donderdag 4 april 2019

Maleisische kipspiesjes voor bij de borrel

Oude recepten zijn vaak de beste. Tenminste, als je ze nog steeds regelmatig gebruikt. 😉

Dit recept voor Maleisische kipsateetjes is zo'n gouwe ouwe. Het stamt uit de tijd dat ik in Maleisië woonde. 


Saté - of satay, zoals Maleisiërs de naam voor hun spiesjes spellen - kon je in die tijd (en nu vast ook nog steeds!) overal bij stalletjes in winkelcentra eten. Of bij verkopers die met hun barbecues langs de kant van de weg stonden. Onze favoriet had zijn vaste stekje voor de deur van de bakker. Gevaarlijk, want wie naar de bakker gaat... heeft honger!


Maar je begrijpt: ook de spiesjes uit eigen keuken mochten er wezen. Vandaar waarschijnlijk dat ik nooit de drang heb gevoeld ook maar iets aan mijn recept te veranderen. En nu kun jij er dus mee aan de slag!

Serveer je sateetjes als bijgerecht bij een oosterse maaltijd. Of eet een kleine versie ervan lekker bij de borrel!

Selamat makan!


Recept Maleisische kipspiesjes voor bij de borrel


Kipsaté en kipsaté


Het kopje hierboven zegt het al: je hebt kipsaté en je hebt kipsaté. Het smaakverschil tussen twee kipsateetjes kan gigantisch zijn. Zeker als (de recepten voor) beide spiesjes uit twee verschillende landen komen. 

Denken we in Nederland aan kipsaté, dan zien we meteen de spiesjes uit het Indonesische restaurant voor ons. Zetten we nog meer verbeeldingskracht in, dat kunnen we ze zelfs ruiken. Ruik je de ketjap al als je dit leest? Mmmmm! 


Maleisisch gekruide kipsaté


Maar nu mijn Maleisische kipsateetjes. Zou je die kunnen ruiken (wie vindt er nou eens geur-internet uit?!), dan zou je ze misschien niet eens herkennen als kipsaté!

Het grote verschil zit hem in de sterk afwijkende marinade. Of liever gezegd de specerijenpasta. 

Die bestaat uit korianderzaad, komijn, geelwortel, Chinees vijfkruidenpoeder, citroengras, cayennepeper, geraspte ui en knoflook. Zachtjes gefruit in een paar eetlepels olie, zodat de smaken zich al een beetje hebben ontwikkeld voordat de kip er zich 24 uur lang lekker mee mag vol zuigen. Je leest het goed: geen ketjap of andere sojasaus. 

Dat betekent niet dat de kipspiesjes niet net zoals de Indonesische lichtzoet zijn. Immers de (gefruite) ui en de anijs uit het vijfkruidenpoeder zijn zoet. En vergeet niet tijdens het fruiten van de specerijenpasta een schepje - doodgewone - basterdsuiker toe te voegen.


Genieten van satay op een Maleisisch terras!


Heel andere satésaus


En dan is er nóg een verschil tussen de Indonesische en de Maleisische lekkernijen.

Indonesische kipsateetjes eet je waarschijnlijk nooit zonder satésaus; een dikke, romige, gebonden saus. Een soortgelijke saus kent de Maleisiër niet. 

OK, die maakt wel vaak een pindasaus bij zijn spiesjes; maar die smaakt niet alleen heel anders, hij ziet er ook heel anders uit.


Maleisische pindasaus


Voor een typisch Maleisische pindasaus worden de pinda's niet gemalen, maar fijngewreven in een vijzel. 

Daardoor blijft de structuur vrij grof. Voeg je daar specerijen en andere smaakstoffen aan toe, dan gaat de saus niet binden. Zie je een Maleisische pindasaus, dan zou je kunnen denken dat hij geschift is. Maar een binding is dus nooit de bedoeling geweest!

Er zijn Maleisische sateetjes die vergezeld gaan van een dergelijke saus. Maar vaak is daar geen sprake van. De vleesspiesjes zijn zo smaakvol en aromatisch dat een saus erbij eigenlijk helemaal niet nodig is. 

In elk geval krijg je in Maleisië nooit de hoeveelheden saus bij je sateetjes zoals wij die hier in Indonesische restaurants gewend zijn. En de saus leent er zich al helemaal niet voor om bij frietjes of andere snacks gegeten te worden.

Hoe dan ook, wij hebben ons vanaf onze eerste week in Maleisië aangesloten bij de pindasaus-weglaters. En dat raad ik jou nu dus ook aan. Mijn recept voor Maleisische kipspiesjes is daarom pindasausloos!

Tip: combineer nooit Indonesische pindasaus met Maleisische spiesjes. Die is er te overheersend voor. 


Maleisische mini-kipspiesjes voor bij de borrel


Als wij onze Maleisische kipsaté als hoofdgerecht eten, dan komt er bijna altijd ook een grote schaal gebakken rijst met ei, bosui en wortelreepjes op tafel.

Maar vaker serveer ik de sateetjes als mini-spiesjes - kipblokjes aan cocktailprikkers geregen - bij de borrel. Het allerlekkerst smaken ze vers van de grill. Maar het moet gezegd: koude kipspiesjes zijn ook nog superlekker!

Veel plezier met mijn recept! 


Recept Maleisische kipsateetjes voor bij de borrel


Hoe maak je zelf Maleisische kipsateetjes? 


Ingrediënten voor 20 à 25 borrelhapjes (of een hoofdgerecht voor 3 personen):

  • 1 pond kipfilet (of kippendijenvlees; naar keuze)
  • 4 eetlepels olie (zonnebloem- of arachideolie) 
  • 1 ui fijn geraspt
  • 2 stengels sereh (citroengras), een paar keer ingesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd of uit de pers
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad
  • 1 eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • 1 theelepel geelwortelpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 kleine theelepel zout

Extra:

  • cocktailprikkers

Bereiding:

  1. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de geraspte ui op een zacht pitje licht. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten behalve de kipfilet toe en roer ze om totdat de aroma’s loskomen. De marinade is nu klaar en mag even afkoelen.
  2. Snijd de kipfilet in blokjes. 
  3. Schep het vlees door de marinade. Laat de kip een nacht in de marinade staan.
  4. Rijg de kipblokjes aan cocktailprikkers; twee blokjes per prikker. Gril je kipspiesjes in een grillpan in een kleine 10 minuten gaar en krokant. 

Tips:

  1. Bestrijk de kipsateetjes tijdens het grillen eventueel nog met een beetje olie. Als je een ingesneden stukje sereh als borsteltje hanteert, wordt het resultaat nog geuriger.
  2. Ook koud zijn deze sateetjes erg lekker. Handig als je vlak voor je borrel geen tijd hebt om het vlees te grillen! 
  3. Serveer je je kipsateetjes liever als hoofdgerecht? Rijg je gemarineerde kipblokjes dan aan satéstokjes en geef er gebakken rijst met ei, bosui en wortel bij! Deze sateetjes kun je ook grillen op de barbecue. 

Gebakken rijst met ei, bosui en wortel