dinsdag 21 juli 2020

Biefreepjes in een chunky verse tomatensaus met oregano


Heb je bieflappen in huis, maar weet je niet goed hoe je ze moet klaarmaken?


Wij weten er wel raad mee! Op zijn Italiaans smaken ze wat ons betreft het allerlekkerst!

  • Eerst maken we een kruidige tomatensaus. 
  • Een beetje een chunky saus, met grote stukken verse rijpe tomaten.
  • En een vleugje knoflook. 
  • En lekker veel Italiaanse kruiden. Denk aan oregano, marjolein en tijm. 
  • We maken de saus helemaal af met een ruime hoeveelheid vrij grof gemalen zwarte peper.
  • En een flinke scheut geurige olijfolie.
  • Ondertussen snijden we onze bieflappen in flinterdunne reepjes. 
  • Die drogen we goed - dat gaat het makkelijkst met een stukje keukenpapier. 
  • En dan braden we ze, heel kort, stevig aan in een gloeiend hete pan.
  • We scheppen de biefreepjes op de saus en smullen maar! 

Tip voor erbij: in de oven geroosterde krieltjes in de schil


Scroll snel door naar het volledige recept onder de foto!


Recept: zo maak je zelf biefreepjes in een chunky verse tomatensaus met oregano


Biefreepjes in een chunky tomatensaus met oregano


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 gram bieflappen
  • 10 rijpe trostomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenstukjes
  • ±3 dl water
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • 1 à 2 theelepels poedersuiker (afhankelijk van de zuurgraad van de tomatenstukjes en de zoetheid van de verse tomaten)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • boter en olijfolie om de biefreepjes aan te braden
  • een flinke scheut extra vergine olijfolie om de tomatensaus af te maken

Bereiding:

  1. Neem de bieflappen een halfuur voor het koken uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
  2. Kruis de tomaten in en dompel ze 20 seconden onder in kokend water. Je kunt ze daarna makkelijk ontvellen. Verwijder ook de pitjes. Snijd het tomatenvruchtvlees in niet te kleine stukken.
  3. Verhit de olijfolie in een pan en fruit daarin zachtjes de knoflook.
  4. Voeg alle ingrediënten vanaf de tomaten tot en met de suiker toe aan de knoflook. Verwarm de saus. Maal er wat verse zwarte peper overheen. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
  5. Snijd de bieflappen - dwars op de draad, dus niet in de richting van de vezels - in dunne reepjes. Snijd daarbij niet recht naar beneden, maar houd je mes een beetje schuin; een beetje zoals je ook een gebraden biefstuk zou snijden voor het serveren (trancheren heet dat). Dep de reepjes vlees goed droog met een stukje keukenpapier.
  6. Verwarm een zware pan of wok tot zeer heet. Laat de boter en de olijfolie heet worden in de pan.
  7. Braad de biefreepjes kort, maar stevig, aan in de hete vetten. Schep ze daarbij regelmatig om. Als de reepjes mooi bruin zijn, zijn ze klaar. Bestrooi ze met zout en peper.
  8. Maak je tomatensaus af door er een flinke scheut extra vergine olijfolie doorheen te roeren.
  9. Verdeel de saus over de borden.
  10. Schep de biefreepjes erbovenop en serveer je gerecht meteen.

Tips:

  1. Als je dat wilt kun je de biefreepjes ook door de saus scheppen. Verwarm de saus daarna niet meer, zodat de reepjes niet te ver doorgaren en taai worden.
  2. De chunky tomatensaus kun je ruim voor de maaltijd (tot en met stap 4) al maken en later weer opwarmen als dat je beter uit komt. Verwarm de saus niet te lang, zodat de stukjes tomaat niet te gaar worden en oplossen in de saus. Braad je biefreepjes pas vlak voor het serveren. 
  3. Voor een nog luxer gerecht kun je dit recept in plaats van met biefreepjes ook maken met gegrilde ribeye steaks (bijvoorbeeld van de BBQ). Trancheer je biefstuk vlak voor het serveren en schep de reepjes vlees op de saus.
  4. Deze biefreepjes zijn ook erg lekker als tapa!
  5. Ben je op zoek naar nog meer zomerse gerechten met verse tomaten? Daar staan er legio van op mijn blog, want ik ben een echte tomatenfreak. Wat dacht je van een mediterrane tomatensalade met gemarineerde olijven, in de oven gepofte cherrytomaatjes, tijmtomaatjes gevuld met mals kalfsgehakt, botermals draadjesvlees in een Italiaanse tomatensaus of verse tomatensoep met tuinkruiden en gehaktballetjes?

Recept: zo maak je zelf tomatensalade met gemarineerde olijven

Recept: zo maak je heerlijke in de oven gepofte tomaatjes

Recept: zo maak je tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt

Recept: zo maak je een zomers stoofpotje op zijn Italiaans

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste tomatensoep met gehaktballetjes

woensdag 15 juli 2020

Kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón!

Hij is onmisbaar bij je BBQ: een lekkere kruidenboter! Zelfgemaakt natuurlijk!


Smeer een likje op een robuuste snee desembrood. Smelt een plakje op je gegrilde steak, kip of hamburger. Verdeel wat vlokjes over je groentespiesjes. Schep een flinke klont door je gestoomde of gekookte krielaardappeltjes of op een grote opengesneden gepofte pieper. Etc...


Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste kruidenboter


Zelf kruidenboter maken is niet moeilijk!


Je kunt je kruidenboter op 1001 manieren maken. 


Je begint gewoon met een kommetje zachte roomboter. En dan neem je: 
  • wat gehakte tuinkruiden
  • een teentje knoflook
  • wat fijngehakte olijfjes of 
  • zongedroogde tomaatjes
  • een gesnipperd chilipepertje
  • pittige specerijen
  • een speciale soort zout(vlokken)
  • geraspte citroenschil
  • gehakte krokante spekjes 
Of wat je ook maar in huis hebt (niet allemaal tegelijkertijd natuurlijk). En dat klop je door de boter. 

Ik zou zeggen: volg je eigen smaak en leef je lekker uit! Dat doe ik zelf ook regelmatig en dat levert vaak verrukkelijke resultaten op.


Mijn laatste vondst op kruidenbotergebied? 


Een kruidenbotertje op smaak gemaakt met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón flakes

Zo lekker dat ik het recept meteen heb opgetekend! Voor jou, maar vooral voor mezelf en mijn gezin. Want dit botertje is er één dat nooit in de vergetelheid mag raken! Dit gaan we nog veeeel vaker eten!!

Mijn advies: ga snel naar het recept helemaal onder aan dit blog!

Of lees eerst nog even wat dat gerookte zeezout nou precies is. 
 

In elk geval: veel plezier met je gepofte-knoflook-en-gerookt-zeezout-boter!



Recept: zo maak je zelf kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón!


Wat is zeezout?


Zeezout ken je waarschijnlijk al. De lekkerste soorten - althans dat vind ik - zijn wat grover en bestaan uit flinterdunne vlokjes of piepkleine piramidetjes die hol zijn vanbinnen; als je dat zout goed bekijkt, kun je die machtig mooie piramidestructuur zelfs met het blote oog zien! 


Hoe wordt zeezout geproduceerd?


Ik schreef daar al eens eerder een blog over. Zonde om dat allemaal hier weer te gaan herhalen. Volg dus maar gewoon de link


Hoe maken ze van zeezout geróókt zeezout?


Eigenlijk is het antwoord te simpel voor woorden: het zout wordt gerookt in een rookoven! Op een plateau boven rokende houtmot. 

Je zou dat zelfs zelf kunnen doen als je een rookoven hebt. Instructies vind je op diverse websites, bijvoorbeeld op het blog van 'Il Tramonto' of 'OngewoonLekker'! 

Ook met de barbecue kun je heerlijke resultaten bereiken: ga maar naar 'BBQ-nl'. 

Leuk om te lezen. Of om er zelf mee aan de slag te gaan natuurlijk! 

Makers van rookzout variëren vaak met de houtsoorten die ze gebruiken voor het roken of ze voegen kruiden toe tijdens het rookproces. Daardoor smaakt elke soort rookzout weer een beetje anders. 


Welk rookzout gebruik ik voor mijn kruidenboter?


Ik ben een fan van het zeezout afkomstig uit het Engelse kustplaatsje Maldon. Dat bestaat uit vrij grote, heerlijk krokante flakes! Maldon-zout is erg lekker bij mijn ovenfrietjes of op een gegrilde ribeye met truffelmayonaise, om maar wat te noemen.

Je zult er dus niet vreemd van opkijken dat ik ook graag het rookzout van dezelfde fabrikant gebruik. Fantastisch! En nee, dit is geen betaalde blogpost...

Maldon zoutvlokken worden gerookt boven eikenhout. 

Door het roken krijgen de Maldon-zoutvlokken niet alleen smaak, ze krijgen er ook een kleurtje van; ze worden een beetje bruinig. Daardoor kun je hun piramidestructuur nog beter zien. Kijk maar op de foto hieronder. Voor alle duidelijkheid: ik heb de foto natuurlijk een beetje uitvergroot. 😉  


Zie je de mooie piramides van de gerookte zoutvlokken?


Waar gebruik je gerookt zeezout, behalve voor kruidenboter, nog meer voor?


Heb je even? Ik gebruik het namelijk heel vaak. 

Zo hadden we laatst bijvoorbeeld een barbecue gepland. Maar de regen viel echt met bakken uit de hemel...

De grillpan in de keuken binnen moest uitkomst bieden. Maar een grillpan geeft geen rooksmaak! En dus zoutten we onze steaks, kip, vis, hamburgers en groentespiesjes niet met gewoon zeezout, maar met gerookt zeezout! Zo haalden we toch die rokerige barbecuesmaak in huis. 

Ook gebraden vlees of gebakken vis - denk aan een lekkere moot zalm! - is heerlijk met gerookt zeezout. 

En wat dacht je van frietjes - uit de frituurpan of uit de oven - en ovenaardappeltjes bestrooid met gerookt zout?


Versgebakken frietjes zijn heerlijk met gerookt zeezout!


Of gebruik eens wat rookzout op een stamppot waar je normaal gesproken gerookte spekjes doorheen zou scheppen (voeg dan wel wat minder 'gewoon' keukenzout toe). 

Sprenkel je rookzout in elk geval pas vlak voor het serveren, dus na het bereiden, over je gerecht. Zo blijven de flakes lekker crispy!


Er zit ook rooksmaak in pimentón!


Hou je van een sterke rooksmaak in je gerechten, maar wil je een beetje uitkijken met je zoutconsumptie? 

Combineer het gebruik van gerookt zeezout dan met een snufje Spaans gerookt paprikapoeder, pimentón, of de extra pikante pimentón-flakes (NB: dat doe ik ook in mijn kruidenboter van vandaag)! 

Ik noem dat 'spelen met smaken', mijn favoriete hobby!


Kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón


Je begrijpt het: vorige week was ik dus weer eens aan het spelen met smaken. Zo kwam het dat mijn recept voor kruidenboter met gepofte knoflook, rookzout en pimentón het licht zag. 

Wat mij betreft was het een succesvol spelletje dat ik speelde die middag. En mijn man was ook enthousiast toen hij de kruidenboter aan tafel proefde.

Wat vind jij? Heb ik mijn meest recente smaakspelletje goed gespeeld?

Probeer het recept onder de foto meteen uit en laat me horen hoe het je smaakt!


Lekker pikante en rokerige pimentón-flakes!


Kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón!


Ingrediënten:

  • de teentjes van een half bolletje knoflook
  • een scheutje olijfolie
  • 125 gram zachte roomboter
  • 1 eetlepel fijngehakte selderijblaadjes
  • een flinke mespunt pimentón (poeder)
  • gerookt zeezout (naar smaak)
  • pimentón-flakes (naar smaak)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C. 
  2. Snijd de puntjes af van de teentjes knoflook zodat je het vruchtvlees binnenin ziet; pel de teentjes niet.
  3. Leg de teentjes knoflook in een schaaltje en schenk er de olijfolie overheen.
  4. Zet het schaaltje in de oven en pof de knoflook gedurende een halfuur. De knoflookpulp wordt ondertussen goudgeel van kleur en boterzacht. Neem de knoflook uit de oven en laat de teentjes afkoelen.
  5. Druk de teentjes knoflook leeg in een ander schaaltje en wrijf de pulp fijn.
  6. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Vermeng het geheel goed met een kleine garde of een vork totdat je een zachte, luchtige kruidenboter krijgt. 
  7. Proef en voeg eventueel nog wat extra rookzout en/of pimentón-flakes toe. 

Tip:

Serveer je kruidenboter op kamertemperatuur als je hem op brood wilt smeren. Je kunt hem ook in een mooi rolletje laten opstijven in de koelkast en er daarna plakjes van snijden. Dat ziet er met name prachtig uit op een luxe steak of op een sappige hamburger! Hoe je zo'n kruidenboterrolletje maakt? Je leest het allemaal in een eerder blog (met het recept voor hamburgers met pikante lavazoutboter)! Volg het rode linkje.


Recept: zo maak je een mooi kruidenboterrolletje!

Plakjes snijden van kruidenboter

Kruidenboter op een luxe hamburger


woensdag 8 juli 2020

Temperamentvolle caprese bagels: met zachte mozzarella en een vurige tomatensalsa!

Speciale lunch of snelle avondmaaltijd? Bagels zijn altijd goed. Zeker in de zomer!


Wij aten ze gisteren nog. Toen belegden we ze met een soort salade caprese. 


Met de nadruk op 'een soort'. De klassieke ingrediënten voor een caprese - mozzarella, basilicum en tomaten - zijn aanwezig op mijn caprese bagels, maar op een heel andere manier dan je misschien gewend bent. 

Het grote verschil zit hem in de tomaten. Die serveer ik niet in plakjes, maar ik maak er een sappige salsa van: piepkleine blokjes rijpe tomaat vermeng ik met o.a. fijngesnipperde sjalotjes, knoflook, olijfolie en een drupje witte balsamicoazijn. En natuurlijk een ruime hoeveelheid verse basilicum.

Maar dat is nog niet het complete plaatje. Als extraatje geef ik mijn bagel-salsa een beetje pit mee. Wat heet een beetje?! Een hele hoop als het aan mij - en vooral aan mijn man! - ligt. Door de salsa gaat altijd een gulle portie chilivlokken! 

Om het geheel helemaal af te maken, trek ik voor het beleggen van de bagels ook nog een zakje rucola uit de kast. Ook die heeft de nodige pit! De combinatie met de romige, melkachtige buffelmozzarella is echt fantastisch!

Lijkt het je wel wat, zo'n temperamentvolle caprese bagel met zachte mozzarella en een vurige salsa?


Ga dan snel aan de slag met het recept hieronder. Een aanrader voor gepassioneerde lekkerbekken! 


Recept: zo maak je zelf temperamentvolle caprese bagels: met zachte mozzarella en een vurige tomatensalsa


Temperamentvolle caprese bagels: met zachte mozzarella en een vurige tomatensalsa


Ingrediënten voor 4 bagels:


Voor de bagels:

  • 4 bagels
  • 4 bolletjes buffelmozzarella
  • ±100 gram rucola

Voor de tomatensalsa:

  • ±12 Tasty Tom-tomaten
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • de blaadjes van een bosje basilicum
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn
  • 0,5 à 1 theelepel poedersuiker
  • chilivlokken naar smaak
  • zout naar smaak

Bereiding:

  1. Maak eerste de salsa. Verwijder daartoe de pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
  2. Snipper de sjalotjes fijn. Doe hetzelfde met de knoflook en de basilicum.
  3. Vermeng alle salsa-ingrediënten. Proef en beslis of je nog wat meer poedersuiker, chilivlokken en/of zout wilt toevoegen. Wij houden van lekker pittig, maar bepaal zelf wat je het lekkerste vindt! 
  4. Snijd de bolletjes mozzarella in plakjes of scheur ze in stukjes. 
  5. Snijd de bagels open.
  6. Beleg de onderkantjes met een handje rucola. 
  7. Verdeel daar wat tomatensalsa overheen.
  8. Daarop mag de mozzarella.
  9. Garneer je bagels met nog een beetje van de salsa en - als je van een extra temperamentvolle bagel houdt - nog wat chilivlokken. 
  10. Leg de bovenkantjes van de bagels er losjes - of schuin - bovenop.

Tips:

  1. Deze bagels zijn onmogelijk netjes met je handen te eten. Leg dus maar gewoon bestek op tafel!
  2. Zet eventuele restjes salsa, mozzarella of rucola in schaaltjes op tafel, zodat iedereen nog wat meer kan nemen.
  3. Was je meer op zoek naar een voorgerecht? Serveer je salade caprese met vurige tomatensalsa zonder de bagels!  
  4. Nog meer recepten voor lekkere bagels? Wij eten onze bagels ook vaak met gerookte kip, bacon, rookamandelen en een honing-mosterdsausje. Maar ook mijn zomerse salade van garnalen, avocado en tomaat en de lichtpikante tonijnsalade met olijven en basilicum smaken voortreffelijk op een bagel! 

Recept: zo maak je zelf bagels met gerookte kip, rookamandelen en bacon!

Recept: zo maak je zelf een zomerse salade met garnalen, avocado en tomaat

Recept: zo maak je zelf een tonijnsalade met olijven en basilicum