dinsdag 25 augustus 2020

Ovenkippetjes met mojo rojo, een pikante salsa van de Canarische Eilanden!

Vandaag een blog over een verschrikkelijk lekkere salsa

En ja, ook een beetje een blog over heerlijk krokante ovenkippetjes. 

Maar toch vooral... nou ja, die salsa staat dus in het middelpunt. 

Ik heb het niet over een Mexicaanse salsa, niet over een Italiaanse salsa, niet over een Argentijnse salsa en ook niet over een Spaanse salsa. Alhoewel dat laatste misschien toch een beetje. Want hij komt van de Canarische eilanden, die saus! En dat is wel Spaans grondgebied.

Ik ga je ons favoriete recept geven voor een Canarische salsa, een mojo rojo! Je spreekt dat uit als 'mochoo rochoo'. 

Dat klinkt al exotisch, vind je niet?! Maar de salsa smáákt nog sensationeler dan hij klinkt! 

Onder de foto lees je alles over die fantastische mojo rojo

Heb ik je ongeduldig gemaakt en ga je toch liever meteen naar het recept? Volg dan het rode linkje!



Zo maak je zelf een mojo rojo, de fantastische pikante salsa van de Canarische Eilanden!


Het bekendste gerecht van de Canarische Eilanden


Denk je bij het horen van de naam 'Canarische Eilanden' eigenlijk alleen maar aan zon, zee en strand? 

Denk dan nog maar een keer! Want ook de gebieden iets verder van het strand zijn prachtig! De natuur is er overweldigend en de kleine plaatsjes zijn gezellig en sfeervol. 


Landschap op Canarische Eilanden


En vergeet vooral niet het eten van de Canarische Eilanden! Dat is echt grandioos! 

Mocht je in de gelegenheid zijn om de eilanden te bezoeken, strijk er dan eens neer op een terrasje en bestel een portie papas arrugadas con mojo. Dat gerecht is niet voor niets wereldberoemd!

Laat ik je er wat meer over vertellen. 


Papas arrugadas


Zoals de Canariërs aardappels, papas, eten, zo krijg je die in Nederland niet. Papas arrugadas betekent letterlijk: gerimpelde aardappeltjes. 

Een goed gekozen naam, want de kleine aardappeltjes worden geserveerd in hun schilletjes, die inderdaad gerimpeld zijn. Maar wat eigenlijk het meest in het oog springt is dat die schilletjes voorzien zijn van een dun laagje zeezout. 

Het is de bedoeling dat je de papas met schil en al opeet. Heerlijk!


Mojo 


Of je ze nou bestelt als tapa of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd, papas arrugadas eet je vrijwel altijd con mojo, met een sausje. En niet zomaar een sausje. Nee, een verrukkelijke koude salsa!   

Ieder restaurant en ook iedere Canarische thuiskok heeft zijn eigen recept voor zijn favoriete mojo. En vaak wel meerdere recepten. Want er bestaan tig verschillende soorten mojo.


Mojo verde en mojo rojo


Als je in boeken of op websites kijkt, kom je het vaakst recepten tegen voor een zogenaamde mojo verde, een groene salsa, en een mojo rojo, een rode salsa.  

Maar nou moet je niet denken dat dat allemaal precies dezelfde recepten zijn. Hoewel de basisingrediënten in vrijwel elke mojo hetzelfde zijn, kan de rest enorm variëren.


De basisingrediënten van een mojo


De Canariërs houden van pikant eten en van knoflook, dat moge duidelijk zijn, want chilipeper (in allerlei soorten en maten; rood of groen) en knoflook kom je zowat in elke mojo tegen. In grote hoeveelheden. Daarnaast gaan er altijd olie, azijn en een beetje zout in een mojo.

Verder proef je in heel veel mojos de typische smaak van komijn. 


Wat gaat er nog meer in een mojo verde?


Met name heel veel verse kruiden.

Welke kruiden dat zijn, hangt helemaal af van de smaak van de kok. Peterselie en/of koriander komen het vaakste voor. Maar er zijn ook mojos verdes die meer soorten kruiden tegelijkertijd bevatten. Daar zit bijvoorbeeld ook nog tijm, organo en/of munt doorheen. 


Peterselie piep je snel op in een kom met ijswater!


Sommige groene sauzen worden heerlijk romig gemaakt door toevoeging van het rijpe vruchtvlees van avocado's.


Wat zijn de ingrediënten van een mojo rojo?


Veel rode mojos bevatten echt alleen maar rode pepers (de soort kan verschillen), knoflook, olie, azijn, komijn en zout. In uiteenlopende verhoudingen.

Mogelijke toevoegingen zijn: saffraan, rode paprika, pimentón (gerookt paprikapoeder) en tomaat. 


Pimentón, Spaans gerookt paprikapoeder


Salsas in andere kleuren: geel, wit of oranje


Hoewel de groene mojo en de rode mojo het frequentst op tafel verschijnen op de Canarische Eilanden, zijn er ook nog sausjes in andere kleuren. 

De goudgele kleur van sausjes met saffraan is prachtig. Saffraan wordt met name gebruikt in de wat subtielere salsas zonder rode pepers. 

Een roomwitte mojo zie je er ook regelmatig. Die wordt bijvoorbeeld gemaakt met verse geitenkaas of gekonfijte knoflook als basis. 

Of wat dacht je van vrolijke oranje salsas? Die krijgen die kleur door het gebruik van sinaasappelsap en/of zoete aardappels.   

En dat zijn nog slechts een paar voorbeelden van de enorme keuze uit kleurrijke Canarische salsas!


Hoe maak je zelf een mojo?


Van oudsher wordt een mojo bereid door rauwe ingrediënten samen fijn te prakken in een vijzel. Veel koks doen dat nog steeds zo. 

Maar de moderne blenders en foodprocessors zijn ook niet meer weg te denken uit de Canarische keukens. Dat is ook hoe ik mijn mojo maak. Zo is hij in een paar minuten klaar!

Hoe fijn je een mojo vijzelt of maalt, dat bepaal je zelf. Hou je meer van een grove mojo, dan ben je supersnel klaar. Anders ga je gewoon nog even wat langer door.

Liefhebbers van een grovere mojo voegen soms nog wat extra verdikkende ingrediënten toe. Denk aan broodkruimels, fijngemaakte amandelen of geraspte harde kaas. 


Welke is onze favoriete mojo?


Tja, dat heb je al gelezen in de inleiding van dit blog: dat is een mojo rojo!

Maar geen standaard rojo met alleen maar pepers, knoflook, olie, azijn, zout en komijn. Wij voegen nog een paar puntpaprika's en een schepje pimentón toe voor een extra fruitige, lichtzoete én rokerige touch!

En we malen die mojo helemaal fijn totdat er een crèmige, redelijk dikke saus ontstaat. 

Smullen!


Recept: zo maak je zelf een fantastische mojo rojo!


Wat serveer je bij een mojo behalve de bekende papas arrugadas?


Wat mij betreft kun je beter de vraag stellen: waar serveer je geen mojo bij? 

Wij eten Canarische mojo bij vlees (bijvoorbeeld van de BBQ!), vis, krieltjes in de schil (gestoomd, gekookt of uit de oven), ovenaardappeltjes, groentespiesjes, desembrood, garnalen, kaaskroketjes, konijnenbouten, geitenkaas...


Krieltjes uit de oven!


En bij kip natuurlijk! 


Ovenkippetjes met mojo rojo


Krokante drumsticks, kippenvleugeltjes, gegrilde kipfiletreepjes, gebraden kippenbouten; ze smaken allemaal voortreffelijk met mijn mojo rojo

Maar het allerlekkerst is de salsa bij goudbruine kippetjes uit de oven! Daarvoor - én voor de mojo natuurlijk - vind je hieronder het recept. 

Buen provecho! 



Recept: zo maak je zelf een heerlijk krokant ovenkippetje!


Hoe maak je zelf ovenkippetjes met mojo rojo?


Ingrediënten voor 4 personen:


Voor de mojo rojo:

  • 2 rode chilipepers
  • 4 flinke tenen knoflook, gepeld
  • 2 ontvelde rode puntpaprika's (uit pot)
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 1,5 à 2 theelepels gemalen komijn
  • 1,5 à 2 theelepels pimentón
  • zout naar smaak
  • 1 dl Spaanse extra virgen olijfolie

Voor de ovenkippetjes:

  • 4 piepkuikens of 2 biologische kippen à ±1200 gram
  • 3 citroenen
  • 3 limoenen
  • 200 gram keukenzout
  • water
  • olijfolie
  • versegemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Begin een dag van tevoren met het marineren van je piepkuikens of kippen. Dat gaat het beste in een grote soeppan of een kleine emmer. Pers de citrusvruchten uit en bewaar niet alleen het sap, maar ook de uitgeperste karkassen. Schep het zout in de pan samen met het vruchtensap en de karkassen. Vermeng het geheel met 2 liter water. Leg de piepkuikens/kippen in de marinade (pekel) en vul de pan eventueel met nog meer water totdat de kippetjes onderstaan. Roer nog een keer goed. Laat de kippen zo 24 uur op een koele plek marineren (zie ook tip 1 onder dit recept). 
  2. Een dag later maak je bij voorkeur eerst de mojo rojo. Een paar uur na het bereiden is hij nog lekkerder dan supervers!
  3. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten uit de pepers. 
  4. Doe alle ingrediënten voor de salsa behalve de olie in een blender of foodprocessor en maal ze zeer fijn. Voeg beetje bij beetje de olie toe en laat je machine doordraaien totdat er een smeuïge, egale, dik vloeibare saus ontstaat. Proef en voeg eventueel nog wat meer zout, komijn en/of pimentón toe.
  5. Daarna wordt het tijd voor je ovenkippetjes. Verwarm de heteluchtoven voor tot 200°C.
  6. Spoel de kippen kort af met koud water.
  7. Wrijf je kippen in met wat olijfolie en strooi er zwarte peper overheen.
  8. Leg de kippen ruim uit elkaar op een ovenrooster.
  9. Schuif het rooster in de oven en plaats er een lekbak of verdiepte bakplaat onder. Schenk een bodempje kokend water in de lekbak. 
  10. Braad je piepkuikens in ongeveer drie kwartier goudbruin en gaar; voor de grotere kippen heb je een klein uur nodig. Draai voor een perfect krokant velletje je oven het laatste kwartier eventueel nog wat hoger of lager (dat kan per oven verschillen). Test de gaarheid door bij het gewricht van de poot in een kip te prikken. Is het vocht kleurloos, dan is het vlees gaar. Een andere manier is om te proberen of de poot makkelijk los te buigen is.
  11. De ovenkippetjes zijn het lekkerste direct nadat ze uit de oven komen, omdat de velletjes dan nog zo heerlijk krokant zijn.
  12. Serveer je ovenkippetjes met de mojo rojo.

Tips:

  1. Slechts een klein deel van het zout in de marinade trekt in het kippenvlees. Door de pekel wordt het vlees heel gelijkmatig en mild gezouten. Heerlijk! De kippen hoeven tijdens het braden niet meer gezouten te worden. De citrusvruchten uit de marinade proef je heel subtiel; ze geven het kippenvlees een licht frisse smaak. Maar het belangrijkste is: ze maken het vlees lekker mals en sappig.
  2. Ik maak mijn kippetjes vaak op deze manier, d.w.z. door ze eerst te marineren in een pekel en ze daarna te roosteren in de oven. Ik schreef er al eerder een blog over. Een aanrader om ook eens te lezen! 
  3. Heb je geen blender of foodprocessor? Maak je mojo dan in een vijzel. 
  4. Ben je een liefhebber van een superpikante mojo? Verwijder dan de zaadjes en de zaadlijsten niet uit de pepers!

zaterdag 1 augustus 2020

Je Culinaire Bagage voor Augustus: de Maand in 10 Recepten!

Als je vaak mijn blog bezoekt, weet je het al lang: ik ben een echt lijstjesmens. Je ziet dat onder andere aan deze vaste rubriek Je Culinaire Bagage voor ... : de Maand in 10 Recepten


Denk maar niet dat ik die lijst met seizoensrecepten elke maand alleen maar maak voor mijn lezers en volgers. Mijn maandelijkse lijst is ook een houvast voor mezelf! 

Zelfs met mijn verstand op nul slaag ik er zo in om snel mijn mind op te maken als mijn man vraagt 'Wat eten we de komende paar dagen?'.  En in no time flans ik een boodschappenlijstje in elkaar! 

Lijk jij een beetje op mij? Dan vind je mijn augustus-receptenlijst vast ook superhandig! Hier komt hij!


Ga jij dezelfde lekkere gerechten eten als mijn gezin de komende maand? Geniet ervan! 


Je Culinaire Bagage voor Augustus: de Maand in 10 Recepten!



1. Augustus wordt weer een maand waarin we hier in huis veel - koude - salades gaan eten. Die smaken niet alleen heel verkoelend, ze zijn in veel gevallen ook nog eens snel klaar. En dat is wat iedereen wil in deze vakantiemaand, toch?! 


Mijn pittige garnalensalade met avocado en tomaat is een hele lekkere in zijn soort. Meteen maken dus!


Kooktips voor je salade van Hollandse garnalen met avocado en tomaat:

  • bereiden: deze zomersalade wordt het allerlekkerst als je goede ingrediënten gebruikt. Ga voor rijpe rode tomaten en vraag de groenteman om eetrijpe avocado's!
  • combineren: je kunt je garnalensalade serveren als amuse of als voorgerecht, maar onze voorkeur gaat altijd uit naar de maaltijdsalade. Lekker brood, krokante toast of een bagel maakt het geheel helemaal af! Tip: lees het blog boven het recept voor nog meer combineerideeën! 

Recept: zo maak je zelf een pittige garnalensalade met avocado en tomaat!

Mijn pittige garnalensalade smaakt ook voortreffelijk op een bagel!


2. Nóg een verrukkelijke salade. Maar wel compleet anders van smaak en stijl (vegetarisch): een Griekse salade met crunchy groenten en goddelijke, gemarineerde feta


Kooktips voor je Griekse salade met gemarineerde feta:

  • bereiden: de bereidingstijd voor deze salade is kort. Desalniettemin raad ik je aan ruim op tijd te beginnen: hoe langer je je feta marineert, hoe lekkerder hij wordt!
  • combineren: je Griekse salade is zo lekker, dat je hem makkelijk als maaltijdsalade kunt serveren. Dat gezegd hebbende, ook als voorgerecht is hij fantastisch. Bijvoorbeeld als je er een zomerse Griekse stoofpot, een stifado, na serveert! Zo geniet je dubbel! 

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste Griekse salade mét gemarineerde feta!

Recept: zo marineer je je feta!

Recept: zo maak je de lekkerste Griekse stoofpot, stifado!


3. En als je dan toch Grieks aan het koken bent, probeer dan ook eens mijn Griekse gehaktballetjes


Kooktips voor je Griekse gehaktballetjes:

  • bereiden: ik maak mijn Griekse gehaktballetjes altijd met half varkens- en half lamsgehakt. Die combi is het allerlekkerst. Kun je geen lamsgehakt krijgen, vervang het dan door rundergehakt of varkensgehakt. Puur mager rundergehakt raad ik af: dan worden je balletjes minder sappig!
  • combineren: je Griekse gehaktballetjes doen het voortreffelijk als borrelhapje of als voorgerecht. Wil je ze serveren als hoofdgerecht? Geef er dan Griekse tomatenrijst en de salade van hierboven bij!

Recept: zo maak je zelf kruidige Griekse gehaktballetjes!

Recept: zo maak je zelf die heerlijke Griekse tomatenrijst uit je favoriete restaurant!


4. Ook lekker bij je Griekse gehaktballetjes: een kruidige zelfgemaakte knoflooksaus


En niet alleen bij je balletjes smaakt hij perfect; de saus is lekker bij vrijwel elke vleessoort (van de BBQ!), op een sandwich, als dip voor groenten, door een salade, op brood, bij je verse frietjes of je ovenaardappeltjes, etc. 


Kooktips voor je knoflookmayonaise met heel veel verse kruiden:

  • bereiden: maak je knoflooksaus alleen met verse kruiden. Die zijn tegenwoordig overal volop verkrijgbaar. Of misschien heb je wel je eigen kruidentuintje?!
  • combineren: nóg meer lekkere sausjes voor bij je BBQ? Mijn blog staat er vol mee! Ik zette al eens een aantal sausjes op een - ja, daar is hij weer! - lijstje bij elkaar! 

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste knoflooksaus met verse kruiden!

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste sausjes voor bij de BBQ!


5. Eet jij weleens stamppot in de zomer? Wij wel! Mijn rucolastamppot gemaakt met luchtige aardappelpuree en frisse Limburgse mosterd smaakt heerlijk vers en zomers!


Kooktips voor je rucolastamppotje:

  • bereiden: omdat je je stamppot maakt met rauwe rucolablaadjes is het zaak hem pas vlak voor het serveren te bereiden!
  • combineren: over het allerlekkerste vleesgerecht voor bij de rucolastamppot bestaat hier in huis geen twijfel. Wij kiezen allemaal volmondig voor Italiaanse varkenshaasspiesjes met parmaham en salie in een romige wittewijnsaus! 

Recept: zo maak je zelf het lekkerste rucolastamppotje!

Recept: zo maak je zelf Italiaanse varkenshaasspiesjes met parmaham en salie in een romige wittewijnsaus!


6. In de zomer gaat er wat ons betreft bijna geen week voorbij zonder dat we krieltjes eten. Gebakken, uit de oven, in een salade. Of 'gewoon' gekookt of gestoomd. 


Klinkt dat laatste een beetje saai? Dat is het echt niet hoor, want we scheppen gestoomde krieltjes altijd even om met een heerlijk klontje roomboter op smaak gemaakt met zongedroogde tomaatjes! Fantastisch! 


Kooktips voor je krieltjes met zongedroogdetomatenboter:

  • bereiden: je kunt je boter lange tijde voor de maaltijd al maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast. Je maakt hem vlak voor het serveren weer lekker smeuïg en zacht door hem even in de magnetron te zetten op de allerlaagste stand.
  • combineren: deze krieltjes smaken voortreffelijk bij een zomerse BBQ! Ook een leuk idee: serveer ze als tapa tijdens een gezellige tapasavond in je tuin of op het terras! 

Recept: zo maak je zelf zomerse krieltjes met kruidenboter met zongedroogde tomaat!


7. Met tomaten kun je de lekkerste zomergerechten maken! Een voorbeeld? Mijn tijmtomaatjes gevuld met mals kalfsgehakt! Extra bonus: ook kinderen vinden dit gezonde gerecht superlekker!


Kooktips voor je tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt:

  • bereiden: tomaatjes hol je heel makkelijk en snel uit met behulp van een meloenbolletjeslepel!
  • combineren: maak je maaltijd compleet met krokante zelfgebakken aardappeltjes of - heel anders maar niet minder lekker - spaghetti of tagliatelle met knoflook, peterselie en een gesnipperd pepertje, spaghetti aglio, olio e peperoncino

Recept: zo maak je zelf sappige tijmtomaatjes gevuld met mals kalfsgehakt!

Recept: zo maak je zelf spaghetti aglio, olio e peperoncino!


8. Voor het kipgerecht van de maand augustus gaan we op de oosterse toer: ik heb gekozen voor een roerbakschotel met kip, heel veel knapperig verse groenten, krokante cashewnoten en een fantastisch sausje! Gewoon proberen dit recept. Het is een topper!


Kooktips voor je oosterse roerbakschotel met kip, groenten en cashewnoten:

  • bereiden: zoals veel roerbakgerechten is ook deze kipschotel snel klaar. En dan is het smikkelen geblazen!
  • combineren: witte rijst. Meer heb je niet nodig om je hoofdgerecht compleet te maken. En het toetje bij deze maaltijd? Maak het heerlijke ananasijs van tip 9!

Recept: zo maak je zelf een heerlijke roerbakschotel met kip, groenten en cashewnoten!


9. In de zomer is niets zo verfrissend als fruitig sorbetijs! Wist je dat je dat heel makkelijk zelf kunt maken als je een ijsmachine hebt? Het is letterlijk een koud kunstje! Kies bijvoorbeeld voor mijn versgemaakt ananasijs!


Kooktips voor mijn ananasijs:

  • bereiden: een scheutje rum maakt mijn ananasijs extra lekker! Voor kinderen kun je de alcohol achterwege laten.
  • combineren: organiseer je een uitgebreide BBQ met veel gasten? Serveer dan als dessert een ijsbuffet! Je kunt al je ijssoorten al maken de dagen voordat je gasten komen. Makkelijk! Wil je een paar tips voor wat lekkere ijsrecepten? Wat dacht je van roomijs met M&M's, rozijnen en echte vanille? Of van romig cappuccino-ijs? Nog een ijssoort met een alcoholische tic? Ga voor Grand-Marnierroomijs

Recept: zo maak je zelf ananassorbetijs met een scheutje rum!

Recept: zo maak je zelf roomijs met M&M's!

Recept: zo maak je zelf cappuccinoroomijs!


Recept: zo maak je zelf romig Grand-Marnierijs!


10. Augustus is de laatste maand dat we nog kunnen genieten van die heerlijke Hollandse kersen. En dat doen wij hier in huis dan ook met volle teugen. Grote kans dus dat we ze de komende maand nog in allerlei toetjes gaan verwerken. 


Zo gaat zeker nog een keer mijn croissantpudding met hedelfingers - een van de allerlekkerste kersenrassen - de revue passeren! Bij jou thuis ook?


Baktips voor je croissantpudding met Hollandse kersen:

  • bereiden: deze pudding is een ideale manier om een restje croissants van je weekendontbijt op te maken. Maar natuurlijk mag je ze ook speciaal voor dit verrukkelijke dessert kopen!
  • combineren: het is geen licht toetje, deze croissantpudding. Wij laten hem daarom altijd voorafgaan door een hoofdgerecht dat wel licht is. Denk aan een (maaltijd)salade, een soepje of een (anders-dan-anders) gelegd broodje

Recept: zo maak je zelf een zomerse croissantpudding met Hollandse kersen!


Ik wens je een verrukkelijke augustusmaand toe!