maandag 9 april 2018

Kleurrijke blokjessalade met komkommer, paprika en tomaten

Lentekriebels? 

Serveer dan deze vrolijke blokjessalade in de kleuren van het voorjaar! 


Recept Kleurrijke blokjessalade met komkommer, paprika en tomaten


Groente en fruit in zo veel mogelijk verschillende kleuren 


Misschien heb je het ook wel eens gelezen of gehoord: het eten van zo veel mogelijk verschillende kleuren groente en fruit zou gezond zijn. 

Het schijnt dat in elke kleur weer andere stoffen zitten die ons lichaam nodig heeft. 

Variatie zou er zodoende voor zorgen dat je van alles voldoende binnen krijgt.


Vrolijk door gekleurde groenten


Ik ben geen voedingsdeskundige en ik kan me dus ook geen oordeel vormen over deze stelling. Wat ik wel weet is dat je van mooi gekleurd eten vrolijk wordt; voor mij gaat dat in elk geval op! 😊

Bovendien wakkeren flitsende kleurtjes de eetlust aan. De opdracht voor elke (thuis)kok luidt dan ook: serveer gezonde groente- en fruitgerechten zo fleurig mogelijk! Want wie wil dat nou niet: vrolijke eters aan tafel, die zich te goed doen aan grote porties gezonde gerechten?!


Kleurrijke blokjessalade met komkommer, paprika en tomaten


Met deze missie voor ogen bedacht ik mijn kleurrijke blokjessalade. 

In elke hap zit bijna een regenboog aan kleuren: groen, rood, geel, oranje. 

De salade is heel makkelijk om te maken en iedereen vindt hem lekker, zeker kinderen.

Ik maak mijn salade het liefst met zo veel mogelijk tinten paprika's, rijpe trostomaatjes en knapperige komkommers. Het allerlekkerst wordt hij als je van die kleine snackkomkommertjes gebruikt; die hebben nog meer bite dan gewone komkommers. En ze ogen ook nog eens mooi met hun heldergroene schilletjes!

De dressing met witte balsamicoazijn, extra vergine olijfolie en verse blaadjes basilicum smaakt heerlijk fris en zomers.


Dus: wil je vast een voorproefje van het fleurige seizoen dat komen gaat? Zet dan deze blokjessalade op tafel!



Blokjessalade in de kleuren van de lente


Kleurrijke blokjessalade met komkommer, paprika en tomaten


Ingrediënten voor een bijgerecht voor ±6 personen:

  • 10 snackkomkommers
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 oranje paprika
  • 8 Tasty Tom-tomaten
  • ±8 eetlepels witte balsamicoazijn
  • ±10 eetlepels extra vergine olijfolie
  • ±3 theelepels poedersuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • de blaadjes van een flinke bos basilicum

Bereiding:

  1. Snijd de komkommertjes en de paprika’s in kleine blokjes van ongeveer gelijke grootte.
  2. Snijd de tomaten in partjes en verwijder de pitten en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees van de tomaten ook in blokjes.
  3. Laat de kleinste blaadjes van de basilicum heel en snipper de rest (of snijd de blaadjes in dunne reepjes). 
  4. Vermeng alle groenten en schep er de azijn, de olijfolie, de poedersuiker en de basilicum doorheen.
  5. Voeg zout en peper naar smaak toe. Proef en voeg eventueel nog wat extra olie, azijn of suiker toe, zodat de salade helemaal aan je wensen voldoet. 

Tips:

  1. Je kunt de groenten ruim voor de maaltijd al snijden. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. Maak de salade pas af vlak voor het serveren.
  2. Je kunt meer kleuren paprika kopen als er nog meer personen mee-eten of als je je salade twee dagen achter elkaar serveert.
  3. Op dit blog vind je nog meer vrolijk gekleurde groente- en fruitgerechten. Een paar van mijn favorieten zijn de salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, olijven en verse kruiden, mijn peperonata, een zomerse Italiaanse tomaat-paprikastoofpot, de regenboogworteltjes uit de oven met honing en citroentijm, de dronken aardbeiensalade en de wentelteefjes van briochebrood met rood fruit. Volg de rode linkjes voor de recepten!

Salade van allerlei kleuren cherrytomaatjes, artisjokken en olijven


Italiaanse peperonata met drie kleuren paprika en tomaat


Regenboogworteltjes uit de oven


Dronken aardbeisalade met appel


Wentelteefjes met zacht zomerfruit in rood en blauw

Geen opmerkingen: