Ik ben dol op goed gekruid eten. Ik zou niet weten wat ik zonder specerijen en tuinkruiden zou moeten.
Niet alleen hartige gerechten geef ik ermee een karakteristiek aroma, ook zoete gerechten maak ik ermee op smaak.
Denk bij de laatste categorie aan kruidnootjes, kruidcake of - één van mijn favorieten – ontbijtkoek; ofwel peperkoek, zoals ik hem als Limburger pleeg te noemen.
Waar koop je kruiden en specerijen in Buenos Aires?
Tijdens mijn eerste paar maanden in Argentinië - ik heb daar in de jaren
negentig meer dan twee jaar gewoond - stelde het kopen van kruiderijen mij
voor een behoorlijk probleem: het uitgebreide assortiment waarmee je in
Nederlandse supermarkten wordt verwend, was niet voorradig in de Argentijnse
equivalenten.
Ze verkochten er zout, peper, oregano, paprikapoeder en kerriepoeder, maar dat
was het dan ook wel. Ook in restaurants werd in die tijd niet veel met kruiden
en specerijen gekookt. Teleurgesteld dacht ik dus dat lekkere kruiden in
Buenos Aires niet te koop waren.
Een echte vondst: El gato negro
Totdat ik een klein winkeltje ontdekte op de Avenida Corrientes, de Argentijnse Broadway met zijn vele theaters en bioscopen. Een zaakje als El gato negro had ik daar zeker niet verwacht.
Het bleek een waar lusthofje voor mijn smaakpapillen te zijn, een pittoresk kruideniertje met het uiterlijk van een ouderwetse apotheek, tot de nok toe volgestouwd met stopflessen, potten, blikken, lades, zakken en bakken met de heerlijkste gedroogde kruiden en specerijen.
De meeste specerijen waren er zowel in gemalen als ongemalen vorm, zodat ik de keus had voor de gerechten die ik wilde maken.
Ook hadden ze vele mengsels, zoals garam masala, Chinese 5-spice, Italiaanse tuinkruidenmix, etc.
Nu kun je bij El gato negro ook eten
El gato negro bestaat nog steeds en is tegenwoordig zelfs populairder dan ooit. De winkel is twintig jaar geleden uitgebreid met een café, waar je ook een klein hapje kunt eten.
Het verhaal gaat dat de oorspronkelijke eigenaar zijn zaak bijna 100 jaar geleden vernoemde naar een café in Madrid, dat veel indruk op hem maakte toen hij het bezocht tijdens een van zijn zakenreizen.
De naam betekent ‘De zwarte kat’ en inderdaad: je kunt de katten in deze winkel niet over het hoofd zien. Overal staan ze op, zittende zwarte katten met een rood strikje om hun nek.
De mooiste kruidenpotjes
Ik werd bij mijn eerste bezoek al meteen verliefd op de witte kruidenpotjes die ze er verkochten, natuurlijk mét kat en de naam van het kruid dat erin moest zitten.
Ze hadden dekseltjes van de typisch Argentijnse rode houtsoort algarrobo. Ik kon de potjes niet in de winkel laten staan en kocht een complete set, een dertigtal in totaal.
Nog steeds prijken deze trots in mijn keuken als een mooie herinnering aan het leukste kookwinkeltje van Buenos Aires!
Zelf ontbijtkoek bakken
Inmiddels heb ik de ontbijtkoek, waarvan ik in eerste instantie dacht dat ik hem in Argentinië niet zou kunnen maken, al vele tientallen malen gebakken. Het is in mijn gezin de standaard ontbijtkoek, niet te vergelijken met de supermarktversie, zo lekker!
Ik bak er altijd twee tegelijkertijd: eentje gaat meteen op en de andere vries ik in. Ontdooien gaat perfect als je hem de avond voor gebruik al in de koelkast legt.
In dunne plakjes gesneden is de ontbijtkoek op zijn best. Gebruik daarvoor bij voorkeur een scherp glad mes, bijvoorbeeld een vleesmes. De gladde sneetjes zijn veel spekkiger dan de kruimelige, die je met een broodmes zou krijgen. Een likje roomboter erop en smikkelen!
Hoe bak je zelf de allerlekkerste ontbijtkoek?
Ingrediënten voor een cakevorm met een bodem van 25 cm:
- 375 gram bloem
- 225 gram bruine basterdsuiker
- 3¼ à 3½ dl volle melk
- 1½ theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- ¾ theelepel gemalen nootmuskaat
- ¼ theelepel gemberpoeder
- ¼ theelepel gemalen kardemom
- een mespuntje zeer fijn gemalen witte peper
- een snufje zout
- 1½ theelepel dubbelkoolzure soda
- roomboter voor het invetten van de vorm en voor het besmeren van de plakjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 150°C (conventionele oven).
- Vet de bakvorm in met wat boter.
- Vermeng de bloem met de dubbelkoolzure soda. Zeef het mengsel boven een beslagkom. Voeg alle andere droge ingrediënten toe. Meng alles door elkaar met de mixer op de laagste stand.
- Nu kan de melk erbij. Begin met 3¼ dl en voeg later eventueel nog een scheutje toe. Klop de melk er met de mixer goed doorheen. Het resultaat is een half vloeibaar beslag, dat mooi glad moet zijn.
- Giet het beslag in de bakvorm.
- Bak de koek in 70 à 75 minuten net gaar. Hij mag niet te droog of bruin worden. De koek is gaar als een erin geprikte satépen er droog uitkomt.
- Stort de koek op een rooster en laat hem afkoelen.
- De ontbijtkoek is het lekkerst als je hem eerst een dagje laat staan. Dan kunnen de smaken van de specerijen er goed intrekken. Al wil ik daar meteen bij zeggen dat ik het krokante korstje van de eerste dag ook erg waardeer…
- Hoe dan ook: serveer de koek in dunne plakjes met een beetje roomboter.
Tip:
Dubbelkoolzure soda (baking soda) is een rijsmiddel, verkrijgbaar in
oosterse winkels.