woensdag 11 december 2019

10 Makkelijk voor te bereiden Kerstdesserts!


Als je mijn blog een beetje volgt, weet je het inmiddels: mijn kerst-diner-motto voor dit jaar luidt 'kies voor je kerstmenu gerechten uit die je makkelijk kunt voorbereiden'! Zo kun je als thuiskok zelf ook genieten!

Ik postte de laatste paar weken al een paar blogs met recepten voor makkelijk voor te bereiden voorgerechten, stoofpotjes en groentegerechten.

Vandaag zijn de desserts aan de beurt. Je maakt ze allemaal ruim voor je kerstdiner; de meeste al een dag van tevoren. Na het hoofdgerecht hoef je er alleen nog maar de laatste hand aan te leggen. En sommige desserts tover je zelfs al helemaal klaar op tafel, zó uit de koelkast!


Al dat gemak betekent overigens niet dat je gerechten saai zijn. Mijn desserts zijn superlekker en verhogen gegarandeerd de feeststemming aan je kersttafel!


Ik wens je verrukkelijke én ontspannen feestdagen!



Recepten 10 Makkelijk voor te bereiden Kerstdesserts


1. Toetje 1 is één van de beloofde 'direct-uit-de-koelkast-op-tafel-gerechten'. De luchtige, lichte en tintelend frisse frambozenmousse is in alle opzichten fantastisch!


Kersttips:

  • voorbereiden: maak je frambozenmousse al een dag voor kerst en verdeel hem direct over glazen/coupes/schaaltjes
  • bewaren: afgedekt in de koelkast
  • afmaken en serveren: de mousses kunnen direct uit de koelkast op tafel

Recept Lichte en luchtige frambozenmousse


2. Nog zo'n 'direct-uit-de-koelkast-op-tafel-dessert': een heerlijk luchtig en romig rijstdessert met stukjes krokante, geroosterde amandel!


Kersttips:

  • voorbereiden: maak je rijstdessert al helemaal de dag van tevoren
  • bewaren: in een grote, goed afgedekte schaal in de koelkast; leg ook nog een stuk huishoudfolie rechtstreeks op de rijst om uitdroging te voorkomen
  • afmaken en serveren: zet de schaal op tafel (met de laatste paar amandeltjes eroverheen) of verdeel je roomrijst over glazen of schaaltjes en garneer met de achtergehouden stukjes amandel; ook lekker: geef er los wat gesuikerde amandelen - zelfgemaakt of van de kerstmarkt - bij!

Recept Romig en luchtig rijstdessert met krokante amandelen


Recept Zelfgemaakte suikeramandelen


3. Nummer 3 is de favoriet van mijn gezin: deze chocolade-desserttaart met heel veel vers rood fruit en slagroom is niet alleen verrukkelijk, hij ziet er ook nog eens spectaculair uit! En hij is heel makkelijk te maken en voor te bereiden!


Kersttips:

  • voorbereiden: tot en met stap 14 kun je het hele recept de dag voor kerst al uitvoeren, dus het bakken en uitsnijden van de chocoladebodem, het kloppen van de slagroom en het schoonmaken van het fruit
  • bewaren: hiervoor staan er uitgebreid tips in het recept
  • afmaken en serveren: je desserttaart is verssamengesteld het allerlekkerst; doe dat dus pas vlak voor het serveren en... oogst dan veel succes! Genieten!

De chocoladebodem voor je desserttaart uithollen


Maak je chocolade-desserttaart op


Recept Feestelijke chocolade-desserttaart met vers fruit en room


4. Lijkt mijn chocolade-desserttaart je vreselijk lekker, maar wil je liever individuele porties serveren? Snijd de taartbodem dan in kleine blokjes. Leg deze in laagjes in mooie glazen om en om met wat fruit en room. Zo krijg je feestelijke trifles!


Kersttips:

  • voorbereiden: bak en snijd je chocoladecake al de dag voor kerst, net zoals je de slagroom al klopt en het fruit schoonmaakt; overigens zou je er ook voor kunnen kiezen een kant-en-klare chocoladecake te kopen bij de banketbakker
  • bewaren: alles mag - apart van elkaar - afgedekt in de koelkast behalve de cake; leg je blokjes in een schaal en bewaar ze afgedekt buiten de koeling
  • afmaken en serveren: vul je glazen vlak voor het serveren. Nog een extra tip: miniglaasjes met trifle doen het ook goed als klein gerechtje bij een grand dessert of op een dessertbuffet!

Recept Trifle van chocoladecake, rood fruit en room


Recept Mini-trifles van chocoladecake, rood fruit en room


5. Na een zwaar of uitgebreid diner wil je graag een licht dessert serveren. Een fruitgerecht is dan altijd een goede keuze. Deze dronken aardbei-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur is echt grandioos: feestelijk, fris en tegelijkertijd hartverwarmend door het gebruik van de alcohol-marinade!


Kersttips:

  • voorbereiden: maak je dronken fruitsalade voordat je aan tafel gaat voor het voorgerecht
  • bewaren: in de koelkast
  • afmaken en serveren: verdeel de aardbeien-appelsalade over glazen of schaaltjes en serveer meteen; als je dat leuk vindt, kun je er nog flensjes of ijs bij serveren

Recept Dronken aardbei-appelsalade voor je kerstdiner


6. Zin in een warm dessert? Maak dan mijn briochepudding met appeltjes en rozijnen! Nog een extra tip: hij is ook erg lekker bij je kerstbrunch!


Kersttips:

  • voorbereiden: bereid je briochepudding tot en met stap 9 al voor je kerstdiner
  • bewaren: zet je schaal neer op een koele plek; in de koelkast is niet nodig
  • afmaken en serveren: bak je briochepudding tijdens het hoofdgerecht; bestuif hem pas vlak voor het serveren met poedersuiker

Recept Feestelijke briochepudding met appeltjes en rozijnen


Recept Feestelijke briochepudding met appeltjes en rozijnen


7. Nog een warm dessert met appel: feestelijke flensjespakketjes gevuld met gekaramelliseerde appelpartjes!


Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt je flensjes al een dag voor kerst bakken; ook de appeltjes kun je dan al karamelliseren
  • bewaren: flensjes en appels apart - afgedekt - in de koelkast
  • afmaken en serveren: in het recept staan uitgebreide opwarminstructies; maak je flensjespakketjes verder af en dien ze meteen op; je dessert wordt nóg feestelijker als je er een bolletje - kant-en-klaar - kaneelijs bij serveert

Recept Flensjespakketjes met gekaramelliseerde appeltjes


8. Heb je een ijsmachine? Maak dan zelf dit geweldige cappuccino-ijs - met een vleugje kaneel! - en serveer het in cappuccinokopjes met een paar amaretti erbij!


Kersttips:

  • voorbereiden: maak het cappuccino-ijs de dag voor kerst of nog eerder; ook de slagroom en de chocoladerasp kun je al eerder maken
  • bewaren: bewaar het ijs in een goed sluitende diepvriesdoos, waar het net in past, in de vriezer; de slagroom en de chocolade mogen in de koelkast
  • afmaken en serveren: neem het ijs een halfuur voor het serveren uit de diepvries en zet het in de koelkast; maak je cappuccinokopjes op en serveer meteen

Recept Een gezellig kopje cappuccino-roomijs



9. Nog een superfeestelijk ijsdessert: zelfgemaakt maanzaadijs met geflambeerde kersen!


Kersttips:

  • voorbereiden: maak je maanzaadroomijs al een dag voor kerst of eerder
  • bewaren: bewaar het ijs in een goed sluitende diepvriesdoos, waar het net in past, in de vriezer
  • afmaken en serveren: neem het ijs een halfuur voor het serveren uit de vriezer en zet het in de koelkast; verwarm en flambeer je kersen en maak je desserts op

Recept Roomijs met maanzaad en geflambeerde kersen


10. Als laatste op de lijst een mini-dessert: mini-appeltaartjes van brosse kaneelbodempjes met daarop wat karamelappeltjes en een toefje slagroom. Ik serveer ze vaak na een uitgebreid diner als friandises bij de koffie of met zijn drieën tegelijk als echt dessert. De appeltaartjes zijn ook fantastisch als onderdeel van een grand dessert of een dessertbuffet!


Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt alle onderdelen al een dag voor kerst maken: de bodempjes, de appelvulling en de slagroom
  • bewaren: bewaar de bodempjes na afkoeling in een goed afgesloten koektrommel; de appelvulling en de slagroom gaan afgedekt de koelkast in
  • afmaken en serveren: bouw je appeltaartjes pas vlak voor het serveren op

Recept Piepkleine appeltaartjes met karamelappeltjes en een toefje slagroom

donderdag 5 december 2019

10 Makkelijk voor te bereiden Voorgerechten voor je Kerstdiner!


Krijg je dit jaar een grote groep gasten over de vloer voor het kerstdiner?
En wil je zelf ook nog de tijd hebben om volop van al het lekkere eten dat je maakt te genieten?
Dan is het zaak je diner goed te plannen!

Het makkelijkste zou zijn als je al je gerechten de dag voor kerst al (bijna) helemaal zou kunnen voorbereiden, toch?!

Ik verzeker je: dat kan! En al helemaal met één van de recepten voor voorgerechten uit het lijstje hieronder. Alle gerechten zijn niet alleen feestelijk en superlekker, maar ook nog eens heel praktisch!

Welk van de onderstaande 10 makkelijk voor te bereiden voorgerechten kies jij voor je kerstmenu?


Tip: eerder deze maand postte ik ook al twee blogs met allemaal makkelijk voor te bereiden kersthoofdgerechten en -groentegerechten. Wellicht doe je daar ook nog een paar goede ideeën op!

Ik wens je smakelijke feestdagen!



Recepten 10 Makkelijk voor te bereiden Voorgerechten voor je Kerstdiner


1. Laat ik dit lijstje beginnen met een supersnel, feestelijk én verrukkelijk voorgerecht: een carpaccio, niet van de standaard ossenhaas, maar van bresaola, Italiaanse gedroogd rundvlees, met geroosterde pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en rucola!



Kersttips:

  • voorbereiden: je hoeft vooraf - bijvoorbeeld een dag van tevoren - alleen maar de pijnboompitjes te roosteren en eventueel de kaas te schaven
  • bewaren: bewaar de pijnboompitten na afkoeling afgedekt in een schaaltje; de kaas moet in de koelkast
  • afmaken en serveren: zet alle borden op een rijtje en maak je salades af volgens de instructies in het recept 

Recept Feestelijke carpaccio van bresaola


2. Voor de nummer twee van deze lijst gaan we op de Franse toer. Mijn advies: bak zelf eens een heuse paté de campagne. Moeilijk is het niet en van één paté kunnen minstens vijftien personen genieten!



Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt je paté al een of twee dagen voor kerst bakken
  • bewaren: laat je paté afkoelen - in de vorm - en bewaar hem afgedekt in de koelkast
  • afmaken en serveren: snijd je paté vlak voor het serveren in niet te dikke plakken en serveer hem op toast of op een groene salade (zie de tips in het blog boven het recept)

Recept Zelfgebakken paté


3. Nog zo'n overheerlijke Franse terrine: een pastei - zonder lever - van kalfsvlees, kip, varkensvlees en ham, op smaak gemaakt met kruidige tijm én een paar scheutjes cognac en madera. Verrukkelijk op een bedje van gemengde sla!


Kersttips:

  • voorbereiden: bak je terrine al een dag van tevoren; je kunt dan ook de dressing voor je salade al maken, en de aspic als je die wilt serveren
  • bewaren: laat je pastei - in de vorm - afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast; bewaar je dressing en aspic ook in de koelkast
  • afmaken en serveren: als je dat wilt kun je je pastei al ruim voor de maaltijd snijden; maak de salade pas vlak voor het serveren af en schud daarbij de dressing nog even goed

Recept Pastei van kalfsvlees, ham en kip


Recept Salade met een paar lekkere plakken Franse terrine


    4. Een lichte soep doet het altijd goed als begin van een uitgebreide maaltijd. Wat dacht je van een luxe sherrybouillon gevuld met Hollandse garnalen en vrolijke ruitjes van gekruide omelet?


    Kersttips:

    • voorbereiden: de bouillon en de omeletruitjes kun je een dag voor je kerstdiner al maken, zoals in het recept uitgelegd
    • bewaren: na afkoeling mag alles afgedekt de koelkast in
    • afmaken en serveren: voer stap 9 en 10 van het recept pas vlak voor het serveren uit, d.w.z. het opwarmen en op smaak maken van de bouillon en de omelet en het opmaken van de borden

    Recept Bouillon met Hollandse garnalen en omeletruitjes



    5. Liever een fruitige en tegelijkertijd romige soep met een mediterraan karakter? Deze vegetarische soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's valt bij iedereen in de smaak! Ik serveer hem zelf ook vaak als amuse in koffiekopjes. Leuk!


    Kersttips:

    • voorbereiden: maak je soep een dag voor je kerstdiner en laat hem afkoelen
    • bewaren: afgedekt in de koelkast
    • afmaken en serveren: alles wat je hoeft te doen is opwarmen; lees mijn blog bij het recept voor leuke tips voor bijgerechten

    Recept Romige en kruidige soep van geroosterde tomaten en paprika's


    Recept Kerstamuse van een klein kopje soep


    6. Was je op zoek naar een feestelijk recept dat niet prijzig is? Kies dan voor mijn romige Limburgse mosterdsoep met krokante spekjes. Voor weinig geld maak je makkelijk een hele grote pan vol! 


    Kersttips:

    • voorbereiden: deze makkelijke soep maak je al een dag van tevoren; snipper dan ook al de prei voor het garnituur
    • bewaren: alles mag afgedekt de koelkast in
    • afmaken en serveren: warm je soep op vlak voor het serveren en maak de borden op 

    Recept Romige Limburgse mosterdsoep met krokante spekjes


    7. Gerookte zalm is al decennialang een topper tijdens de feestdagen en dat zal hij nog wel even blijven ook. Ik gebruik hem graag in een frisse salade met gemengde bladsla, tomatenblokjes, krokante zoete maïs en een dressing met een klein scheutje sherry erdoorheen. Top!


    Kersttips:

    • voorbereiden: snijd je tomaten al voor je kerstdiner (een dag van tevoren is mogelijk) en maak dan ook al je dressing
    • bewaren: afgedekt in de koelkast
    • afmaken en serveren: zet alle borden op een rijtje, schud je dressing nog even goed en maak je voorgerecht af

    Recept Kerstsalade van gerookte zalm, tomaat, maïs en sherryvinaigrette


    8. Nog zo'n all time classic: boozy garnalencocktail. Van oudsher serveerde mijn moeder die altijd in kleine tomaatjes. En nu staat dat recept weer op mijn blog!


    Kersttips:

    • voorbereiden: maak je saus (zonder de garnalen erdoor te scheppen) al een dag van tevoren en hol dan ook de tomaatjes al uit; bestrooi ze nog niet met zout
    • bewaren: afgedekt in de koelkast
    • afmaken en serveren: vul je tomaatjes maximaal een uur voor het serveren

    Recept Kersttomaatjes gevuld met een boozy garnalencocktail


    9. Voor velen is kerst geen kerst zonder kalkoen. Maar dat hoeft niet per se bij het hoofdgerecht te zijn. Serveer eens als voorgerecht deze fantastische salade met gerookte kalkoen, gerookte amandelen, kleine blokjes dadel en een vijgen-balsamicodressing!


    Kersttips:

    • voorbereiden: je kunt je dressing al een dag van tevoren maken; hak dan ook de amandelen en snijd de dadels in blokjes
    • bewaren: bewaar je dressing in de mengbeker in de koelkast; je amandelen en dadelblokjes hoeven niet in de koeling
    • afmaken en serveren: schud de dressing nog even goed, zet alle borden klaar en maak je salades af om te serveren

    Recept Kerstsalade van gerookte kalkoen en nog meer lekkers


    10. Mijn laatste suggestie voor een snel kerstvoorgerecht is heel speciaal: een salade van gerookte eendenborst met stukjes gebakken appel, walnoten en een dressing gemaakt met Maastrichtse kruisbessenjam. Voor een luxe start van je kerstdiner!


    Kersttips:

    • voorbereiden: tot en met stap 4 kun je dit gerecht helemaal een dag voor kerst al voorbereiden, d.w.z. je maakt je dressing al, bakt je appeltjes en hakt je noten
    • bewaren: de dressing en de appeltjes bewaar je - los van elkaar - afgedekt in de koelkast
    • afmaken en serveren: schud je dressing nog even goed, zet de borden klaar en maak je salades af om te serveren

    Recept Eendenborstsalade met gebakken appeltjes, walnoten en een fantastische dressing