donderdag 27 oktober 2016

Krokante bagel chips met knoflook en basilicum

Gisteren beloofde ik je het recept voor bagel chips. 


Die smaken namelijk perfect bij de pompoensoep met chorizo waar mijn post toen over ging!



Recept Bagel chips met knoflook en basilicum


Wat zijn bagel chips? 


Dat zijn krokant gebakken dunne plakjes bagels. Je kent ze wel: die heerlijke broodjes met een gat erin die qua uiterlijk zo lijken op een donut.

De chips maak je in je oven onder toevoeging van een lekkere scheut olijfolie, knoflook en basilicum. Ze worden dus niet gefrituurd!


Bagel chips zijn ideaal als krokantje bij je soep!

Maar ook als borrelhapje slaan ze geen slecht figuur. Kinderen zijn er dol op! 

Meteen maken dus. Veel tijd en moeite kost het niet!


Krokante bagel chips met knoflook en basilicum


Hoe maak je zelf bagel chips met knoflook en basilicum?


Ingrediënten voor een bijgerecht of een borrelhapje:

  • 4 bagels
  • olijfolie
  • 3 teentjes knoflook uit de pers
  • 70 gram basilicum op olie (potje)
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor tot 150°C.
  2. Snijd de bagels met een scherp glad mes in kleine dunne plakjes (zie foto's).
  3. Leg de plakjes bagel op een bakplaat en schenk er wat olijfolie overheen. Bestrooi ze met een beetje zout en wat peper. Voeg ook de knoflook en de basilicum toe.
  4. Tos het geheel met de handen goed om, zodat alle bagelplakjes bedekt worden met olijfolie, knoflook en basilicum. Verdeel de chips zo over de bakplaat, dat er niet te veel plakjes over elkaar heen liggen (heb je een heel kleine oven, bak dan twee porties na elkaar).
  5. Bak de chips in ongeveer een halfuur krokant en lichtbruin. Schep ze af en toe om. Draai de oven wat lager, als de chips te bruin dreigen te worden.

Tips:

  1. Laat de chips na het bakken eerst helemaal afkoelen en verpak ze dan in een goed afgesloten trommel of doos. Zo kun je de bagel chips een paar dagen bewaren.
  2. Serveer je de bagel chips als bijgerecht bij een maaltijdsoep (zoals de kruidige pompoensoep met chorizo van de post van gisteren of mijn Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook), dan is deze portie voldoende voor 4 personen. Is de soep een voorgerecht, dan heb je genoeg voor ±12 personen.
  3. Basilicum op olie vind je in potjes bij de kruiden in de supermarkt. Door de olie blijven de kruiden mooi 'plakken' aan de bagel chips. Vervanging door gedroogde kruiden is niet aan te raden.

Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook

Kruidige pompoensoep met chorizo en bagel chips

woensdag 26 oktober 2016

Kruidige pompoensoep met Spaanse chorizo

Halloween komt eraan! 

Als je net als ik de voedingstrends op internet een beetje volgt, dan zul je in aanloop naar dit spookachtige feest alle macabere food-foto’s wel al gezien hebben: tulbanden overgoten met een bloedrode saus, cupcakes met spinnen erbovenop, mummiebroodjes… Heel wat lugubere hapjes passeren de revue!

Bij het zien van al die foto’s heb ik al genoeg gegriezeld dit jaar. Daarom op deze plek geen angstaanjagend Halloweenrecept. Maar wel een verschrikkelijk lekker!


Wij eten op 31 oktober pompoensoep! En niet zomaar een pompoensoep, maar eentje met heel veel smaak en diepgang. Hij is heerlijk kruidig, licht pikant en romig.


Recept: zo maak je zelf kruidige pompoensoep met Spaanse chorizo


Het liefst gebruik ik voor mijn pompoensoep flespompoenen. 


Die geven de soep een fluweelachtig zachte structuur en een nootachtige smaak. 

Verder gaan er veel verse kruiden en specerijen in. Denk aan tijm, bladselderij, kerrie en gerookt paprikapoeder, pimentón. 

De smaak van de pimentón komt terug in de Spaanse chorizo, die in piepkleine blokjes op het laatste moment in de soep gaat. 

Geroosterde pompoenpitten zorgen voor een krokantje.


Ingrediënten voor pompoensoep


Bijzonder aan deze pompoensoep is ook dat je de pompoen niet gewoon gaar kookt, maar dat je hem eerst in de oven roostert met olijfolie. 


De smaak van het roosteren wordt versterkt doordat je ook de knoflook die erin gaat in de oven poft. Die wordt dan boterzacht en bijna karamelachtig van smaak. Verrukkelijk door de soep!


In de oven geroosterde pompoen


Als extraatje serveer ik bij deze soep altijd bagel chips


Daarvoor snijd ik bagels in dunne plakjes, die ik in de oven krokant bak met een scheutje olijfolie, wat knoflook en een ruime hoeveelheid basilicum.


Bagel chips met knoflook en basilicum


Ik zal je er morgen het recept voor geven, zodat je ruim voor Halloween beide recepten bij elkaar hebt!

Veel plezier ermee!


Recept Kruidige pompoensoep met Spaanse chorizo


Hoe maak je zelf pompoensoep met Spaanse chorizo?


Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 5 à 6 personen of een voorgerecht voor 10 à 12 personen:

  • 2 flespompoenen van ruim 1 kg per stuk
  • 8 teentjes knoflook in de schilletjes
  • de blaadjes van een bosje verse tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
  • pure olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 middelgrote worteltjes, geschrapt en grof gehakt
  • 4 takjes bladselderij, grof gehakt
  • 1 Spaanse peper, ontdaan van pitjes en zaadlijsten en fijngehakt
  • 150 gram afkokende aardappels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • ½ theelepel pimentón
  • 1 theelepel mild kerriepoeder
  • 1½ à 2 liter water
  • 4 à 5 kippenbouillontabletten
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 ons fijne chorizo in plakken van ½ cm dik
  • 100 gram pompoenpitten

Bereiding:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor tot 225°C.
  2. Snijd de pompoenen in grote stukken. Verwijder hierbij de pitten. Schillen is niet nodig.
  3. Leg de stukken pompoen op de bakplaat van de oven samen met de knoflookteentjes en de tijm. Sprenkel er wat olijfolie overheen. Rooster de pompoen en de knoflook in een halfuur gaar en goudbruin.
  4. Fruit ondertussen de uiensnippers in een beetje olie glazig. Neem hiervoor een grote pan. Voeg na ongeveer 10 minuten de wortel, de bladselderij, de Spaanse peper, het kerriepoeder en de pimentón toe en fruit deze ingrediënten nog even mee.
  5. Snijd de schil van de stukken geroosterde pompoen; dat gaat nu heel gemakkelijk. Leg de pompoenstukken bij het gefruite groentemengsel in de soeppan. Knijp de teentjes geroosterde knoflook erboven uit. Voeg ook de aardappelblokjes, een halve liter water en één bouillonblokje toe. Kook het geheel supergaar in een dik kwartier. Laat het groentemengsel een beetje afkoelen.
  6. Snijd de plakken chorizo in piepkleine blokjes.
  7. Rooster de pompoenpitten onder regelmatig omscheppen in een koekenpan zonder vet totdat ze licht kleuren en lekker krokant zijn.
  8. Pureer het pompoenmengsel vervolgens goed in de foodprocessor of met een staafmixer. Het uiteindelijke resultaat moet een zeer fijne, fluweelzachte massa zijn.
  9. Maak de soep af met de rest van het water, de resterende bouillontabletten, eventueel nog wat zout en versgemalen zwarte peper. Proef goed en maak de soep lekker op smaak.
  10. Schep in elke soepkom wat soep en strooi er een lekkere portie chorizo en pompoenpitten overheen. Serveer er bagel chips bij (recept morgen op dit blog).

Tips:

  1. Pimentón is Spaans gerookt paprikapoeder. Het is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kruiden- en specerijenwinkels, in sommige supermarkten en via diverse websites.
  2. Als je de chorizo achterwege laat en de kippenbouillon vervangt door groentebouillon, is deze soep ook geschikt voor vegetariërs. Wellicht wil je de soep dan nog iets pikanter maken door wat extra pimentón toe te voegen.
  3. Maak dit gerecht nog luxer door in elke kom soep een lepel lobbig geklopte ongezoete slagroom te scheppen. Mmmm!!
  4. Leuk idee: serveer deze pompoensoep in kleine glaasjes voor een feestelijke herfst-amuse of een origineel 'borrelhapje'!
  5. Je kunt de pompoensoep prima invriezen. Voeg wel pas na het ontdooien en verwarmen de chorizo en de pompoenpitten toe.

vrijdag 21 oktober 2016

Griekse paprika's gevuld met kruidenrijst, gehakt en tomaten

Een makkelijk en gezond gerecht voor zaterdag: paprika's gevuld met rijst, die op smaak gemaakt is met rul gebakken gehakt, fruitige tomaten, een beetje knoflook en citroenrasp en veel verse tuinkruiden. Een lekkere scheut extra vergine olijfolie maakt het geheel af!


Heerlijk! Een echte gezinsfavoriet!


Recept Griekse paprika's, gevuld met kruidenrijst, gehakt en tomaten


Griekse paprika's gevuld met kruidenrijst, gehakt en tomaten


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 6 niet te grote groene paprika’s
  • 300 gram langkorrelrijst
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels pure olijfolie
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 4 theelepels gedroogde oregano
  • de rasp van een citroen
  • 8 rijpe trostomaten
  • een ruime hoeveelheid versgehakte platte peterselie
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg hierbij zout toe.
  2. Verwarm de oven voor tot 175°C.
  3. Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag de pure olijfolie en bak hierin het gehakt rul. Maak het gehakt op smaak met een beetje zout.
  4. Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en 20 seconden onder te dompelen in kokend water. Het velletje laat daarna gemakkelijk los. Verwijder ook de pitjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  5. Voeg de rijst, de oregano, de knoflook en de citroenrasp toe aan het gehakt. Bak het geheel een paar minuten. Draai het vuur uit en schep de tomatenblokjes en de peterselie door de rijst.
  6. Maak de rijstvulling stevig op smaak met de extra vergine olijfolie, een niet te zuinige hoeveelheid versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout.
  7. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en leg de paprikahelften in twee ovenschalen.
  8. Bestrooi de paprika’s met een beetje zout en peper. Verdeel de vulling over de paprika’s. Een eventueel restje kun je vlak voor het serveren nog even bakken en los bij de paprika’s serveren.
  9. Gaar de gevulde paprika’s in de oven gedurende 20 à 30 minuten. Ze moeten nog een beetje een bite hebben.
  10. Serveer het gerecht meteen.

Tips:

  1. Tot en met stap 8 kun je dit gerecht ruim voor de maaltijd al voorbereiden. Dek de schalen af en bewaar ze in de koelkast.
  2. Serveer de rijst ook eens zonder paprika’s. Geef er dan een heerlijke Griekse salade met gemarineerde feta bij.

donderdag 20 oktober 2016

Amuse van een aardappelpannenkoekje met gerookte zalm

Meteen bij de start van je (kerst)diner al indruk maken op je gasten? Zet ze dan een amuse voor van een klein aardappelpannenkoekje met gerookte zalm!


Dit mini-gerechtje is niet moeilijk om te maken en het is superlekker!



Amuse van een aardappelpannenkoekje met gerookte zalm


Ben jij je kerstdiner al aan het plannen?


Ik merk dat sommige mensen om mij heen alweer bezig zijn met het plannen van het kerstdiner!!

Ja echt! Misschien een beetje vroeg, maar als je te lang wacht met het uitnodigen van je gasten, zou je weleens achter het net kunnen vissen, zo is de insteek. Iedereen heeft het zo druk tijdens de kerst!

Op mijn blog staat dit jaar nog geen speciaal daarvoor bedoeld kerstrecept. Maar vandaag wil ik daar een beginnetje mee maken. En waar kan ik dan beter mee van start gaan dan met een amuserecept?

Het recept ligt in het verlengde van mijn post van gisteren.


Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, met gerookte zalm


Aardappelpannenkoekje met gerookte vis als amuse!


Het daar besproken Limburgse streekgerecht ‘riefkeukskes’ leent zich in een mini-uitvoering bij uitstek voor een lekker hapje vooraf. Als je hier je gasten al vroeg op de avond mee verrast, kan je (kerst)diner niet meer stuk!

Hoe dit speciale gerechtje er uitziet? 

Je begint met een klein krokant aardappelkoekje, gemaakt van geraspte aardappels. Daarop leg je een mooi stukje gerookte zalm (of een andere soort gerookte vis, als je dat lekkerder vindt).


Amuse van een aardappelpannenkoekje met gerookte forel


Een toefje mierikswortelroom erop en dan nog een paar sprietjes bieslook.

Het totaal is een plaatje! En lekker!!

Geen visliefhebber? Kies dan voor een luxe soort vleeswaren! Wat dacht je van Zwitsers bündnerfleisch, Spaanse serranoham, Duitse casselerrib, kruidige pastrami of feestelijke gerookte kalkoen?


Recept Amuse van een aardappelpannenkoekje met gerookte zalm


Amuse van een aardappelpannenkoekje met gerookte zalm


Ingrediënten voor ±20 amuses:


Voor de aardappelpannenkoekjes:

  • 750 gram vastkokende aardappels
  • 1 ei
  • 50 gram bloem
  • 1 dl melk
  • zout naar smaak
  • wat grof gemalen zwarte peper
  • plantaardige margarine voor het bakken

Voor de mierikswortelroom:

  • 4 eetlepels lobbig geklopte slagroom
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 theelepels mierikswortelpuree
  • 1 theelepel grove mosterd
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Voor het beleg:

  • 2 ons gerookte zalm in dunne plakjes
  • 40 sprietjes bieslook

Bereiding:

  1. Begin met het bakken van de aardappelpannenkoekjes. Schil daartoe de aardappelen en rasp ze grof. Dat gaat het makkelijkste met behulp van de grove raspschijf van de foodprocessor. 
  2. Doe de rasp over in een beslagkom en roer de andere ingrediënten behalve de margarine erdoorheen (als je niet zeker bent over de hoeveelheid zout en peper, bak dan eerst een proefkoekje en voeg eventueel nog wat extra zout of peper toe).
  3. Verhit in een grote koekenpan een beetje margarine. Draai de pan goed rond, zodat de hele bodem bedekt is met hete margarine. Daarna mag het vuur iets lager. Plaats een bakring met een doorsnede van 6 à 7 cm in de pan. Het beste kun je een bakring gebruiken, die een omhoog stekend greepje heeft aan de bovenkant; dat wordt niet heet. Heb je geen bakring met een greepje, hou dan een tangetje bij de hand, waarmee je de ring zo meteen kunt optillen. Anders brand je je vingers.
  4. Schep een lepel beslag in de ring en druk de aardappelrasp goed aan. Zo ontstaat een dun pannenkoekje. Laat het koekje kort bakken, zodat het niet gaat uitlopen als je de ring verwijdert. Verwijder dan de ring. Vorm zo meer pannenkoekjes.
  5. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Als ze goed dun zijn, zijn ze dan ook meteen gaar van binnen. Gaat het bruinen te snel, laat de koekjes dan nog even doorgaren op een lage stand.
  6. Neem de aardappelpannenkoekjes uit de pan en leg ze op een velletje keukenpapier.
  7. Bak zo alle pannenkoekjes. Laat ze afkoelen tot lauw.
  8. Maak ondertussen de mierikswortelroom door alle ingrediënten luchtig door elkaar te scheppen. Doe de room over in een (wegwerp)spuitzak.
  9. Verdeel de zalm in 20 stukjes.
  10. Beleg de pannenkoekjes met de zalm en spuit er een toefje mierikswortelroom op. Garneer met de sprietjes bieslook.
  11. Serveer de hapjes op kleine bordjes als amuse.

Tips:

  1. Je kunt de aardappelpannenkoekjes al ruim van tevoren bakken. Bewaar ze na afkoeling afgedekt in de koelkast. Bak ze kort in een koekenpan met anti-aanbaklaag (zonder toegevoegd vet) om ze te verwarmen.
  2. Je serveert de koekjes bij voorkeur niet te warm; anders gaat de zalm garen en dat is niet de bedoeling.
  3. Wil je niet aan de slag met de bakring in de pan, dan kun je de pannenkoekjes ook uitsteken uit grotere aardappelpannenkoekjes. Je heb dan wel meer afval, maar dat gaat ook wel op!
  4. Een eventueel restje mierikswortelroom kun je in de koelkast nog een dag bewaren.
  5. Lees de blog hierboven voor het gebruiken van andere soorten beleg.
  6. Variatietip: leg 3 aardappelpannenkoekjes met verschillend beleg op een bord voor een compleet voorgerecht. Noem het bijvoorbeeld: trio van aardappelpannenkoekjes of trio van Limburgse riefkeukskes.
  7. Dit gerechtje doet het ook leuk op een (Oudejaarsavond)buffet of zelfs als amuse bij een high tea!

woensdag 19 oktober 2016

Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, met gerookte vis en mierikswortelroom

Een van de allerlekkerste Limburgse streekgerechten: riefkeukskes. Dat zijn krokante aardappelpannenkoekjes. Ze smaken het beste vers uit de pan!


Erbij eet ik graag gerookte vis. Forel, zalm, heilbot. Het is allemaal even lekker! En een fris-pikant sausje met mierikswortel!


Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, met gerookte forel en mierikswortelroom


Streekgerechten terug van weggeweest!


De terugkeer van het streekgerecht! Wat een leuke trend is dat!

Steeds vaker als ik ga eten in een restaurant of bij vrienden gebeurt het dat mij een traditioneel streekgerecht wordt voorgezet. Soms gaat het om een ouderwets gerecht volgens een eeuwenoud recept. Een andere keer wordt er een moderne draai gegeven aan een oud recept. Maar altijd is het lekker!

Het valt niet te ontkennen: onze voorouders stonden hun mannetje in de keuken!


Riefkeukskes, een fantastisch streekgerecht uit Limburg


De leukste recepten vind ik (natuurlijk; wie niet?) die uit mijn eigen regio. En dat is niet Zuid-Holland, hoe graag ik hier ook woon. Nee, mijn culinaire roots liggen in Zuid-Limburg!

Het meest bekende streekgerecht uit Limburg is ongetwijfeld de vlaai. Die heeft inmiddels heel Nederland veroverd. Ik bak er regelmatig eentje als ik mezelf (en mijn gezin!) wil verwennen!

Maar Limburg kent veel meer streekgerechten die landelijke bekendheid zouden verdienen. Vandaag wil ik de riefkeukskes in het zonnetje zetten. Het verwondert mij dat dit verrukkelijke gerecht niet bekender is.

Daar ga ik dus verandering in brengen! Zodat je straks niet meer verbaasd vraagt: “Riefkeukskes, wat zijn dat nou in hemelsnaam?!”


Limburgse riefkeukskes, de lekkerste aardappelpannenkoekjes van Nederland


Eerst maar eens het antwoord op die vraag. Het zijn aardappelpannenkoekjes. 

Ze worden niet gemaakt van aardappelpuree, zoals je misschien zou verwachten, maar van geraspte, rauwe aardappels. 

Het bekendste gerecht waar ze een beetje op lijken is de Zwitserse rösti. Die wordt ook gemaakt van geraspte aardappels, al zijn die niet rauw.


Duitse reibekuchen


In Duitsland kennen ze de riefkeukskes wel. Daar worden ze ‘reibekuchen’ genoemd. Een naam die op de Limburgse naam lijkt. 

In beide gevallen zit de bereidingswijze in het woord verwerkt: ‘rieven’ in het Limburgse en ‘reiben’ in het Duits betekenen allebei ‘raspen’. 

Als je weleens op een van de beroemde Duitse kerstmarkten bent geweest, heb je daar misschien wel ‘reibekuchen’ gegeten. Er is bijna altijd een kraam die ze versgebakken verkoopt.


De riefkeukskes van mijn moeder


Tijdens mijn jeugd at ik zeer regelmatig riefkeukskes. Het was een echt zaterdagavondgerecht. Mijn moeder schilde de aardappels en bakte de pannenkoekjes. Alleen voor het ‘rieven’ moesten de kinderen zorgen. Dat was steevast haar voorwaarde. En dat was in die tijd geen sinecure!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij zo vaak mogelijk probeerde te drukken voor dit corvee. 

‘Rieven’ deed je namelijk niet met een keukenmachine, zoals nu, maar met een ouderwetse groentemolen. Zo eentje die je moest vastschroeven aan de rand van de tafel of het aanrecht. De aardappels gingen er aan de bovenkant door de vulopening in. Daar moest je ze aandrukken. Ondertussen draaide je met je andere hand aan een zwengel. En als je heel hard werkte, echt heel hard, dan kwamen er allemaal aardappelsliertjes uit! 

Oef, voor zes personen was dat een verschrikkelijke klus, dat kan ik je verzekeren…

Daarna werd de aardappelrasp gemengd met eieren, bloem, melk en wat zout en peper. Van dat beslag werden in de koekenpan zo dun mogelijke krokante pannenkoekjes gebakken. 

Zo lekker! Na de eerste hap was je meestal het harde werk weer vergeten, maar toch. De volgende dag had je gegarandeerd spierpijn!


Aardappelpannenkoekjes met gerookte vis en mierikswortelroom: smullen!


Eenmaal het huis uit at ik jarenlang geen riefkeukskes meer. Totdat ik een foodprocessor aanschafte. 

Sindsdien staan de aardappelpannenkoekjes best vaak om mijn menu. 

Het liefst eten we ze met gerookte vis (koud- en warmgerookte zalm, gerookte forel, gerookte heilbot) en een sausje van mierikswortel, mosterd, mayonaise en room. 

Zo aten we ze voor het eerst in een restaurant in Noord-Duitsland. Werkelijk voortreffelijk!

Hou je niet van vis? Je kunt de riefkeukskes ook zonder bijgerecht eten. Zo aten we ze vroeger eigelijk altijd. 

Ook lekker erbij: allerlei vleeswaren, zoals casselerrib, Zwitsers bündnerfleisch, Italiaanse bresaola, een goede gedroogde ham, etc.


Amuse van een riefkeukske met gerookte zalm en mierikswortelroom


Riefkeukskes als amuse


Je zou ook een heel leuke amuse kunnen maken van de riefkeukskes. Morgen vertel ik je hoe je dat het beste kunt doen!


Recept Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, met gerookte zalm en mierikswortelroom


Limburgse riefkeukskes, aardappelpannenkoekjes, met gerookte vis en mierikswortelroom


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 à 4 personen:


Voor de aardappelkoekjes:

  • 1,5 kg vastkokende aardappels
  • 2 dl melk
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • zout
  • grof gemalen zwarte peper
  • plantaardige margarine voor het bakken

Voor de mierikswortelroom:

  • 6 eetlepels lobbig geklopte slagroom (zonder suiker)
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 6 theelepels mierikswortelpuree
  • 1,5 theelepel grove mosterd
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de vis:

  • 4 ons gerookte vis (koud- of warmgerookte zalm, gerookte forel, gerookte heilbot)
  • een bosje bieslook, in ringetjes geknipt

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en rasp ze grof in de foodprocessor. Dat gaat het beste met de grove raspschijf.
  2. Doe de rasp over in een beslagkom en schep de andere ingrediënten behalve de margarine erdoorheen. Mocht je niet zeker zijn over de hoeveelheid zout en peper, bak dan eerst een mini-proefkoekje. Voeg eventueel nog wat extra zout of peper toe.
  3. Verhit in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag een beetje margarine. Schep een groentelepel beslag in de pan en druk de aardappelrasp goed plat. Zo ontstaat een dun pannenkoekje. Bak in dezelfde pan nog twee pannenkoekjes.
  4. Bak de riefkeukskes aan beide kanten goudbruin. Draai dan het vuur laag en laat de pannenkoekjes nog een beetje doorgaren. Als ze goed dun zijn, zijn ze vrij snel gaar vanbinnen. Bak de aardappelpannenkoekjes op het laatst nog even op groot vuur, zodat ze lekker krokant worden.
  5. Neem de aardappelpannenkoekjes uit de pan en leg ze op een velletje keukenpapier.
  6. Bak zo alle riefkeukskes.
  7. Maak ondertussen de mierikswortelroom door alle ingrediënten luchtig door elkaar te scheppen.
  8. Zet een grote schaal met riefkeukskes op tafel. Zet er een schaal met gerookte vis, een kommetje met mierikswortelroom en een bakje met bieslook naast. Laat iedereen zichzelf bedienen. Dat is verreweg het gezelligste!

Tips:

  1. Een eventueel restje mierikswortelroom kun je in de koelkast nog een dag bewaren.
  2. Je werkt nog sneller als je met twee koekenpannen tegelijkertijd riefkeukskes bakt. Hoe sneller ze op tafel staan, hoe krokanter ze zijn!
  3. Liever geen vis? Lees het blog hierboven voor nog meer combinatietips!

dinsdag 18 oktober 2016

Limburgse appel-kruimelvlaai

Dit is een van mijn favoriete appelgebakrecepten: de appel-kruimelvlaai die ik al jaren maak. Met veel succes.


Ik verfijnde het van oorsprong Limburgse recept toen ik in Afrika woonde. Waar ik mijn inspiratie vandaan haalde? Lees snel verder!



Recept: de lekkerste Limburgse appel-kruimelvlaai bak je zelf!


Hoe een Limburgse vlaai nog lekkerder werd door het gebruik van slechte appels...


West-Afrika. Een kleine vier jaar lang mocht ik het mijn thuis noemen. En dat was niet altijd even makkelijk.

Het leven in Afrika week enorm af van het leven dat ik hier nu leid. Voor een westerling waren de gewoonste dingen er gecompliceerd.

Zo ook het kopen van groente en fruit. Het kostte een tijdje voordat ik doorhad hoe ik dat het beste kon aanpakken. Gewoon naar een supermarkt gaan zoals je dat in Nederland zou doen, behoorde in elk geval niet tot de mogelijkheden.

Uiteindelijk kwam de oplossing voor mijn probleem me gewoon aangewaaid. Hoe dat in zijn werk ging?

Achter de mini-supermarkt in onze compound bevond zich een klein openlucht-groentemarktje. 

We waren er tijdens onze eerste week wel eens geweest, maar toen waren onze ervaringen ermee niet geweldig: de verkopers hadden bijna geen voorraad en wat ze hadden was meestal al verlept of verrot. 

Totdat iemand ons vertelde, dat de stalletjes elke vrijdag verse aanvoer vanuit de stad kregen. En ja hoor: op vrijdag bleek de keus ruimer en de kwaliteit behoorlijk beter!


Groenten kopen op bestelling


Op een van die vrijdagen, toen ik weer eens liep te neuzen bij de stalletjes, werd ik benaderd door een mager, klein jongetje van een jaar of twaalf. Of hij mijn vaste groenteman mocht worden, zo luidde zijn vraag.

Daar stond een superservice tegenover: om te beginnen kreeg ik van hem een “book”, een beduimeld, flets geworden oranje schoolschriftje. Waarschijnlijk was het een erfstuk van een vorige klant, want een groot deel van de pagina’s was er al uitgescheurd. 

In het “book” kon ik elke donderdag mijn bestelling voor die week opschrijven. 

Mijn groenteman kwam het schriftje thuis ophalen en leverde de groenten op vrijdag in de loop van de dag af.


Gewiekste 12-jarige groenteman Daniël


Het klonk mij wel aantrekkelijk in de oren. 

En zo begon een goede koper-verkoperrelatie, die tot ons vertrek uit Afrika standhield. 

‘Mijn’ jongetje, Daniel, bleek niet alleen een gewiekst zakenmannetje, hij was ook een charmeurtje. En dat kwam hem zo nu en dan goed van pas. 

Soms probeerde hij echter het onderste uit de kan te krijgen. Als ik hem daar op wees, kon hij zo onbedaarlijk lachen en ruiterlijk zijn schuld toegeven, dat het probleem meteen weer uit de wereld was. Ik denk dat hij het in onze westerse maatschappij behoorlijk ver geschopt zou hebben!


“Special offers”


Regelmatig bracht hij me ook onverwachte bezoekjes buiten de donderdagen en vrijdagen om. 

Wanneer hij in de stad iets bijzonders op de kop had kunnen tikken, dan pakte hij zijn spulletjes in een grote kartonnen doos, zette die achter op zijn, voor hem veel te kleine, fietsje en trapte zich het apelazerus om zijn klanten te verblijden met een “special offer”. Meestal op de stille tijden van de dag werd er opeens aan de voordeur geklopt.

En daar stond hij, met zijn voorhoofd en neus  tegen het glas van de deur gedrukt om te kijken of “madam” thuis was. 

Zo kwam hij bijvoorbeeld af en toe langs met geïmporteerde appeltjes uit Zuid-Afrika voor hele bijzondere prijzen, “especially for you madam”: omgerekend wel een euro per appel! 

Het waren golden delicious appels (nou niet echt mijn favorieten), groen en klein. Maar het waren appels en die trof je normaal gesproken in dat hete klimaat niet aan.


Kraak-noch-smaak-appels


De eerste keer dat ik ze kocht was ik echt geshockeerd door de smaak; of liever gezegd door het gebrek aan smaak. Er zat echt kraak noch smaak aan! 

Als handappels waren mijn dure aankopen aldus geen cent waard. In Nederland had ik ze misschien gewoon weggegooid. In Afrika deed je dat niet zo snel. 

Ik moest iets verzinnen om deze appeltjes smaakvol te maken.


Kraak-noch-smaak-appeltjes-greumelkes-vlaai!


Lang kostte het me niet om iets te bedenken. Ik besloot ze te karamelliseren, zoals ik dat ook regelmatig met de wat minder zoete ananassen deed. De gekaramelliseerde appeltjes bleken heerlijk bij kaneelijs of als vulling van flensjes of een bladerdeeggebakje.

Maar het allerlekkerst was toch nog mijn ‘kraak-noch-smaak-appeltjes-greumelkes-vlaai’!

Het recept was zo geslaagd, dat ik sindsdien nooit meer ‘gewone’ appeltjes in mijn vlaai verwerk. Al zijn de appels die ik gebruik nóg zo smaakvol, voor deze vlaai zal ik ze altijd eerst karamelliseren!

En daarmee werd mijn appel-kruimelvlaairecept dus nog beter dan het al was!


Zalig!



Recept Limburgse appel-kruimelvlaai


Hoe bak je de allerlekkerste Limburgse appel-kruimelvlaai?


Ingrediënten voor een vlaai met een doorsnede van ±32 cm:


Voor het deeg:

  • 250 gram broodbloem
  • 6 gram gedroogde gist
  • ±1½ dl volle melk
  • 20 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 20 gram zachte roomboter

Voor de appelvulling:

  • 8 grote jonagold appels
  • 40 gram roomboter
  • 100 gram gele of lichte basterdsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels rum

Voor de kruimeltjes:

  • 200 gram harde roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 300 gram patisseriebloem of patentbloem

Extra:

  • een beetje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
  • boter voor het invetten van de bakvorm
  • 3 eetlepels paneermeel

Bereiding:

  1. Strooi de gist in de beslagkom van een stevige staande mixer. Verwarm de melk tot lauw. Schenk het overgrote deel van de melk bij de gist. Voeg de suiker toe en roer het mengsel goed totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel enige minuten staan en weeg ondertussen de andere ingrediënten.
  2. Zeef de bloem boven de kom met het gistmengsel. Strooi het zout over de bloem en voeg de boter toe. Kneed het deeg gedurende minimaal 10 minuten met de kneedhaken van de machine. Voeg eventueel nog wat melk toe. Het deeg moet net niet aan de handen blijven plakken. Om de elasticiteit van het deeg goed te kunnen beoordelen, kun je de laatste paar minuten het beste met de hand kneden.
  3. Heb je geen keukenmachine met kneedhaken, stort dan de bloem op het werkvlak en maak er een kuiltje in. Roer in het kuiltje een mengsel van de gist, de suiker en een beetje melk. Zorg ervoor dat de suiker goed opgelost is. Laat dit mengsel 10 minuten staan. Voeg dan beetje bij beetje de bloem, het zout en de boter toe aan het mengsel. Voeg ook meer melk toe. Kneed het deeg met de handen totdat het elastisch is.
  4. Vorm van het deeg een mooie strakke bol en laat deze tussen twee theedoeken op een warme plaats (bijvoorbeeld in een oven op rijsstand) een halfuur rijzen, totdat hij in volume verdubbeld is.
  5. Beboter ondertussen een vlaaivorm met een doorsnede van ±32 cm, bij voorkeur een donker gekleurde vorm met een losse bodem.
  6. Sla de gerezen deegbol vervolgens goed plat, zodat alle luchtbellen eruit zijn. Rol hem op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap, die iets groter is dan de bakvorm.
  7. Rol de deegplak losjes om de deegrol en breng hem zo over naar de vlaaivorm. Rol hem daar weer af. Druk het deeg goed aan in de vorm. Rol met de deegrol over de rand van de vorm, zodat het overtollige deeg er netjes ‘afgesneden’ wordt. Nu moet het deeg nog een klein uur rijzen.
  8. Tijdens het rijzen kun je aan de slag gaan met de vullingen. Schil voor de fruitvulling de appels en snijd ze grof in blokjes. Smelt 40 gram boter in een wijde pan met een dikke bodem en voeg de gele basterdsuiker toe. Laat de suiker op een laag pitje smelten en licht karamelliseren. Gooi dan in één keer alle appeltjes erbij. Pas op voor spetten. De karamel wordt in eerste instantie hard, maar lost langzaam maar zeker op in de sappen van de appels, wanneer je ze verwarmt.
  9. Laat de appels op groot vuur 8 à 10 minuten garen. Roer af en toe. Daarna is een deel van de appels zacht en moesachtig en een deel (de grotere stukjes) heeft nog een bite. Maak de appeltjes op smaak met de rum en het citroensap. Verwarm de appelvulling nog een paar minuten op hoog vuur, zodat wat van het vocht kan verdampen. De vulling mag niet te vochtig zijn. Doe de vulling meteen over in een wijde schaal en laat hem afkoelen.
  10. Het volgende werkje betreft het maken van de kruimeltjes of greumelkes zoals we in Limburg zeggen. Stort daartoe de suiker en de bloem op het aanrechtblad. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan het mengsel. Begin er met kleine kneepjes in te kneden. Ga hiermee zolang door totdat de ingrediënten samenhang vertonen en klonterige kruimels met een onregelmatige structuur vormen, in omvang variërend van enkele millimeters tot zo’n anderhalve centimeter. Zorg ervoor dat alle bloem en alle suiker zijn opgenomen. Stop dan meteen en doe de kruimeltjes over in een kom, die je tot gebruik het beste in de koelkast kunt zetten.
  11. Verwarm de oven voor tot 200°C. Voor het welslagen van de vlaaibodem heb je in verhouding veel onderwarmte nodig. Kies dus bij voorkeur voor een ovenprogramma met extra onderwarmte. Ook de donkere kleur van de bakvorm draagt bij aan de kwaliteit van de vlaaibodem. Werk je niet met een donker gekleurde bakvorm, schuif dan nu al een bakplaat op de onderste richel in de oven. Dit in plaats van een rooster. De hitte van de bakplaat geeft hetzelfde effect als een donkere bakvorm.
  12. Prik het deeg na de tweede rijs in met een vork. Verdeel er vervolgens het paneermeel overheen. Voeg de appelvulling toe. Tenslotte kunnen de kruimeltjes met gulle hand over de vlaai gestrooid worden.
  13. Zet de vlaai op de bakplaat of het rooster onder in de oven. Bak hem in 25 minuten gaar. Draai de oven eventueel de laatste 10 minuten iets lager als de rand van de vlaai te snel bruint.
  14. Neem de appel-kruimelvlaai na het bakken meteen uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen op een rooster alvorens hem op een taartschaal te presenteren.

Tips:

  1. Deze vlaai smaakt het lekkerste op de dag van het bakken zelf. Een eventueel restje kun je nog minimaal een dag bewaren. Dek de vlaai ’s nachts losjes af en zet hem bij voorkeur niet in de koelkast. De kruimeltjes mogen niet de kans krijgen vocht aan te trekken.
  2. Voor deze vlaai gebruik je idealiter twee verschillende soorten bloem. Voor de bodem heb je broodbloem nodig. Dat is een bloemsoort gemaakt van harde tarwe. Door de grote hoeveelheid gluten in deze bloem rijst het deeg veel beter. Broodbloem koop je bij een bakker die zelf bakt, een groothandel of via internet. Voor de kruimeltjes kun je beter een zachtere bloemsoort gebruiken; dan worden de kruimeltjes mooi bros. Patentbloem uit de supermarkt is prima.
  3. Meer tips voor het werken met gistdeeg? Die vind je in mijn blog over zelfgebakken dinerbroodjes.

vrijdag 14 oktober 2016

De allerlekkerste gebakken aardappeltjes

Gebakken aardappeltjes: wie vindt ze niet lekker?! Ik associeer ze altijd met huiselijkheid en typisch Nederlandse gezelligheid. Een echt verwengerechtje uit mijn jeugd!


Dat laatste betekent echter niet dat ik ze nu niet meer regelmatig maak. Hoe vaak maak jij ze nog?


Weet je niet precies hoe? Ik vertel je er graag alles over!



De allerlekkerste gebakken aardappeltjes


De gebakken aardappeltjes van mijn moeder!


Ik kan ze me nog goed herinneren, de gebakken aardappeltjes van mijn moeder vroeger thuis. 

Jammie! 

Toen ik een klein kind was kwamen ze niet vaak op tafel. Meestal waren er gewoon gekookte aardappels met jus. Maar af en toe werden we extra verwend!

Of mijn moeder maakte ze als verwerking van een restje aardappels. Vaak deed ze dat als mijn vader te laat thuiskwam voor het eten. 

Opgewarmde gekookte aardappels vond hij niet lekker (wie wel?) en dus sneed mijn moeder de koude aardappels in dunne plakjes en bakte die voor hem op. Jaloers dat we dan waren!

Gelukkig wist mijn vader dat. Als wij (we waren met vier zusjes) al in bed lagen als hij thuiskwam, dan legde hij nog voordat hij zelf ging eten vier aardappeltjes op een bordje en kwam ermee naar boven. 

Om ons een nachtkusje te geven én een aardappeltje natuurlijk. Die aardappeltjes waren de allerlekkerste die ooit heb gehad. Daar zat als extra ingrediënt een flinke dosis liefde in!

Maar mijn eigen gebakken aardappeltjes komen aardig in de buurt…


Recept De allerlekkerste gebakken aardappeltjes


Hier volgt het recept voor de allerlekkerste gebakken aardappeltjes!


  • Smakelijke gebakken aardappeltjes beginnen met de juiste aardappels. Dat klinkt simpel en dat is het ook. Koop vastkokende aardappels voor het beste resultaat.
  • Schil de hoeveelheid aardappels die je nodig hebt. Omdat ze zo lekker zijn, moet je rekenen op zeker drie ons per persoon!
  • Was de aardappels en snijd ze in plakjes van een kleine centimeter dik. Die plakjes gaan in een pan met wat zout en water. Zorg ervoor dat de aardappelschijfjes helemaal onderstaan.
  • Breng het water met de aardappels erin aan de kook. Daarna hoeven de schijfjes nog maar een kleine tien minuten te koken. Ze moeten niet te gaar worden, beetgaar is voldoende. Proeven is de beste manier om de gaarheid te testen. Dus waarom zou je dat dan niet doen?
  • Giet de aardappelplakjes af en stort ze op het aanrechtblad. Leg ze in één laag, zodat ze snel kunnen afkoelen.
  • Verwarm ondertussen een grote koekenpan met anti-aanbaklaag en smelt er een beetje vet in. Veel heb je niet nodig. Je kunt kiezen voor roomboter, margarine, olijfolie of zelfs ganzenvet. Wat jij het lekkerste vindt.
  • Leg (een deel van) de aardappelschijfjes netjes naast elkaar in de pan. Pas op: brand je vingers niet!
  • Bak ze op hoog vuur aan een kant goudbruin en krokant. Draai ze daarna om met twee spatels en bak ook de andere kant bruin.
  • Schep de gebakken aardappeltjes uit de pan met een schuimspaan. Zo blijft het meeste vet achter in de pan. Dat is iets minder slecht voor je lijn…

Waarschijnlijk moet je meerdere porties bakken. Als die allemaal klaar zijn, kun je alle aardappeltjes samen nog even in de koekenpan opwarmen. Warm houden in een lauwe oven is ook een optie.

Je kunt de aardappeltjes na het bakken bestrooien met wat verse tuinkruiden als je dat wilt, maar het hoeft niet. Met name de licht ui-achtige smaak van bieslook vind ik er zelf erg lekker bij!

En dan… genieten!

Wie ga jij vandaag hiermee verwennen?


Aardappeltip!


Ben je op zoek naar nog meer verrukkelijke aardappelrecepten? 

Volg dan de link 'aardappels'.



Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes



Echt de allerlekkerste verse friet!



Ovenfrietjes: minder vet én echt fantastisch!



Krieltjessalade voor bij de BBQ


donderdag 13 oktober 2016

Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten

De tacotaart van gisteren viel zo in de smaak, dat ik besloten heb nog maar een Mexicaans recept prijs te geven. Vind je deze Mexicaanse kippensoep net zo lekker? Wij wel in elk geval! En alle vrienden die hem bij ons eten ook!


Wat we het allerlekkerste vinden van deze soep? Tja, misschien wel al die knapperig verse groenten of de malse kipblokjes en de krokante spekjes. Of nee, eigenlijk zijn het de kruiden en de specerijen! Want die maken de soep pas echt Mexicaans!



Kruidige Mexicaanse kippensoep met heel veel verse groenten


Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten


Ingrediënten voor een voorgerecht voor ±12 personen:

  • 1 kg kipfilet
  • 2 à 3 liter water
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel mild paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • een mespunt nootmuskaat
  • een paar stukjes foelie
  • 4 à 5 kippenbouillontabletten
  • enkele peentjes, in plakjes
  • enkele stengels bleekselderij, in stukken gesneden
  • olijfolie
  • 3 ons kleine blokjes mager ontbijtspek
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 2 groene paprika’s
  • 2 rode paprika’s
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • 2 à 3 theelepels gemalen komijn (djintan)
  • 1 theelepel chilipoeder
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 pond trostomaten
  • 2 blikjes maïs (gewicht per blikje ±300 gram)

Bereiding:

  1. Doe de kipfilets in een grote soeppan samen met alle ingrediënten vanaf het water tot en met de bleekselderij. Breng het geheel aan de kook. Laat de kippenbouillon zo een dik halfuur zachtjes trekken, totdat de kipfilets gaar zijn.
  2. Haal het vlees uit de pan en snijd het in kleine dobbelsteentjes.
  3. Giet de bouillon door een zeef. Schenk hem daarna terug in de soeppan.
  4. Verhit ondertussen in een andere pan een beetje olijfolie en bak hierin de spekblokjes krokant. Schep ze uit de pan. Verwijder eventueel overtollig vet.
  5. Fruit de gesnipperde uien gedurende 5 minuten zachtjes in het resterende spekvet. Voeg de laatste minuut de knoflook toe.
  6. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  7. Voeg nu het kippenvlees, de paprikablokjes, de spekjes, het uienmengsel en de resterende kruiden en specerijen toe aan de bouillon. Verwarm de soep.
  8. Ontvel ondertussen de tomaten door ze in te kruisen en gedurende 20 seconden onder te dompelen in kokend water. De velletjes laten dan vanzelf los. Ontpit de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de blokjes samen met de maïs toe aan de soep. Verwarm de soep nog even.
  9. Proef de soep en voeg eventueel nog een beetje van een van de smaakmakers toe.

Tips:

  1. Als je dat wilt, kun je de Mexicaanse kippensoep ruim voor de maaltijd al maken. Bewaar hem na afkoeling in de koelkast. Voeg tijdens het opwarmen indien nodig nog een beetje water toe.
  2. Het hele recept is veel te veel voor een voorgerecht voor 4 personen. Maar de soep is perfect in te vriezen. Eigenlijk maak ik zelf altijd te veel. Zo'n doosje Mexicaanse kippensoep uit de diepvries komt vaak zo handig uit! Als ik er ook nog een zak nacho's bij koop, eten we hem zelfs als maaltijdsoep!

    woensdag 12 oktober 2016

    Tacotaart: bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt, tomaten, kaas en ijsbergsla

    Dit vindt iedereen lekker: krokante bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt, sappige tomaten, gesmolten kaas en frisse ijsbergsla!


    Ik kruid het gehakt met uien, spekjes, tomaat, specerijen én een geheim ingrediënt… 


    Weten wat dat is? Lees dan snel verder!



    Tacotaart: bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt, tomaten, kaas en ijsbergsla


    Koken met vrienden


    Je kunt nooit genoeg vrienden hebben die lekker kunnen koken. Samen genieten van lekkere hapjes, samen recepten uitwisselen, samen experimenteren met nieuwe gerechten. Heerlijk!

    Ik heb in het verleden al zo veel geleerd van culinair onderlegde vriendinnen. 

    Neem nou dit recept voor mijn tacotaart. Dat ontstond niet zomaar uit het niets. Sterker nog: het was er helemaal niet geweest zonder de inbreng van een Mexicaanse vriendin!


    Mexicaanse lekkernijen


    We leerden elkaar kennen in Argentinië, toen we daar beiden woonden. 

    Het was in de tijd dat in Europa de Mexicaanse restaurants net begonnen uit de grond te schieten. De gerechten uit het Midden-Amerikaanse land vielen in Nederland enorm in de smaak en binnen de kortste keren lagen ook de supermarkten vol met allerlei Mexicaanse producten: tacoschelpen, nacho’s, guacamole, tacosauzen, kruidenmengsels, etc. Wij vonden het allemaal even geweldig!

    Groot was onze teleurstelling dan ook toen bleek dat in Argentinië helemaal geen Mexicaanse spulletjes te koop waren. Internet bestond nog niet en Mexicaanse kookboeken had ik niet. 

    Hoe kruidde je nou zelf dat pittige gehakt en was het mogelijk om thuis taco’s te bakken? Wie gaf me antwoord op al deze vragen?


    Wat ik leerde van een Mexicaanse vriendin


    Precies: mijn Mexicaanse vriendin! 

    Wat de tacoschelpen betrof, de illusie om die zelf te kunnen bakken ontnam ze me onmiddellijk. Te moeilijk. 

    Maar ik kon wel bladerdeeghapjes of –taarten maken met tacogehakt. 

    Voor de kruiderijen kreeg ik uitgebreide instructies. En daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor!


    De ingrediënten voor Mexicaans gekruid gehakt


    Wat zijn nu die ingrediënten voor typisch Mexicaans gekruid gehakt? 

    Behalve mager rundergehakt zijn dat knoflook, uien, tomatenpuree, reepjes ontbijtspek, chilipoeder, gemalen komijnzaadjes, oregano.

    “En morcilla!”, zo vertelde mijn vriendin me! Morcilla?

    Ik had een woordenboek nodig om uit te vinden wat dat was. Bloedworst dus!

    Je snijdt de worst in piepkleine blokjes en roert die door het gehakt terwijl je het rul bakt. Samen met alle andere ingrediënten die ik hierboven noemde. De specerijen in de bloedworst voegen extra smaak toe aan je gehakt. En het bindmiddel in de worst zorgt ervoor dat je gehaktmengsel heerlijk smeuïg wordt. 

    Als het gerecht klaar is, is de worst helemaal opgelost. Je komt geen losse stukjes meer tegen. 

    Maar ondertussen zijn de smaak en de structuur precies zo geworden zoals je die van Mexicaans gehakt kent: kruidig pikant en licht gebonden. Verrukkelijk!


    Bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt


    Je kunt dit gehakt prima gebruiken voor je taco’s en je tortilla’s. 

    Maar je kunt er ook de bladerdeegtaart mee bakken, die ik in Argentinië steeds maakte bij gebrek aan juist die taco’s. 

    Misschien is hij nog wel lekkerder! Ach, eigenlijk weet ik dat wel zeker!


    Een bladerdeegbodem blind bakken


    Om de taart te maken, bak je eerst de bodem. Los! Dan is hij al krokant voordat je de vulling erin doet. Zo kan hij nooit vochtig en klef worden! Handig, toch? 

    Om ervoor te zorgen dat het bladerdeeg niet te veel rijst tijdens het bakken, bak je de bodem blind. 

    Dat wil zeggen met een zware nepvulling erin, een zogenaamde steunvulling. Je kunt hiervoor oude gedroogde bonen gebruiken, maar in kookwinkels kun je ook keramische vullingen kopen. Zoals je op de foto hieronder ziet, heb ik twee soorten keramische vulling.


    Bladerdeegtaart blind bakken


    Tijdens het bakken van de bodem maak je het befaamde gehakt. En je ontvelt en ontpit de tomaten. Zodat alles klaar ligt om je taart straks te vullen.


    Je Mexicaanse bladerdeegtaart beleggen


    Je belegt de taart zoals op de foto hieronder, dus met van buiten naar binnen een ring gehakt, een ring tomatenstukjes en in het midden nog meer gehakt. 

    De stukjes tomaat die je nog overhebt verdeel je over de hele taart. Daarna gaat er kaas overheen.


    Je tacotaart beleggen


    En dan gaat de taart nog een keer de oven in. Totdat de tomaten gaar zijn en de kaas gesmolten en zacht.


    Tacotaart met gesmolten  kaas


    Krokante sla maakt je hartige taart extra lekker!


    Je maakt het geheel af met een forse portie frisse en krokante ijsbergsla!

    Het resultaat is zo lekker! Probeer daar maar eens van af te blijven!

    Nog één advies: krijg je kritische eters op bezoek? 

    Mondje dicht dan over je geheime ingrediënt morcilla… 

    Sommige mensen kunnen alleen maar genieten van deze taart als ze niet het naadje van de kous weten!


    Recept Tacotaart: bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt, tomaten, kaas en ijsbergsla


    Tacotaart: bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt, tomaten, kaas en ijsbergsla


    Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 à 4 personen:


    Voor de bladerdeegbodem:

    • 1 grote plak kant-en-klaar bladerdeeg (opgerold, uit de koeling van de supermarkt; liefst geen roomboterbladerdeeg)
    • een beetje boter of margarine voor het invetten van de bakvorm

    Voor het Mexicaanse gehakt:

    • 300 gram mager rundergehakt
    • 75 gram bloedworst
    • 65 gram mager ontbijtspek in plakjes
    • 2 uien
    • 1 teentje knoflook uit de pers
    • 3 eetlepels tomatenpuree
    • ¾ theelepel chilipoeder
    • 1 eetlepel gemalen komijn (djintan)
    • zout en peper
    • een beetje water, voldoende om de massa smeuïg te maken

    En verder:

    • 600 gram rijpe trostomaten
    • 3 eetlepels paneermeel
    • 100 gram gemalen belegen kaas
    • ½ krop ijsbergsla

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Beboter een grote vlaaivorm met losse bodem; doorsnede ±32 cm.
    2. Vorm van het bladerdeeg een ronde lap, die iets groter is dan de bakvorm. Leg het deeg in de vlaaivorm en druk de zijkanten goed aan. Verwijder het overtollige deeg door de deegrol over de bovenrand van de vorm te rollen.
    3. Prik met een vork her en der wat gaatjes in het deeg. Bekleed het deeg met bakpapier en stort in de holte een grote hoeveelheid steunvulling (van bijvoorbeeld gedroogde bonen; zie foto hierboven).  Bak de taartbodem blind, zoals dat heet, in 20 minuten gaar.
    4. Maak ondertussen het gehakt. Snijd daartoe het ontbijtspek in smalle reepjes en bak het goed uit. Verwijder het overtollige vet.
    5. Snipper de uien en voeg ze toe aan het spek. Fruit ze een paar minuten. Fruit de uitgeperste knoflook mee.
    6. Voeg dan het gehakt en de in piepkleine blokjes gesneden bloedworst toe. Bak het gehakt rul. Roer de overige ingrediënten door de gehaktmassa en laat het geheel nog zeker 10 minuten sudderen.
    7. Ontvel driekwart van de tomaten. Dat doe je door ze in te kruisen en 20 seconden onder te dompelen in kokend water. Leg ze meteen daarna in ijskoud water. De velletjes laten dan gemakkelijk los. Verwijder ook de pitjes. Snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes.
    8. Verwijder ook de pitjes uit de niet ontvelde tomaten. Snijd de tomaten in blokjes. Hou ze apart van de ontvelde tomatenblokjes.
    9. Neem het gebak uit de oven en verwijder wel de steunvulling, maar niet de bakvorm. Tot zover kun je de dit gerecht uren van tevoren voorbereiden.
    10. Bestrooi de taartbodem met het paneermeel.
    11. Leg 1/3 van het gehakt in het midden van de bodem. Schep de rest in een rand aan de buitenkant. Vul de middelste ring op met driekwart van de ontvelde tomatenblokjes. Verdeel de resterende kwart over de hele taart. Strooi de kaas over de taart.
    12. Bak de taart nog eens 10 minuten in de oven. Op een rooster op de onderste richel.
    13. Snijd ondertussen de ijsbergsla in kleine stukjes.
    14. Strooi de ijsbergsla en de niet ontvelde tomatenblokjes over de gare taart. Serveer de tacotaart direct.

    Tip:

    Je kunt ook een grote hoeveelheid tacogehakt in één keer maken. Vries het gehakt in kleine porties in. Als je de volgende keer deze taart, taco’s of chili wilt maken, ben je heel snel klaar.

    dinsdag 11 oktober 2016

    Tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt

    Met tomaten kun je zo veel lekkere en gezonde gerechten maken. Deze tomaatjes gevuld met kalfsgehakt en gekruid met verse tijm zijn daar het overtuigende bewijs van!



    Tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt


    Tomaat en gehakt, een gouden combinatie. Althans, dat vind ik. Ik ben er verzot op! En dat merk je aan mijn blog.

    Als je goed kijkt, zie je dat de recepten met tomaat en gehakt als een rode draad door mijn site lopen. Een rode draad van tomaat, wel te verstaan!

    Een paar voorbeelden? Daar komen ze:

    Laagjesschotel met gehakt, aardappels, tomaten en kaas


    Laagjesschotel met gehakt, aardappels, tomaten en kaas


    Mini-hamburgertjes met tomaat uit de oven


    Mini-hamburgertjes met tomaat uit de oven


    Bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaten


    Bladerdeegflapjes gevuld met gekruid gehakt en tomaten


    Gegratineerde penneschotel met bolognesesaus


    Gegratineerde penneschotel met bolognesesaus


    Tartaarburgers met avocadosalsa


    Tartaarburgers met avocadosalsa


    Het recept van vandaag past perfect in dit rijtje!

    Je maakt de sappige gevulde tomaatjes in een handomdraai. Zeker als je voor het uithollen van de tomaten een meloenbolletjesuitsteker gebruikt, ben je zo klaar!


    Het uithollen van de tomaten is makkelijk


    Aangezien het om een echt puur gerecht gaat, is het belangrijk dat je de juiste ingrediënten gebruikt.

    Sappige soeptomaten vormen de basis van het recept. Ze moeten lekker rijp zijn en niet melig. Trostomaten zijn geen goed alternatief; die bevatten niet genoeg vocht voor dit gerecht.

    Gebruik bij voorkeur verse tijm. De kruiden spelen een hoofdrol, dus laat ze stralen!

    Het kalfsgehakt mag best een beetje vet bevatten. Dat is zelfs lekkerder: zo blijft het gehakt heerlijk sappig tijdens de ovenbereiding.

    Wat je bij de gevulde tomaatjes serveert? Daar hoeven we hier in huis niet lang over na te denken: gebakken aardappeltjes vers uit de pan! Als je de aardappels al opzet voordat je de tomaten gaat vullen, kun je ze bakken als de tomaatjes in de oven staan.


    Recept Tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt


    Tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt


    Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 2 personen:

    • 8 rijpe soeptomaten (het is belangrijk dat de tomaten heel sappig zijn)
    • een bosje tijm
    • zout en versgemalen zwarte peper
    • 300 gram niet te mager kalfsgehakt
    • extra vergine olijfolie
    • wat pure olijfolie voor het invetten van de ovenschaal

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor tot 175°C (heteluchtoven) of 190°C (conventionele oven).
    2. Wrijf een ovenschaal in met olijfolie.
    3. Halveer de tomaten en schep de zaadlijsten en de pitjes eruit met een meloenbolletjesuitsteker. Zet de tomaten naast elkaar in de ovenschaal.
    4. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak ze fijn.
    5. Bestrooi de tomaten met zout, peper en de helft van de gehakte tijmblaadjes.
    6. Leg in elk tomaatje wat gehakt. Het hoeven geen mooie balletjes gehakt te zijn. Als de bovenkant van het vlees wat grillig is, wordt die lekker krokant!
    7. Bestrooi ook het gehakt met zout, peper en tijm. Schenk een beetje olijfolie over de tomaatjes.
    8. Bak de gevulde tomaatjes in ±25 minuten gaar in de oven. Als je dat lekker vindt, kun je daarna nog wat koude olijfolie toevoegen. Serveer meteen.

      vrijdag 7 oktober 2016

      Ovenkarbonaadjes met rodewijnsaus met stukjes ham en ui

      Nu de herfst al een paar keer zijn ware gezicht heeft laten zien met veel wind en een paar fikse buien, wordt het wat mij betreft weer tijd voor echt comfort food. Van dat eten waar je warm van wordt, zowel letterlijk als figuurlijk.


      Deze ovenkarbonaadjes geserveerd met een overvloedige portie rodewijnsaus met kleine stukjes ham en gefruite uitjes voldoen helemaal aan de criteria voor herfstig comfort food.


      Je maakt ze door een paar forse haaskarbonades eerst kort maar stevig aan te braden. Daarna leg je ze in een diepe ovenschaal. Je fruit wat uitjes en bakt wat stukjes achterham en dat prutje tover je om in een saus door er runderfond en een flinke scheut volle rode wijn aan toe te voegen.

      De saus gaat over de karbonades en dan mag het geheel de oven in. Voor minimaal een uur en een kwartier totdat het vlees superzacht is en bijna van het bot valt! Dat is lang, maar je hebt er dan ook geen omkijken meer naar. Je hoeft niet eens af en toe te roeren. Als de schotel uit de oven komt, bind je de saus en daarna kun je aan tafel.

      Met de karbonades in de oven heb jij ruim de tijd om de bijgerechten te maken. Wat mij betreft zijn de ovenkarbonaadjes niet compleet zonder aardappelpuree. Of liever gezegd: het is de overheerlijke saus met al die stukjes ham en zachte uitjes, die absoluut een lekkere portie aardappelpuree verdient! Op je bord maak je een kuiltje in je puree en daar gaat die saus dan in. Gezelliger kan niet, toch?!

      Met de groenten kun je alle kanten op. Ga wel voor iets met een bite. Ik denk dan aan heel kort geroerbakte bimi of elleboogjes bleekselderij met verse tijm. Of krokante, gestoomde mini-spruitjes.

      Zo geniet je maximaal van de gezelligheid van de herfst!


      Recept Ovenkarbonaadjes met rodewijnsaus met stukjes ham en ui



      Ovenkarbonaadjes met rodewijnsaus met stukjes ham en ui


      Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 personen:

      • 3 niet te dunne haaskarbonades
      • vloeibare margarine
      • zout en versgemalen zwarte peper
      • 3 kleine uien, fijn gesnipperd
      • 1 ons achterham van goede kwaliteit (in plakjes)
      • 250 ml droge rode wijn
      • een pot vleesfond (380 ml)
      • aardappelmeel
      • een beetje koud water
      • ±3 eetlepels fijngehakte krulpeterselie

      Bereiding:

      1. Verwarm de oven voor tot 175°C (heteluchtoven).
      2. Braad de haaskarbonades stevig aan in een beetje hete margarine. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te worden. Bestrooi het vlees met zout en peper en leg het in een diepe ovenschaal.
      3. Fruit de uiensnippers  een paar minuten zachtjes in de resterende margarine totdat ze goudgeel zijn. Snijd ondertussen de plakjes ham in vierkante stukjes. Voeg de ham toe aan de uien. Bak het mengsel nog even.
      4. Nu mogen de wijn en de vleesfond erbij. Warm het geheel goed door en laat de alcohol grotendeels verdampen.
      5. Schenk het ui-hammengsel over de karbonades. Ze moeten goed onderstaan. Voeg indien nodig nog een beetje water toe. Dek de ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie.
      6. Plaats de karbonades minimaal een uur en een kwartier in de oven; anderhalf uur mag ook als de karbonades wat dikker zijn. Laat ze lekker gaar stoven.
      7. Neem de schaal uit de oven en leg de karbonades even op een bord. Schenk de saus in de koekenpan (waar je ook de karbonades in aangebraden hebt).
      8. Vermeng in een kopje het aardappelmeel met wat water. Roer het mengsel door de saus. Breng het geheel kort aan de kook, zodat de saus licht gaat binden.
      9. Verwarm de karbonades nog even in de saus. Strooi pas op het bord de peterselie over het gerecht.

      Tip:

      Je kunt dit gerecht ruim van tevoren voorbereiden. Verwarm het geheel vlak voor het serveren. Dat kan gewoon in de koekenpan. Als de saus tijdens het verwarmen te veel indikt, kun je er nog wat water doorheen roeren.