woensdag 8 juli 2020

Temperamentvolle caprese bagels: met zachte mozzarella en een vurige tomatensalsa!

Speciale lunch of snelle avondmaaltijd? Bagels zijn altijd goed. Zeker in de zomer!


Wij aten ze gisteren nog. Toen belegden we ze met een soort salade caprese. 


Met de nadruk op 'een soort'. De klassieke ingrediënten voor een caprese - mozzarella, basilicum en tomaten - zijn aanwezig op mijn caprese bagels, maar op een heel andere manier dan je misschien gewend bent. 

Het grote verschil zit hem in de tomaten. Die serveer ik niet in plakjes, maar ik maak er een sappige salsa van: piepkleine blokjes rijpe tomaat vermeng ik met o.a. fijngesnipperde sjalotjes, knoflook, olijfolie en een drupje witte balsamicoazijn. En natuurlijk een ruime hoeveelheid verse basilicum.

Maar dat is nog niet het complete plaatje. Als extraatje geef ik mijn bagel-salsa een beetje pit mee. Wat heet een beetje?! Een hele hoop als het aan mij - en vooral aan mijn man! - ligt. Door de salsa gaat altijd een gulle portie chilivlokken! 

Om het geheel helemaal af te maken, trek ik voor het beleggen van de bagels ook nog een zakje rucola uit de kast. Ook die heeft de nodige pit! De combinatie met de romige, melkachtige buffelmozzarella is echt fantastisch!

Lijkt het je wel wat, zo'n temperamentvolle caprese bagel met zachte mozzarella en een vurige salsa?


Ga dan snel aan de slag met het recept hieronder. Een aanrader voor gepassioneerde lekkerbekken! 


Recept: zo maak je zelf temperamentvolle caprese bagels: met zachte mozzarella en een vurige tomatensalsa


Temperamentvolle caprese bagels: met zachte mozzarella en een vurige tomatensalsa


Ingrediënten voor 4 bagels:


Voor de bagels:

  • 4 bagels
  • 4 bolletjes buffelmozzarella
  • ±100 gram rucola

Voor de tomatensalsa:

  • ±12 Tasty Tom-tomaten
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • de blaadjes van een bosje basilicum
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn
  • 0,5 à 1 theelepel poedersuiker
  • chilivlokken naar smaak
  • zout naar smaak

Bereiding:

  1. Maak eerste de salsa. Verwijder daartoe de pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
  2. Snipper de sjalotjes fijn. Doe hetzelfde met de knoflook en de basilicum.
  3. Vermeng alle salsa-ingrediënten. Proef en beslis of je nog wat meer poedersuiker, chilivlokken en/of zout wilt toevoegen. Wij houden van lekker pittig, maar bepaal zelf wat je het lekkerste vindt! 
  4. Snijd de bolletjes mozzarella in plakjes of scheur ze in stukjes. 
  5. Snijd de bagels open.
  6. Beleg de onderkantjes met een handje rucola. 
  7. Verdeel daar wat tomatensalsa overheen.
  8. Daarop mag de mozzarella.
  9. Garneer je bagels met nog een beetje van de salsa en - als je van een extra temperamentvolle bagel houdt - nog wat chilivlokken. 
  10. Leg de bovenkantjes van de bagels er losjes - of schuin - bovenop.

Tips:

  1. Deze bagels zijn onmogelijk netjes met je handen te eten. Leg dus maar gewoon bestek op tafel!
  2. Zet eventuele restjes salsa, mozzarella of rucola in schaaltjes op tafel, zodat iedereen nog wat meer kan nemen.
  3. Was je meer op zoek naar een voorgerecht? Serveer je salade caprese met vurige tomatensalsa zonder de bagels!  
  4. Nog meer recepten voor lekkere bagels? Wij eten onze bagels ook vaak met gerookte kip, bacon, rookamandelen en een honing-mosterdsausje. Maar ook mijn zomerse salade van garnalen, avocado en tomaat en de lichtpikante tonijnsalade met olijven en basilicum smaken voortreffelijk op een bagel! 

Recept: zo maak je zelf bagels met gerookte kip, rookamandelen en bacon!

Recept: zo maak je zelf een zomerse salade met garnalen, avocado en tomaat

Recept: zo maak je zelf een tonijnsalade met olijven en basilicum


Geen opmerkingen: