Mijn aanrader: maak voor je volgende Latino-party deze cacahuates con ajo y chile. En maak meteen een grote hoeveelheid, want de pinda's zijn niet aan te slepen!


Recept Pikante Mexicaanse pinda's: cacahuates con ajo y chile


Pikante Mexicaanse pinda's, versgeroosterd (cacahuates con ajo y chile)


Ingrediënten:

  • een pond gezouten pinda’s
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 Spaanse pepers
  • ±1 theelepel chilipoeder (hiermee kun je zelf de pikante smaak aanpassen)
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • eventueel nog wat zout

Bereiding:

  1. Snipper de teentjes knoflook zeer fijn en doe hetzelfde met de Spaanse pepers (zonder zaadlijsten en pitjes). 
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  3. Fruit de knoflook en de pepersnippers 2 minuten zachtjes in de olie. Pas op: bij een te hoge temperatuur kan de knoflook verbranden en bitter gaan smaken!
  4. Voeg de pinda’s toe. Rooster ze gedurende 5 minuten. Schep ze ondertussen regelmatig om.
  5. Bak de laatste minuut het chilipoeder en de komijn mee.
  6. Proef je cacahuates con ajo y chile en schep er als je dat lekker vindt nog wat extra zout en/of chilipoeder doorheen.
  7. Laat de pinda’s afkoelen alvorens ze te serveren.

Tips:

  1. De dag na de bereiding zijn je Mexicaanse pinda’s het allerlekkerst. Alle smaken hebben zich dan optimaal ontwikkeld. 
  2. Als je je pinda's bewaart in een goed afgesloten pot of diepvriesdoos, kun je ze ongeveer twee weken bewaren.
  3. Deze pinda's smaken ook heerlijk als garnituur in je pindasoep. Of strooi ze eens over een oosterse roerbakschotel.
  4. Ben je op dit blog terechtgekomen omdat je zocht naar nog meer Mexicaanse recepten? Die heb ik wel voor je! Klik maar eens op de volgende linkjes: quesadillas met Mexicaans gehakt en verse salsa, taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen, Mexciaanse kippensoep met veel verse groenten en Mexicaanse tacotaart!

Quesadillas met Mexicaans gehakt


Taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen


Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten


Tacotaart met Mexicaanse gehakt, tomaten, kaas en ijsbergsla