Heb je bieflappen in huis, maar weet je niet goed hoe je ze moet klaarmaken?
Wij weten er wel raad mee! Op zijn Italiaans smaken ze wat ons betreft
het allerlekkerst!
- Eerst maken we een kruidige tomatensaus.
- Een beetje een chunky saus, met grote stukken verse rijpe tomaten.
- En een vleugje knoflook.
- En lekker veel Italiaanse kruiden. Denk aan oregano, marjolein en tijm.
- We maken de saus helemaal af met een ruime hoeveelheid vrij grof gemalen zwarte peper.
- En een flinke scheut geurige olijfolie.
- Ondertussen snijden we onze bieflappen in flinterdunne reepjes.
- Die drogen we goed - dat gaat het makkelijkst met een stukje keukenpapier.
- En dan braden we ze, heel kort, stevig aan in een gloeiend hete pan.
- We scheppen de biefreepjes op de saus en smullen maar!
Tip voor erbij: in de oven geroosterde krieltjes in de schil!
Scroll snel door naar het volledige recept onder de foto!
Biefreepjes in een chunky tomatensaus met oregano
Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 gram bieflappen
- 10 rijpe trostomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 blik tomatenstukjes
- ±3 dl water
- 3 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels gedroogde marjolein
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 rundvleesbouillonblokje
- 1 à 2 theelepels poedersuiker (afhankelijk van de zuurgraad van de tomatenstukjes en de zoetheid van de verse tomaten)
- zout en versgemalen zwarte peper
- boter en olijfolie om de biefreepjes aan te braden
-
een flinke scheut extra vergine olijfolie om de tomatensaus af te maken
Bereiding:
- Neem de bieflappen een halfuur voor het koken uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
- Kruis de tomaten in en dompel ze 20 seconden onder in kokend water. Je kunt ze daarna makkelijk ontvellen. Verwijder ook de pitjes. Snijd het tomatenvruchtvlees in niet te kleine stukken.
-
Verhit de olijfolie in een pan en fruit daarin zachtjes de knoflook.
- Voeg alle ingrediënten vanaf de tomaten tot en met de suiker toe aan de knoflook. Verwarm de saus. Maal er wat verse zwarte peper overheen. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
- Snijd de bieflappen - dwars op de draad, dus niet in de richting van de vezels - in dunne reepjes. Snijd daarbij niet recht naar beneden, maar houd je mes een beetje schuin; een beetje zoals je ook een gebraden biefstuk zou snijden voor het serveren (trancheren heet dat). Dep de reepjes vlees goed droog met een stukje keukenpapier.
- Verwarm een zware pan of wok tot zeer heet. Laat de boter en de olijfolie heet worden in de pan.
- Braad de biefreepjes kort, maar stevig, aan in de hete vetten. Schep ze daarbij regelmatig om. Als de reepjes mooi bruin zijn, zijn ze klaar. Bestrooi ze met zout en peper.
- Maak je tomatensaus af door er een flinke scheut extra vergine olijfolie doorheen te roeren.
- Verdeel de saus over de borden.
- Schep de biefreepjes erbovenop en serveer je gerecht meteen.
Tips:
- Als je dat wilt kun je de biefreepjes ook door de saus scheppen. Verwarm de saus daarna niet meer, zodat de reepjes niet te ver doorgaren en taai worden.
- De chunky tomatensaus kun je ruim voor de maaltijd (tot en met stap 4) al maken en later weer opwarmen als dat je beter uit komt. Verwarm de saus niet te lang, zodat de stukjes tomaat niet te gaar worden en oplossen in de saus. Braad je biefreepjes pas vlak voor het serveren.
- Voor een nog luxer gerecht kun je dit recept in plaats van met biefreepjes ook maken met gegrilde ribeye steaks (bijvoorbeeld van de BBQ). Trancheer je biefstuk vlak voor het serveren en schep de reepjes vlees op de saus.
- Deze biefreepjes zijn ook erg lekker als tapa!
- Ben je op zoek naar nog meer zomerse gerechten met verse tomaten? Daar staan er legio van op mijn blog, want ik ben een echte tomatenfreak. Wat dacht je van een mediterrane tomatensalade met gemarineerde olijven, in de oven gepofte cherrytomaatjes, tijmtomaatjes gevuld met mals kalfsgehakt, botermals draadjesvlees in een Italiaanse tomatensaus of verse tomatensoep met tuinkruiden en gehaktballetjes?