Pasta + tomatensaus!
Dat is toch een match made in
heaven!
Voor mij is het een sport steeds maar weer nieuwe variaties te bedenken op
het thema 'pasta met tomatensaus'
Je vindt op mijn blog al behoorlijk wat recepten voor allerlei soorten
pasta in combinatie met de meest uiteenlopende tomatensauzen.
Het recept van vandaag kwam in me op toen ik laatst - behoorlijk hongerig!
- achter mijn pc zat. Het was laat in de middag en de lunch lag al uren achter
me. Ken je dat? Dat je rond die tijd van de dag gewoon niet kunt stoppen met
fantaseren over de lekkerste gerechten om te maken voor de
avondmaaltijd?
Hoe dan ook: een boodschappenlijst was snel gemaakt.
Met mijn tussen de bedrijven door op een kladpapiertje gekrabbelde recept
dook ik na een kort supermarktbezoekje de keuken in
We hebben gesmuld die avond!
Ben je nieuwsgierig naar wat er precies op mijn papiertje stond? Mijn
handschrift is niet altijd even goed leesbaar, dus vandaag geen foto ervan. Ik
heb de krabbeltjes gewoon even voor je overgetypt:
- grote stukken kip bestuiven met bloem
- aanbraden in olijfolie
- paprikareepjes roerbakken
- uien fruiten met gesnipperde peen en knoflook
-
honing, witte wijn, bladselderij, blik tomaten, verse tomatenblokjes,
kalamata-olijven erbij
-
misschien een vleugje basilicum, tijm, oregano, rozemarijn, salie?
- en chilivlokken!
- samenvoegen en kip laten garen
- afmaken met peterselie en olijfolie
De saus was meteen af!
Precies goed op smaak: heerlijk fruitig, kruidig en met flink wat pit
door de chilivlokken!
Ook de kip was subliem!
Het bestuiven van het vlees met de bloem bleek een goede ingeving. Het
bloemjasje gaf niet alleen een verrukkelijke, fluweelzachte structuur aan de
buitenkant van de kip; het zorgde er ook voor dat het vlees heerlijk mals
bleef. Bovendien loste een klein beetje van de bloem tijdens het garen van de
kip op in de saus, waardoor die een ietsepietsje gebonden werd. En zich dus
later heerlijk aan de pasta hechtte!
En er was nog iets wat ons die avond opviel. Of eigenlijk meer de avond
daarna.
Je moet weten: ik kookte die dag in één keer een hoeveelheid voor twee dagen.
Dat doe ik vaker; het geeft me de tweede dag zo veel extra tijd!
Maar goed: de tweede dag smaakten zowel de saus als de kip nóg lekkerder dan
de eerste dag
Alle smaakmakers van de saus waren na al die uren staan mooi
samengekomen én ze waren ook nog eens heerlijk in (het bloemkorstje van) de
kip getrokken. Fantastisch!
Sinds die eerste keer maak ik mijn kip in Italiaanse tomaten-groentesaus dus
als het even kan al een dag voordat we hem eten. Of minstens enkele uren
voordat we aan tafel gaan. Heb jij vandaag niet zo veel tijd? Elk uur dat je
tomatensaus met kip eerder klaar is is al meegenomen!
Maar maak het wel, dit gerecht! Het is verduveld lekker en door het gebruik
van de grote hoeveelheid groenten ook nog eens supergezond!
Heb je ook interesse in de andere pastarecepten waar ik het hierboven over
had?
Onder het recept voor de pasta met kip in tomatensaus zal ik je een paar
linkjes geven voor nog meer pasta-met-tomatensaus-inspiratie!
Zó maak je zelf kip in een kruidige Italiaanse tomaten-groentesaus!
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 à 5 personen:
Voor de kip:
- 700 à 800 gram kipfilet (of kippendijenfilet)
- zout en versgemalen zwarte peper
- ±3 eetlepels bloem
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de tomaten-groentesaus:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 2 flinke uien
- 1 grote winterpeen
- 2 teentjes knoflook uit de pers
- 6 rijpe tomaten
- 1,5 eetlepel neutrale honing
- 1 kippenbouillonblokje
-
2 eetlepels fijngehakte bladselderij (of 2 theelepels gedroogde
bladselderij)
- 2 laurierblaadjes
- 2 theelepels gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gedroogde salie
- 1/2 theelepel chilivlokken (of meer, afhankelijk van je smaak)
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 dl droge witte wijn
- 1 blik tomatenblokjes
- water
- 100 gram kalamata-olijven zonder pit
- een bosje platte peterselie
- nog een paar eetlepels extra vergine olijfolie
- eventueel nog wat zout
Erbij:
- 500 gram pasta zoals penne of casarecce
- zout
- water
Bereiding:
-
Snijd de kip in stukken van ±25 gram. Bestrooi het vlees met zout en peper
naar smaak. Schep het geheel goed om. Verdeel de bloem over het vlees en
zorg ervoor dat de stukjes kip overal bedekt zijn met een dun laagje
bloem.
-
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een stoofpan met dikke bodem. Bak hierin
de kipblokjes lekker krokant aan. Het vlees hoeft nog niet helemaal gaar
te worden. Schep de kip uit de pan.
-
Snijd ondertussen de paprika's in reepjes. Schenk nog een extra eetlepel
olijfolie in de pan en roerbak hierin de paprikareepjes totdat ze her en
der wat bruine vlekjes vertonen, maar nog niet door en door gaar zijn; de
paprikareepjes mogen best nog een beetje een crunch hebben. Schep ook de
paprika uit de pan.
-
Snijd de uien in dunne halve ringen. Schil de winterpeen en snipper hem
zeer fijn. Fruit de uien en de wortelsnippers gedurende 10 minuten
zachtjes in de in de pan overgebleven olie. Fruit de knoflook een minuut
mee.
-
Kruis ondertussen de tomaten in en dompel ze ±20 seconden onder in kokend
water. Daarna laten de velletjes makkelijk los. Verwijder de pitjes uit de
tomaten en snijd het resterende vruchtvlees grof in stukken.
-
Voeg alle ingrediënten vanaf de honing tot en met de balsamicoazijn toe
aan het uienmengsel. Roer nog even kort.
-
Schenk de wijn en de tomatenblokjes (met het vocht uit het blik) bij de
groenten. Voeg ook de verse tomaten en de olijven toe. Breng het geheel
tegen de kook aan.
-
Leg de stukken kip in de saus. Leg het deksel op de pan en laat de kip in
±10 minuten lekker gaar worden. De saus wordt wat dikker door het
bloemjasje van de kip; voeg een beetje water toe als je dat nodig
vindt.
-
Kook de pasta beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de
verpakking.
-
Schep de paprikareepjes door het kipgerecht. Verwarm alles nog even
goed.
-
Snipper de peterselie grof. Maak je kip in tomaten-groentesaus af door er
de peterselie en een flinke scheut extra vergine olijfolie doorheen te
roeren. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout en/of chilivlokken
toe.
- Serveer de pasta met de kip en de saus.
Tips:
-
Ik zei het hierboven al: dit pastagerecht smaakt nog lekkerder als je het
ruim voor de maaltijd al maakt. Een dag van tevoren is zelfs een optie.
Roer wel pas vlak voor het serveren de peterselie en de olijfolie door de
saus. Je kunt je kipgerecht makkelijk opwarmen in de pan; voeg daarbij een
beetje extra water toe.
-
Liever geen pasta vandaag? Je kip in Italiaanse tomaten-groentesaus smaakt
ook heerlijk met
ovenaardappeltjes
of
in de oven geroosterde krieltjes!
-
En dan nu de beloofde linkjes naar andere verrukkelijke pastarecepten met
tomaat: