Deze oliebollen zijn onbetwist de lekkerste! Er zitten niet alleen zoete rozijnen in, maar ook vrolijk gekleurde gekonfijte kersjes én een fikse scheut alcohol!
Als je toch bij de slijter bent op oudejaarsdag, koop dan niet alleen een voorraadje bubbels, maar haal ook een fles Grand Marnier in huis. Duik daarna de keuken in en trakteer je vrienden en familie op deze boozy bollen!
Gelukkig Nieuwjaar!
Oudejaarsavond: uitbundig feesten of gezellig thuis?
Geef jij een spectaculair feest op oudejaarsavond of wijd je het nieuwe jaar gezellig in met alleen je allerbeste vrienden of familie?
Ik doe al jarenlang het laatste! Maar dat betekent niet dat onze oudejaarsavond gewoontjes is! Ja, we eten oliebollen en drinken een lekker glas bubbels (of meer…), maar verder doen we niets dat anderen ook doen!
Wij spelen het ‘oudejaarsavondspel’!
Wat we dan wel ondernemen? Wij spelen een spel op oudejaarsavond! Dat noemen we heel saai het ‘oudejaarsavondspel’, maar het spel zelf is verre van eentonig!
Vragen over heel 2016
De spelregels zijn heel eenvoudig.
In de maanden voor 31 december verzint iedere deelnemer vele tientallen vragen die het afgelopen jaar als onderwerp hebben.
Dat mogen niet zomaar vragen zijn over het nieuws, de hits van het jaar of het weer. Nee, het moeten allemaal vragen zijn, die in verband staan met de deelnemende spelers!
Verder is iedereen vrij in de keuze van de onderwerpen. Meestal komen de vakanties uitgebreid aan bod. En allerlei wetenswaardigheden (of zijn het meer roddels?) over vrienden, familie en collega’s… Elke oudejaarsavond zijn er wel een aantal vragen over weekenduitstapjes, theaterbezoek, populaire televisieseries (wij kunnen soms echt binge watching-gedrag vertonen…), favoriete muziek, etc.
Hoe meer humor er in de vragen voorkomt, hoe meer succes ze oogsten! Soms zijn er hele series vragen, die in dichtvorm worden gesteld. Of er zijn beeld- en geluidvragen.
Alle vragen worden uitgetypt op papiertjes, die netjes worden dichtgevouwen. En al die papiertjes gaan weer in een grote bak. Iedere vragensteller heeft zijn eigen kleur papier om verwarring te voorkomen.
Vragen beantwoorden en cadeautjes uitpakken
Op oudejaarsavond verschijnt die bak op tafel naast een enorme berg cadeautjes!
En dan gaat het spel pas echt gespeeld worden: om beurten neemt iemand een papiertje en beantwoordt een vraag; of niet natuurlijk want de vragen kunnen behoorlijk pittig zijn…
Als een vraag goed wordt beantwoord, mag de speler een cadeautje met zijn of haar naam van de grote berg nemen en uitpakken!
Zijn al de pakjes met iemands naam op, dan mag die speler verdergaan met naamloze pakjes, want die zijn er ook!
Maanden van tevoren al pakjes verzamelen
Al die pakjes verzamelen we gedurende de maanden voor Oud en Nieuw.
Grote, waardevolle cadeaus zitten er per definitie niet bij. Het zijn allemaal kleinigheidjes, soms zelfs alleen maar fopcadeaus of grappige gadgets!
Het gaat immers meer om de hoeveelheid!
Om een voorbeeld te noemen: zelf werd ik vorig jaar blij verrast met een groot aantal kleine
props voor het maken van blogfoto's: papieren servetten, brocantelepels, vorkjes, schaaltjes, bordjes, etc. Leuk!
Vooraf maken we in elk geval altijd duidelijke afspraken over het maximumbedrag per pakje en de maximale uitgaven per speler. En dan kan de voorpret beginnen, soms al in de zomer!!
Waarom het ‘oudejaarsavondspel’?
Wij spelen dit spel dit jaar al voor de zesde keer. Het idee ontstond vijf jaar geleden toen we tussen Sinterklaas en kerst verhuisden.
Op pakjesavond waren we druk bezig met het inpakken van andere zaken dan sinterklaascadeautjes. Geen tijd dus!
En met kerst waren we al die eerder ingepakte dozen weer aan het uitpakken: weer geen tijd dus…
Al met al hadden we tegen de tijd dat het nieuwe jaar naderde al behoorlijk wat in- en uitgepakt; alleen geen cadeaus. Toch wilden we hét cadeaufeest van het jaar niet ongemerkt voorbij laten gaan. En ja, zo ontstond dus het idee voor ons spel!
En dat was meteen zo’n doorslaand succes dat zowel Sinterklaas als de Kerstman nu het nakijken hebben! Helaas, het zij zo! Maar wat hebben we een plezier, elk jaar op die Sinter-kerst-oudejaarsavond!
Oliebollen gaan hand in hand met pepernoten en kerstkransjes
Wat eet je nou op zo’n multi-cadeau-avond? Tja, tot nu toe zijn we de keuzestress uit de weg gegaan. We beginnen meestal met een uitgebreid
areaal aan
hartige hapjes.
En dan volgt al het snoepgoed dat iedereen normaal gesproken over heel december verdeelt. Naast de bak met oudejaarsavondvragen staan schaaltjes met
pepernoten, marsepein en kerstchocolaatjes.
Perfecte oliebollen met een flinke scheut Grand Marnier!
En natuurlijk mogen ook de oliebollen niet ontbreken! Die bakken we nog elk jaar zelf. Want zelfgebakken oliebollen zijn en blijven toch altijd het lekkerst.
We geven onze oliebollen altijd een licht alcoholisch tintje mee: we wellen de rozijnen niet gewoon in water, maar in smaakvolle Grand Marnier! En dan voegen we ook meteen maar een scheutje extra toe aan het beslag!
Voor de kleur en nog meer zoete smaak gaan er wat vrolijke rode, groene en gele bigarreaux (gekonfijte kersjes) doorheen. Het resultaat is echt verrukkelijk!
De hamvraag is nu natuurlijk: staan deze oliebollen dit jaar ook bij jou op tafel naast de champagne en speel je daarbij misschien zelfs ons vermaarde ‘oudejaarsavondspel’? Wat zouden we dat leuk vinden!!
Hoe bak je zelf de lekkerste oliebollen met Grand Marnier?
Ingrediënten voor ±15 grote oliebollen:
- 14 gram gedroogde gist
- 4,5 dl lauwwarme volle melk
- 1 theelepel suiker
- 500 gram witte broodbloem (voor meer info: lees mijn eerdere blog hierover)
- 10 gram zout
- ½ ei, losgeklopt in een kopje
- 150 gram rozijnen
- een forse scheut Grand Marnier
- 100 gram in stukjes gesneden bigarreaux (gekonfijte kersjes in 3 kleuren)
- zonnebloemolie om in te frituren
- poedersuiker
Extra:
- een grote ijsbolletjestang
Bereiding:
- Schenk de helft van de melk in een kom en roer er de suiker en de gist doorheen. Zorg ervoor dat de gist en de suiker goed opgelost zijn. Laat dit mengsel ongeveer tien minuten staan. De gist komt dan tot leven en er ontstaan luchtbelletjes.
- Wel ondertussen de rozijnen in een forse scheut Grand Marnier. Verwarm het geheel daartoe een beetje (niet te veel; dan verdampt er te veel alcohol). De rozijnen nemen zo makkelijker het vocht op.
- Voeg de bloem, het zout, de rest van de melk en het ei toe aan het gistmengsel. Roer van het geheel een egaal beslag. Je kunt dit klusje het beste uitbesteden aan je staande mixer als je die hebt. Na een kleine vijf minuten is het beslag klaar.
- Roer de bigarreaux, de rozijnen en een paar eetlepels van de Grand Marnier (waarin de rozijnen stonden te wellen) door het beslag.
- Dek de kom af met een vochtige doek en laat het oliebollenbeslag een uur rijzen in een warme omgeving, bijvoorbeeld in een tot 30°C voorverwarmde oven.
- Verhit de frituurolie tot 180°C.
- Gebruik voor het bakken van de oliebollen een grote ijsbolletjestang. Doop de tang even in de olie en schep vervolgens de eerste bol uit het beslag. Bak niet te veel bollen tegelijkertijd. Ze rijzen nog wat na tijdens het bakken en ze moeten lekker kunnen zwemmen in de olie. Keer de bollen af en toe. Na ongeveer zes minuten zijn ze goudbruin en gaar.
- Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Leg ze daarna pas in een serveerschaal en bestrooi ze met poedersuiker. Het mooiste resultaat krijgt je wanneer je de poedersuiker daartoe in een zeefje doet.
- Serveer je oliebollen bij voorkeur recht uit de pan, warm en vers. Al zijn ze uren later ook nog erg lekker!
Tips:
- Oliebollen over? Piep ze op 1 januari even op in de magnetron; dan worden ze weer heerlijk sappig!
- Wist je trouwens dat je oliebollen prima kunt invriezen? Ontdooien gaat weer het makkelijkste in de magnetron. Daarna moet je ze wel meteen opeten; anders worden ze droog.
- Ben je niet zo'n liefhebber van zoet gebak? Als je de rozijnen, de Grand Marnier, de bigarreaux en de poedersuiker weglaat uit het recept, dan smaken je oliebollen heel naturel en dus niet zoet maar eerder hartig! Voeg wel die ene theelepel suiker toe aan het beslag. Die heb je nodig om het mooi te laten rijzen; je proeft hem niet. Hartige oliebollen smaken erg lekker bij een kom stevige soep, bijvoorbeeld mijn verse Mexicaanse tomatensoep met stoofvlees, maïs en rode paprika. Ik zal je binnenkort het recept hiervoor geven!
Veel plezier en gelukkig Nieuwjaar!