donderdag 22 november 2018

Dit kinderkerstmenu met kip/patat/appelmoes is ook voor volwassenen erg lekker!


Vraag je je kinderen wat er op het menu moet staan tijdens de kerstdagen, dan is de kans groot dat het antwoord luidt: kip met patat en appelmoes!

En waarom zou je hier geen gehoor aan geven?

Saai? Nee hoor, mijn kip/patat/appelmoes-kerstmenu is superlekker, ook voor volwassenen!

De recepten voor de kip en de appelmoes zijn zelfs verfijnd: je konfijt je kip in ganzenvet totdat hij botermals is en je maakt zelf een heuse 'appelcompote' met echte vanille en geurige Ceylonkaneel.

Ook de overige gerechten in het menu vallen in de smaak bij alle leeftijden: een kerstkrans met een vulling van gehakt, verse tomatensoep (mét zelfgemaakte balletjes), roomijs met M&M's en voor bij de koffie meringuepaddenstoeltjes!

Makkelijk: dit menu is prima voor de kerst al voor te bereiden! Volg de rode linkjes in het menu hieronder voor alle recepten!

Wordt dit jouw kerstmenu voor 2018? Ik wens je alvast smakelijke feestdagen!



Recepten Dit kinderkerstmenu met kip/patat/appelmoes is ook voor volwassenen erg lekker!


Bij de borrel of kinderchampagne


Feestelijke kerstkrans van bladerdeeg gevuld met gehakt


Dit is lekker: een supergroot saucijzenbrood, rond gebakken als een kerstkrans! Ik maak mijn gehakt graag op Limburgse wijze op smaak met gefruite sjalotjes en een paar lepels grove Limburgse mosterd. Maar volg je hart en gebruik je eigen favoriete gehaktvulling. Of volg de link 'gehakt' voor andere lekkere ideeën.

Leuk: schenk je voor de volwassenen een bubbelwijntje in, zet dan voor de kinderen een fles kinderchampagne koud!

Makkelijk: je kunt je hartige kerstkrans ook koud of halfwarm serveren als dat beter uit komt! 


Hartige kerstkrans gevuld met gehakt


Voorgerecht


Verse tomatensoep met tuinkruiden en zelfgemaakte gehaktballetjes


Hier zijn alle kinderen, ook die van ruim boven de twintig, dol op! Wie zegt er nu 'nee' tegen een kopje verse tomatensoep?!

Makkelijk: deze tomatensoep kun je weken voor de kerst al maken. Invriezen en opwarmen maar!


Verse tomatensoep met tuinkruiden en gehaktballetjes


Hoofdgerecht


Gekonfijte kippenbouten: botermalse kip met een krokant velletje


Verse frietjes 


Appelcompote met echte vanille en geurige Ceylonkaneel


Je hebt kip en je hebt kip. Dat lijkt een cliché. Maar echt, als je deze in ganzenvet gekonfijte kippenbouten een keer geproefd hebt, eet je je kip nooit meer anders! En ook je kinderen niet! 

Nog zo'n topper: verras je kinderen en je gasten deze kerstdagen met zelfgebakken verse friet. Moeilijk? Nee hoor, in mijn recept lees je precies hoe je de allerlekkerste frietjes bakt. Mijn motto is en blijft: de lekkerste friet bak je gewoon zelf!

En dan de appelmoes die bij dit menu hoort. Die mag je eigenlijk geen 'appelmoes' noemen. Dat is echte appelcompote. Gemaakt van minstens vier verschillende soorten appels, gegaard in karamel en op smaak gemaakt met een vanillestokje en kaneel. Meestal gaat er bij mij ook nog een scheutje rum doorheen, maar als er kleintjes mee-eten, is dat misschien niet zo'n goed idee. Je zou ook twee aparte porties kunnen maken. Enfin, dat beslis je zelf wel. 

Makkelijk: de kip konfijt je de dag voor kerst al, de frietjes bak je ook dan al voor en de appelcompote is zelfs op zijn lekkerst als hij al een dagje in de koelkast staat. Je hoofdgerecht staat dus vrij snel op tafel!


Gekonfijte kippenbouten



Krokante zelfgebakken frietjes



De allerlekkerste appelcompote


Toetje


Roomijs met M&M's (met pinda's) en rozijnen


Kinderen serveer je geen 'dessert'. Die willen een 'toetje', het liefst ijs! Geen ingewikkeld opgemaakte borden dus dit jaar met kerst. Iedereen krijgt gewoon een schaaltje met een paar bolletjes roomijs. Nog beter: een paar bolletjes roomijs met snoep! Feest!

Makkelijk: je ijs zet je dagen van tevoren al klaar in de vriezer! 


Roomijs met M&M's en rozijnen


Bij de koffie of chocolademelk


Meringuepaddenstoeltjes 


Bij de koffie serveer je nóg meer snoep: schuimpjes in de vorm van paddenstoeltjes! Het is per slot van rekening maar één keer per jaar kerst! Misschien vinden je kinderen het wel leuk om in het weekend voor kerst mee te helpen met het bakken van deze grappige champignonnetjes.

Makkelijk: als je je meringuepaddenstoeltjes droog (dus niet in de koelkast) bewaart in een goed afgesloten koektrommel, blijven ze een paar dagen goed! Er doet zich maar één probleem voor: probeer er maar eens van af te blijven tot na het kerstdiner...


Paddenstoeltjes van meringue


dinsdag 20 november 2018

Snel en makkelijk kerstmenu met kalkoen in dille-roomsaus


Herken jij dit? Het aantal gasten dat je verwacht voor de komende feestdagen is omgekeerd evenredig aan de hoeveelheid tijd die je ter beschikking hebt. Met andere woorden: er komen veel gasten en je hebt bijna geen tijd om te koken...

In dat geval ben je op zoek naar een kerstmenu, dat je makkelijk voor veel mensen kunt maken, dat weinig tijd kost én dat toch verschrikkelijk lekker en representatief is.

Pieker niet langer, zou ik zeggen. Het onderstaande menu voldoet aan al deze wensen!

Bovendien gaat het ook  nog eens uit van superfeestelijke kerstingrediënten - zalm, luxe vleeswaren, kalkoen, chocoladedessert - waar iedereen van houdt. Volg de rode linkjes hieronder voor alle recepten.

Mijn advies: plan dit snelle en makkelijke kerstmenu meteen in!!

Ik wens je prettige en ontspannen kerstdagen!



Recepten Snel en makkelijk kerstmenu met kalkoen in dille-roomsaus

Amuse of borrelhapje


Zalige zalmhapjes: romige zalmsalade in krokante cups


De zalmvulling voor je saladecups is klaar binnen 15 minuten. Gegarandeerd! Ondertussen rooster je de hazelnoten voor het garnituur (noodzakelijk is dat niet; je zalmhapjes zijn ook zalig zonder noten). Bewaar je zalmsalade afgedekt in de koelkast totdat je gasten komen. Vul dan snel een schaal vol met cupjes en... geniet!

Ben  je geen fan van saladecups? Serveer je zalmsalade dan eens in kleine krokante slablaadjes of maak er een aantal elegante verrines mee! Hieronder vind je ook foto's voor deze alternatieven. Die zien er verrukkelijk uit, toch?!


Zalige zalmhapjes



Slawraps gevuld met romige zalmsalade



Feestelijke verrines met romige zalmsalade


Voorgerecht


Carpaccio van bresaola, Italiaans gedroogd rundvlees


Restaurants zetten vaak een carpaccio op hun menu. Gasten vinden dat heerlijk én het kost de kok niet veel tijd om het gerecht te maken. Een win-win dus! 

Leer van deze restaurants en kies zelf ook voor een carpaccio. Maar dan wel een heel speciale. Deze is gemaakt van Italiaanse bresaola en gegarneerd met geroosterde pijnboompitten, Parmezaanse kaas en rucola. Delizioso!


Carpaccio van bresaola


Hoofdgerecht


Kalkoenschnitzels in dille-roomsaus


In de oven geroosterde aardappeltjes 


Geroerbakte bimi met tijm


Wil je met kerst graag kalkoen serveren, maar is urenlang wachten totdat dat grote beest helemaal gaar geroosterd is niet echt de bedoeling? Kies dan voor supergebruiksvriendelijke, dunne kalkoenschnitzels.

Het braden ervan duurt maar een paar minuten, zeker als je met meerdere pannen tegelijk werkt. Daarna roer je de aanbaksels los met room en dille en in een handomdraai heb je een verrukkelijke saus. Je gasten gaan hiervan genieten. Zeker weten!

Ik serveer deze kalkoenschnitzels vaak met versgebakken frietjes, maar voor een grote groep mensen is dat niet zo handig. Rooster daarom (ruim) voor je kerstdiner ±2 ons aardappeltjes per persoon in de oven (volg het recept, maar laat de kummel weg). Opwarmen is heel makkelijk en je hebt er geen omkijken naar: schep de aardappeltjes om met een paar eetlepels koud water (tegen uitdrogen) en schuif je bakplaat nog ongeveer 10 minuten in de hete oven (afhankelijk van hoever je aardappels zijn afgekoeld).

Als je voor je kerstdiner de bimi al wast en snijdt, hoef je die op het moment suprême alleen nog maar een paar minuten te roerbakken. Dat kan tegelijkertijd met het maken van de dille-roomsaus.

Je hoeft je gasten niet lang alleen te laten voor dit feestelijke hoofdgerecht. Helemaal top!


Kalkoenschnitzels in dille-roomsaus



Heerlijke aardappeltjes uit de oven


Dessert


Trifles van chocoladecake, rood fruit en slagroom


Slagroom kloppen, fruit schoonmaken, chocoladecake in blokjes snijden... en dan kun je meteen je dessertglazen vullen. Makkelijker kan ik het niet maken! En bijna ook niet lekkerder!

In het recept voor de trifles vind je een link naar een recept voor een overheerlijke chocoladecake, mocht je die zelf willen bakken. Maar natuurlijk kun je ook naar een goede banketbakker gaan en een lekkere cake kopen.

Dit makkelijke en snelle kerstdessert is zo lekker, dat je gasten vast om een tweede portie gaan vragen...


Trifles met chocoladecake, rood fruit en slagroom

vrijdag 16 november 2018

Frans kerstmenu met confit de canard en meer


Als je terechtkomt op deze pagina van mijn blog, ben je overduidelijk op zoek naar recepten voor je kerstdiner. Goed voor jou! Want hier vind je niet slechts één kerstrecept, maar zeven recepten, die samen een compleet kerstmenu vormen.


Dit is het eerste van een serie kerstmenu's die ik op mijn blog wil plaatsen de komende maand. Twijfel je nog of dit het gaat worden? Volg dan de link 'Menu's' in de header voor nog meer menusuggesties!

Dit kerstmenu heeft een Franse inslag met zijn Franse zalmsalade, confit de canard, krieltjes gebakken in ganzenvet, Grand-Marnierroomijs en delicate financiers. De bitterballen zijn misschien iets Hollandser, maar vanwege hun luxe karakter zou je ze ook croquettes kunnen noemen, toch?!

Volg de rode linkjes voor alle recepten. Omdat dit kerstmenu bestaat uit maar liefst vijf gangen, raad ik je aan iets kleinere porties te serveren dan aangegeven in de recepten.

Ik wens je alvast een geweldig kerstfeest!



Recepten Frans kerstmenu met confit de canard en meer




 
Amuse of borrelhapje


Luxe bitterballen van malse kip op smaak gemaakt met een flinke scheut madera


Verras iedere gast bij binnenkomst met een lekker glas bubbels en één (of meer) van deze culinaire bitterballen.

Verfijnd alternatief: rol kleine kroketjes in plaats van bitterballen en serveer die op een amusebordje samen met een salade van een paar blaadjes frisée (krulandijvie), een gegrild aspergepuntje en een paar haricots verts. Tos de salade om met een klassieke vinaigrette (bij het recept voor de vinaigrette vind je ook de bereidingswijze van de asperges en de boontjes).


Luxe bitterballen met kip en madera


Voorgerecht


Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten


Het recept voor deze makkelijke, snelle, verrassende, maar vooral verfrissende salade is in dit menu voldoende voor 6 personen.


Franse salade met gerookte zalm


Hoofdgerecht


Huisgemaakte confit de canard, in ganzenvet gekonfijte eendenbouten


Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes


Lang gestoofde kruidige zuurkool met spekjes en rodepaprikareepjes


Confit de canard is naar mijn mening één van de feestelijkste Franse gerechten. Dat gezegd hebbende, hij is verrassend makkelijk te maken. En prima voor te bereiden. Dat maakt het gerecht ideaal voor de kerstdagen.

Ook de zuurkool kun je al een of meer dagen voor de kerst maken. Door het lange stoven wordt de zuurkool verrukkelijk zacht, zowel qua structuur als qua smaak. Bijna een delicatesse!

In plaats van krieltjes kun je ook voor 'gewone' voorgekookte aardappeltjes kiezen om te bakken. Ga in elk geval wel voor het ganzenvet. Zo lekker! En je hebt het toch al in huis voor de confit.


Franse confit de canard



Krieltjes gebakken in ganzenvet



Lang gestoofde zuurkool met spekjes en paprika


Dessert


Sinaasappels gevuld met Grand-Marnierroomijs


Tijdens een uitgebreid menu wil je het liefst een niet te groot dessert. Daarom heb ik gekozen voor deze gevulde sinaasappels. Daar passen maar twee bolletjes ijs per persoon in. En dat is ruim voldoende. 

Het zelfgemaakte ijs is heel delicaat en superfeestelijk. Vanwege de rode en groene spikkeltjes - rood en groen zijn traditionele kerstkleuren - noemen wij dit Grand-Marnierroomijs hier in huis ook wel 'Kerstmisijs'! 


Sinaasappels met Grand-Marnierroomijs


Koffie met friandises


Financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen


Wij vinden: tijdens de kerstdagen kun je na het diner niet gewoon een 'kaal' kopje koffie serveren. Daar hoort toch echt iets lekkers bij. Als we voor gemakkelijk gaan, kopen we allerlei soorten chocolaatjes en koekjes bij de banketbakker. Maar wat we echt het allerlekkerst vinden zijn zelfgemaakte lekkernijen. 

Deze Franse financiers, een soort luxe cakejes met heel veel smaak, zijn wat ons betreft het summum! Ik hoop dat jij en je gasten er ook veel plezier aan zullen beleven! 


Franse financiers

woensdag 14 november 2018

Een lekker kopje cappuccino-ijs: heerlijk met amaretti!

Wat serveer jij liever na een heerlijke Italiaanse maaltijd of een feestelijk diner: een warm kopje cappuccino óf een ijskoud kopje cappuccino-ijs?

Als je mij laat kiezen, ga ik voor het ijs!

Mijn cappuccino-ijs is een echte aanrader. Het is romig en fluwelig zacht. En het heeft een milde, delicate koffiesmaak. Net zoals een goede cappuccino. 


Maar als je zorgvuldig proeft, ontdek je naast de koffie nog een extra dimensie. Wat mijn cappuccino-ijs anders-dan-anders maakt is een snufje versgemalen Ceylonkaneel. Je weet niet wat je proeft, zo lekker! 


Recept: zo maak je zelf een lekker kopje cappuccino-ijs: heerlijk met amaretti!


Ceylonkaneel


Tip: je kunt ook 'gewone' gemalen kaneel uit de supermarkt gebruiken, maar dat is in de meeste gevallen geen echte kaneel. Lees mijn blog over echte Ceylonkaneel, proef hem een keer... en je bent om! Die smaak, dat aroma. Zalig!

Dat er grote verschillen bestaan tussen echte kaneel en de nepkaneel uit de supermarkt proef je niet alleen; je kunt het ook zien. Op onderstaande foto zie je links de Ceylonkaneel. Heel anders dan de kleine kaneelstokjes (rechts) die je gewend bent, toch?! De gemalen kaneel uit de meeste potjes wordt van de rechtersoort gemaakt.

Jammer genoeg kun je dit blog niet ruiken. De kleine stokjes ruiken vrijwel niet. Laat ik de andere onverpakt liggen in mijn keuken of maal ik ze in mijn oude koffiemolen, dan geurt het hele huis!!

Ceylonkaneel kun je kopen in gespecialiseerde kruiden- en specerijenwinkels en via internet. Doen!


2 soorten kaneelstokjes


IJsmachine op je verlanglijstje?


Je kunt mijn cappuccino-ijs alleen maar maken als je een ijsmachine hebt. Heb je er geen? Zet hem op je verlanglijstje voor de feestdagen! Echt, dat raad ik je van harte aan.

Niet alleen is zelfgemaakt ijs veel en veel lekkerder dan gekocht ijs. Een ijsmachine biedt je ook enorm veel gemak als je regelmatig uitgebreide etentjes geeft.

Hoezo? Omdat je je ijs makkelijk een dag of zelfs dagen van tevoren al kunt maken. En op het moment suprême hoef je het alleen nog maar op te scheppen. Je - indrukwekkende, want zelfgemaakte - dessert staat in een paar minuten op tafel! Een spanningsvrij toetje!


Hoe serveer je je cappuccino-ijs?


Cappuccino-ijs smaakt perfect in een krokant hoorntje. Maar soms wil je ook wat feestelijker uitpakken! 

Schep dan twee of drie bolletjes ijs in je mooiste cappuccino-kopjes. Verstop het ijs vervolgens onder een laagje niet al te stijf geklopte, lichtgezoete slagroom. Strooi daar wat geraspte chocolade overheen. Op het schoteltje mogen een paar amaretti als je dat lekker vindt.


Cappuccino-ijs


En dan je gasten maar denken dat je het dessert voor een keer hebt overgeslagen. Alhoewel, die koffie voelt wel erg koud aan... Verrassing: het kopje cappuccino blijkt een kopje cappuccino-ijs te zijn!


Recept Een lekker kopje cappuccino-ijs met slagroom en geschaafde chocolade


Een lekker kopje cappuccino-ijs


Ingrediënten voor een dessert voor 6 à 8 personen:


Voor het ijs:

  • 2 gave grote eieren zonder barstjes
  • 165 gram witte basterdsuiker
  • 400 ml slagroom (ongeklopt)
  • 2 dl volle melk
  • 3 afgestreken theelepels oploskoffie
  • 1½ theelepel kaneel
  • een paar eetlepels kokend water

Voor de garnering:

  • 250 ml slagroom
  • poedersuiker naar smaak
  • een reep melkchocolade van 75 gram, op kamertemperatuur
  • kant-en-klare amaretti (niet noodzakelijk, maar wel erg lekker erbij)

Bereiding:

  1. Was de eieren en droog ze af. Breek de eieren in een beslagkom en klop ze met een elektrische mixer gedurende 2 minuten.
  2. Voeg vervolgens de suiker toe en ga door met kloppen. Het mengsel wordt steeds dikker, romiger en luchtiger.
  3. Na een minuut of vijf is alle suiker opgelost. Roer dan in een schaaltje een mengsel van het water, de kaneel en de oploskoffie. Klop dit mengsel door het eiermengsel.
  4. Daarna kun je de slagroom erbij gaan schenken, terwijl je gewoon doorklopt, zij het op een lagere stand van de mixer.
  5. Op het laatst roer je de melk erdoor.
  6. Schenk het ijsmengsel in een kan, zet de ijsmachine aan en vul de machine met het mengsel. Na 15-20 minuten is het ijs stevig genoeg. Doe het over in een diepvriesdoos met een inhoud van ±1,2 liter en vries het verder in. 
  7. Klop de slagroom bijna stijf onder toevoeging van een paar eetlepels poedersuiker.
  8. Rasp met een kaasschaaf mooie krullen van de chocolade. Verwijder daartoe alleen de helft van de wikkel van de chocolade en verpak het deel van de reep dat nog in de wikkel zit in aluminiumfolie. Zo kun je de reep goed vasthouden zonder dat het nog niet gebruikte gedeelte smelt. Je hebt niet de hele reep nodig, maar je moet hem vast kunnen houden om hem te schaven. 
  9. Bewaar eventueel de slagroom en de chocoladerasp tot gebruik in de koelkast.
  10. Schep 6 à 8 cappuccinokopjes bijna vol met ijs. Leg er een mooie kop slagroom bovenop. Bestrooi de room met de geraspte chocolade. Leg eventueel wat amaretti op de schoteltjes onder de kopjes. 

Tips:

  1. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. Als de eieren schoon en ongebarsten zijn, is dat vrijwel nooit een probleem. Lees er alles over in mijn eerdere blog. 
  2. Het ijs wordt nog iets smaakvoller als je je ijscompositie, nadat hij klaar is, eerst een nachtje in de koelkast laat staan. De smaken trekken dan lekker door. Noodzakelijk is dit echter niet.
  3. Als je het ijs lang van tevoren maakt en je vriezer vriest erg diep, zet het dan een halfuur voor het serveren in de koelkast om wat zachter te worden. Dat is makkelijk scheppen en het ijs is lekkerder als het niet te koud is. Je zou het ijs ook heel even op de laagste stand in de magnetron kunnen zetten om het mooi schepbaar te maken.
  4. Op dit blog staan nog meer verrukkelijke ijsrecepten: bijvoorbeeld sinaasappels gevuld met Grand-Marnierroomijs, maanzaadijs met geflambeerde kersen en roomijs met M&M's, rozijnen en echte vanille

Sinaasappels gevuld met Grand-Marnierroomijs


Maanzaadijs met geflambeerde kersen

M&M's-roomijs


dinsdag 6 november 2018

'Feestrecepten uit Limburg' getipt door Nederland Leest 2018!

Ken je de bibliotheekcampagne 'Nederland Leest'?

😕❓ Ho ho, je volgde toch deze link om iets te leren over eten, niet over literatuur... Lees dan toch nog even door: dit blog gaat namelijk over een gratis boek... over éten!


Om Nederlanders te stimuleren vaker een boek open te slaan, gaf de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek van 2006 tot en met 2015 elk jaar in november een literaire klassieker opnieuw uit. Iedereen kon dat ene boek gratis ophalen bij elke bibliotheek. Met zijn allen lazen we dus in november allemaal hetzelfde boek! Leuk! Maar wat moet je daarmee als je meer van eten houdt dan van literatuur?!

Sinds een paar jaar is de werkwijze van Nederland Leest enigszins gewijzigd: de klassiekers zijn van de baan. In plaats daarvan staat elk jaar een thema centraal. Deze maand november is het thema: voeding. En bij dát thema hoort een geschenkboek! Het ligt voor je klaar bij je bieb. Nu begrijp je waarom je moest doorlezen, toch?!

Het geschenkboek luistert dit jaar naar de naam 'Je bent wat je leest'. Het is speciaal geschreven voor de campagne van 2018. Door culinaire hotshots als Pierre Wind, Charlotte Kleyn, Marion Pauw, Joël Broekaert, Rosanne Hertszberger en Ronald Giphart. Het staat vol met artikelen, verhalen, recepten, stellingen en leestips. 140 pagina's over jouw favoriete onderwerp éten!

Dus ga snel naar de bieb en haal een exemplaar! Doen!

Ik heb 'Je bent wat je leest' al in huis! En ik heb al een paar avonden op de bank zitten genieten!


Maar waar ik het meest van genoot was pagina 117! 


Het boek Feestrecepten uit Limburg, dat ik in 2017 schreef voor de kookboekenserie 'Recepten uit Limburg', wordt daar namelijk aanbevolen.


"Met de feestdagen in het verschiet tippen we het vijfde deel van deze serie (Recepten uit Limburg), vol oude Limburgse feest- en kerstrecepten, veelal uit grootmoeders tijd. Het feest van lekker eten start al in de keuken met dit boekje. Met onder meer 'Opa's knien in 't zoer' en 'Appel-greumelkesvlaai'. Een prima  inspiratiebron voor de beginnende en gevorderde kok." 


'Feestrecepten uit Limburg' getipt door Nederland Leest 2018: voeding!


Trots! 😊
We hebben er hier in huis nog maar eens een glaasje bubbels op geklonken!


'Feestrecepten uit Limburg' getipt door Nederland Leest 2018: voeding!


Voor jou is er nog meer goed nieuws: ik heb nog een paar exemplaren van 'Feestrecepten uit Limburg' over. Voor €12,00 (inclusief verzendkosten binnen Nederland) stuur ik je het boek meteen op! Mail me even als je het wilt bestellen.

Leuk om zelf uit te koken tijdens de kerstdagen of als origineel kerstcadeau!


Feestrecepten uit Limburg


En omdat mijn recepten voor Opa's knien in 't zoer en Appel-greumelkesvlaai kennelijk zo in de smaak vielen, hieronder nogmaals de recepten! Voor een Limburgs lekkere kerst!


Recept Opa's knien in 't zoer


Opa's knien in 't zoer


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 6 personen:

  • 6 grote tammekonijnenbouten
  • zout en peper
  • 4 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • 4 dl volle rode wijn
  • 3,5 dl rodewijnazijn
  • 8 dl water
  • margarine of boter
  • 1 ontbijtkoek van ±400 gram
  • eventueel een paar theelepels maïzena
  • 1 theelepel niet te sterke mosterd
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker

Bereiding:

  1. Begin een dag van tevoren met het marineren van de konijnenbouten. Leg de helft van het vlees op de bodem van een grote pan of schaal. Strooi er zout en peper, 2 laurierblaadjes en 4 kruidnagels overheen. Voeg de andere helft van het vlees toe en kruid het op dezelfde manier. Schenk vervolgens de wijn, de azijn en het water over het vlees. Het vlees moet helemaal onderstaan. Roer de vloeistof even om. Dek de schaal af en plaats hem minimaal een nacht in de koelkast.
  2. Verhit de volgende dag wat boter in een grote braadpan. Dep de konijnenbouten goed droog en bak ze (in porties) aan.
  3. Neem het vlees daarna uit de pan en verwarm de marinade. Leg het vlees erin en stoof de konijnenbouten in ongeveer een uur lekker gaar. Het vlees moet bijna van het bot vallen voor de lekkerste smaak.
  4. Dan wordt het tijd om met de ontbijtkoek aan de slag te gaan. Op het eerste gezicht lijkt het gebruik van ontbijtkoek misschien vreemd, maar in feite is het een ideale mengelmoes van ingrediënten voor een zoetzure saus: suiker om het zuur van het stoofvocht te compenseren, specerijen voor de kruidige smaak en bloem om de saus te binden. Waar je mee begint is het afsnijden van de donkere korsten. Die zijn te bitter. Snijd de koek vervolgens in plakken en verkruimel deze tot zeer fijn. Dat gaat het makkelijkste in de foodprocessor.
  5. Doe de koekkruimels in een pan en voeg een beetje van het stoofvocht toe. Verwarm het geheel en roer goed. Voeg steeds een beetje meer stoofvocht toe totdat het (bijna) op is. Zorg er wel voor dat de saus mooi glad is, voordat je de volgende hoeveelheid vocht toevoegt.
  6. Bind de zoetzure saus eventueel nog wat meer met een papje van maïzena en een beetje koud water. Giet het beetje bij beetje bij de saus en roer goed. Breng het geheel aan de kook. Pas dan vindt de binding plaats en kun je beoordelen hoeveel van het maïzenapapje je nodig hebt. De saus mag best vrij dik zijn.
  7. Maak de saus op smaak met de mosterd, de bruine suiker en eventueel nog wat extra zout, peper, azijn, water, wijn, mosterd en/of basterdsuiker. Vergeet niet de laurierblaadjes en de kruidnagels eruit te vissen.
  8. Leg de konijnenbouten in de saus en laat de smaken nog enkele uren in het vlees trekken.
  9. Verwarm het geheel vlak voor het serveren. Leg op elk bord een konijnenbout en een paar lepels saus. Serveer de rest van de saus er apart bij.

Tips:

  1. Het lijkt alsof je veel te veel saus hebt voor 6 personen. De bedoeling is echter dat je er een forse portie verse frieten bij maakt, die je ook dipt in de saus. Dat klinkt misschien niet culinair verantwoord, maar vertrouw de Limburgers: dit wordt smikkelen van de bovenste plank! Konijn in zure saus en friet vormen een klassieke combinatie, die traditioneel vaak met kerst wordt geserveerd!
  2. Dit gerecht smaakt het allerlekkerste de dag nadat je het gemaakt hebt. Dan zijn de smaken van de saus helemaal in het vlees getrokken. Makkelijk ook: zo heb je weinig werk op de dag van je kerstdiner! Bewaar alles goed afgedekt in de koelkast.
  3. Als je bang bent dat je na het stoven de kruidnagels niet meer allemaal kunt vinden, strooi ze dan niet los over het vlees, maar prik ze in een schoongemaakt ui. Stoof de ui mee en schep hem na de bereiding met de kruidnagels uit het gerecht.
  4. Soms wordt dit gerecht ook gemaakt met wild konijn. In mijn familie was dat geen traditie; ik heb dat dus ook nooit geprobeerd. Maar aan jou de keus! Laat je even horen hoe het smaakte?


Recept Appel-greumelkesvlaai


Appel-greumelkesvlaai


Ingrediënten voor een vlaai met een doorsnede van ±32 cm:


Voor het deeg:

  • 250 gram broodbloem
  • 6 gram gedroogde gist
  • ±1½ dl volle melk
  • 20 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 20 gram zachte roomboter

Voor de appelvulling:

  • 8 grote jonagold appels
  • 40 gram roomboter
  • 100 gram gele of lichte basterdsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels rum

Voor de kruimeltjes:

  • 200 gram harde roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 300 gram patisseriebloem of patentbloem

Extra:

  • een beetje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
  • boter voor het invetten van de bakvorm
  • 3 eetlepels paneermeel

Bereiding:

  1. Strooi de gist in de beslagkom van een stevige staande mixer. Verwarm de melk tot lauw. Schenk het overgrote deel van de melk bij de gist. Voeg de suiker toe en roer het mengsel goed totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel enige minuten staan en weeg ondertussen de andere ingrediënten.
  2. Zeef de bloem boven de kom met het gistmengsel. Strooi het zout over de bloem en voeg de boter toe. Kneed het deeg gedurende minimaal 10 minuten met de kneedhaken van de machine. Voeg eventueel nog wat melk toe. Het deeg moet net niet aan de handen blijven plakken. Om de elasticiteit van het deeg goed te kunnen beoordelen, kun je de laatste paar minuten het beste met de hand kneden.
  3. Heb je geen keukenmachine met kneedhaken, stort dan de bloem op het werkvlak en maak er een kuiltje in. Roer in het kuiltje een mengsel van de gist, de suiker en een beetje melk. Zorg ervoor dat de suiker goed opgelost is. Laat dit mengsel 10 minuten staan. Voeg dan beetje bij beetje de bloem, het zout en de boter toe aan het mengsel. Voeg ook meer melk toe. Kneed het deeg met de handen totdat het elastisch is.
  4. Vorm van het deeg een mooie strakke bol en laat deze tussen twee theedoeken op een warme plaats (bijvoorbeeld in een oven op rijsstand) een halfuur rijzen, totdat hij in volume verdubbeld is.
  5. Beboter ondertussen een vlaaivorm met een doorsnede van ±32 cm, bij voorkeur een donker gekleurde vorm met een losse bodem.
  6. Sla de gerezen deegbol vervolgens goed plat, zodat alle luchtbellen eruit zijn. Rol hem op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap, die iets groter is dan de bakvorm.
  7. Rol de deegplak losjes om de deegrol en breng hem zo over naar de vlaaivorm. Rol hem daar weer af. Druk het deeg goed aan in de vorm. Rol met de deegrol over de rand van de vorm, zodat het overtollige deeg er netjes ‘afgesneden’ wordt. Nu moet het deeg nog een klein uur rijzen.
  8. Tijdens het rijzen kun je aan de slag gaan met de vullingen. Schil voor de fruitvulling de appels en snijd ze grof in blokjes. Smelt 40 gram boter in een wijde pan met een dikke bodem en voeg de gele basterdsuiker toe. Laat de suiker op een laag pitje smelten en licht karamelliseren. Gooi dan in één keer alle appeltjes erbij. Pas op voor spetten. De karamel wordt in eerste instantie hard, maar lost langzaam maar zeker op in de sappen van de appels, wanneer je ze verwarmt.
  9. Laat de appels op groot vuur 8 à 10 minuten garen. Roer af en toe. Daarna is een deel van de appels zacht en moesachtig en een deel (de grotere stukjes) heeft nog een bite. Maak de appeltjes op smaak met de rum en het citroensap. Verwarm de appelvulling nog een paar minuten op hoog vuur, zodat wat van het vocht kan verdampen. De vulling mag niet te vochtig zijn. Doe de vulling meteen over in een wijde schaal en laat hem afkoelen.
  10. Het volgende werkje betreft het maken van de kruimeltjes of greumelkes zoals we in Limburg zeggen. Stort daartoe de suiker en de bloem op het aanrechtblad. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan het mengsel. Begin er met kleine kneepjes in te kneden. Ga hiermee zolang door totdat de ingrediënten samenhang vertonen en klonterige kruimels met een onregelmatige structuur vormen, in omvang variërend van enkele millimeters tot zo’n anderhalve centimeter. Zorg ervoor dat alle bloem en alle suiker zijn opgenomen. Stop dan meteen en doe de kruimeltjes over in een kom, die je tot gebruik het beste in de koelkast kunt zetten.
  11. Verwarm de oven voor tot 200°C. Voor het welslagen van de vlaaibodem heb je in verhouding veel onderwarmte nodig. Kies dus bij voorkeur voor een ovenprogramma met extra onderwarmte. Ook de donkere kleur van de bakvorm draagt bij aan de kwaliteit van de vlaaibodem. Werk je niet met een donker gekleurde bakvorm, schuif dan nu al een bakplaat op de onderste richel in de oven. Dit in plaats van een rooster. De hitte van de bakplaat geeft hetzelfde effect als een donkere bakvorm.
  12. Prik het deeg na de tweede rijs in met een vork. Verdeel er vervolgens het paneermeel overheen. Voeg de appelvulling toe. Tenslotte kunnen de kruimeltjes met gulle hand over de vlaai gestrooid worden.
  13. Zet de vlaai op de bakplaat of het rooster onder in de oven. Bak hem in 25 minuten gaar. Draai de oven eventueel de laatste 10 minuten iets lager als de rand van de vlaai te snel bruint.
  14. Neem de appel-kruimelvlaai na het bakken meteen uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen op een rooster alvorens hem op een taartschaal te presenteren.

Tips:

  1. Deze vlaai smaakt het lekkerste op de dag van het bakken zelf. Een eventueel restje kun je nog minimaal een dag bewaren. Dek de vlaai ’s nachts losjes af en zet hem bij voorkeur niet in de koelkast. De kruimeltjes mogen niet de kans krijgen vocht aan te trekken.
  2. Voor deze vlaai gebruik je idealiter twee verschillende soorten bloem. Voor de bodem heb je broodbloem nodig. Dat is een bloemsoort gemaakt van harde tarwe. Door de grote hoeveelheid gluten in deze bloem rijst het deeg veel beter. Broodbloem koop je bij een bakker die zelf bakt, een groothandel of via internet. Voor de kruimeltjes kun je beter een zachtere bloemsoort gebruiken; dan worden de kruimeltjes mooi bros. Patentbloem uit de supermarkt is prima.
  3. Meer tips voor het werken met gistdeeg? Die vind je in mijn blog over zelfgebakken dinerbroodjes.

donderdag 1 november 2018

Herfst-high tea: alle recepten voor een supergezellige middag samen!

Heb je dit najaar iets te vieren? Stap dan eens af van de traditionele borrel en nodig je vrienden uit voor een uitgebreide herfst-high tea!


Een hele middag gezellig samen genieten van luxe boterhammetjes, geraffineerd belegde dinerbroodjes, minitosti's, Britse scones, piepkleine appeltaartjes en - omdat het per slot van rekening bijna Sinterklaas is - kruidnootjes en speculaasmuffins!


Tip: deze high tea is ook een aanrader voor Sinterklaasavond. Tussen de gangen door kunnen jullie dan je surprises uitpakken!

Nog een tip (of eigenlijk nog 27 tips): als je het ingewikkeld vindt om een high tea te organiseren, lees dan eerst mijn eerdere blog met een heleboel adviezen om je high tea gladjes te laten verlopen!

En dan nu het complete menu voor je herfst-high tea. Volg de rode linkjes voor de recepten. Veel plezier!


Recepten Herfst-high tea: alle recepten voor een supergezellige middag samen!


Gang 1: hartige gerechtjes 


Flinterdunne mini-tosti's zonder korstjes maar met ham, kaas en gerookte paprikapoeder


Snijd de 'gewone' tosti's uit het recept nog een keer door. Zo krijg je schattige, kleine mini-tosti's. Begin je high tea met dit gerechtje, zodat je tosti's nog warm zijn als je ze op tafel zet.


Flinterdunne mini-tosti's zonder korstjes maar met ham, kaas en gerookte paprikapoeder


Dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek


Deze elegante kleine broodjes stelen de show. Ze zien er prachtig uit en lekker dat ze zijn! Als je dat wilt, kun je de broodjes zelf bakken. Het uitgebreide stap-voor-stap recept hiervoor vind je in een van mijn eerdere blogs.


Dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek


Dinerbroodjes met zelfgemaakte filet américain 


Het recept voor filet américain is een van de meest bekeken recepten op mijn blog. En dat begrijp ik wel: zelfgemaakte filet américain is zo veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Het is bijna een delicatesse. Ideaal dus voor een luxe high tea! 

De broodjes op de foto zijn zelfgebakken. Mét roomboter! Verrukkelijk en heel leuk om te doen! 

Serveer je liever geen twee gerechtjes met dinerbroodjes? Koop dat een goede kwaliteit toastjes en beleg die met je filet américain. 


Dinerbroodjes met zelfgemaakte filet américain


Speltboterhammetjes met pastrami en tonijnsalade


Voor de liefhebbers van rustieke sandwiches: heerlijk speltbrood met zonnebloempitten, belegd met pastrami en frisse tonijnsalade.


Speltboterhammetjes met pastrami en tonijnsalade


Gang 2: scones met jam en room


Voor mij is een high tea niet compleet zonder scones. Moeilijk om te maken zijn ze niet. Bij het recept vind je heel veel tips, zodat je scones zeker lukken. Ook als je ze nog nooit eerder gebakken hebt.

De scones op de foto zijn besmeerd met frambozenjam, maar een andere jam is ook erg lekker. Tip: serveer ook eens lemon curd of orange curd bij je scones.


Scones met jam en room


Gang 3: kleine zoete gerechtjes


Dunne sandwiches met zelfgemaakte chocoladepasta 


Je begint je high tea altijd met hartige sandwiches. Maar ook zoete sandwiches zijn erg lekker. Daarom stel ik voor tijdens je derde gang een schaal met zoete boterhammetjes op tafel te zetten.

Uiteraard moeten dat dan wel heel speciale boterhammetjes zijn. Een high tea is immers een feestje!

Kies voor licht, flinterdun gesneden wittebrood zonder korstjes (hetzelfde brood dat je ook gebruikt voor je mini-tosti's) en besmeer dat rijkelijk met chocoladepasta. Een pasta uit een potje is wat mij betreft niet exclusief (en luchtig) genoeg: maak je chocoladepasta zelf! Met mijn recept is dat heel makkelijk. En je weet niet wat je proeft, zo lekker!

Beslis zelf of je nog geroosterde hazelnoten door je chocoladepasta schept of niet. Of beleg de helft van je sandwiches met en de andere helft zonder hazelnoten. Genieten wordt het in elk geval!


Zelfgemaakte chocoladepasta met geroosterde hazelnoten


Mini-appeltaartjes 


Tijdens een herfst-high tea moet er wat mij betreft appelgebak op tafel verschijnen. Maar zo'n grote Hollandse appeltaart is wel erg on-high-tea-achtig...

Daarom kies ik altijd voor elegante mini-appeltaartjes. Ik maak de mijne door brosse kaneelbodempjes te beleggen met verrukkelijke karamelappeltjes en - ik zou bijna zeggen: natuurlijk - een toefje slagroom. 

Zet maar een grote schaal vol op tafel, want iedereen vindt ze om hun vingers bij op te eten, deze mini-appeltaartjes!


Mini-appeltaartjes


Roomboterkruidnootjes met je eigen specerijenmengsel


Nog een maand en dan is het alweer Sinterklaas. Daarom mogen kruidnootjes niet ontbreken bij je high tea. Bak ze zelf met 100% roomboter. En gebruik niet zo'n zakje uit de supermarkt om ze te kruiden. Maak je eigen - veel lekkerdere - specerijenmengsel! Genieten!

Tip: kinderen vinden het altijd erg leuk om mee te helpen kruidnootjes bakken!


Roomboterkruidnootjes met je eigen specerijenmengsel


Speculaasmuffins met kaneelglazuur en amandelen


En nu we toch in de Sinterklaas-mood zijn: waarom niet ook een speculaasachtig recept? Deze speculaasmuffins zijn een beetje anders-dan-anders en lijken dus niet te veel op je kruidnootjes. Maar ze smaken echt super met hun kruidige glazuur met kaneel en krokant geroosterde amandelen. En zie je hoe luchtig ze zijn?


Speculaasmuffins met kaneelglazuur en amandelen



Speculaasmuffins