Heb je
- een heerlijk recept voor een Aziatisch hoofdgerecht,
- maar maak je het niet vaak omdat er te weinig saus bij zit
- en je een bijgerecht van gewone witte rijst
- dan te saai vindt smaken?
Dan heb ik nu een reden voor je om dat recept weer wat vaker uit de kast te
trekken! Maak er dit rijstgerecht bij dat bestaat uit:
- geurige (bij voorkeur in een rijstkoker) gekookte basmatirijst,
- vermengd met geroosterd zwart sesamzaad en
- een flinke klont romige boter of ghee (Indiase geklaarde boter)!
Want dit bijgerecht is zo smaakvol, smeuïg en tegelijkertijd crunchy dat je er eigenlijk geen saus bij nodig hebt. Ideaal!
Geurige basmatirijst met geroosterd zwart sesamzaad en roomboter
Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 personen:
- 300 gram basmatirijst van een goede kwaliteit
- ±500 ml water
- zout naar smaak
- 25 gram zwart sesamzaad
- ±35 gram roomboter of ghee (volg je eigen smaak voor de hoeveelheid)
Bereiding:
- Spoel de rijst goed af onder koud stromend water. Doe de rijst daartoe in een zeef. Zo gauw het spoelwater helder is, is je rijst klaar om verder te bereiden.
- Kook de rijst gaar. Volg voor de hoeveelheid water de instructies van je rijstkoker. Heb je geen rijstkoker, volg dan de kookinstructies op de verpakking van je rijst.
- Rijst koken in een rijstkoker zorgt altijd voor een perfect resultaat en is echt supermakkelijk. Doe de afgespoelde rijst, het water en een beetje zout naar smaak in de rijstkoker. Zet je rijstkoker aan, wacht een dik kwartier en klaar!
- Rooster ondertussen de sesamzaadjes in een droge pan (dus zonder vet) op een zacht pitje. Schep de zaadjes regelmatig om. Na ongeveer 5 minuten zijn ze lekker krokant en nootachtig van smaak. Lees even de tip onder het recept als je nog nooit eerder zwarte sesamzaadjes hebt geroosterd. Schep de zaadjes meteen uit de pan en laat ze goed afkoelen.
- Snijd de boter in kleine klontjes.
- Doe de gare rijst over in een serveerschaal en voeg de sesamzaadjes en de roomboter eraan toe. Schep het geheel een paar keer goed om totdat de zaadjes regelmatig door de rijst verspreid zitten en de boterklontjes zijn gesmolten.
- Serveer je rijst meteen.
Tips:
- Zwarte sesamzaadjes zijn wat moeilijker te roosteren dan witte. Vanwege hun kleur kun je niet goed zien wanneer ze precies klaar zijn. Houd het vuur onder je pan laag en schep je zaadjes regelmatig om. Over het algemeen zijn ze na een minuut of vijf krokant en vol van smaak. Pas op: proef je zaadjes niet recht uit de pan! Ze zijn loeiheet! Ben je bang dat je toch gaat twijfelen over het moment waarop je zaadjes klaar zijn? Rooster dan een half theelepeltje witte sesamzaadjes mee. Zo gauw die beginnen te verkleuren, zijn ook de zwarte zaadjes goed! Laat je zaadjes nooit in de pan liggen nadat je hem hebt uitgedraaid: door de restwarmte van de pan kunnen ze nog doorroosteren en alsnog verbranden.
- In sommige (Aziatische) supermarkten kun je ook kant-en-klaar geroosterd zwart sesamzaad kopen. Supermakkelijk!
- Ik maak mijn maaltijd meestal compleet met een portie knapperig verse roerbakgroenten op smaak gemaakt met o.a. knoflook, gember/gembersiroop, chilipeper en een sojasaus (hoisinsaus, ketjap manis, Chinese sojasaus, etc.). Wil je een voorbeeld? Probeer eens mijn geroerbakte sperzieboontjes met rode puntpaprika!
- Mijn geurige basmatirijst smaakt uitstekend bij Aziatische kip- of vleesgerechten als:
- kruidige Maleisische kipsaté
- sticky ketjapkip
- gefrituurde kipreepjes met krokante sesamzaadjes en zelfgemaakte sweet chili sauce
- krokant gebakken Chinese speklapjes
- verrukkelijke Indonesische gehaktballetjes
- Oosterse kipgehaktballetjes met sesamzaadjes
-
pittige
Indiaas gekruide kipreepjes (maak alleen de kip uit het recept zonder de sandwich)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten