Men neme:
- naanbroodjes met knoflook, geroosterd op de grill
- een paar eetlepels pikante currymayonaise
- wat plakjes komkommer
- een handje knapperige reepjes rode paprika
- versgebraden reepjes kip met Indiase specerijen
Combineer alle ingrediënten.
Et voilà: een spectaculair middagmaaltje!
Ga meteen naar het complete
recept! Of lees eerst nog even hoe ik op het idee
kwam om deze lunchbroodjes te maken!
Inspiratie voor mijn recepten
Mensen vragen mij regelmatig: 'Hoe doe je dat toch, steeds weer iets nieuws
bedenken om te koken of te bakken? Waar haal je je inspiratie vandaan?'
Mijn antwoord: dat kan echt van alles zijn.
-
Veel recepten op dit blog heb ik al jaren op de plank liggen; die dateren
nog uit mijn buitenlandtijd (Geïnteresseerd? Ik vertel je er alles over op
mijn contactpagina!). Het is niet voor niets dat ik mijn blog 'Culinaire
Bagage' heb gedoopt.
-
Andere recepten stammen uit mijn jeugd. Mijn
moeder/oma/opa/tante/nicht/oom maakten ze al. Waarschijnlijk heb jij ze
ook, van die gouwe ouwe familierecepten.
- Vrienden zijn regelmatig een inspiratiebron. Sommigen kunnen
fantastisch koken én zijn ook nog eens gul met hun recepten! Die maak ik
dan na of ik varieer op zo'n recept.
-
Vaak maak ik (een variant van) een gerecht dat ik in een restaurant heb
gegeten.
-
Niet onbelangrijk: ik raadpleeg regelmatig mijn uitgebreide
kookbibliotheek. Ik heb echt honderden kookboeken! Wat een rijk bezit!
-
En dan zijn er nog de tv en Netflix. En internet met zijn kookwebsites en
Youtube. Ik ben een groot fan van
Foodtube!
-
Natuurlijk hoort ook Pinterest thuis in dit rijtje! Waar zouden we als foodies zijn zonder
Pinterest?! Ga maar eens naar mijn account: daar heb ik vele duizenden
ideeën verzameld, waar je eindeloos op kunt voortborduren.
Maar laatst realiseerde ik me: misschien wel mijn voornaamste
inspiratiebron, dat ben ik zelf!
Misschien herken jij dat wel. Je kookt of bakt iets, dat jij en je gezin echt
ontzettend lekker vinden. Je kookt het nog een keer en nog een keer. Op een gegeven moment staat je gerecht bijna maandelijks op het menu.
Sterker nog: je gezin wil meer, meer, meer van hetzelfde. Maar dan toch...
anders.
Wat doe je dan? Laat ik voor mezelf spreken: wat doe ík dan?
Ik laat me inspireren door mijn lievelingsrecepten en bedenk nieuwe gerechten
die er op lijken!
Een soep wordt een saus. Of andersom.
Een salade geeft me inspiratie voor een salsa.
Een cake tover ik om tot muffins.
Vaak worden de nieuwe recepten zelfs nog lekkerder dan de
oorspronkelijke!
Wil je een paar voorbeelden? Ik wist wel dat je daar op uit was!
Daarom neusde
ik net even een kwartiertje rond op mijn blog en kwam er zonder veel moeite al
enkele tientallen tegen! Ik zal er een paar noemen (haha, geen tientallen; je hebt nog meer te doen vandaag).
Drie keer Indonesische gehakt!
Limburgs lekker gehakt!
Nog zo'n gehakttopper: de
Limburgse gehaktballen uit mijn jeugd. Ook die
ondergingen een verandering: voor de kerst vulde ik een
kerstkrans met
hetzelfde gehakt!
Hippe taco tubs met garnalen en avocado!
En dan was daar ook nog mijn (tartaarburger met)
avocadosalsa. En mijn
taparecept voor
gemarineerde grote garnalen. Ik voegde de salsa en de garnalen
samen en serveerde ze in hippe
taco tubs: het beste van twee - of eigenlijk
drie - werelden!
Een verrassende tomatensalade!
Een tijdje geleden had ik een restje
gemarineerde olijven in de koelkast
staan. Net op die dag kocht ik tomaten bij de DakMarkt in Den Haag. Niet toevallig dus dat ik daarmee een
tomatensalade maakte met gemarineerde olijven!
Aardappelsalade met synergie!
Ken je misschien mijn blog over de
ovenkrieltjes en de
knoflooksaus die allebei eenzaam stonden te verpieteren in mijn koeling?
Die liet ik samen verdergaan. Een
heerlijke
aardappelsalade was het resultaat: een typisch voorbeeld van 1+1=3!
Drie muffins met een speciaal verleden!
Speculaasmuffins? Zonder zelfgebakken speculaasjes waren die er nooit geweest. Inmiddels bak ik ze vaker dan de speculaas!
Vitello-tonnato-burgers!
Vitello tonnato eten wij al sinds we het gerecht leerden kennen in een
restaurant in Buenos Aires. We maken onze vitel tone - de Argentijnse naam - altijd helemaal from scratch. Ik
heb daar een geweldig recept voor (ik moet het maar eens op dit blog
zetten; eigenlijk mag ik je dit recept niet onthouden).
Eerst marineren we het vlees in wijn (+smaakmakers) en daarna garen we het
in de marinade. De befaamde tonijnsaus maken we op basis van het ingekookte
kookvocht. En met tonijn natuurlijk! Erbij eten we
zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes. Zooo lekker!
Sindsdien maken we ook pastasalade met een soortgelijke tonijnsaus.
En heuse
vitello-tonnato-burgers: kruidige kalfshamburgers met tonijnmayonaise
op Italiaanse ciabattabroodjes. Misschien nog wel lekkerder dan het
origineel!
Lunchbroodjes van naan met Indiase kipfilet en spicy currymayonaise
Het laatste voorbeeld dat ik je wil geven? Dat is het recept van vandaag
natuurlijk: de naanbroodjes met Indiase kipfilet!
Ik kwam op het idee voor dit lunchgerecht toen ik mijn kip aan het braden was
voor één van onze favoriete Indiase curry's, de
butter chicken.
Ik proef de losse onderdelen van een gerecht altijd tussendoor voordat ik
verder ga met de rest van het recept. Na een hapje van mijn gebraden
Indiase kipfilet had ik moeite om te stoppen met proeven. Verrukkelijk! Met
die kip moest ik meer recepten bedenken!
En van het één kwam het ander...
Heb jij ook van die self inspired recepten?
Vertel me erover in een reactie onder dit blog! Ik ben benieuwd!
Voor nu: ga snel naar het recept hieronder en eet smakelijk!
Lunchbroodjes van naan met Indiase kipfilet en spicy currymayonaise
Ingrediënten voor 4 naanbroodjes:
Voor de Indiase kipreepjes (een deel van de specerijen is ook voor de
currymayonaise):
- 500 à 600 gram kipfilet
- 2 eetlepels zonnebloemolie voor de marinade
- 1 teentje knoflook uit de pers
-
1 theelepel geraspte gemberwortel (vers is lekker, maar uit een potje is
wel heel handig)
- 1,5 theelepel gemalen komijn (djinten)
- 1,5 theelepel mild paprikapoeder
- 1,5 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 1 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1/2 theelepel garam masala
- 2 eetlepels citroensap
- zout naar smaak
- 2 eetlepels zonnebloemolie om de kipreepjes in te braden
Voor de currymayonaise:
- 4 sjalotjes, zeer fijn gesnipperd
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1/5 van de marinade voor de kip
- 1 theelepel fijngehakte korianderblaadjes
- ±1/2 theelepel chilivlokken
- 3 flinke eetlepels mayonaise
Voor de naan:
- 4 naanbroodjes met knoflook en koriander (±60 gram per stuk)
- een beetje water
- 25 gram gesmolten roomboter
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel fijngehakte korianderblaadjes
- eventueel nog een klein beetje zout naar smaak
Voor de garnering:
- 1/2 komkommer
- 1 rode paprika
- eventueel een paar takjes koriander
- eventueel nog wat chilivlokken en/of komijnzaadjes
Bereiding:
-
Begin minimaal 6 uur, maar liefst een dag, van tevoren met het marineren
van de kip.
- Snijd de kipfilets daartoe elk in 4 à 5 reepjes.
-
Verwarm voor de marinade de zonnebloemolie in een pan en fruit hierin
zachtjes de knoflook en de gemberwortel. Na een minuut mogen alle
specerijen erbij vanaf de komijn tot en met de garam masala. Fruit de
specerijen even heel zachtjes mee, totdat ze heerlijk geurig ruiken.
Draai het vuur uit en maak de marinade af met het citroensap en wat zout
naar smaak.
-
Schep 1/5 van de marinade uit de pan en bewaar die voor de
currymayonaise.
-
Laat de rest van de marinade een beetje afkoelen en meng er vervolgens
de kipreepjes doorheen. Zet de pan in de koelkast en laat de kip
marineren.
- Neem de kip een halfuur voor het braden uit de koelkast.
-
Ondertussen kun je de currymayonaise maken. Fruit daartoe de sjalotjes
zachtjes in de olie. Voeg na 5 minuten de knoflook en de achtergehouden kipmarinade toe. Fruit het geheel nog een minuutje.
Laat het uienmengsel goed afkoelen.
-
Roer in een schaaltje een sausje van de mayonaise, het uienmengsel, de
korianderblaadjes en de chilivlokken. Proef en voeg eventueel nog wat
extra chilivlokken toe.
- Verhit de grillpan tot zeer heet.
-
Besprenkel de naanbroodjes met een beetje water. Gril ze in de grillpan
totdat ze mooie grillstrepen vertonen.
-
Vermeng de gesmolten boter met de knoflook, de koriander en eventueel
nog wat zout. Bestrijk je naans met een dun laagje knoflookboter. Laat de naans een
beetje afkoelen.
-
Braad de kipreepjes in ongeveer 10 minuten krokant en gaar in een
koekenpan met wat zonnebloemolie. Laat de specerijen niet te donker
worden; dan kunnen ze bitter gaan smaken. Neem de kipreepjes uit de pan
en snijd ze diagonaal in stukjes (zie foto).
- Snijd de komkommer in plakjes en de paprika in reepjes.
-
Verdeel de naans over 4 borden. Besmeer ze met currymayonaise. Beleg de
broodjes met plakjes komkommer, reepjes paprika en stukjes kipfilet.
Garneer met een paar blaadjes koriander/chilivlokken/komijnzaadjes als
je dat lekker vindt.
Tips:
-
Met wat extra salade erbij kun je deze broodjes ook serveren als
avondmaaltijd. Of doe een keertje extravagant als je veel honger hebt en
serveer twee broodjes per persoon!
-
Ik ben er bij dit recept van uitgegaan dat je de naanbroodjes koopt in
de supermarkt. Dat is natuurlijk verreweg het makkelijkste. Maar als je
een kei bent in het bakken van naans (mijn neef bakt fantastische naans
in zijn houtgestookte pizzaoven; je weet niet wat je proeft, zo
lekker!), dan maak je ze natuurlijk zelf! Voor een nóg lekkerder
eindresultaat!
-
Je zou ook naans kunnen afhalen bij je favoriete restaurant.
Restaurantnaans zijn vaak wat groter. Serveer dan een halve naan per
persoon.
- Ook lekker: serveer de versgebraden kipreepjes als borrelhapje met de currymayonaise als dip erbij!